12 aprilie 2009

Am fost la Craiova-Dinamo 2-0

După mulţi ani, în care nu am mai ajuns să-mi văd echipa pe stadionul ei, am fost miercuri, 8 aprilie 2009, pe Centralul craiovean - azi "Ion Oblemenco", la meciul de revanşă, pe care mi l-am dorit, în toţi anii de neputinţă, în faţa adversarilor tradiţionali de la Dinamo.

Universitatea a reuşit să bată clar, cu 2-0 (Florin şi Mihai Costea), după vreo 6 ani de umilinţe, cauzate şi de diferenţa de valoare, dar mai ales de inechitatea strigătoare la cer de a lupta contra unei boli cronice a fotbalului românesc (şi est-european în general, de sorginte stalinistă), numite Dinamo, această adevărată plagă instituţională, acest muribund abuz istoric şi această perseverentă aberaţie competiţională, în care poliţia-arbitrul societăţii (echipa Ministerului de Interne) intră în joc şi tot ea fluieră, de vreo 60 de ani, deşi ar trebui să stea deoparte sau, cel mult, să joace în diviziile inferioare, de amatori.
Între timp, Universitatea Craiova, care deja visa frumos, la un nou campionat, după 18 ani, a pierdut la Timişoara cu 0-1, ieri, 11 aprilie, dar înfrângerea nu mă deranjează atât de tare, pentru că, dacă nu va fi să fie nici anul ăsta ca titlul să (re)vină în Oltenia, măcar să se ducă în Banat, şi nu tot la miliţienii bucureşteni. Miliţieni care iar au făcut praf un meci, cu prăpădiţii de la Vaslui, pe care i-au tocat mărunt cu ajutorul unui arbitru jenant, până i-au scos din minţi şi le-au luat cele 3 puncte.

În pozele făcute acolo, printre 30.000 de oameni, am surprins:
1) Tabela de marcaj cu un scor pe care orice fan al Craiovei în visează de atâta vreme, rezultat pentru care ar da chiar şi o retrogradare.
2) Momentul de emoţionantă solidarizare cu revoluţionarii anticomunişti de la Chişinău, care, decând au ieşit în stradă, acum câteva zile, să protesteze împotriva unui nou scrutin mutilat de slugile ţarismului fără frontiere, sunt arestaţi, bătuţi, persecutaţi şi urmăriţi.
3) Stadionul arhiplin, care aşteaptă demilitarizarea totală a fotbalului nostru şi confruntările de pe poziţii civile.
4) Adrian Păunescu, ascultând cum zeci de mii de suporteri cântă Imnul echipei, devenit aproape folclor, "Cântec pentru Oltenia", pe care l-a scris în 1983, împreună cu cantautorul Valeriu Penişoară:
"Oltenia, eterna Terra-Nova,
Un cântec are astăzi şi-n priviri,
Hai, Universitatea, hai, Craiova,
Tu, campioana unei mari iubiri!"

14 comentarii:

Anonim spunea...

Minunat imn, minunata atmosfera, minunati suporteri.Craiova merita sa fie iar ce a fost candva si daca nu ea, macar echipele provinciale care lupta curat si practica un fotbal frumos.Sa lasam fotbalul adevarat sa triumfe!
Catalina 22

M spunea...

-Pe 31 Mai 2009, incepand cu ora 21:00, la Bucharest Rock Arena vor concerta AC/DC ! Concertul va fi sustinut in cadrul celui mai mare festival de rock organizat vreodata in Romania ce se ve desfasura la km 15 de pe Autostrada Soarelui-

Na, ca o facem si pe asta !

M spunea...

You Shook Me All Night Long.apropo.

Anonim spunea...

Dinamo, echipa MAI-ului din 48, dar si steaua, echipa prezidentiala, ar trebui scoase din sport. Militieni precum Lobont sau Tamas ar trebui scosi din viata sportiva. Mutu a pactizat si el cu militia, kaput! Hagi, care a fost luat cu japca de Steaua la fel cum fusese Camataru luat de caini, trebuie blamati, pentru ca aceste echipe i-au scos intr-o lume pe care altfel n-au fi vazut-o. Craiova si Rapid sunt singurele echipe care au facut performanta in tara asta...

Anonim spunea...

http://www.bucharestrockarena.ro/concept_ziua_1.html
Se pare ca rock-ul are un cuvant de spus in muzica,iar AC/DC ii ofera si mai multa greutate acestui gen. Asa ca toti fanii si nu numai sunt asteptati pe 31 mai la marele concert AC/DC, amanunte pe linkul de mai sus.
Peace, Queenie!

Anonim spunea...

Despre meciul Dinamo - U Craiova nu comentez..Latru...
Oricum am puterea sa recunosc faptul ca Stiinta i-a dat clasa echipei din Stefan cel Mare, se mai intampla. Felicitari...dar nu sperati si la titlu, e aparat de un caine!!!
Queenie

Ionut spunea...

Ma bucur ca vin cei de la AC DC !
Nu credeam posibil un concert chiar in Romania !

dant spunea...

O atmosfera de neuitat. Nu stiu ce echipa de fotbal ar fi putut face fata ostilitatii sublime a suporterilor olteni. Firescul capata noi si neintuite dimensiuni. Universitatea chiar nu a avut de ales. Optiunile ei s-au redus la una singura: victoria. Si dincolo de acestea, in toata euforia, razbatea tristetea fratilor basarabeni. Am simtit-o alaturi de ceilalti suporteri...

R spunea...

Noi toti cei care am sperat sa-i vedem pe cei de la ACDC, suntem dezamagiti de vestea ca nu vor mai veni, MAI ALES ca unii dintre noi au cumparat deja biletele ! Mi se pare bataie de joc !

"Bucharest Rock Arena, cel mai mare eveniment de gen anunţat a se desfăşura la finele lunii mai în Capitală, organizat de One Event şi Play Cool, nu va mai avea loc, iar câştigurile rezultate din vânzarea biletelor, în valoare totală de 250.000 euro, vor fi returnate cumpărătorilor începând de astăzi, a spus Andrei Tuturuga, managerul firmei Ticket Point. Cei interesaţi pot recupera contravaloarea biletelor la punctele de vânzare din cadrul librăriilor Diverta, iar persoanele care au achiziţionat bilete online trebuie să se adreseze reprezentanţilor site-ului ticketpoint.ro. "

Anonim spunea...

Fanii formatiei AC DC din Romania au initiat o petitie adresata celor de la Emagic Entertainment prin care solicita aducerea in Romania a trupei australiene.

Anonim spunea...

Emagic au tinut la randul lor sa isi precizeze pozitia fata de anularea festivalului Bucharest Rock Arena si implicit a concertului AC DC la Bucuresti.

Iata ce scrie Guido (Emagic):

Din a doua parte a anului 2008, Emagic impreuna cu alt organizator din Romania au fost in competitie pentru a aduce formatia AC/DC. Am avut o relatie apropiata cu agentul trupei, (C.A.A.), care s-a ocupat si de STING (Sala Palatului - Feb '09), SANTANA (B'Estfest iulie 4) , DURAN DURAN, ALANIS MORISETTE. Raspunsul final din partea AC/DC a fost ca nu doresc sa concerteze pe scena din Parcul Izvor, singura disponibila la acea vreme, scriu Emagic.

Anonim spunea...

Un Paste frumos, alaturi de cei dragi !

ALIN spunea...

UN PASTE FERICIT!, TIE SI TUTUROR CELOR DRAGI, PRECUM SI INTREGULUI CENACLULUI FACARA-TOTUSI IUBIREA

Anonim spunea...

Hristos a inviat !