Cum ar fi arătat viaţa mea dacă aş fi ascultat de preceptul, aproape biblic, dar rupt de existenţa reală: “Nu te combina cu cineva de la muncă”? Da, ştiu, e foarte adevărat că mersul pe sîrmă e o copilărie, faţă de îndrăzneala de a avea relaţii siropos-sexoase cu două femei care lucrează în acelaşi birou sau pe acelaşi etaj. Da, sunt de acord că e prudent să asculţi de înţelepciunile murphyce, care te îndeamnă să ai relaţii bune cu vecinii, dar asta nu înseamnă să te culci cu toţi. Sau să nu comiţi adulter, decît dacă ţi se iveşte ocazia, din moment ce - se ştie - sexul este unul dintre cele nouă motive pentru care să-ţi doreşti reîncarnarea, celelalte opt fiind absolut neimportante. Da, da, la toate acestea da! Numai că, dacă am mai trăi o dată, ar merita, poate, să încercăm să pierdem o viaţă, ca pustnici, abia pe a doua oferindu-ne-o mai libertin.
Dacă, aşadar, aş fi ascultat de principiile acestea, în ultimă instanţă, n-aş mai fi avut ce căuta în această pagină. N-aş mai fi avut ce să scriu, cum să scriu şi de ce să scriu, nici măcar din imaginaţie. Pretinsa ficţiune e un fel de a scăpa de necazuri, de a spune că tot ce ai scris imoral sau ilegal nu ar fi adevărat, cînd nu avem decît acelaşi pachet de cărţi de joc al realităţii, amestecat altfel.
De iubirile de la locul de muncă nu scapă nici cei care se duc cuminţi la treabă de la opt dimineaţa la patru după-masa la doar două periculoase sute de metri de casă. Ce să le mai ceri, atunci, liber profesioniştilor, boemilor, freelancer-ilor, zilierilor sau celor care lucrează pur şi simplu acasă? Amorul la serviciu e acea pandemie care macină tot mai mult rezistenţa noastră la tentaţii, dar pe care n-am răpune-o, în ruptul capului, nici dacă ni s-ar da leacul mură-n gură. Am învăţat de la cei păţiţi că sexul are nevoie de foarte puţin şi cauzează o mulţime de necazuri, dar nu ne dăm bătuţi. Ce farmec ar mai avea truda noastră cotidiană, dacă n-am spera că, într-o bună zi, o să agăţăm pe cineva senzual de la birou şi o să-l înghesuim într-o debara? Cred că abia ăsta este motivul adevărat pentru care luptă întru egalitatea muncii toate organizaţiile anti-discriminare între sexe: ca fiecare să aibă şansa de a practica liber îndrăgosteala şi chiar adulterul, în orele de lucru, întrerupt, eventual, din cînd în cînd, de plicticoasele îndatoriri din fişa postului, care nu lasă porumbeii să se ciugulească şi să îngurluie pe întreaga durată a celor opt ore legale. Că după aceea, nu mai are farmec.
Atît de răspîndit este obiceiul “idilei la locul de muncă”, încît propun schimbarea cu 180 de grade a denumirii, de-a dreptul în “munca la locul idilei”. Idila la locul de muncă nu trebuie nici măcar să presupună sexul materializat, dus pînă în aşternuturi, ca să fie fascinantă. E destul dacă te face să pleci la serviciu cu plăcere, ştiind că vei petrece nişte ceasuri electrizante, în care orgasmul poate lua şi numai forma de aspiraţie sau de bucurie cerebrală.
Mai mereu, locurile mele de muncă simultane au fost atît de dispersate, încît, dacă mă întreabă cineva unde lucrez, mă simt obligat să îi înşir: presă scrisă, muzică, radio, televiziune, cărţi, catedră, desen. Asta ca nu cumva să creadă cineva-ul acela că sunt doar un fiu parazit. Şi, atunci, ce ar fi însemnat să nu practic iubirea la locul de muncă, atîta vreme cît o mare parte din munca mea se desfăşoară chiar acasă, la computer, cu cartea, chitara, şurubelniţa sau condeiul în mînă?
