Formularistica de specialitate ar trebui îmbogăţită, prin includerea acestei situaţii în grilele obligatorii pentru obţinerea:
a) permisului de conducere auto,
b) declaraţiei pe proprie răspundere a candidaţilor la demnităţi publice,
c) permisului de port-armă,
d) licenţei de preparare a cârnaţilor de Pleşcoi şi a îngheţatei de Constanţa,
e) tichetului de parcare în reţeaua Dalli-Cocoş-Udrea,
f) caietului de sarcini al licitaţiilor din turism, parcări,
g) eliberarea Furazolidonului şi Gasexului (anti laxaţie, anti-Băs) şi a contraceptivelor, în farmaciile din reţeaua care practică preţuri compensate.
• „Textele domniei sale despre penisuri care intră în anusuri... te aduce în starea de vomă.” (Mihai Gâdea, Antena 3, 3 septembrie 2009)
Textele poate „aduce” starea de vomă şi, dealtfel, orice stare, doar dacă sunt adunate într-un volum (preferabil, cu copertă cartonată), ceea ce le-ar putea da caracter unitar, care ar justifica folosirea abuzivă a singularului.
• „Pe perioada de pocăinţă, părintele va fi monitorizat pe timp nedeterminat.” (Pro TV, 2 septembrie 2009, Cazul Mânăstirea Turnu).
Propunem ca, după perioada de pocăinţă, părintele cu aptitudini erotice să fie monitorizat etern, non-stop, veşnic, totdeauna şi permanent, pe timp determinat. Orice faptă are un timp de prescriere, chiar dacă este vorba despre scene de amor cu dreptcredincioşi sau slujitori ai Domnului de acelaşi sex, filmate clandestin, cu telefonul pus într-o rână, la rezoluţie maximă.
• „Aceasta a rezultat din declaraţia dată de însăşi inculpat.” (Pro TV, 2 septembrie 2009).
Dilema dela ştiri constă în faptul că, dacă, totuşi, inculpatul e femeie? În acest caz, dezacordul fiind doar în propoziţie şi în terminologia legală, nu şi în viaţă, se poate aplica doar o jumătate din pedeapsă, preferabil cu linia peste palmă. Dacă, totuşi, inclupatul este bărbat, pedeapsa va fi întreagă, în genunchi, cu faţa la colţ, pe preş de cânepă. Metodologia nu prevede explicit cum se pedepseşte dezacordul de gen, în cazul persoanelor bisexuale, transsexuale, homosexuale, castrate sau de sex incert şi nici în cazul ungurilor şi englezilor, care au masculinul identic cu femininul.
• „Avionul în care se aflau Madonna, fetiţele sale şi stafful au decolat de pe Aeroportul Băneasa.” (Antena 3, 30 august 2009)
Pluralul s-ar justifica doar în următoarele cazuri:
- dacă Madonna, fetiţele, gărzile de corp, amantul, maseurul şi cabinierele ar fi decolat pe cont propriu şi, cu zbatere personală, s-ar fi îndreptat în stol către Sofia, destinaţia următorului concert al cântăreţei. În acest fel, nimeni nu ar fi fost discriminat, nici în spaţiul aerian românesc, nici în cel bulgăresc, unde megastara s-ar fi putut întâlni, liberă, cu stoluri de cocori. Sau de ciori;
- dacă artista ar fi avut o escadrilă;
- dacă aeronava ar fi fost făcută din bucăţi distincte, care ar putea dovedi că decolează independent;
- dacă avionul a fi fost biplan şi ar fi tras după el o pancartă de tip sul, oricât de lungă, cu numele bărbaţilor care au tranzitat pătuiagul Madonnei.
• „Aş vrea să facem remarca că domnul Geoană a făcut consideraţii doar despre prezidenţiale”. (Bogdan Niculescu Duvăz, Antena 3, 4 septembrie 2009)
Domnului Duvăz i se poate acorda, la cerere, suspendarea pedepsei pentru cacofonie în stare agravantă, numai dacă aduce singurele două argumente agreate de juriu:
1) Politica românească oricum miroase urât şi a fost confundată cu o hazna, după lăsarea întunericului;
2) Româna, fiind o limbă cacofonică, uneori nu poate evita un ligament, decât folosind construcţii artificiale, aşa că când nu ai ce face cacofoneşti cursiv.
