13 mai 2009

Vaslui, un oraş mort pe dinafară şi fierbinte pe dinăuntru

Am fost, pe 9 şi 10 mai 2009, adică sâmbăta şi duminica trecută, la Vaslui. Ne-au invitat ziarista Mihaela Manu şi cântăreţul Ion Chiriac. Dincolo de senzaţia ciudată pe care am trăit-o, revenind a nu ştiu câta oară în acest oraş şi găsind acum străzile şi trotuarele mai mult pustii decât populate, am descoperit că, deşi localitatea se află în implozie socială şi economică, vasluienii sunt mulţi şi calzi, când e să îi adune o manifestare de spirit pe care şi-o doresc.
Propriu-zis, a fost vorba despre câteva întâlniri, toate desfăşurate pe 10 mai (za care, în oraşul moldovean, nu a fost a regelui, ci a domniei muzicii, poeziei şi cuvântului de duh):
1) Interviul oferit Mihaelei Manu, de Adrian Păunescu, pentru o televiziune locală, pe tema "Chemarea Basarabiei", temă care s-a rămurit, însă, în nenumărate alte subiecte. Un pretext bun este cel care naşte alte idei şi teme.
2) Conferinţa de presă a poetului, care, desfăşurată la sala de întruniri a hotelului Racova (una dintre proprietăţile prosperului om de fotbal şi de afaceri, Adrian Porumboiu), a adunat mult mai mulţi jurnalişti decât îmi închipuiam că sunt în oraş şi că vor veni, într-o duminică la prânz, să stea de vorbă cu A.P. După conferinţă, scriitorul Val Andreescu a obţinut de la A.P. un interviu în exclusivitate, filmat pentru un post media local.
3) Spectacolul de două ore al Cenaclului "Flacăra", la care sala s-a umplut până la refuz, cu oameni stând şi pe jos, ca să asculte muzică, poezie şi să participe la dialog. Semnul de început sub care s-a desfăcurat Cenaclul a fost evocarea regretatului folkist şi membru vechi al Cenaclului, Valeriu Penişoară, de la a cărui moarte s-au împlinit 5 ani. A fost pe scenă şi a vorbit, plângând, Cecilia Penişoară, văduva celui care a scris cântecele "Cuvântul lui Roată către Divan", "Poporul român - opere complete", "Copii de ţărani", "Cântec pentru Oltenia", "Inutile şedinţe", "Fosta iubire" şi alte piese (majoritatea pe versurile prietenului său mai mare, A.P.). Dealtfel, aceste lucrări au fost cântate de Ion Chiriac (fratele cel mare din grupul Fraţii Chiriac, lansat tot la Cenaclu, în anii '70, când copilul din Ghermăneşti n-avea nici 15 ani, iar azi bate în 47!). Au fost şi debuturi, au fost şi alte cuvinte spuse de la microfon de oameni care au fost invitaţi pe scenă. Eu am luat imagini şi am cântat câteva cântece de-ale mele sau din repertoriul naţional. Încerc să revin cu amănunte.

28 de comentarii:

cdmitroi spunea...

Salut Andrei,
Imi pare bine ca se mai intampla lucruri minunate si ca nu uitati de locuri minunate din tara.
Mi-e dor de cenaclu.
Prima data am auzit de cenaclul Flacara in 1984 pe cand eram mic (12ani) si un pic bolnav, ne avand posibilitatea de a ma deplasa la nici un spectacol. Intamplarea a facut ca in 1991 sa incep sa cant la chitara cantece din cenaclu, cantece ce mi-au alinat tristetile, mi-au daruit bucurii, sperantele nu au fost zadarnice. Prin 1994 chiar am avut placerea sa te cunosc, la tine acasa(erai impreuna cu Cristian Buica). Incercam pe atunci sa ma fac artist:P. Nu a fost sa fie. Nu am renuntat la pasiunea de a canta, pasiune care mi-a redat fericirea.
Inchei comentariu prin a te felicita pe tine si pe Adrian Paunescu pentru tot ce faceti pentru muzica, cultura, tara si neam.
Sunt cu ochii pe tine.

Anonim spunea...

Nu mai vin cei de la Depeche!
Ce se intampla cu roacarii astia de nu mai vor sa vina pe taramurile patriei noastre?
Ce facem cu biletele?

Simo

cdmitroi spunea...