O singură dată mi-am încălcat principiul de a nu mă încurca sexual cu subalterne, acum mulţi ani, atunci cînd m-am îndrăgostit de o corectoare visătoare, care mi-a cedat imediat. Vreo trei luni, am avut coşmaruri că se culcă cu mine dorind să-şi păstreze serviciul, deşi, bineînţeles, ea spunea cu lacrimi explodînd din ochii mari, cînd verzi, cînd albaştri, că nu e deloc aşa. Am scăpat de mustrările de conştiinţă abia cînd şi-a dat demisia, dar mi-a cerut să nu rupem relaţia noastră care debutase frivol, într-o rablă, pe un drum lăturalnic care ducea spre o unitate militară, după ora stingerii. După mai bine de un deceniu, timp în care a apărut şi un copil între noi, sunt convins pînă la os că nu interesul a mînat-o în luptă, ci chiar dragostea, mai ales că tot ea e femeia căreia nu i-am putut face nici măcar cadouri fireşti, din pricina mîndriei ei de a păstra relaţia exclusiv în teritoriul sentimentelor şi al sexului, fără întinări materiale. Fără acest episod, care a început cînd nu ştiam bine dacă sunt deja bărbat sau mă mai încearcă adolescenţa, biografia mea ar fi fost sărăcită de un ocean de sentimente contradictorii, de o pădure de războaie în pernă, de motivaţia de a merge mai departe şi de o fetiţă care-mi seamănă pînă în ţuguiul degetului mare de la picior. Sunt fericit că am procedat imoral în primul moment. Puţin mai tîrziu, după acele trei luni adică, am înţeles că, unde apare iubirea curată, imoralitatea de la început este spălată, dezinfectată, validată şi mai primeşte şi un paşaport spre cele mai frumoase şi nobile lăcaşuri din seiful cu amintiri scumpe.
Un festival de un cincinal
În alt moment al vieţii, am simţit din nou că nu e un păcat să dau cale liberă atacului frontal la o artistă pe care o cunoscusem de cîteva ore şi cu care primisem însărcinarea să pun rapid în ordine un recital, la mine la studio, pentru festivalul “Om bun”. Recitalul ei la “Om bun” s-a terminat cu bine peste trei zile, dar festivalul relaţiei noastre a continuat, tandru şi agresiv, acaparant şi inflamat, aproape cinci ani, sub acelaşi acoperiş, la aceeaşi masă (uneori foarte săracă), în acelaşi pat, fie că era cel rupt şi aşezat pe cărţi din casa pe care o luasem cu chirie ca să nu mai intre nimeni între noi, fie că era patul matrimonial din vreun hotel de lux unde fuseserăm invitaţi să cîntăm, fie că era salteaua improvizată din rulota austeră a prietenului meu Mihai Napu, într-un camping german îndepărtat de la Lebach, unde ne-am îngrămădit patru inşi, fiindcă nu aveam gologani nici pentru motelul din apropiere. Nici în această relaţie nu am mizat greşit, nu am avut remuşcări că aş fi forţat în vreun fel iubirea, care s-a şi consumat aseptic, fără a fi tributară interesului meschin.
Cu o rană a singurătăţii în inimă şi cu un trup sub presiune, de soldat tocmai liberat, m-am aruncat între braţele, picioarele şi sufletul unei femei, care mi-era veche colegă de scenă din frăgezimea anilor noştri la Cenaclul Flacăra. Accidentul primei noastre nopţi de mai (chiar ca în romanţă!) din camera mea, care era şi biroul meu de trudă pentru pîine, era ilegalitatea morală pe care aproape conveniserăm tacit să o încheiem, la fel de repede precum o iscaserăm. Dar faptul meteoric şi spectaculos s-a prelungit nemăsurat de adînc, într-o relaţie de cuvinte, cîntece, escaladări sentimentale, gelozii infernale, incendii trupeşti, complexităţi fericite şi regrete pentru anii în care nu avuseserăm curajul şi iluminarea să ne găsim. Peste toate, remuşcările şi necazul cu năduf că nici unul dintre copiii, pe care fiecare îi avea deja, nu îi aparţinea biologic şi celuilalt. Să regret un miracol, doar pentru că iubirea şi munca împreună s-au amestecat, din întîmplare, pînă s-au rătăcit? Nici gînd, nici vorbă, nici pomeneală! Un miracol nu se regretă, ci doar se trăieşte.
Dacă nu la serviciu, atunci unde? Dacă nu în timpul programului, atunci cînd? Dacă nu cu o colegă, atunci cu cine? Dacă nu pe furate, atunci cum? Dacă nu motivat de asta, atunci de ce? Dacă nu asta, atunci ce?
