1 februarie 2009

Natura, ca o nevastă cuminte, pe care o luăm de proastă

Cu multe dintre lucrurile esenţiale ale existenţei noastre ne purtăm ca şi cu nevasta cuminte, care ne aşteaptă acasă, din orice cocină şi minciună ne-am întoarce, care ne suportă orice, noi crezându-ne şmecheri, iar pe ea luând-o de proastă, doar pentru că s-a făcut mereu că ne crede. Aşa trec, una după alta, greşelile şi iertările vieţii noastre, aşa ajungem să regretăm ceea ce am batjocorit şi am aruncat la gunoi, abia după ce pierdem instanţele stabilităţii noastre. Şi ni se pare imposibil, apoi de-a dreptul firesc, să primim o nouă ultimă şansă, pentru a o lua de la capăt cu dispreţul.
Când resursele pământului păreau fără sfârşit, acum numai o jumătate de veac, am ucis caii, i-am cărat la abatoare, la carmangerii, la pielării, la crematorii, cu camioane pufăind a petrol ieftin. Care ne-au asfixiat plămânii şi ne-au înceţoşat mintea.
Când am descoperit prima gigacalorie, extrasă atomic din centralele pe care, prea târziu, le-am simţit cum ne iradiază fibra şi ne strâmbă copiii, am dărâmat sobele cu lemne, am lăsat munţii nereîmpăduriţi să putrezească sub rumeguş, am abandonat minele sub praful de cărbune, necurăţat de pe streşini, de pe hornurile declarate inutile şi din plămânii minerilor silicozaţi.
Când am muşcat din primele roşii-mutante, umflate cu nitriţi, nitraţi şi coloranţi excitanţi, ca de bordel, am uitat să păstrăm în sân din seminţele vechi, modeste. Şi tare ne-a plăcut să ne păcălim că butaforia are gust, doar pentru că era bine smăcuită şi ostentativ siliconată.
Când ne-a căzut în pahar prima pastilă efervescentă de calciu vitaminizat sintetic, am uitat să judecăm că, dacă imbecilizăm şi mai mult găinile şi vitele cu concentrate, obligându-le să se calce în picioare, în populaţii nenumărate pe metru pătrat, sub neoane, ne vom imbeciliza şi noi, până la urmă, şi nu ne vom mai aminti că au existat curţi cu vite şi păsări nechimizate, că am pus la zid producţia pentru autoconsum pe care abia ar fi trebuit să o încoronăm. Totul - până ce nu am mai avut cu ce bănet intra în supermarketuri şi am dat fuga la ţară, să vedem dacă mai avem vreo mamare retrogradă, dar vie, cu ceva de mâncare în grădină şi cu ceva vietăţi prin coteţ.
Când a apărut cardul, am râs de bancnotă, am arătat cu degetul la fisă, până ce am dat în plâns – faliţi sau datori vânduţi – descoperind că hoţii (şuţi şi bancheri mână-n mână) nu ne mai iau din buzunare, ci direct din cont, direct din viaţă, cu casă şi preş cu tot.
Când au apărut saiturile porno la liber şi primele vibratoare cu baterii, am crezut că nu mai e nevoie de poezii şi de vitejii, pentru cucerit inima şi trupul. Euforia a ţinut până la prima pană de curent, care a muiat cricurile artificiale.
Aşa am intrat, orbeşte, în secolul pe care-l lăudam că va fi al informaticii şi al tehnologiei, uitând că nici un soft nu ne hrăneşte necondiţionat şi nici un hard nu ţine de foame dacă nu e uns pe o felie de pâine, coaptă la fel de înapoiat ca înainte de a se descoperi bricheta cu laser.
Aşa am rămas în drum, la început de mileniu nou: fără benzină în camioane, fără calciu curat în oase, fără legume neoperate estetic, fără cuvinte meşteşugite şi fără vlagă palpabilă în faţa iubirii neintermediate de internet. Ne-am oprit, de nevoie, din iluzii să facem autostopul. Cine ne poate salva, cine mai poate juca rolul nevestei, care să ne ducă în casă fără să ne întrebe de ce? Cine ne mai poate da, fără să ne ceară dobândă, după ce am jucat orice şi am pierdut totul la amanet, inclusiv o parte din viitor?
Deocamdată nu a oprit, ca să ne scoată din necaz, decât un cal – unul dintre puţinii care au supravieţuit batjocurii noastre. Şi ne-a luat, fără să ne bată cu copita în obraz pentru ce i-am făcut. Lui şi naturii necuvântătoare, despre care am crezut că, dacă nu are glas să ne reproşeze, nici nu ne va pedepsi vreodată pe noi, vorbăreţii, inventivii, sofiştii, softiştii, tehnologizaţii, prefabricaţii şi, finalmente, păcălicii păcăliţi. Calul acela ne-a primit în căruţă, cu tot cu fierătaniile noastre ruginite, ajutându-ne să le ducem la reciclat, ca să obţinem pe ele măcar de un pumn de ovăz, de un colţ de pâine şi de un lemn de foc. Cu care să încercăm să o luăm de la capăt. Şi care să ne facă să înţelegem că nu eram Dumnezei, atunci când ni se părea că levităm – stăpâni ai universului, ai naturii - ci că eram doar nişte prăpădiţi, ameţiţi prea tare de înălţimile unde ne purtau vreun suflu de gaz, vreun jet de ţiţei. Care s-au oprit şi ne-au făcut să dăm din nou cu fruntea de ţărână, într-un scârţâit de robinet închis, lung cât o nouă istorie.
Fotografie şi text de Andrei Păunescu