@anonim: nu stiu si nu inteleg ce legatura are vasluiu cu depeche

Anonim spunea...

cdmitroi, trebuie sa astept un articol despre Depeche, ca sa pot scrie despre asta? Legatura e ca l-am auzit pe Andrei la emisiune mentionand despre acest concert.

Simo

Ionutz spunea...

Simo, cdmitroi, amandoi aveti dreptate! cdmitroi incearca intr-un fel sa apere blogul lui Andrei de nebunii si razboaie din planul personal( s-a vazut ce monstruozitati a putut abera o dama nefericita si NF- scuze daca am fost prea dur- eu as fi dat-o in judecata, pe bune!), iar Simo chiar n-are nicio vina ca a postat off topic, nu cred ca pe Andrei il deranjeaza, mai ales si dupa teapa
cu AC/DC- ul

cdmitroi spunea...

@ionut: Ce legatura are spectacolul de la Vaslui cu depeche si cu acdc??
Aici e vorba de folk nu de rock si depeche.

Ionutz spunea...

Din cate am inteles, Andrei e fan AC/DC. Cred ca la el pe locul 1 sta rockul si pe 2 folkul. Andrei, corecteaza-ma daca gresesc

Mie nu mi se pare ok sa existe reguli de genul :vorbiti numai despre folk si daca se poate pe subiectul postarii. Inafar de regula bunului simt si a normalitatii la cap, nu cred c-ar trebui sa existe alte impuneri. Doar si comentarile si le lasa libere! ar putea foarte bine sa recurga la filtrarea comentariilor
,dar nu o face pentru ca n-are nimic de ascuns. Din pacate lumea are aceasta placere perversa de a face rau, din spatele anonimatului. De fapt cu totii suntem niste anonimi si ar trebui sa-i multumim lui Andrei pentru initiativa de a ne pune la dispozitie un blog LIBER.

Sper sa fim in stare sa apreciem acest gest si acest loc de intalnire.

Cine nu face asta SA PLECE

Maria spunea...

Andrei. LMA pentru 15. un an. fericire!!!

Anonim spunea...

citat din taica-tu:

"El, de la un punct incolo, scrie doar din cand in cand, nu se mai implica, iar chestia asta ma enerveaza ingrozitor. Si ii zic “Mai, Andrei, nu-ti dai seama ca eu in fiecare saptamana sporesc zestrea ta si a Anei?” Ana, de exemplu, se implica, miercuri noaptea pierde ore ca sa ma ajute la formarea publicatiei, desi a doua zi are scoala. Cum facea si Andrei cand era mai tanar. Dar acum el e boier Andrei si eu sunt plebeul Adrian."

pune mâna şi munceşte, nu te ma da fante pă bloguri. taica-tu iti face zestre si in timpu asta tu o arzi cu fetele.

cdmitroi spunea...

@Ionut: de acord cu obiectile tale. Numai ca, daca imi permiti, in postul lui Andrei, in care va tot plangeti de acdc si depeche nu are nici o legatura cu asta. Mie imi curge prin capilare acdc si prin artere metallica. Dar nu asta era tema. Andrei povestea despre fierbanteala vasluenilor, de dorinta lor de frumosul romanesc. prin urmare...

Ionutz spunea...

PENTRU ANONIMUL IMBECIL:
Asa si care-i faza cu citatul tau? f corect si frumos, poetul Adrian Paunescu vorbeste ca orice parinte, dojenitor -dar cu drag- despre lipsa chefului de implicare a fiului Andrei la revista. Fetele oricum sunt mai ascultatoare, f frumos, iar comunicarea tata-fiica e mai buna decat cea tata-fiu! Andrei are o varsta, o viata proprie si probabil multe proiecte in derulare. Eu nu simt niciun iz de repros din partea tatalui catre fiu, daca asta te-ai scremut sa dovedesti, mai degraba din partea ta! Imi pare ca tu esti personajul ce moare de grija timpului lui Andrei. Normal ca sta cu fetele, ce-i vrea sa stea cu baietii? sau mai rau! cu babele? daca ar avea o baba langa dansul, mai mult ca sigur ca ar avea timp pentru toate. Si daca nu, si-ar face! numa' sa ajunga obosit acasa...
Si ai grija la exprimarea ta nesimtita, ca mie imi suna tare prost introducerea ta.
Si mai mult decat orice, dispari de pe blogul asta daca nu vezi ca-i un loc pentru cu totul alt gen de comunicari! Daca ai ceva cu Andrei, rezolva in privat si nu mai fa uz de lasitatea-ti din dotare. Stai ca strutzu cu capu-n pamant, da' afar ti-i ditamai curu. Identificabil.


cdmitroi, degeaba vb, dupa cum vezi...multi nesimtiti tre sa-ndure pamantu asta.

cdmitroi spunea...

