Din puţul fără fund, cu telecomandă
• „În cursul după amiezii de ieri seară a fost anunţată şi conducerea şcolii.” (Cristian Alexandrescu, inspector general şcolar, Antena 3, 4 noiembrie 2011)
Nu ştim dacă a fost mai bine aşa sau era mai util să fie făcut anunţul ieri noapte la prânz sau mâine dimineaţa în amurg.
• „Ion Diaconescu... tocmai el a înfiinţat PNŢ în 1936.” (Realitatea FM, 12 octombrie 2011)
Câte perle pe secundă de emisie! Născut în 1917 şi decedat în 2011, venerabilul ţărănist Ion Diaconescu nu avea cum să înfiinţeze Partidul Naţional Ţărănesc în 1936, din mai multe motive: a) PNŢ a fost înfiinţat zece ani mai devreme, în 1926, de către Iuliu Maniu şi Ion Mihalache; b) Ion Diaconescu, oricât de devreme ar fi intrat în viaţa politică, nu putea fi cooptat, la 9 ani, în echipa de lideri fondatori şi maturi ai PNŢ, şi nici măcar la 19 ani, dacă anul 1936 ar fi fost corect.
• „Zvonurile i-au lăsat reci pe greci.” (Pro TV, 9 septembrie 2011)
Două chestiuni: una climatică şi una poetică. Se pare că falimentul ţării lor le ia grecilor până şi ceea ce nu credeau că vor pierde vreodată: căldura. Comentatoarea, româncă, e născută poetă şi face rime sarcastice, chiar când Atena se scufundă din cauza datoriilor suverane.
• „Să demonstrăm că acel 0-5 de la Haifa nu a fost întâmplător.” (Ilie Stan, Antena 3, 3 noiembrie 2011)
Şi noi, care tocmai încercam să dăm circumstanţe atenuante, că incredibila înfrângere din Israel a fost un accident! Dar, dacă antrenorul Stelei zice că nu a fost o întâmplare, să-l credem!
• „Mi-ar place foarte tare să se înfiinţeze şi la noi Asociaţia Pensionarilor, cu Traian Băsescu preşedinte.” (Cristina Stamate, Antena 3, 4 noiembrie 2011)
Întâi şi-ntâi că e vorba de o actriţă cu multă experienţă, care ar fi trebuit „să vorbeşte” corect româna. În al doilea rând, că verbul valabil era „a plăcea”, nu „a place” şi la debutul doamnei Stamate, şi a rămas aşa şi azi, în noul mileniu. În al treilea rând, că unei doamne nu-i stă bine să recunoască în public că îi place „tare” (şi Mihaela Rădulescu e abonată la această formulă).
• „Concordia Chiajna a primit o lovitură liberă de la 11 metri.” (Naţional TV, 1 noiembrie 2011)
Nici penalty-urile nu mai sunt ce au fost odată, când loviturile de la 11 metri se trăgeau sigur direct pe poartă. Dar probabil că, din cauza degradării situaţiei în ţară, inclusiv la Chiajna, oamenii se gândesc mai bine dacă să tragă direct sau să paseze. Nu am aflat cât de liberă a fost lovitura şi nici dacă nu a ieşit, între timp, vreo hotărâre a International Board prin care loviturile de la colţ să fie obligatoriu executate direct pe poartă.
• „Mai sunt şi astăzi unii care cred că teatrul va dispare.” (Ion Lucian, Radio Bucureşti FM, 1 noiembrie 2011)
Unii sunt siguri, maestre, că va dispărea şi conjugarea a doua „ea-ere” (cu verbe ca a plăcea, a dispărea, a vedea, a părea), lăsând locul agresivei conjugări a treia „e-ere”, care va înghiţi totul din jur şi va aduce la putere forme hidoase ca „va vede”, „mi-ar pare” sau deja cunoscuta „mi-ar place”.
• „Nu există alegeri electorale în partide.” (Pro TV, 18 octombrie 2011)
Păi cum să existe, din moment ce „electoral” presupune exact „a alege”?
• „Bărbatul avea nenumeroase fracturi.” (Pro TV, 9 septembrie 2011)
Mai bine-aşa! Decât să se piardă timp important de emisie cu o formulă ca „numeroase, nenumărate”, a fost în interesul postului să se comprime exprimarea, ca să intre câteva secunde în plus de publicitate. Problema e că hibridul lexical creat înseamnă puţine fracturi, nicidecum foarte multe.
• „Oamenii legii încearcă să afle de la ce a pornit acest incendiul.” (Larisa Popa, Pro TV, 9 septembrie 2011)
Aşa e când reporterul nu citeşte exact ce i-a dat producătorul şi improvizează!
• „Camere de luat supravegheri... camere de luat supravegheri... camere de luat supravegheri.” (Saviana Rusu, Realitatea TV, 10 octombrie 2011)
Ca să se asigure că nu ni s-a părut, ca să ne fie clar că a spus o trăznaie, teleasta a rostit de trei ori ceva ce nu există nici în tehnica modernă.
• „Interlopul a susţinut că este arestat politic.” (Antena 3, 26 octombrie 2011)
Iar noi susţinem că nu se pun unele după altele cuvinte care se termină cu „pul” şi cuvinte care încep cu „a”.
• „Morga pe care o adoptează... în ceea ce privesc bijuteriile.” (Cătălin Botezatu, realitatea FM, 27 octombrie 2011)
De când e teleast şi radiourile îi sorb cuvintele, creatorul de modă vorbeşte tot mai rafinat. Aici, în numai câteva cuvinte, Bote al Biancăi a reuşit să prezinte o colecţie inestimabilă, cu formă greşită şi dezacord de toată frumuseţea în coadă.
Andrei Păunescu
Un comentariu:
Nu ma mai mira nimic.Atata timp cat un post in presa,radio,televiziune se obtine pe baza dosarului( a se citi:pile,relatii,cont in banca,etc)nici nu am pretentii.Crezi ca toti au facut( si mai ales au terminat ) o scoala?Ca sa nu mai vorbesc de faptul ca statul toata ziua pe calculator si privitul la televizor in detrimentul citirii unei carti dauneaza foarte grav gramaticii limbii romane.
Trimiteți un comentariu