21 ianuarie 2008

Teatru modern, dar nu isteric, la "Se iubesc"

Vă rog să nu mi-o luaţi în nume de rău, ştiţi bine că nu aş publica aici nici un rând de complezenţă, dar sunt dator să fac un fel de cronică de teatru, pentru că am fost la o piesă care mi-a plăcut (şi nu sunt un împătimit al acestei arte). Propriu-zis, joacă un el şi o ea, într-un decor minimalist: se căsătoresc, se alintă, se ceartă, se înjură, se trădează, se mint, se împacă, se bârfesc, se tachinează, sunt absurzi, sunt caraghioşi, sunt veritabili, sunt cinici, sunt concesivi, sunt ca noi toţi, se iubesc. Totul se numeşte chiar aşa: "Se iubesc" şi este vorba de o piesă scrisă prin 1996 de nişte actori, Pierre Palmade şi Muriel Robin. În româneşte piesa a tradus-o şi a adaptat-o (bine, credibil) Ania Cazan, regia a făcut-o Cătălin Saizescu, iar eu i-am văzut jucându-şi bine rolurile pe Casiana Şuteu şi Constantin Diţă (care, se zice, a uitat jumătate din replici acum o săptămână, dar nu s-a simţit, pentru că a improvizat în spiritul textului). Oana Radu si Damian Oancea sunt cealaltă pereche, care joacă aceeaşi piesă, iar cele circa 80 de minute de teatru modern, dar nu tembel şi isterizat, dimpotrivă, pot fi văzute la Club Spice (pe Calea Victoriei, lângă Poliţie şi CEC), lunea seara (mai verificaţi, nu vă duceţi hodoronc-tronc).

2 comentarii:

Anonim spunea...

CRED CA PIESA PE CARE ATI VAZUT-O DVS A FOST F INTERESANTA DACA NE VORBITI DE EA.EU CRED CA ORICE MANIERA DE A ARATA CA 2 OAMENI SE IUBESC(CA E VORBA DE FILM, TEATRU, POEZIE, MUZICA), CU BUNE SI CU RELE POATE FI UN EXEMPLU PT TOTI, PT. CA TREBUIE SA RECUNOASTEM DE MULTE ORI AVEM TENDINTA DE A IMITA CEEA CE VEDEM.E PLACUT SA FII SPECTATOR ATUNCI CAND VEZI CA 2 OAMENI CARE SE IUBESC SE CEARTA, E TRIST SA VEZI 2 OAMENI CARE SE IUBESC CAT DE TANDRI SUNT UNUL CU ALTUL CAND TU SUFERI,E GRAV SA VREI SA DESPARTI 2 OAMENI CARE SE IUBESC.

Andrei Păunescu spunea...

E interesantă piesa şi nu ar pierde nimeni (nici tu), dacă s-ar duce să vadă o oră şi un pic de cuvinte, unele dintre ele cu tâlc. Doi oameni care se ceartă, în loc să se iubească, nu prea se mai iubesc. Dar doi oameni care nu se ceartă niciodată înseamnă că e posibil să nu se mai iubească.