9 ianuarie 2009

Profesionalism marca „Evenimentul zilei”: EMILIAN ONCIU A CÂNTAT LA CENACLUL FLACĂRA DIN 24 NOIEMBRIE, DEŞI MURISE DE 9 ZILE!


Nu tonul, oarecum răutăcios, ne deranjează în textul despre concertul Cenaclului Flacăra din 24 noiembrie 2008, apărut în „Evenimentul zilei” de marţi, 6 ianuarie 2009, ci erorile greu explicabile, care ne arată un jurnalism aproximativ, construit după ureche. Nu trebuie, bineînţeles, ca autorii – Doinel Tronaru şi Florentina Ciuverca - să iubească Cenaclul, dar s-ar cuveni măcar puţin profesionalism şi puţin respect, atât faţă de ziar şi cititori, cât şi pentru morţi şi adevăr. Supărarea nu ar fi atât de mare dacă una dintre gafe nu ar fi de-a dreptul lugubră, în textul intitulat „Cenaclul lui Păunescu renaşte la TVR”.
Doinel Tronaru bate un record greu de egalat, în doar câteva rânduri, în care spune: «Printre cei care au urcat pe scenă alături de Adrian Păunescu, pentru acest spectacol „remember”, se numără atât artişti consacraţi, precum Tudor Gheorghe, Victor Socaciu, Vasile Şeicaru, Mircea Vintilă, DUMITRU FĂRCAŞ, Doru Stănculescu, George Nicolescu, Tatiana Stepa, cât şi nume mai „proaspete” şi necunoscute, ca Emilian Onciu, Emeric Imre, Valentin Moldovan, Mădălina Amon.» Să analizăm, punct cu punct, această contraperformanţă gazetărească, în care nu se poate spune pardon, pentru că inexactităţile sunt multe, grave şi neforţate:
• Emilian Onciu murise de 9 zile la ora desfăşurării concertului la care îşi anunţase, e adevărat, intenţia să participe, motiv pentru care îşi şi cumpărase bilete de avion. Dar folkistul, ştiind că e bolnav grav, avusese grijă să îmi spună chiar mie la telefon, cu câteva zile înaintea morţii: "Mi-am cumpărat biletele. Acum, e clar: dacă nu mor până atunci, vin la Bucureşti, la Cenaclu!". Dispariţia sa tragică a fost anunţată şi la conferinţa de presă de dinaintea săptămânii de tenis şi cultură de la Polivalentă, şi pe internet, şi în presa scrisă. De altfel, la acel spectacol, în memoria lui Emilian Onciu, s-a şi ţinut un moment de reculegere, iar colegi din cenaclu au cântat piese ale artistului sătmărean dispărut, în semn de omagiu. Toată lumea ştia de asta încă de la finalul lui noiembrie 2008, numai cronicarul de la “Evenimentul zilei” şi colegii săi de redacţie nu, ocupaţi fiind, probabil, să încropească o cronică a afişului iniţial, iar nu a spectacolului propriu-zis, şi să lanseze o stare de suspiciune asupra TVR2 pentru “vina” de a fi preluat şi difuzat un concert în care au evoluat atâtea nume de referinţă ale scenei noastre.
• Emilian Onciu, mai ales după moarte, nu poate fi considerat nume “proaspăt”, “necunoscut”, după o carieră de 25 de ani în folkul românesc, timp în care a realizat mai multe discuri şi a avut apariţii pe toate marile posturi de radio şi televiziune din ţară. Născut în 1957, el a fost considerat una dintre cele mai bune voci ale genului şi unul dintre compozitorii cei mai profunzi pe care i-a dat folkul românesc. Nu şi pentru specialiştii paginii de “showbiz / cultură” de la Evenimentul, care îl trec la debutanţi, chiar şi după moarte!
• Nici Dumitru Fărcaşu nu a fost prezent la manifestarea din noiembrie 2008, deşi, iniţial, îşi anunţase participarea. Dar faptul nu i-a împiedicat pe cei de la “Evenimentul zilei” să îl treacă “printre cei care au urcat pe scenă alături de Adrian Păunescu“, în cronica de spectacol şi de preluare TV, apărută după 43 de zile de la spectacol şi după 2 zile de la rezumatul televizat, în care fireşte că Dumitru Fărcaşu nu a apărut nicio secundă. Nu, Dumitru Fărcaşu nu a urcat deloc pe scena Polivalentei, în acea seară, din simplul motiv că se afla pe o altă scenă, la sute de kilometri de Bucureşti.
• Pe marele rapsod şi taragotist nu îl cheamă Fărcaş, ci Fărcaşu.
• Fotografia care ilustrează textul este întoarsă în oglindă, dar responsabilii cu tehnoredactarea ai ziarului nu ştiu (lacună gravă!) că procedeul (“flip”) nu se poate face atunci când inversarea denaturează realitatea. În cazul de faţă, eu, Andrei Păunescu, apar în imagine cu chitara în mână de parcă aş fi stângaci, ceea ce nu este confrom cu adevărul. Pentru viitor, computeriştii de la “Evenimentul” ar trebui să reţină, deci, că poza nu se poate da “în oglindă” într-o asemenea situaţie şi în alte câteva ce nu suportă simetria perfectă stânga-dreapta (când ceasul pare că este purtat la dreapta, când verigheta pare pusă pe mâna unde nu îi e locul, când subiectul dreptaci are pixul în mână şi reiese, fals, că scrie cu stânga, când volanul pare că e al unei maşini englezeşti etc).
• Primele spectacole ale Cenaclului Flacăra din 1973 au avut loc la Casa de Cultură a Sectorului 1 din strada Ion Slătineanu, şi nu la Teatrul Creangă din Bucureşti, cum greşit scrie Florentina Ciuverca, în acelaşi grupaj din „Evenimentul” („Primele spectacole de muzică folk şi poezie sub această titulatură au avut loc la Sala Teatrului Ion Creangă, din Capitală...”)
În rest, numai de bine şi urări de însănătoşire a profesionalismului jurnaliştilor de la „Evenimentul zilei” pentru noul an 2009. Recesiunea mondială poate explica multe, nu şi aberaţia de presă!

