Din puţul fără fund, cu telecomandă
Perversiuni de limbă
• „Omu e-n costum de trening.” (Mihai Morar, Antena 2, 20 februarie 2012)
• „Omu e puţin labil psihic.” (Simona Sensual, Antena 1, 20 februarie 2012)
Rar se poate construi voluntar, darmite involuntar, un asemenea ligament, de două ori în aceeaşi zi, la două posturi TV! Nu numai că avem imaginea unei perversiuni sexuale, dar ni se spune şi cât durează („puţin”), şi ce costumaţie are beneficiarul în momentul cheie (nu are nici măcar bunul simţ să se dezbrace, ci rămâne „în costum de trening”). Tare!
• „Dacă intru într-un război cu o armată mare, cum are partidele astea, vă închipuiţi ce se întâmplă.” (Gigi Becali, Antena 3, 25 februarie 2012)
Fiind vremea alianţelor politice populare, partidele componente trebuie să se comporte ca unul şi să vorbească pe limba proştilor. În această situaţie, pluralul şi acordul dintre subiect şi predicat nu mai au rost.
• „Americanii sărbătoresc azi 10 ani de la atentatele de la World Trade Center.” (Antena 3, 11 septembrie 2011)
Aşa ziceţi? Noi credeam că, dimpotrivă, comemorează, se întristează, pomenesc, poartă doliu, ca după orice eveniment tragic, mai ales după cel mai mare atac de pe pământ american, cu vreo 3000 de morţi.
• „Autorităţile vor încerca să trimită un spărgător de la Călăraşi, ca să rezolve situaţia.” (Antena 3, 28 februarie 2012)
Dacă e vorba despre un călărăşean, mare specialist în spargeri de bănci şi locuinţe, e regretabil că infractorul lucrează mână în mână cu autorităţile şi ne surprinde că nu se apelează la borfaşi bucureşteni, renumiţi în toată lumea. Dacă e vorba, însă, despre o ambarcaţiune specializată în spargerea gheţii, nu e nicio problemă. Trebuie doar să ştim şi să ni se spună complet (spărgător de gheaţă, nu simplu spărgător).
• „Fiecare guvern să preia proiectul de la moştenitori.” (Marius Pieleanu, Antena 3, 25 februarie 2012)
Noi ştim că politica şi presa din România sunt mai absurde, uneori, decât filmele şi romanele science-fiction, dar nici chiar aşa. De fapt, analistul nu a spus chiar un neadevăr: guvernele noastre iau tot ce pot şi de la cei mai în vârstă, şi de la urmaşi, pe care îi lasă cu datorii imense.
• „A fost doar Iggy Pop şi el a fost cel mai tare din tot concursul.” (Antena 3, 28 august 2011)
Era cu adevărat o ştire ca Iggy să concureze singur, dar să iasă al doilea sau ultimul.
• „Repet încă o dată: pierdem nişte cuvinţele.” (Radu Moraru, 10 TV, 10 septembrie 2011)
Şi-nc-o dată repetă, măi naşule, şi iar, şi din nou, şi a doua oară, şi a zecea oară, aşa cum face postul respectiv, care dă reluări, de luni şi luni, în lipsă de programe noi, cu sabia falimentului deasupra antenei.
• „Cum se pot măsura lucrurile şi cuantifica aici?” (Realitatea TV, 28 august 2011)
Bună întrebare, din care rezultă că ar fi vorba de două lucruri diferite. „A măsura” şi „a cuantifica” sunt acţiuni diferite „doar decât numai dacă în caz că” habar n-avem ce înseamnă „atât pleonasmul, cât şi tautologia”. „Am zis şi am spus”!
• „În Virginia, epicentrul seismului, s-au prăbuşit cele mai multe pagube.” (Realitatea TV, 28 august 2011)
Mare pagubă! Dimpotrivă, ar fi bine să fi fost aşa, fiindcă am avea mai puţine pagube.
• „Anul trecut, toată lumea spunea că Oţelul se va împiedica că va cădea... va cade.” (Marius Lăcătuş, Sport.ro, 10 septembrie 2011)
Fostul mare fotbalist, după ce a tras o cacofonie pe cinste, a folosit corect verbul „a cădea”, dar, nefiind sigur, a revenit şi a dat-o în bară. Dacă nu revenea, mai bun vorbitor rămânea. Iată cum se poate rata, totuşi, la reluare.
• „Astfel s-a creat un prejudiciat de 1,5 miliarde de dolari.” (Realitatea FM, 21 februarie 2012)
Cine plăteşte pentru prejudiciile cauzate de impostura din politică, din economie şi din media încă nu ni s-a spus.
• „Accidentul a avut loc la Maramureş.” (pe ecran, la Realitatea TV, 25 august 2011)
Alo! Maramureş nu e oraş, ci judeţ, zonă, bazin folcloric, aşa că trebuie folosită prepoziţia „în”, nu „la”. Observaţie valabilă şi pentru cei care spun că merg „la Moldova”.
