9 octombrie 2008

Mare e nişa gafelor TV

Aproape că uitasem câte perle televizate am notat în ultimul an pe şerveţele sau pe alte petice răzleţe de hârtie, când, în plin buletin de ştiri (serios - credeam noi), pe 2 octombrie 2008, la Antena 3, s-a spus că „Sindicaliştii ameninţă cu boicotarea alegerilor electorale”. Ei, hai, că ne-aţi sculat amintirile din morţi! Şi nu boicotul alegerilor ar fi problema, ci faptul că, prin natura lor, alegerile sunt electorale, fiindcă electoral înseamnă chiar asta: ceva legat de a alege. Odată pornită avalanşa perlelor, am dezgropat şerveţelele, peticele şi securea războiului şi iată ce am găsit, picurat pe nervii noştri de prin gura crainicilor sau de prin rezervorul editorilor de ştiri:
„Alarma falsă cu bombă de pe stadionul Ghencea a fost o glumă proastă, PROBABIL”. Cum „probabil”, domniţă Raluca Lăzăruţ, care slujiţi la aceeaşi redutabilă Antenă 3? Aveţi vreun dubiu că o farsă de acest fel este de proastă calitate? Sau 26 martie 2008 o fi fost declarată, fără ştiinţa noastră, ziua trăznăilor lăsate libere în eter.
Concurenţa de la Realitatea TV se sesizează destul de lent, faţă de aşteptările noastre, şi contraatacă, abia în aprilie, cu o maximă paradoxală: „Foamea trece prin stomac”. Noi nu contestăm că foamea poate avea şi o componentă colaterală psihică, dar, în cele mai multe situaţii, foamea rămâne, totuşi, apanajul stomacului. Sau crainicul o fi dorit să citeze adevărata maximă care spune: „Conştiinţa trece prin burtă”, dar nu i-a ieşit?
Alternanţa la putere în materie de gafe continuă în nişa prin excelenţă strâmtă a posturilor TV de ştiri. Cine urmează? Desigur, Antena 3, unde se spune solemn că „Pacea, liniştea şi fericirea VA dăinui”. Ne vine inima la loc: aha, deci nu vor dăinui toate trei! Dar atunci care, pe cont propriu? Pacea, în gălăgie şi tristeţe? Liniştea, în conflict şi amărăciune? Fericirea, în război şi nelinişte? Sigur nu „va dăinui” toate deodată, pentru că avem un verb la singular şi trei substantive. Iar acordul subiectului cu predicatul se dovedeşte atât de încăpăţânat, încât nu vrea să cedeze nici la presiunea teleaştilor zilei.
Se înşală cine crede că laurii concursului de gafe de la distanţe au fost adjudecaţi deja: Realitatea TV nu se lasă: „Miron Cozma va fi eliberat din Valea Prahovei”. S-a deschis o nouă puşcărie sau e vorba despre numele închisorii Rahova, citit cu ochi strâmbi şi capul în nori?
Antena 3 se ridică din colb şi vine tare din urmă: „Va fi plebicist în Rusia.” Dintre cei aflaţi, pe bani buni, pe-acolo, prin studio, nu s-a prins nimeni, la vreme (în timpul şcolii generale) că I.L. Caragiale a folosit intenţionat o formă greşită a cuvântului „plebiscit” şi l-a lăsat moştenire într-o formă strâmbă. De fapt, Caragiale e de vină de toată confuzia. De unde să ştie editorii mileniului trei că dramaturgul se ţinea de ironii?
Neîmpăcat cu înfrângerea, crainicul de la Realitatea TV citeşte (şi loveşte) din nou, ca într-un ultim recurs: „Strada Arhanghel Ion Mincu”. Precizăm că prescurtarea „Arh.”, cum, desigur, era scris pe hârtie sau pe prompter, vine de la „arhitect”, nu de la vreun grad din calendarul cu sfinţi. Lăsând la o parte faptul că numele marelui arhitect ar fi trebuit să aibă domiciliu stabil în cultura generală a oricărui om de televiziune, mai ales dacă e vorba de un post de ştiri.
Când totul pare tranşat, Antena 3 se scoală din propria cenuşă, găseşte soluţii surprinzătoare şi transcrie numele unui stat american, în josul ecranului, în 5 feluri, dintre care 4 sunt greşite, pe parcursul a doar două minute: „Lowsiana” (pardon!), „Lossiana” (nu e bine nici aşa?), „Loussana” (nu merge, mai încercăm!), „Loussiana” (hai, lăsaţi-o-ncolo, că se termină toate variantele!). Şi, când nimeni nu mai speră, pe ecran apare: „Louisiana”. Da, aţi reuşit! Desigur, cu pierderi colaterale, dar aţi scos-o la capăt. Cinci dintr-o lovitură!
Auzind ce se întâmplă pe la Antena 3, care e pe cale să piardă partida perlelor, sora mai mare, Antena 1, vine în ajutor cu o rubrică sport de o frenezie vecină cu delirul: „CFR a debutat plin de victorie... Meciul începe în mai puţin de câteva ore... Va fi în teren şi Boian”. Noi, care nu suntem de specialitate şi nici nu luăm bani pentru asta, ştim şi am fi în stare să pariem pe orice că sunt doi jucători cu numele Goian, dar niciunul cu numele Boian, cel puţin în meciul despre care se vorbeşte. E posibil ca persoana care comentează să fi fost atât de pătrunsă de versurile lui Eminescu, încât să fi luat Boianul din poezia „Doina” şi să-l fi dus în Liga lui Mitică. Pe cale de consecinţă, cum poemul nu poate rămâne cu un cuvânt lipsă, ar însemna să facem o ultimă schimbare în cartea eminesciană, în prelungiri: „Din Goian la Vatra Dornii / Au umplut omida cornii”.
Juriul încă deliberează cui să acorde întâietate şi, de aceea, propunem ca, măcar provizoriu, prima poziţie în campionatul de gafe să revină unei afirmaţii de valoare internaţională, cu dublu tăiş: ROvignetele pentru Ungaria şi Bulgaria sunt valabile până expiră”. Păcat că nu sunt valabile şi după ce expiră. Bine că cu expiră înainte de a-şi pierde valabilitatea, ca laptele uitat afară din frigider. Nu lipseşte din cadru decât o imagine cu un ceferist ungur, alături de unul bulgar, care să spună că ROvigneta maghiară şi cea bulgară sunt atât de scumpe, încât e mai ieftin să pleci cu maşina şi să te întorci cu trenul.