18 comentarii:

Dan Tanasa spunea...

Foarte tare materialul! Sa vedem reactia!

Oana Monica Nae spunea...

O altă eroare, cel puţin din punctul meu de vedere... Emeric Imre, Mădălina Amon nu întră chiar în categoria unor "necunoscuţi" ai folkului...
Dar e doar o opinie, poate mă înşel.

Anonim spunea...

Dutzu,
Observ ca ai alocat un spatiu apreciabil gafei cu fotografia intoarsa in oglinda. Dintre toate erorile jurnalistice evidentiate in aceasta postare, inversarea fotografica te-a scos cel mai mult din sarite. Stiu si de ce: pentru ca esti un narcisist cum nu s-a pomenit. Intors in oglinda, arati dizgratios.

Darie Ducan spunea...

Andrei,

La 43 de zile dupa spectacol? Pai unele cuvinte ies si din uz in limba romana in perioada asta...

Nu mai vorbesc de faptul ca e un caz de presa neprofesionista. Evenimentul zilei 43, râd grav când mă gândesc ce spontani au fost. Nu ştiu de ce dar cred ca de pe blog au aflat şi probabil n-au avut subiect...

Iar despre noii folkisti, e lugubră fraza,desigur, dar probabil scribul habar nu are de folk dar are şi orgoliul de a nu se informa.

Cât despre poză, întoarsă fiind, se vor mândri că au făcut o dreptate politică, dacă Adrian Păunescu e un om de stânga au corectat să scrie şi cu stânga. I-au făcut, deci, un bine!...

Ştire după 43 de zile...asta e fenomenal.Sau au vrut sa copieze Jurnalul National "România acum 20 de ani" facând ceva gen " România acum 43 de zile"

Presa...presa. Presa?
Numai bine,
Darie Ducan

Anonim spunea...