Am scris în camera mea, locul meu de muncă şi de iubit, privind spre patul părăsit, cărţi şi versuri, cu gîndul de a fi citite de vreo femeie pe care o transformasem în personaj. Am rostit cîntece, bănuind că ele ar putea fi auzite de vreo femeie cu care treceam prin tăceri prelungite. Am provocat, telefonînd din acelaşi pat al aceleiaşi camere care-mi este birou şi loc de odihnă, emisiuni, sperînd că iubita mea rătăcită dincolo de ecran sau de difuzor va fi acolo şi mă va admira sau măcar îşi va aduce aminte de mine. Am lucrat unde am iubit şi mi-am descoperit iubiri unde am muncit. Cum să nu iubesc la locul de muncă, dacă locul de muncă nu-mi este nicăieri, în afară de toată existenţa mea, împărţită în atîtea aşchii risipite, de timp, de muncă şi de dragoste?
11 comentarii:
Polenizarea incrucisata, cand polenul ajunge pe stigmatul unei flori diferite, prezinta un avantaj fata de autopolenizare deoarece poate crea niste variante cu capacitati imbunatatite de adaptare la mediu.
Floareo,
ti-e a polenizare prea incrucisata, sau a incrucisare prea polenizata, si atat de agravata, incat ai omis si varianta crEEEEEErii, da, exact, fix de printre creieri "incracisati". Hai ca sunt si generoasa si corecta, asadar iti dau dreptate. La urma urmei, orice polenizare e mult mai avantajoasa si mult mai benefica, decat autopooooolenizarea, atata timp cat polenizatorul are cu ce sa-si faca treaba.
Andrei,
Chiar si cu intarziere, multa sanatate si la mai multa poezie si cantec tatalui tau.
Interesante maini, incrucisari de degete, semne de polenizari (asta ca sa pastrez tema Floricai).
Incepusem sa urmaresc sirul povestilor scrise de tine, ca pe un film venezuelean sarac la buget, cu scenograf orb si regizor stirb. Totul parea o mare varza, intr-o mare ceata, fara punct culminant si fara nici o concluzie.
Mmm, dar ce intorsatura !
Un sir de povestioare in atat detaliu, toate istorii din trecut, dar care par a pava atat de bine "episodul" urmator.
Practic, ne spui de trecut si ne pregatesti pentru viitor. Ceea ce inseamna ca mana doamnei din poze e o alta minunatie de'a dumitale "breasla" (artista/scriitoare). (Ca doar n-o sa ne sochezi acu' pe toti cu vreo cosmonauta ?)
Sa fie intr-un ceas bun !
Si noi, eu cu sotul meu, am fost intai colegi, apoi amici, dupa care prieteni. El daaaa, eu. nu si nu si nu. Si uite asa, a trecut un an. Cand munca l-a trimis 2 luni la Tokyo si alte 3 in Africa de Sud, am realizat cat imi lipseste. Si cum "prietenul la nevoie se cunoaste", cand a revenit, i-am spus ca il vreau langa mine zi si noapte, dupa care am luat drumul polenizarii direct de la aeroport, iar in prezent, muuuulti ani mai tarziu, avem si 2 "ghivecele".
In prezent, suntem si colegi, mai mult de inspiratie si la nivel decizional, si prieteni, si iubiti, si amanti, stalp de rezistenta cu rol de imprumut, parinti, calatori, musafiri si gazde.
Ce mi se pare foarte interesant, e faptul ca si noi avem in casa noastra un tablou imens al mainilor noastre "la inceputurile lor impreuna", apoi ale noastre cu mainile copiilor la varste diferite - fiind simboluri unice de tandrete pura, prietenie, dragoste, perpetuare, evolutie, etc
Ideea de poze cu spectacol de maini denota foarte multa sensibilitate.
Multa sanatate si numai bine
Anca G.
Floricico,
Sunt slab la botanica. Am crezut ca ma reprezinta intotdeauna mai bine zoologia, dar, cand am descoperit anatomia, am stiut ca e stiinta mea preferata dintr-ale naturii. Asa ca te cred pe cuvant.
Anca G,
1.Esti foarte rea cu Floricica dar imi place ca esti o mistocara care imbogateste, nu seaca.