• „Lui Gigi Becali i-a revenit iar ideea de a face politică.” (Stelian Tănase, Realitatea TV, 5 septembrie 2009)
Nefiind la prima abatere, Gigi Becali induce în oroare deontologii, atrăgându-i, abil şi răzbunător, în capcana pleonasmului repetat tautologic prin repetiţie: când se retrage, când revine, când abandonează, când se întronează, când candidează, când se detaşeazăcând vinde, când nu, când e la palat, când la stână. Îi sugerăm analistului, scriitorului, teleastului etcetera Stelian Tănase (absolvent de nenumărate clase) să ducă tautologia până la capăt şi, în ediţia definitivă a emisiunii „3 x 3”, să completeze cu „fac 9”, iar în transcrierea non-varietur pe hârtie (pentru neuitare) a acestei opere, să adauge tot lanţul atrofic, după cum urmează: „Lui Gigi Becali i-au revenit iar-din nou-încă o dată-repetat-pentru a doua oară-iarăşi-consecutiv ideea-gândul-judecata-opinia-părerea-conceptul-viziunea de a face politică.”
• „Bătălia pentru titlu continuă să rămână extrem de acerbă” (Telesport, 13 august 2009)
Nici faptul că recordul tautologic a fost realizat în comentarea unui campionat de pocher nu justifică un dublu cumul, obţinut după metoda din supermarketuri: 2 în 1. Această soluţie se poate aplica la gel+şampon, spatulă+oală, tigaie+capac, tampoane+beţişoare de urechi, lavetă+folie aluminiu etc. Dar nu la cuvinte cu sens identic sau asemănător. Oferim, spre pildă, varianta pe dos, ca să se vadă cât de mare a fost trăznaia: „Bătălia pentru titlu continuă să se încheie extrem de normală.”
• „Scorul s-a încheiat 2-2.” (Horia Ivanovici, Digi Sport TV, 16 august 2009)
Mulţumim realizatorului pentru comunicarea concisă a rezultatului dintre Vaslui şi Braşov, căci, dacă ar fi luat-o pe ocolite, ar fi trebuit să ascultăm ditamai cârnatul corect pe româneşte: „Meciul s-a încheiat cu scorul de 2-2”, ceea ce ar fi riscat să iasă din spaţiul emisiunii, sub presiunea publicităţii.
• „Bădescu ia o acţiune solitară pe cont propriu” (Digi Sport TV, 15 august 2009, Ceahlăul Piatra Neamţ-Dinamo)
Încercăm să ne imaginăm cum ar fi fost dacă:
- Bădescu îi lua în acţiunea sa solitară şi pe alţi colegi;
- Bădescu lua acţiunea solitară pe contul antrenorului sau, mai bine, al patronului;
Faza ar fi intrat în orice antologie de umor spontan involuntar, folcloric popular anonim cu autor necunoscut.
• „Un bâlb al celor dela Dinamo” (Horia Ivanovici, Digi Sport TV, 16 august 2009)
Probabil că a fost un faz cu şută pe lângă port, la care tribunul a tresărit, iar bancul de rezerv s-a ridicat în capa osului.
• „Ceahlăul – Dinamo, în direct şi-n exclusivitate numai pe Digi TV!” (Horia Ivanovici, Digi Sport TV, 16 august 2009)
Nu ar fi fost corect nici să fie în exclusivitate pe mai multe canale, nici simultan numai pe Digi. S-a ales varianta cea mai bună. Care trebuie subliniată, până la tautologie.
• „Niculescu, alături de încă doi dinamovişti, au fost cei care îl ajută pe Bonetti (cu traducerea). Ei au jucat în Italia şi au desprins tainele limbii italiene.” (Digi Sport TV, 15 august 2009, Ceahlăul Piatra Neamţ-Dinamo)
- Noi înţelegem să respectăm un fotbalist valoros, dar nu într-atât, încât să folosim pluralul majestăţii, aura mistică, ditirambul legendar: Claudiu au fost... Dacă vorbitorul se referea la mai mulţi fotbalişti, atunci era necesar să folosească simpla conjuncţie copulativă „şi” (în loc de „alături de”) şi se rezolva imediat problema.
- Apoi, când stai într-o ţară străină, mai ales Italia, deprinzi limba de acolo, nu o desprinzi. De desprins lucruri de prin casele italienilor, am tot auzit pe la ştiri cu borfaşi români şi dorim să uităm.
• „Doriţi în străinătate, până la urmă, dinamoviştii a rămas în curtea dinamovistă, să împlinească visul lui Cristian Borcea.” (Digi Sport TV, 15 august 2009, Ceahlăul Piatra Neamţ-Dinamo)
Poate că dinamoviştii nu or fi fost premianţi la gramatică, dar până şi ei ar face întindere de ligamente cerebrale, dacă ar auzi că ei, toţi, băieţii, fotbaliatori fideli, dinamovişti fiind, a rămas – ce paradox! - în curtea dinamovistă! Şi de ce să nu rămână? Nu pentru binele lor, ci pentru a împlini visul profetic al lui Borcea!
