Din puţul fără fund, cu telecomandă
• „Jalnic moment! Ar fi trebuit să fie aici o frumuseţe de mormânt!... Dă-mi una, nesimţitule... că eşti moldovean de-al meu.” (OTV, 16 iulie 2011)
Otevizarea României, anunţată de Dan Diaconescu încă de acum câţiva ani, s-a produs! Avem aici toate datele: 1) Transmisia din cimitir, de lângă mormântul Mădălinei Manole; 2) Faţă în faţă se află soţul văduv, înconjurat de boduguarzi, şi părinţii răposatei artiste, înconjuraţi de fanii furioşi, solidari; 3) Pe alei, chibiţii, care emit, cât mai aproape de microfonul de ambianţă, maxime, cugetări, aforisme, pilde, postulate, teoreme, leme şi alte înţelepciuni, care mai de care mai sinistre. 4) Din gloată, se ridică vocea unei fane curajoase, care, cu spirit de sacrificiu, îl provoacă pe văduvul Petru Mircea să o mutileze, atingându-l la coarda sensibilă a apartenenţei comune, părând că ştie bine ce ştie despre moldoveni. Probabil că vorbitoarea ar fi cea mai nimerită să completeze capitolul din Cantemir, dedicat năravurilor moldovenilor, în Descrierea Moldovei.
• „Când spui această doamnă, o spun cu o anumită răcire.” (Ovidiu Zară, OTV, 16 iulie 2011, reluare din 2010)
Fiind vorba despre moartea Mădălinei Manole Cuvânt, cuvântul „răcire” a fost prost ales, de către cel pe care Traian Băsescu l-a nemurit, spunându-i „Găozar”.
• „Am spus-o clar şi răspicat: creşterea cotei unice ar fi fost pentru economie un semnal extrem de nociv şi dăunător.” (Emil Boc, Antena 3, 14 iulie 2011)
Având puţine idei, dar fixe, premierul Boc face perechi-perechi de pleonasme, câte două cuvinte cu acelaşi înţeles pentru fiecare propoziţie în care vrea să ni se arate arhanghelul fermităţii: nu numai că a spus-o clar, dar şi răspicat! Nu numai că semnalul ar fi fost nociv, dar şi dăunător!
• „Plan de ajutorare al Greciei.” (Mircea Badea, Antena 3, 21 iulie 2011)
Mai scapă şi Mircea Badea câte un pui de dezacord, ce să-i faci? Nimeni nu e perfect! Mai apare câte o carie şi „în gura presei”.
• „V-ar place să....” (Bogdan Chirieac, Realitatea TV, 21 iulie 2011)
Bun şi atent vorbitor, tocmai premiat de revista noastră cu o zi înainte, analistul s-a relaxat şi a încurcat conjugările, în felul în care o fac tot mai mulţi, din păcate.
• „Luna de miere în Dubai i-a costat pe proaspeţii însurăţei 50.000 de euro.” (Realitatea TV, 9 iulie 2011)
La ce v-aţi referit când aţi spus „proaspeţii” miri? Erau abia recoltaţi? Erau minori? Erau tocmai ieşiţi de sub duş? Sau vă refereaţi la faptul că abia s-au căsătorit? Atunci, ar fi trebuit să lăsaţi adverbul „proaspăt” să-şi facă treaba, fără acord în număr şi gen, pe lângă părţile de vorbire determinate.
• „Cei de la Red Bull au atâta încredere şi siguranţă!” (Digi Sport, 9 iulie 2011)
Şi una, şi alta? Nu e prea mult? Nicidecum! Cum altfel au ajuns campioni mondiali la Formula 1?
• „Am fost în Antalya, la turci... Ne-au făcut o ofertă... şi ne-am întors cu bani.” (Daniela Crudu, Antena 1, 6 iulie 2011)
Măcar nu mai spuneţi tare asta, fetelor! Lumea bănuieşte, chiar ştie bine cine sunteţi şi ce faceţi dumneata şi Bianca Drăguşanu, nu mai e cazul să şi mărturisiţi public? Oircum, felicitări pentru sinceritate! Mari femei, mari caractere, nu glumă!
• „Ultimul act adiţional adăugat la contract a fost de 33 milioane euro.” (Realitatea TV, 15 iulie 2011)
De aia e adiţional, pentru că se adaugă!
• „Naţional Arena e relativ o copie fidelă a celui din Frankfurt.” (Realitatea TV, 15 iulie 2011)
Hotărâţi-vă! Ori relativ, ori copie fidelă?
• „Citeşte volumul 1 din Dostoievski, Idiotul! Întoarce-te mai deştept din vacanţă!” (Toate posturile, iulie 2011)
Reclama, construită intenţionat şmecher, ca să spele ruşinea de mai demult cu „citeşte Idiotul de Dostoievski”, joacă tare cartea erudiţiei prin miştocăreală şi paradox, dar tot dă cu sputa în fasole, pentru că păstrează alături cuvintele care trebuia despărţite, doar că le pune invers: Dostoievski şi Idiotul. Ăsta e „Adevărul”, unii ies glorioşi din lac ca să cadă în puţ. Sau invers.
• „Aş vrea să ne faceţi pe scurt un rezumat.” (Maria Coman, Antena 3, 15 iulie 2011)
Noi am vrea un rezumat lung de tot, gros cât se poate, complet cât cuprinde şi fără omisiuni, dacă se poate chiar exhaustiv.
• „Aceste metode de schingiuire atât sufletească cât şi trupească... Este o problemă structurală care n-a rezolvat-o.” (Maria Grapini, Antena 3, 15 iulie 2011)
Noi am auzit de schingiuire doar ca metodă de a provoca suferinţă fizică. Doamna Grapini extinde semnificaţia şi în spaţiul inefabil, spiritual, în care, odată intrată, subtilizează prepoziţia acuzativului neatent, „schingiuindu-ne” în toate felurile!
• „El (Vasile Blaga) şi-a asumat o decizie care superiorii lui au considerat-o greşită.” (Antena 3, 17 iulie 2011)
Capitolul „Acuzativul cu prepoziţie lăsat fără prepoziţie” continuă! Suntem siguri că va urma!
Andrei Păunescu
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu