8 ianuarie 2008

Decalogul bărbatului către femeia sa + Decalogul bărbatului către el însuşi

Nu sunt un habotnic, dar, tot spunându-mi că, decât moartea, mai bună e suferinţa cu care poţi să faci pact de drum lung, mi-am imaginat un Decalog aberant. Deloc ortodox. Fiecare bărbat are inclusă în pachetul de bază paranoia amoroasă care-l face să se creadă Dumnezeu, altitudine de la care i se pare că poate emite măcar zece porunci femeii sale:

1. Auzi, păpuşe? Eu sunt bărbatul tău! Să n-ai altul în afară de mine - degeaba te uiţi aşa! - căci eu sunt zeul tău, precum în dormitor, aşa şi în afara lui.
2. Să nu faci prânz cioplit altuia, să nu te-nchini altor pantaloni sau să slujeşti alţi copii decât ai mei, oricât aş fi de apatic în pat şi de zgârciob la cumpărături.
3. Să nu-mi iei în deşert numele, căci la primărie ţi l-am dat şi la tribunal ţi-l voi lua, şi nu vei rămâne nepedepsită, de îmi observi porcăriile.
4. Adu-ţi aminte lunar de ziua ta de odihnă, şi ocroteşte lenea mea zilnică.
5. Cinsteşte-ţi părinţii, dar nu mai mult decât pe mine.
6. Să nu-mi ucizi încrederea. Deşi eu ţi-am făcut-o ţăndări.
7. Să nu preacurveşti. Mă conjur să mă ocup eu de asta.
8. Să nu furi. Nici măcar o clipă de somn, când mă slugăreşti.
9. Să nu mărturiseşti maică-tii şi prietenelor împotriva aproapelui tău, care eu îţi sunt, orice pocinog ţi-aş fi trântit.
10. Să nu pofteşti la nimic din ce-i lumesc. Toate plăcerile burţii şi ale sub-burţii le iau asupră-mi, lăsându-ţi onoarea ascezei şi robia sub măgarul gospodăriei, care tocmai îţi grăieşte.


Mi s-a făcut ruşine de gîndul ce-am gândit, dar nu atât de tare, încât să rup în bucăţi setul de porunci abjecte. Ba, mai mult, am pus de încă un Decalog abuziv, ca de la un bărbat către el însuşi, din surplusul Decalogului anterior, de care m-a cuprins milosârdia să-l las risipit, nespus:
1. Să am spatele asigurat. Şi faţa. Şi perna. Şi masa. Şi casa. Şi specia.
2. Să nu existe altceva mai presus de mine, căci lumea trebuie cioplită tocmai după chipul şi asemănarea egoismului meu, precum în fotoliu aşa şi pe stadion.
3. Să nu iau în deşert numele echipei favorite, nici al fostelor iubite, căci niciodată nu se ştie dacă nu voi ajunge să fiu obligat să pup unde tocmai am scuipat sau să am bilet în mijlocul galeriei adverse.
4. Să nu uit ziua mea de lucru, căci pe celelalte şase, de odihnă, sigur mi le-amintesc.
5. Să cinstesc pe prietenul meu şi pe amanta mea, cu ce au mai bun prin baruri, căci de la tarabe cumpăr doar pentru acasă.
6. Să nu ucid ceea ce mai poate fi recondiţionat, căci, în caz de urgenţă, ambulanţa porneşte şi cu piese second-hand. Şi salvează mizera viaţă pământeană. Fiindcă sexul nu cunoaşte viaţa de apoi.
7. Să nu preacurvesc. Decât cu măsură. Numai excesul e rău pe pământ. Din ceruri, încă nu s-a întors nimeni cu vreun jurnal de călătorie. Un sfat din bătrâni îndeamnă să nu refuzăm niciodată două lucruri: să facem sex şi să apărem la televizor, pentru că nu ştim dacă o să mai avem ocazia. Şi fiindcă nici nu ştim ce pierdem.
8. Să nu fur. Nimic, în afară de meserie (pentru păcălit cariera), de amantlâcuri (pentru păcălit propria viaţă), de maxime din almanahuri (pentru păcălit proştii) şi de pilde tip Animal Planet, de unde, cu sucul şi alunele pe burtă, am aflat că, în afară de masculii hienelor, toţi ceilalţi sunt poligami, daţi aşa de Dumnezeu, cărora nevestele nu le fac mizerii că-s curvari nenorociţi.
9. Să nu mărturisesc împotriva mea, căci greşeala recunoscută o fi ea pe jumătate iertată, dar iubita mea se ocupă de cealaltă jumătate, de neuitat. Bărbaţii, fie ei români, trebuie să doarmă sub cap cu Amendamentul 5 din Constituţia S.U.A., în care nu degeaba stă scris că „nimeni nu poate fi forţat să depună mărturie contra propriei persoane”.
10. Să nu râvnesc nimic din case străine, în afară de sâni pufoşi, fese bombate şi urechi sensibile la palavre cu tâlc. Apropo, să-mi notez undeva ce rele mi-au făcut prietenii, care nu trebuie lăsaţi nepedepsiţi.

10 comentarii:

hippiepittis spunea...

Decaloguri cool, de nota 10+, de 5*, etc. In subiectele care te pasioneaza, ai profunzime si nerv in exprimare. Felicitari.

09 ianuarie 2008 09:45

lovefolk spunea...

Asta mai lipsea.Un decalog care sa intareasca egoismul barbatului.Pacat.Imi dau seama ca pe majoritatea barbatilor ii "aranjeaza" decalogul.Daca nu ar fi egoismul asta poate ar mai exista iubire adevarata(in care conteaza mai mult fericirea celuilalt decat cea proprie).Probabil sunt eu fraiera si visatoare ca mai cred inca in acest fel de iubire.Dar cred ca multe femeie mai cred.Dar oare mai conteaza asta?Pacat...

Andrei Păunescu spunea...

Catre lovefolk
1. Decalogul acesta dublu este tocmai incercarea mea, ca barbat, de a vedea partea urata din gandirea masculina, nicidecum asumarea continutului sau.
2. Sunt atatea marlanii in Decalog, incat chiar nu imi inchipui ca ti-ai imaginat ca mi le asum. Dimpotriva, eu le observ, le transcriu si sper sa le alung.
3. Si eu cred in iubirea adevarata, si eu sunt visator si sunt convins ca mi-am sfasiat iubiri care ar fi avut o sansa, dar s-au erodat pentru ca m-am purtat nepotrivit. Din asemenea experiente proprii si din experiantele altora am adunat bagajul de mitocanii si rautati, ca intr-un concurs al abjectiilor, pe care trebuie sa le cunoastem si, numai asa, de care sa scapam.

lovefolk spunea...

Abia asteptam sa intru pe blog sa scriu cate ceva.Mai exact, sa scriu un comentariu la comentariul tau facut aseara in emisiune pt melodia "Sa nu pleci".Ai spus tu, foarte frumos de altfel, ca nu iti vine sa crezi ca ai putu sa scrii acele versuri"Sa ma-njuri, sa ma inseli/Dar sa nu poti sa pleci", adica sa accepti orice, inclusiv infidelitatea(care, tot tu spui si sunt total de acord cu tine,e imposibil de suportat), numai sa nu plece(ce iubire mare tb sa fie).Sigur ca in secunda urmatoare am fost foarte revoltata pentru ca, nimanui nu-i place sa fie inselat, dar foarte multi inseala.Nu vreau sa ma refer la cineva anume, situatii concrete etc pentru ca nu-mi sta in fire sa fac asta.Dar mi-ar placea daca cei care spun ca nu ar accepta infidelitatea s-ar gandi de 10 ori inainte ca ei insisi sa fie infideli.Si vreau sa mai spun ceva(si probabil barbatii de pe blog imi vor sari in cap, dar cred ca am dreptate):barbatii nu accepta infidelitatea uneori pentru ca, atunci cand iubesti nu ai cum sa accepti asa ceva, alteori din pur orgoliu masculin.Barbatii nu accepta sa fie inselati, dar cand ei inseala se asteapta sa fie iertati.Insa nu se gandesc niciodata la raul pe care il fac si ca in anumite cazuri distrug niste vieti cu egoismul lor.Si colac peste pupaza, cand se simt singuri se intorc la cele care i-au iubit(si poate, uneori inca ii iubesc)tot dintr-un egoism nemarginit, doar pt a-si satisface nevoile proprii si inca o data nu se gandesc la ele.
Asa ca poate uneori, dragi barbati, va mai ganditi si la cele care va iubesc si pe care spuneti ca le iubiti inainte sa le inselati.
Mi-ar placea sa-mi spuna un barbat de pe acest blog si sa-mi si demonstreze ca nu am dreptate.Iar ceilalti, sper ca macar in sinea lor sa accepte ca asa e si sa incerce sa se schimbe.Ca faceti mult prea mult rau.Si mi-ar mai placea un lucru:ca unii dintre voi sa va dati seama cat le iubiti inca pe cele pe care le-ati inselat si pe care le-ati pierdut dintr-o prostie si sa se intoarca putin roata.Si poate sa incercati sa va luati revansa dc se mai poate.
Sper ca nu am jignit pe nimeni,ca nu asta mi-a fost intentia.

PS.Ma bucur ca ai recunoscut ca te-ai purtat nepotrivit, distrugand astfel niste iubiri.Dar cred ca mai important decat sa recunosti este sa faci ceva, sa schimbi ceva.O zi buna

Andrei Păunescu spunea...