34 de comentarii:

Anonim spunea...

Sau ca un sot fara minte, care are impresia ca nevasta a stat cuminte acasa asteptand marea lui intoarecere din cocini.
Nu stiu cat de linistita se vede de la dvs natura,ca de la mine peisajul e altul.

Andrei Păunescu spunea...

Draga M,
1. Daca nu ai inteles, era un compliment la adresa femeii intelepte pe care porcul, mitocanul, prostul o crede naiva.
2. Totusi, chestiunea femeii era adusa in discutie doar ca un pretext ca sa putem vorbi despre celelalte probleme planetare. Nu o lua prea la propriu, ca ma dezamagesti

Anonim spunea...

nu mai bine el-porcul,mitocanul,prostul,i-ar complimenta freza? n-ar fi mai simplu? de ce s-ar osteni sa-i complimenteze intelepciunea rezultata din disimulare trista? daca o vrea inteleapta n-are decat s-o inchida in biblioteca ,nu in bucatarie!
2.deci ati folosit conceptul femeii intelepte casnic,doar in scop de preludiu literar pentru restul catastrofelor planetare.

Anonim spunea...

Doamne ce înţepată e lumea asta... Îi sarea ţandăra de la orice...păi dacă tot vrea în bibliotecă, deşi lumea din cărţi e tot o lume imaginară, ar trebui ca persoana de mai sus să înțeleagă mai mult din problema sociala dezbătută pe aici... Femeia trebuie să-i fie complementară bărbatului, la ea trebuie să rămână sensibilitatea, frumosul, păstrarea armoniei de dincoace de social... egală cu bărbatul, ieşind în societate nici sensibila şi nici ultra rațională (nu avem ce-i face, bărbatul a fost instituit de la mama natură cu ceva simţ al realităţii, cu intelect matematic social) atunci să nu ne mai mire că nici bărbații şi nici femeile nu-şi mai găsesc locul în propria piele... Fetelor le sunteți datoare bărbaților cu iubire şi sensibilitatea... Dacă veţi fi aşa războinice de ce ați mai fii femei? E o aiureala egalitatea, nici anatomo-biologic și nici psihic nu suntem la fel...

Anonim spunea...

nu despre egalitate vorbeam.anonimule.

Anonim spunea...

Femeia si barbatul trebuie sa se completeze unul pe celalalt, nu poate fi vorba de egalitate; de fapt chestia asta cu egalitatea a fost, este si va fi o utopie.Pentru rezistenta in timp a unei relatii este bine ca cei implicati sa aiba firi diferite, pentru ca se stie:contrariile se atrag. mereu va trebui sa existe unul mai tolerant, mai intelegator, mai iertator intr-o relatie si in cele mai dese cazuri, rolul ii revine femeii.ea este stalpul unei familii, chiar daca barbatilor le este greu sa recunoasca asta.ea are capacitatea de a tine legata o familie, cum deasemeni este cea care poate sa destrame totul intr-o clipa. este o chestiune de vointa si de sentimente ranite.Norocul mare al barbatilor este ca femeile pun mai mult suflet intr-o relatie si au o capacitate de iertare mult mai mare.
Catalina22

Anonim spunea...

deci stalpul pune mai mult suflet si iarta mai usor

Anonim spunea...

Ce filosofie proasta...ce bagatori de seama care habar au ce citesc...incredibil de necredibil

;)

Anonim spunea...

Scuze, hanarn nu au. Aveam emotii din cauza filosofiei prostituate.

Anonim spunea...

g_b,scuzele iti sunt acceptate

Anonim spunea...

Scuze,eu pe Mirela Vartosu o caut...i-am adresat o intrebare in textul precedent si n-am primit niciun raspuns...Ideea e ca am fost colege in liceu si m-as fi asteptat sa-si explice in vreun fel,macar de ochii lumii,comportamentul sau deplasat

Anonim spunea...