10 comentarii:

Anonim spunea...

Rau cu rau, dar mai rau fara rau, vorba noastra celebra se adevereste cel mai bine pt. carismaticele noastre prezentatoare ale stirilor sportive, si o sa ma leg strict de cele de la Pro Tv.Raul de care vorbesc este prompterul.Adica in cele 15-20 de minute de emisie, se mai descurca ele asa sa citeasca, mai fenteaza cate o litera, mai "inscrie" cate un nume nou(rebotezat), dar sontac, sontac vine si genericul de final.Marea problema e blestematul ala de rezumat al stirilor pe care Domnita Oana, respectiv Domnita Corina nu reusesc sa il expuna Reginei Andreea Esca in cele 2 minutele cat au inainte de rubrica propriu-zisa de stiri.Si asta pt. ca nu mai au in fata "
Sfantul Prompter", ci chipul angelic al celei mai "BETON" prezentatoare de stiri.Si uite asa gafele curg lin, una dupa alta, balbele se tin lant si profa de romana isi smulge parul din cap, gandindu-se:"Doamne, cum le-am putut trece eu pe astea la gramatica?", asta in cazul in care tipa de la catedra era profa de romana si nu cumva era femeia de serviciu deghizata.Asta e dragii mei, urechiusele noastre s-au obisnuit deja cu toate acestea si sunt resemnate, seara de seara, cand incep stirile.

Catalina22 cea rea care are o adevarata placere sa ASTEPTE greselile gramaticale, si nu numai,din televiziune(Mi-ati dat o idee foarte buna, sa incep si eu sa le notez!)

Anonim spunea...

Alianta prfectilor. Toata lumea greseste, mai ales unii profesori.
'' vezi blogul asta''

Perfectule vede-te pe tine si nu mai fi lupul moralist ca nu e cazul.
Mai ales la tine.

Anonim spunea...

Nebunii
- - - - - - - -
de Gabriela Marieta Secu

2007-06-23


Prietene,
of nebunii de noi
prea cuminţi
între toate visele
timpului neîntâmplat
între poeme
amintiri
dinspre viitorul prezent
din trecutul
nebunilor necuminţi
ce-am fi fost
cândva
undeva...

Şi nu prea mai e nevoie
în arşiţa asta
de cuminţenie...
Prea agresivă
e viaţa
celor pentru care
băsmeam
amândoi
despre dragoste...

Prietene,
prea departe
îmi eşti
de lacrimile
pe care doar tu
reuşeai
să le aduni
în fântâni...

Şi-am în ochi numai foc
printre răii cei buni...

Anonim spunea...

Este usor sa critici din afara, este usor sa vb de gafe, dar va invit sa stati in fata unei camere de luat vederi, nu va mai fi la fel de usor. Mereu ne luam de ei ca fac gafe, dar noi facem gafe zi de zi si nu ni le reproseaza nimeni. Pacat ca tocmai tu, care stii ce este o televiziune faci astfel de reprosuri, mare pacat ca nu stii sa apreciezi eforturile colegilor. Acest articol este un rautacio si tot ce ai zis nu are rost. Comentariile de la acest articol sunt puerile si se vede ca sunt din partea unor persoane ce nu au nimic de a face cu televiziunea. Din punctul meu de vedere a sta si a critica gafele lor e dovada de o frustare. Cel putin ei au ajuns acolo, voi inca va lingeti ranile
Semnat Claudia

Anonim spunea...

Frumoasa poza de la Pascani. Totusi... Daca Tatiana este o promisiune iar Iulia o confirmare, personajul Andrei ce este?

Si inca o nelamurire: cum comentati urmatoarele randuri dintr/un pamflet care a avut mare succes in perioada de glorie a cenaclului?

"Dar baietelul sau cat de iubit era in cenaclu? Nici o imaginatie bolnava nu putea sa inventeze ceva mai frumos: caramida! Ce era Caramida? Era o cantarire a unei caramizi adevarate, pusa intr-un brat al balantei, iar dincolo un pachet cu sute in valoare de 150.000 lei care trebuia sa echilibreze operatia numai o data pe an, de ziua progeniturii, ca omagiu."

Anonim spunea...

Profesorul cel iubitor de studenti/e.

Ce bombe vor fi....

Anonim spunea...

Imi cer scuze am facut o mica confuzie in comentariul meu.Am confundat-o pe Oana cu Raluca(Arvat).Scuze!
Catalina22

Anonim spunea...

Catalina cea adormita, am vrut sa repar o greseala si am zapacit-o mai rau.In comentariul meu era vorba de Raluca Arvat, si din greseala sau din neatentie am scris Oana.

hippiepittis spunea...

Erori au fost, erori sint inca
Si-or fi cat neamul omenesc
In era noua, consumista
Au fost, vor fi cu miile !

Anonim spunea...

Andrei...ti-am scris pe yahoo...pentru acum e mai bine acolo...citeste re rog...

Mirela V.