• „0-3 era atunci scorul pentru bucureşteni. Scor final, 4-0 pentru Dinamo!” (Costi Prună, Digi Sport TV, 15 august 2009, Ceahlăul Piatra Neamţ-Dinamo)
Nu era, oare, mai simplu, mai puţină scărpinătură cu dreapta la urechea stângă, dacă ni se spunea: „0-3 era atunci scorul dintre Ceahlăul şi Dinamo. Scor final, 0-4!”? Sau: „Dinamo conducea la Piatra Neamţ cu 3-0. Scorul final a fost 4-0.”? Ca să nu pară o răsturnare paranormală de scor, dela 0-3 la 4-0. A trecut anul 1988, când un gol stelist anulat de arbitru a fost acordat, ulterior încheierii meciului, de către preşedintele republicii.
• „Nu-mi plac glumele tăle.” (Prima TV, 14 august 2009)
Nici nouă. Nici când stă să plouă şi e plin de muşti, nici când e furtună şi valurile aruncă spumă pe pupi, la corăbii.
• „Pe drumul străbătut de Victoria Lipan” (Mihai Gâdea, Antena 3, 13 august 2009)
Povestea sinistrului accident dela Scânteia, judeţul Iaşi, unde trenul a omorât 14 oameni aflaţi într-un microbuz, a mutilat retroactiv şi un celebru nume al literaturii române. Numai Mihail Sadoveanu ar putea da dispensă Vitoriei Lipan să devină Victoria. Altcineva nu. Dar, cum Sadoveanu a murit, rămâne cum s-a stabilit în „Baltagul”. Cam asta ar fi sinteza unui oarecare accident lingvistic, care a precedat un grav accident de circulaţie.
• „Urmează ca ulterior să obţinem mai multe informaţii.” (Virginia Pralea, purtător de cuvânt al Poliţiei din Iaşi, Antena 3, 14 august 2009)
Noi am prefera să urmeze anterior, dacă se poate. Iar purtătorii de cuvânt să deţină în buzunarul de la spate, prin ordonanţă de urgenţă, ediţia miniaturală, şcolară, a unui dicţionar de pleonasme, eventual ediţia Rodicăi Sufleţel-Moroianu, Editura All, 2004.
• „Trupurile neînsufleţite ale pasagerilor morţi au fost luate dela locul accidentului.” (ştirile Antenei 3, 14 august 2009, cazul accidentului dela Scânteia-Iaşi)
Avizi de informaţii, noi am fi dorit să ştim ce s-a întâmplat atât cu cadavrele pline de viaţă ale celor decedaţi, cât şi cu trupurile neînsufleţite ale pasagerilor vii. Conform Constituţiei României, republicată, Art. 30 şi 31, privitoare la chestiunea dreptului la informaţie.
• „Dacă nu cumva şoferul a luat-o razna brusc şi spontan.” (Marius Pieleanu, sociolog, Antena 3, 14 august 2009)
Cauzele teribilului accident bulversează totul în cale, chiar şi limbajul. Ce s-ar fi întâmplat dacă şoferul ar fi acţionat calculat şi spontan, deodată, dar nu neaşteptat, subit fără a fi inopinat, fulgerător, însă nu dintr-odată?
• „Să ştim cauzele care au dus la accidente de tipul ăsta, să aflăm etiologia.” (Marius Pieleanu, sociolog, Antena 3, 14 august 2009)
În lipsă de etiologie exhaustivă, noi nu ne mulţumim cu firimituri: vrem să ni se comunice cauzele care au dus la accidente de tipul ălălalt, de tipul acela, de tipul exemplificat şi de tipul indicat. Am avea o privire panoramică asupra tuturor sonorităţilor ligamentale din panoplia cu penisuri. Şi am atinge o etiologie (studierea cauzelor) sănătoasă.
• „Timpul a fost prea vitreg cu noi azi... M-am străduit să fiu cât mai monden.” (Cristi Brancu, Antena 2, 14 august 2009)
Vitreg, nevitreg timpul, rămâne încăpăţânarea cu care vorbitorul ne serveşte ligamentul dintre cuvintele terminate în pul şi cele care încep cu a, ă, e, i (la alegere). În plus, nu ştim cum ar fi fost emisiunea cu Gigi Becali dacă realizatorul ar fi fost mai puţin monden. Ar fi fost selenar? Marţian? Solar? Maritim? Sătesc? Meşteşugăresc? Încă nu s-a stabilit.