Colego,nu-i frumos deloc ce faci.Dragostea n-are varsta,si de multe ori nici simt estetic ,drept marturie sta episodul LUI amoros cu Cap de Stiuca aia de are revista aia gossy-shit.Asa ca,Mirela Vartosu are tot dreptul sa spere la o sansa...poate capul ei n-are miros de ciorba de peste

Anonim spunea...

ha, ha, ha! Tare!

Anonim spunea...

...aia chiar are fata de stiuca! si corp!

Anonim spunea...

Foarte urate comentarii! N-ar trebui sa jigniti...eu asa zic

Anonim spunea...

Domnule Andrei , avem nume mari in aceasta seara! Propun sa sarbatorim! Sa vina Wu Xingul! Sa cante GTR! Sa freamete oglinda!

Anonim spunea...

frumos comentariu...dar cine sunt vinovatii?suntem cu totii...aici e problema...nu ne nastem intelepti si nici nu murim intelepti ...deocamdata planeta ne mai suporta;te-a inspirat acel cal ce ducea o rabla...dar sunt sigura ca acel cal era al unui rom sarac,care are acasa vreo zece puradei...;eu am vazut de curand 2 copii de romi cand era zapada mai mare ,fara caciuli,fulare,aproape desculti,cumplit!stiam ca sufera si am facut si eu un gest omenesc...;multi filozofeaza in loc sa ajute cand vad o drama...Violeta.Draga Andrei ,poate de 14 februarie ne mai scrii noua,fanilor tai versuri romantice...sa mai uitam de toate relele...Violeta

Anonim spunea...

george biggy , te-o ajuns Seceta de nu mai scrii? ce-ai patit? hai Roxana mai vrea, e nesatula

hippiepittis spunea...

Odata ce ai intrat in hora, trebuie sa joci.
"N-ai ce face, ASTA E !"
Odata ce ai intrat intr-un tunel, poti iesi in doua feluri. Mergand inainte sau intorcandu-te inapoi. Daca te intorci inapoi, risti sa fii calcat in picioare de cei ce vin dupa tine ca oile.
"N-ai ce face, ASTA E!"

P.S. Andrei, pacat de tine ca ai parul asha de scurt, altfel as fi zis ca ai sanse sa re-invii Miscarea HIPPIE !

Anonim spunea...

ha ha ha. nu cunosc nici o roxana.
si pe mine nu ma ajunge nici o seceta... in schimb ma apuca rasul cand vad ce oligofren e limbajul tau. probabil ca tu...

Anonim spunea...

In primul rand celei sau celui carea aindraznit sa imi puna numele pe net ii doresc sa nu intre in mana mea. In al doilea rand eu niciodata nu postez pe acest blog si putin imi pasa de ce se scrie sau nu. dar in mod cert cea care a indraznit sa imi puna numele este o curva frustrata. Pentru ultima oara avertizez sa nu mi se mai scrie numele pe acest blog.

Anonim spunea...

bine ,anaxoR atceteS ,nu-ti mai scriu numele pe blogul asta pe care tu nu postezi niciodata si unde tie putin iti pasa de ce se scrie sau nu.

Anonim spunea...

Uimitor ca inca mai existi,lingau comunist ce esti .
E patetic ca sunt atatia si atatia care te pupa in fund fara sa stie ce fel de om esti si care ti-e adevarata fata.
Esti o insecta,o lichea du-te pe conducta...scursura societatii

Anonim spunea...

Mai anonim nesimtit care esti, cum iti permiti sa vorbesti asa? Nu ai nici un drept si nici nu esti in masura tu sa comentezi despre un om care macar s-a afirmat prin ceva, exista, vorbeste lumea de el, tu esti doar un biet ANONIM, frustrat care habar nu inseamna ce inseamna sa fii o persoana publica. Daca esti asa curajos dezvaluie-ti identitatea, demonstreaza ca esti cineva cu personalitate, iar cand faci niste afirmatii, argumenteaza-le! Si eventual, pe viitor vezi-ti barna din ochiul tai si lasa paiul din ochiul altuia.
Catalina 22
SI E VALABIL PT. TOTI CEI CARE INTRA PE ACEST BLOG SA JIGNEASCA.MAI BINE PASTRATI-VA COMENTARIILE PT. VOI SAU PT. CERCUL VOSTRU DE PRIETENI, PROBABIL LA FEL DE LIMITATI CA SI NOI!

Anonim spunea...

TREBUIE SA REPAR O GRESEALA DE TASTARE, AM VRUT SA SCRIU LIMITATI CA VOI!!!!!!!!!!
CATALINA22

Anonim spunea...