2. Varza din textele mele nu era intamplatoare. Dar, daca ai observat ceva clar si te-ai lamurit, cu atat mai bine.
3. Sugestia mainilor mi se pare si mie ceva ce depaseste simbolistica primara si ajunge direct in cea sublima.
4. Va doresc, tie si sotului, o impreunare fierbinte fara sfarsit. Desigur, nu cand e el la Tokyo, iar tu la Bucuresti, fiindca asta ar insemna ca fierbintelile nu sunt comune si se fac cu inlocuitori
5. Si tie sanatate si polenizari fara numar.
Am intalnit destui oameni care isi renega "bucati" din trecut doar pentru ca nu s-au desfasurat in conformitatea cu printipiile vecinilor sau apropiatilor; desi asa deveneau incompleti , fara continuitate, dar daca lor li se parea ca nu da bine la CV sau in ochii actualei iubiri asta e , desi ma mai incearca ideea sa "completez" eu tabloul lor de viata.Ma razgindesc , n-am fost decit un spectator de fapt.Sunt cateva momente in viata care ma pun pe ganduri cind mi le amintesc , unde cred ca puteam sa fac mai mult sau sa fiu mai atenta.Dar momentele in care mi-am impreunat miinile cu celalalt - care o fi fost el in clipa X - chiar nu regret nimic, dimpotriva ma bucur si acum de acele momente. De ce sa regret de exemplu c-am stat alaturi de un barbat care mi-a aratat colturi de lume , de la care am invatat mai mult decit de la parinti , care mi-a pus cele mai bune carti in mana si care m-a facut sa simt ca fara el se sfarseste lumea, uit sa respir? Poate conta citeodata vorbele prietenei mele care spune ca e o "relatie cu pacat" insa cand venea plangand din doua in doua luni ca nici "tipul asta n-a fost cel ales" incercam sa nu vada in ochii mei cit de implinita si fericita pot fi in relatia mea care s-a dovedit la final a fi cam pacatoasa la cat de mult m-a dat peste cap.Dar regrete? Deloc, cand am trait atat de adanc. Carina cont
Andrei,ne vedem acasa!
Floricico,
1. OK, cum spui tu, dar am cateva precizari, intrebari, nelamuriri, dupa cum urmeaza:
2. Acasa la cine?
3. Acasa la locul de munca?
4. Ca sa intri, iti trebuie o cheie potrivita, ca eu sigur nu voi veni acasa la tine.
5. Ca sa ne vedem, trebuie sa ai ochii destul de pregatiti pentru asa ceva.
Andrei ,in casa cu tuse la orizontala!
Şi plouă
Şi plouă
dragul meu
de parcă ai plânge
cu tot văzduhul
marele pustiu
pe unde nepăsarea
curge
a bărbăţie
între
bătrânul tată
şi
nenăscutul fiu...
trasnaie scrisa de mult pe o ploaie torenţiala şi unde un pod rupt a fost un pod rupt iar protagonistii nu stiau sa inoate
Geea
Incendiile trupesti cu Alis-Baba, nu erau cumva rezultatul gazelor ei intestinale cu focul tau launtric?
Buna ziua! După ce am fost în relație cu Anderson de ani de zile, s-a despărțit de mine, am făcut tot posibilul să-l aduc înapoi, dar totul a fost în zadar, mi-am dorit atât de mult înapoi din cauza dragostei pe care o am pentru el, l-am implorat cu tot, Am făcut promisiuni, dar el a refuzat. I-am explicat prietenei mele problema mea și ea mi-a sugerat să contactez mai degrabă un vrăjitor care m-ar putea ajuta să fac o vrajă pentru a-l aduce înapoi, dar eu sunt genul care nu a crezut niciodată în vrajă, nu am avut de ales decât să încerc, am a trimis vrăjitorului prin poștă și mi-a spus că nu este nicio problemă că totul va fi bine înainte de trei zile, că fostul meu se va întoarce la mine înainte de trei zile, a făcut vraja și, surprinzător, în a doua zi, era în jurul orei 16. M-a sunat fostul meu, am fost atât de surprins, am răspuns la apel și tot ce a spus a fost că îi pare atât de rău pentru tot ce s-a întâmplat încât a vrut să mă întorc la el, că mă iubește atât de mult. Am fost atât de fericit și m-am dus la el, așa am început să trăim din nou fericiți împreună. De atunci, mi-am promis că oricui cunosc care are o problemă de relație, aș fi de ajutor acestei persoane, trimițându-l la singurul vrăjitor real și puternic care m-a ajutat cu propria mea problemă. e-mail: ogagakunta@gmail.com îi poți e-mail dacă ai nevoie de ajutorul lui în relația ta sau în orice alt caz
1) Vrăji de dragoste
2) Vrăji de dragoste pierdută
3) Vrăji de divorț
4) Vrăji de căsătorie
5) Vraja de legare.
6) Vrăji de despărțire
7) Alungați un Iubit trecut
8.) Vrei să fii promovat în biroul tău/ Vraja de loterie
9) vrei să-ți mulțumești iubitul
Contactați acest om grozav dacă aveți vreo problemă pentru o soluție de durată
ogagakunta@gmail.com
Trimiteți un comentariu