• „Pacientul nu a dat suficientă atenţie alimentaţiei, consumând în special dulciuri, astfel că i-a crescut glicerina.”
Acum, ce mai contează, glicerină, gliceride, glicemie? Important este că ne-am adus aminte cu tonţii că trebuie să evităm consumul în exces de zahăr, sare şi grăsimi. Dar să nu evităm oamenii de zahăr, buni ca sarea-n ochi, prăjiţi în grăsimi vegetariene.
• „Au venit mascaţii cu căguli pe făţi şi ne-a masacrat, ne-a omorât de vii.” (mai multe posturi de ştiri, septembrie 2009)
Mai multe nedumeriri:
- „Căguli” şi „făţi” ar trebui să însemne nişte cagule pe feţe de oameni foarte răi, care vin cu duba. Schimonosirea cuvintelor n-are caracter etnic, ci social, penal şi economic şi se face după metoda „maşâna poliţiei”, „mi-e sâlă de gabori”, „trenul cu deţânuţi e pe şâna unu”, „poliţâstul a venit cu căţălu’ lup şî ne-a luat din căşi monezâle din haur şi răţile din saci”, „n-avem, şăfu’, niciun Bemveu şî niciun hAudi de furat; uite, numa un Merţ şî două Dăcii fără certefecate”;
- Am înţeles cum arătau mascaţii cu căguli, dar, dacă, dacă nu ar fi avut căguli, ar mai fi fost mascaţi?
- Unde se mai pot pune căgulile, dacă nu pe făţi? Pe braţ, pe umăr, pe şale, pe puţă? Întrebare de două puncte şi de trei ani, pentru jaf asupra limbii române;
- Am înţeles că au fost masacraţi şi omorâţi nişte vii, dar nu ni s-a spus ce s-ar fi întâmplat dacă ar fi fost exterminaţi prin ucidere nişte morţi decedaţi, răposaţi prin pieire, sucombaţi până la extincţie;
- Un miracol s-a întâmplat, totuşi, în direct, la ştiri: acel cetăţean masacrat şi ucis a dat declaraţii pline de viaţă la televizor. E foarte posibil ca minunea să se datoreşte vitalităţii inegalabile a comunităţii ţigăneşti. Se ştie că minorităţile care au impresia că sunt discriminate se scoală şi din morţi ca să-şi apere drepturile şi ca să-şi strige hofurile.
• „Datele care există te duce cu gândul la această concluzie” (Maria Grapini, Antena 3, 3 septembrie 2009)
Un nou caz în care propunem fie plata unei cauţiuni consistente (din dividendele femeii de afaceri), fie suspendarea pedepsei, dacă vinovata aduce dovada că datele la care se referă îi erau atât de compact strânse cu fixativ sub bucle, până la fuziune, încât puteau fi interpretate ca un corp comun, fapt care explică, dar nu justifică, fisiunea gramaticală prin folosirea brutală a singularului, în locul pluralului agreat de gramatica limbii române. Nu se admit scuze care ţin de domeniul de activitate al doamnei Grapini, care nu este neapărat unul lingvistic, ci unul mai degrabă economic. Economic şi în acordul dintre subiect şi predicat, singularul fiind declarat soluţie de criză, căci consumă mai puţine resurse: una e când telespectatorii râd şi alta când râde de tine, una e când angajaţii merg, alta când merge la casierie. E mai ieftin.
• „E normal că Parchetul s-a autosesizat. Problema era ca Parchetul să nu se autosesizeze, pentru că cazuistica ne arată că...” (Cozmin Guşă, Antena 3, 3 septembrie 2009)
Ce e în Guşă o fi şi-n căpuşă, dar cacofoniile nu dau bine, mai ales la un consultant electoral prezidenţial, fost ziarist, fost şef de grup media, fost lider de partid, fost multicandidat el însuşi, care ar putea să-l îndrume greşit pe candidatul Mircea Geoană şi ar putea să nu-l informeze după cum urmează:
- că când vin alegerile trebuie să fii în formă,
- că caţi în dosare orice poţi folosi contra adversarilor,
- că care este mai bun de guşă - mă rog, de gură - câştigă,
- că chiţăiala şoriceilor nu acoperă răgetul de leu rănit al Taifunului Băs, aflat în risipire vizibilă;
- că canarul este preferabil papagalului.