Imi pare rau ssa constat cu stupoare ca acest frumos blog a devenit locul unde toti prosti vin sa isi spuna parerea. Eu nu inteleg de ce nu va vedeti de viata voastra. Aveti ceva de spus, doriti sa comentati un text, foarte bine, dar nu aruncati cu noroi intr un om. Nu va convine de el, foarte bine, e perfect ca are dusmani pt ca asta inseamna ca este o personalitate. Dar, oameni buni voi chiar nu aveti viata, toata ziua scrieti lucruri aiurea pe blogul unui om care va da ignor. Nu va simtit si voi un pic asa, sa spun, incomod, ca sa nu va spun prosti. Andrei, foarte bine ca nu le raspunzi la provocari pentru ca sigur cei care scriu asemenea tampenii sunt cei care in mod cert isi doresc sa fie ca tine sau macar sa realizaze un lucrur pe care l ai realizat tu.
Cu cel mai mare respect Neagra

Anonim spunea...

Sunt de acord cu tine Neagra si cred ca ai perfecta dreptate prin ceea ce spui. Cat despre atitudinea domnului Andrei, mi se pare foarte inteligenta, nu merita sa dai replici unor impertinenti.
Catalina22

Anonim spunea...

se pare totusi ca raspunde preferential , dupa cum se poate observa mai sus...

Anonim spunea...

pentru Femeia de culoare: ce dimensiune are respectul tau?

Anonim spunea...

stie cineva, ceva in legatura cu ziaristi de la evenimentul. mai publica? asa, doar din curiozitate...

Anonim spunea...

Iti citesc de cateva zile blogul si iti spun sincer ca rar am vazut pe cineva care sa-si expuna atat de mult viata, sufletul si ideile intr-o lume virtuala!Articolul despre Bârca m-a facut sa-mi vizitez a doua zi parintii (care`s tot de pe Valea Dunarii)!
Felicitari si chiar daca nu o sa postez mereu te-ai ales cu inca un vizitator frecvent al blogului!
Vera

Anonim spunea...

@ Andrei: Revin dupa o perioada detul de lunga pentru un comentariu.Am fost un pic necajit ca nu a-i raspuns la postarile cu bunicul Ctin si 3D sau DDD.Am trimis si doua E-Mail-uri pe adresa data. Revin sa te felicit pentru articolul prezent ca o reintoarcere necesara la locul de bastina la locul modest care trebuie sa fie pozitia ficaruia.Mari ne fac faptele si viitorul daca lasam in urma ceva meritoriu.Omenirea intelege prea tarziu ca planeta e vie si se burzuluie din cand in cand impotriva noastra care suntem specia cea mai distrugatoare avand si mijloacele necesare.De cca.6 ori incarcaturi nucleare si mii de incarcaturi de explozivi clasici sa neantizam planeta!Ecologia nu mai este o moda cu toate capitolele sale ci o stare de urgenta pentru supravetuirea speciei Homo sapiens, care in realitate este omul sinucigas care vrea ca o data cu el sa vina potopul.Daca pentru animalele salbatice exotice s-a renuntat la "Daktari"construindu-se sanctuare fiind mai rentabil sa le"impusti" cu camera sa aparatul de filmat digital fara sa risti disparitia speciilor.Daktari s-a mutat la specia OM fiind mai rentabila afacerea cu arme,droguri sau medicamente pentru HIV SIDA.Dar cu Ebola cum ramane? Suntem prea multi?Problema ridicata de tine este una serioasa! Vinovatii care au refuzat acordul de la Kioto si au scuipat o lume in fata sunt si cauza crizei economice si morale cu tot festivismul democratic.Razboiul trebuie sa fie unul singur impotriva obiceiurilor noastre proaste de a nu respecta viul si viata.Bracusi a emis(parerea mea) cea mai mare idee filozofica: Frumusetea e justitia suprema! De asta am mai postat ca o poiezie sau o melodie poate fi mai puternica ca ori ce arma.Sau o idee de geniu in slujba umanitatii.Sa auzim de bine.Sanatate la toti cei de fata!DDD

Anonim spunea...

Raspuns pt :"Mai anonim nesimtit care esti, cum iti permiti sa vorbesti asa? Nu ai nici un drept si nici nu esti in masura tu sa comentezi despre un om care macar s-a afirmat prin ceva, exista, vorbeste lumea de el, tu esti doar un biet ANONIM, frustrat care habar nu inseamna ce inseamna sa fii o persoana publica.....bla bla"
Eu spun:
Mai anonim frustrata mai bine zis dezaxata stiu ceea ce zic oare tu stii?O da tu esti probabil una dintr-e tipicele pitipoance cu dioptrii de n masuri,diametru mare in gura,iti recomand un baton dildo size,poate te mai racoresti nitel si nu mai visezi paunei 24 din 24 virtual.
Cat despre acest biet gnom...pai nu mai este nimi de zis cred ca pe acest trist blog s-a spus deja totul.
Mi-e mila de voi,este exacerbat de neverosimil ce se intampla p'acilea sa total ambiguu si .. incomprehensibil.
Hai palalila!

Anonim spunea...

toti sunt anonimi pe aici, inclusiv tu