Ducanus!

Anonim spunea...

Astia sunt jurnalistii de astazi care scriu doar ca sa dea bine, scriu la cerere, scriu in graba etc., etc.Mi se par monumentale greselile facute si nu puerile, ce ar putea fi trecute cu vederea.E usor sa facii rau cuiva, mai greu e sa faci bine.Acesti jurnalisti nu trebuiau sa faca nici rau, nici bine ci doar sa infatiseze realitatea si sa-i lase pealtii sa traga concluzii.Nici macar asta nu au fost in stare.Rusine domnilor jurnalisti!As vrea sa va vad daca in ziua de leafa in loc sa luati bani, luati doar niste hartii goale cum va va fi.
CATALINA22

Anonim spunea...

"Rusine domnilor jurnalisti!" Ce penibila poti fi! Probabil ca tu esti o mare ziarista, nu-i asa, stimulata de dr. Andrei?

ALIN 28 spunea...

M-AM AMUZAT CUMPLIT PE SEAMA ARTICOLULUI, DESI IN SUFLET MI-A RAMAS UN GUST AMAR. STIU CA ASA ESTE MEDIA DIN RO, CA ASA SUNTEM MANIPULATI SI INTOXICATI, DAR ACUM AVEM SI DOVADA. DOARE FAPTUL CA EMIL ONCIU A "CANTAT" LA POLIVALENTA, DAR MA AMUZA FAPTUL CA MADALINA AMON, OCTAVIAN BUD, VALENTIN MOLDOVAN SUNT DEBUTANTI. INCEPATORI SI NECOPTI SUNT JURNALISTII CARE AU SCRIS ASTA. SI ASA O SA RAMANA, CA ESTE DIN NASTERE. PAI ARTISTI DE MAI SUS AU PIESE DE PESTE 20 DE ANI. (NICIODATA, TE SALUT GENERATIE IN BLUGI SAU BALADA FULGERATA DE VANT)POATE PENTRU EI SUNT ARTISTI ADEVARATI MANELISTII SI ALTI ABERANTI CU CARE NE TOT INTOXICA MEDIA. CAM ATAT, IN REST, SA AUZIM NUMAI DE BINE!

Anonim spunea...

Presa romaneasca lasa mult de dorit! Acum cei care scriu nu stiu cine sunt adevaratele valori ale muzicii si scriu si ei doar pentru a umple o pagina. Ce ma doare cel mai mult este ca in acest noroi atrag numne ce ar trebui slavite. Mie sincer mi s a facut scarba de ceea ce a am vazut ca au scris cei de la Evenimentul Zilei.
Neagra

Anonim spunea...

PENTRU ANONIMUL CU "CE PENIBILA POTI FI"
ESTI UNUL DIN ZIARISTII IN CAUZA?
ZI MERSI, FERICITULE, CA NU VA DA FAMILIA ONCIU IN JUDECATA, CA ATUNCI SA VEZI CE POFTA DE INFORMARE O SA AVETI. IN REST, SA AUZIM NUMAI DE BINE!

Anonim spunea...

Hmm... Da, dupa cum vedem in prezentarea profesorului universitar de jurnalism andrei Paunescu, problema este ampla si necesita o abordare multilaterala.
Una dintre abordari este ca ziaristii ''au dat-o de gard.
Dar nu aici este problema majora care ncesita abordarea. Voi va dati seama?.. voi realizati?....l-a pus pe ilustrul ''dexter'' in oglinda. Pai nu va dati seama??? Mamaaa, asa ca a atacat dexterica din strafundul sufletului, dar folosindu-se de partea sentimentala a greselii lor si anume cantaretul mort.

Dom' profesor : lasa-nee...lasa-neee

;)

Anonim spunea...

George biggy biggy- lasa-ne, lasa-ne tu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!esti penibil rau!Invidios si rautacios!

Anonim spunea...

Hmm... eu rautacios? poate realist.
eu...invidios?...NICIODATA. ma muz de voi, bieti trepadusi fara minte si scop si de idolul vostru care in curand va implini varsta de 40 de ani. Ce viata...ce caracter.. ce oameni sunteti voi. vai de .......voastra.
;)

Anonim spunea...

Asa George!
Dar n-are rost sa le explici adulatorilor acestui produs comic ca sunt niste nefericiti. Daca ei vad in prof.univ.dr.cantautor.jurnalist.filosof.playboy.pictor.semi-bard o lumina, e de la sine inteles ca nivelul lor cultural lasa mult de dorit.

Anonim spunea...

Ca va place sau nu Andrei Paunescu, e alta mancare de peste. Problema importanta si de tot rasul (sau mai degraba plansul), e ca avem ziaristi de duzina, care nici macar nu-si verifica sursele de informatie ale articolelor pe care le semneaza. Sau macar sa citeasca o data articolul ala inainte de a fi publicat. E jenant pentru o publicatie care se vrea mare. Iar cine n-a auzit de "Niciodata", "Te salut, generatie-n blugi", "Nu-s parale", "Nebun de alb", "Oratie de nunta", ale ilustrilor "necunoscuti", inseamna ca habar n-are ce inseamna muzica folk.

Anonim spunea...

biggy biggy cu mac, care este problema ta in legatura cu virsta lui Andrei? Invidios again?

Anonim spunea...

Ma astept la gafe de genul asta cand vine vorba de niste putzoi (inclusiv editorialul). Nu inteleg EvZ de ce a mai publicat "stirea" in a n-spea zi dupa Scripturi. Dar nu va inteleg nici pe voi ce ati aniversat pe 24 noiembrie. Trebuia sa faceti pe dracu in 4 si sa tineti spectacolul pe 17 septembrie. Fara tenis. Mergea si pe stadion. Il prindeam si pe Emilian.

hippiepittis spunea...

Ocupand un spatiu generos, articolul din EVZ este un fenotip in sine. Scris in mod clar la comanda unui sef mare de la ziar, care A TRAIT Cenaclul Flacara in anii 80 dar nu a fost prezent pe 24 nov la Polivalenta ci a vazut rezumatul de pe TVR2 =cum altfel explicam spatiul si decalajul=, de un publicist incepator si afon in ale muzicii si jurnalisticii.
As putea sa incep o polemica cu EVZ si cu Andrei, respectiv ca Emilian Onciu A COBORIT pe Scena si nu a urcat pe aceasta, deoarece de prezent, a fost prezent la Polivalenta... Dar la peste 2 luni de la spectacol nu mai are nici un rost. Revenind la subiect, ma minunez de unde a facut rost acel jurnalist de afisul Cenaclului de pe 24 nov, ca eu nici macar nu am reusit sa vad vre-un exemplar in zilele de dinaintea manifestarii, motiv pentru care sala a fost doar pe jumatate plina. Noroc ca la TV nu s-a vazut, ca sa fi vazut atunci cronica "made in EVZ"! Pe langa decalarea cu peste o luna a Spectacolului, lipsa publicitatii este o mult mai mare gresala a organizatorilor. Nu poti lasa o sala cu 5ooo locuri pe seama a 3 bloguri si a unei emisiuni saptamanale la un post local de Radio!!! (al lui Andrei P, al lui Adrian P si al meu, respectiv Noi-intre-Noi pe Radio Bucuresti)
In ceea ce priveste poza avand id 2984952, corecta la Agerpres pe site, singura motivatie pe care o gasesc pentru intoarcerea ei pe dos este ca trebuia sa fie in ton cu modul EVZ de a prezenta realitatea...
Pe ansamblu, pentru necunoscatorii in ale muzicii Folk -din pacate din ce in ce mai multi- articolul a avut un efect pozitiv, aratand ca in Absurdistan mai exista si altceva in afara de crize, crime si manele.
Iar pentru cei care au habar de muzica, cantece si incepatori acest articol este un bun prilej de destindere si haz de necaz...

Al dvs. putin luat, hippiepittis