• „E necesar un program de reconversie a locurilor de muncă că până la urmă e nevoie de crearea de locuri de muncă.” (Dumitru Pelican, Realitatea Tv, 16 august 2009)
Păi se poate aşa ceva, tocmai din gura unui fost crainic sportiv, care ne delecta cu transmisii în epoca în care Viitorul Scorniceşti, Victoria Bucureşti, Flacăra Moreni şi, mai ales, Sportul Studenţesc, Steaua şi Dinamo făceau fala fotbalului nostru, într-un play-off select, la care aveau dreptul să spere doar echipele cu branduri grele în dosar: Nicolae Ceauşescu, Miliţia, Securitatea, Nicu Ceauşescu, Armata? Hai, o cacofonie, mai treacă meargă, nu e prima, nu e ultima în mass-media românească! Dar să aflăm că e necesar un program de reconversie pentru că e nevoie de locuri de muncă este mai mult decât suntem noi gata să admitem!
Important
Posturile TV dela care am preluat cele mai multe gafe (Antena 3, de exemplu) nu trebuie să se supere, ci, dimpotrivă, să ia această colecţie de gafe, această adăpare a noastră la puţul lor cu perle ca un compliment. E dovada că le facem audienţă. Ca atare, aşteptăm propuneri pentru o indemnizaţie de fidelitate.
Andrei Păunescu
12 comentarii:
Foarte comic! Va multumesc!
Cu stima, Ene St. Mihai
Bucuresti, 16 septembrie 2009
Esti foarte talentat!
geoana este chiar un prostanac si nu-l vreau presedinte!
Noroc ca avem atat de multe optiuni, care mai de care mai bune, pentru prezidentiale!
Azi 26.09.09 la TVR la emisiunea doamnei Marina Almasan"Ne vedem la TVR" un grup de parinti erau revoltati ca dirigintele unei clase de elevi de la o scoala generala din Bucuresti in loc sa-i invete despre educatie cetateneasca despre compoortamentul in familie si-n societate,el profesorul de matematica le inobileaza istoria tarii noastre,cultura,identitatea noastra,stranosii nostri si tot ce inseamna Romania.Fara identitate o natiune nu poate rezista!..Stimularea unui elev daca nu fac parintii acasa o poate face dirigintele.Ce daca elevii erau pusi sa invete o istorie,sau chiar o poezie,si daca nu o stiiau li se scadea nota la matematica?E de fapt o stimulare!..Pe vremuri ai mei imi cumparau jucarii si mi le dadeau doar daca luam o nota mare la nu stiu ce materie.Doar asa ma stimulau.Acei parinti doreau ca dirigintele sa-i invete cum sa se descurce singuri cum sa-si faca bani si avere.Dar sa nu stie Doina lui Eminescu,Repetabila Povara a lui Paunescu,Lacul sau Marul a lui Miron Radu Paraschivescu!..Eu pe viitorul meu copil am sa-l educ in acest spirit al patriotismului romanesc.Nu o sa calatoresc prin tari straine!..M-am nascut in Romania si o sa mor in Romania!..Dragi parinti sa va fie rusine!..
"Posturile TV dela care am preluat cele mai multe gafe"
:))) ce faci, Andrei, nu-ti ajung enervantele (pentru mine, cel putin) "nicio", "niciun", si te-ai gandit sa imbogatesti noile reguli ale academiei? :) si unde? taman intr-un post in care vezi paiul din ochii altora... :)))
Mianna,
Fac bine, mulţumesc, când nu fac rău. Nu e vorba de opţiuni, nici de pai sau de bârnă, ci doar de regulile stabilite de forurile academice competente. Mai studiază chestiunea cu "de la" care devine (ce a mai fost, mai demult) "dela" şi revino cu o rectificare. OK?
ce fraiera
as aprecia (sincer, daca mai era nevoie sa precizez) mai multe detalii despre reintoarcerea acestui "dela" sub obladuirea forurilor competente. probabil a fost la un moment ulterior transformarii mai sus-pomenitelor "nicio" si "niciun", de care inca n-am aflat. dar sunt sigura ca vei reveni cu detaliile si trimiterile necesare. eu as rectifica cu multa placere, dar n-am materialele necesare. ok? :)
astept...chiar ma intereseaza.
se pare ca in jumatate de an n-ai reusit sa gasesti detaliile... :)
Mianna,
Am şi uitat, dar mai degrabă arată-mi tu dacă greşesc, că eu nu am stare să îţi arăt că nu greşesc şi de ce. Dacă nu, scrie cum vrei. Toate cele bune!
Trimiteți un comentariu