Ce-i pasa boului ca vaca fata greu???
cat despre anonimii astia, la fel ca in lumea reala, stersi, lipsiti de personalitate, fara curaj, ascunsi, tot timpul cu ochii pe ceilalti, preocupati pana in maduva oaselor de capra vecinului (zoofili)...stiu ca o sa vina din nou sa isi vada frumosul comment il astept la mine sa ii iau urma (mi-e drag)

Anonim spunea...

bravo cdmitroi!

Simo

Anonim spunea...

bravo Ionutz!

Simo

Vera spunea...

Anonimul imbecil, aprob!

Vera spunea...

Anonim imbecil, pune tu mana si munceste ca de mana ta depind multeeee

Vera spunea...

:)) i love Vaslui

Anonim spunea...

Andrei e liber sa faca ce vrea,iar tatal lui nu trebuie sa-i impuna nimic.Am citit si eu articolul din revista x,asa sunt parintii,vor sa-i controleze pe copii,si mereu sunt nemultumiti.oricum prioritara acum e fata cea mica .iar Andrei e de nota 10 !

Anonim spunea...

am citit cateva articole de pe blogul tau. imi place foarte mult cum scrii... firesc, bogat, limpede. esti cu adevarat talentat, nu precum altii, posedat de formule de calcul far' de care n-ar mai vinde pt ca le-ar tresari duhu' pustiu din coli, pan' atunci amortit de zaharel. aia n-au substanta, triseaza grosolan, fura cat incape-n captuseala si trec vamile transpirand de frica ochiului care vede. nu-s artisti, nu-s valori. sunt falsuri umane ordinare, ce fabrica deseuri glossy pentru vececonsum.


Alex

Laura spunea...

:( domn Andrei! pentru doamna care a scris urat despre dumneavoastra permiteti-mi sa-i comunic urmatoarele: Esti o vaca sinistra ! Vaca cu cabina, iti rup fasu dak mai faci dintr-astea :(( bleah!

hi:)) ,nu ma certati prea tare domn Andrei, dar nu pot tolera vacile care aduc mustele pe ele

Laura spunea...

Despre Vaslui, s-auzim numai de bine!:))))

Anonim spunea...

Asteptam poze si impresii de la Balcic. Va pup.

A.

Anonim spunea...

Persoana care a postat azi acel comentariu pe baza de organ genital masculin cu porno-sens, E BOLNAVA!!! mi-e teama ca n-o sa moara, drept urmare ii zicem asa:

Persoana chinuita de pofte trupesti care esti, daca te mai mananca sa scrii astfel, nu mai dam erase! Profita de aceasta sansa unica! Te vom face vedeta, in caz ca nu esti deja...


Cu drag, DUSMANII FICATILOR TAI

Bica Haralambie spunea...

Draga Andrei,

Iti trimit aceste randuri cu o mare rugaminte.Caut de ceva timp o poezie scrisa de Victor Tulbure intitulata "Tarii mele", de prin anii 1960 (daca nu gresesc).Apelez la tine cu speranta ca poate o ai, sau macar sa-mi spui unde as putea-o gasi. Mi-ar fi de mare folos pentru un studiu pe care il fac in cadrul facultatii de litere.Iti trimit o adresa de e-mail in care ma poti contacta. Multumesc anticipat.

haralamby_09@k.ro

Anonim spunea...

Ce mai grohăi, purcelule;

Anonim spunea...

poti sa tastezi simplu Victor Tulbure si apar poeziile

hippiepittis spunea...

Va astept cu drag si la Bucuresti, pe 1 iunie. Sper intr-o mai mare transparenta la procesarea biletelelor decat la Polivalenta...
Al dvs. putin luat, hippiepittis

Andrei Păunescu spunea...

Maria,
Şi ţie la mulţi ani şi bani, să fii cuminte şi cu minte, să fii frumoasă şi nu prea târziu acasă Şi să nu uiţi să postezi urarea şi în anii următori.