Catre Lovefolk
1.Mesajul tau e atat de cuprinzator, incat isi contine si posibilele comentarii.
2. Cu siguranta ca voi face ceva ca sa nu mai stric minunile, daca voi mai avea ocazia sa intalnesc o iubire de asemenea dimensiuni.
3. Ai dreptate: barbatii au impresia ca pasii lor gresiti sunt mai usor de iertat, dar cred ca atitudinea asta vine din doua surse: mai intai statistica, din care aflam ca masculii sunt eminamente poligami, apoi traditia care le-a dat de atatea ori dreptul sa fie porci, doar pentru ca sunt mai puternici si au adus vanatul in casa.
4. E adevarat ca viitorul incepe, mereu, acum, dar asta nu ma impiedica sa ma uit in urma cu un anumit regret fata de ocaziile pe care le-am ratat, gresind si neacceptand ca exista si un alt fel de atrai.

Anonim spunea...

E ADEVARAT CA DECALOGUL E UN PIC RAUTACIOS, DAR E BINE DE STIUT CA EL SE INSPIRA DIN REALITATILE ALTORA SI CA NU VA REGASITI IN ELE IN TOTALITATE!
IUBIREA ADEVARATA EXISTA CRED EU PT. FIECARE, DOAR CA EA APARE IN MOMENTE DIFERITE ALE VIETII FIECARUIA. MAI GRAV E CA NU NE DAM SEAMA IMEDIAT DE EA SI DE ACEEA SUFERIM SI-I FACEM SI PE ALTII SA SUFERE. CAT DESPRE INFIDELITATI, ELE APAR SI DE O PARTE SI DE ALTA, DOAR CA FEMEILE AU CAPACITATEA DE A IERTA MAI USOR, FIE DIN SLABICIUNE, FIE DIN FRICA DE SINGURATATE, PT CA UNEI FEMEI II PLACE SA AIBA MEREU PE CINEVA LANGA EA, SA SE SIMTA IUBITA, PROTEJATA.O FEMEIE SE IMPLICA INTAI SUFLET SI APOI TRUP INTR-O RELATIE ADEVARATA.

Andrei Păunescu spunea...

Catre Anonim(a)
As zice ca esti facut(a) sa filosofezi si sa comentezi. Si e bine ca nu tii in tine ceea ce iti trece prin cap si prin inima. Si nu ma mira, atata timp cat, din semnalmentele pe care mi le-ai dat, inteleg ca te pregatesti sa termini tocmai filosofia si jurnalismul

Anonim spunea...

DA, IMI PLACE ENORM SA FILOSOFEZ, DAR FARA SA MA ARUNC IN CINE STIE CE TERMENI ELEVATI, GREU DE INTELES DE OAMENII DIN JURUL MEU. IMI PLACE ENORM SA DESCOPAR OAMENII, SA-I ANALIZEZ, SA-I VAD CUM GANDESC SI CE SIMT EI.IMI PLACE CUM GANDITI PT CA SUNTETI REALIST, DAR TOT ODATA AVETI CAPACITATEA DE A VISA LA CEVA MAI BUN, PT CA REALITATEA NOASTRA ESTE F DURA.E BINE SA STII CA MAI EXISTA OAMENI CARE CRED CA MAI POT SCHIMBA CEVA IN VIATA ASTA.
SA MA SI SEMNEZ?CATALINA SI CRED CA NE STIM DE LA TELEFON, DE LA CURSURI SI DE LA EMISIUNEA DE PE TVRM(TOT CE E SCRIS CU LITERE MARI SI SEMNAT CU ANONIM REPREZINTA TEXTELE MELE)

Savin BADEA spunea...

NOTĂ: În romanul lui Howard ROUGHAN, "PROMISIUNE MINCINOASĂ", am găsit o listă pe care scria:
"Lucruri pe care i le vom spune copilului nostru..." Dedesupt, notase următoarele:
Să iubeşti.
Să rîzi.
Să rîzi din nou.
Să asculţi şi să înveţi.
Să spui "te rog" şi "mulţumesc".
Să ai opinii.
Să le respecţi pe ale celorlalţi.
Să fii sincer.
Să fii prieten.
Să fii tu însuţi."

(READER'S DIGEST, BUCUREŞTI, 2007, pag. 15 şi 165)
Savin BADEA

Andrei Păunescu spunea...

Savin,
Degeaba spunem asta copilului, dacă el vede cum părinţii se urăsc, cum trec lunile şi nu se râde în propria casă, cum nimeni nu ascultă pe nimeni şi nu se învaţă nimic din dramele trecutului, cum nu există respect şi adevăr, ci doar supravieţuire prin minciună şi oportunism.
Greu nu e să faci liste ideale, ci foarte greu este să duci la capăt faptele vieţii normale. În care "tu însuţi" să creadă?