• „Petrolul se va isprăvii.” (Pe ecran, Antena 3, 26 august 2011)
Greu cu „i”-urile din ortografie. Nasol moment când „aflii” că pentru „copii noştrii” nu va mai „fii” gaz de ars. Poate doar aşa „vor citii” şi-i vor „descoperii” pe „Arghezii, Conachii, Negrii şi alţiiiii”...
• „Revenim din nou la informaţia principală.” (Antena 3, 26 august 2011)
Iar noi revenim la sublinierea unui pleonasm ambiţios, care nu se dă plecat din exprimarea vorbitorilor din audio-vizualul nostru.
• „Au fost lipiţide ferestre.” (Antena 3, 10 septembrie 2011)
Ia spuneţi repede următoarele cuvinte alăturate (aşa cum au făcut vorbitorii de la TV): „răpiţidemari terorişti”, „stropiţideuriaşevaluri”, „căsăpiţidegrase”. Nu vă sună ceva ciudat? Da? În regulă, v-aţi prins... Mai mare atenţie, deci, la articularea cuvintelor care se termină cu „piţi”, urmate de prepoziţia „de” („ţi” se transformă în „z”) şi de anumite adjective sugestive.
• „Să-ncepem cu un scurt rezumat.” (Formula 1, Digi Sport, 11 septembrie 2011)
Noi am vrea şi rezumatul lung, şi pe cel exhaustiv.
• „Un film care a avut ca... ca... contracandidat...” (Daniel Paraschiv, TVH 2.0, 26 februarie 2012)
Uneori, o ezitare duce la o repetare şi amândouă la o cacofonie.
• „PDL a decis să pregătească cartea neagră a privatizărilor.” (Sever Voinescu, Antena 3, 27 februarie 2012)
Dar cartea maronie a cacofoniilor nu e şi ea pe listă, stimate intelectual portocaliu?
• „N-am făcut decât numai în interesul lui Dinamo.” (Cristian Borcea, Digi Sport 3, 29 februarie 2012)
Suntem siguri că liderul dinamovist „a întreprins, a acţionat şi a făcut” „doar decât numai atât”: totul pentru front, totul pentru victorie, totul pentru Liga Campionilor!
• „Masele de aer reci revin din nou în peisaj... Temperatura nu va depăşi 4 grade. Doamnelor şi doamnelor... Doamnelor şi doamnilor, ha-ha, numai bine, ha-ha-ha!” (Realitatea FM, 25 februarie 2012)
Superb acest colier cu mai multe perle: aerul este „reci” (ştim că putea fi vorba de mase, dar sună rău...), iar masele revin, pleonastic, din nou. Bănuim că, la microfonul buletinului meteo, a fost o feministă convinsă, care nu a putut, realmente, să se adreseze şi bărbaţilor, oricât a încercat, după care a apucat-o râsul. Iar pe noi ne-a apucat frigul, că avem asemenea profesionişti ai ştirilor.
• „Infractorii urmăreau spaţiile comerciale care nu au camere de supravegheare.” (Realitatea FM, 25 februarie 2012)
Fără „supravegheare”, în gheare de borfaşi ajungem!
• „Pentru numai 20 de lei, oricine se poate tunde cu ajutorul unei lampe cu gaz sau autogen.” (Realitatea FM, 25 februarie 2012)
Noi nu am avea curaj să ne tundem nici cu lămpi cu gaz, deci sigur nu am accepta „lampele”.
• „Traian Băşescu şi-a schimbat de mai multe ori garnitura de consilieri.” (Ion M. Ioniţă, Realitatea FM, 16 februarie 2012)
Băşescu, Băsescu? Nu e mare diferenţă! Poate tocmai din motive de disconfort olfactiv prelungit o fi plecat şi Valeriu Turcan de la Preşedinţie.
• „Sunt 35.000 de tone de clorură la dispoziţie.” (Alexandru Nazare, România TV, 18 februarie 2012)
Nu e cam mult? Vreo 1000 de vagoane de material pentru aruncat şi topit gheaţa de pe carosabil ni se pare incredibil. Ah, pardon, nu 35 de mii de tone, ci de kilograme. Ne-am mai liniştit, dar nu de tot, dacă ministrul transporturilor confundă tona cu kilul.
• „Mihai Traian Ungureanu.” (Marius Spânu, România TV, 20 februarie 2012)
Fac ce fac parlamentarii PDL-işti, şi tot la preşedintele Băsescu se gândesc. A trecut vremea confuziei „Traian” Boc şi a venit vremea noului premier Mihai (Răzvan) „Traian” Ungureanu, mai ales că există, ca agravant, un adevărat Traian Ungureanu, tot la PDL, europarlamentar cu vedere foarte, foarte largă.
• „Incidentul s-a petrecut în zona Calea Moşului-Făinari.” (România TV, 22 februarie 2012)
Bravo, moşule! Ţi-ai tras mare bulevard în Bucureşti, care, pe vremuri, era a Moşilor. Se polarizează societatea, se privatizează şi străzile celebre.
Un comentariu:
se mai intampla si cacofonii, mai ales intr-o emisiune in regim de direct! oricum, mi-o asum! Numai bine!
Daniel Paraschiv
Trimiteți un comentariu