29 iunie 2009

Trupa Totuşi, printre dacii liberi de la Covaci - Timiş

Îmi place să scriu când am ceva să vă transmit, nu să fac prezenţa, formal, în propria casă. Aşadar.
* Am fost şi am cântat cu trupa pe stadionul localităţii Covaci (Sânandrei), între Timişoara şi Arad, la Festivalul "Dacii liberi", organizat de Octavian Stăncioiu şi Florin Macavei.
* În afară de noi, trupa "Totuşi", în seara de sâmbătă, 27 iunie 2009 şi în prima parte a nopţii de 28 iunie, a mai fost pe scenă Vasile Mardare, venit le invitaţia mea
de la Timişoara cu familia (fiica lui de 2 ani ştie textele, în continuare, mai bine ca talentatul său tată) şi cu Cristi Bordaş, colegul lui de trupă folk ad-hoc.
* După concursuri de forţă, fotbal, lansări de carte, lupte între daci şi romani, cântece ale zânelor şi alte minunăţii, am intrat noi să ne facem treaba, pe la ora 22. În 10 minute, oamenii locului au construit o scenă pe bârne, pe care au bătut panouri de lemn, ca pe acea iarbă udă să nu consemneze, în Banat, ultimul nostru concert (electricitatea nu face favoruri nici cântăreţilor).
* S-au montat, deci, sculele,
am făcut din mers probe de sunet şi am cântat, cu vreo 4 bisuri, vreo două ore şi jumătate.
* Tase (Ionel Tănase) a fost excelent la tobe, Mihai Napu s-a descurcat foarte bine şi cu bassul, şi cu vocea (piesa "Suntem pe mâna unor nebuni" şi nu numai), Vasile Mardare a fost un bun condiment folk al serii (Păpuşarii, Ţiganca dela semafor, Nicio carte, Două mii de ani), iar eu cred că am reuşit să îi ţin atenţi, chiar entuziaşti, pe oamenii din tribună şi de pe gazon, care au fost şi nişte remarcabili parteneri de dialog.
* Am cântat de toate: o parte din repertoriul nostru hard-heavy rock (Şapte mări şi şapte ţări, Roboţii, În aşteptarea zorilor de zi, Totuşi, Suntem aroganţi, Ţara lui Impozit Vodă, Acelaşi basm, Noi etc), câteva folkuri îmbogăţite pop (Amor cubist, Vai ce mic oraş, Haide mamă haide tată, Artist neînţeles, Liberi spre abator etc), câteva mari piese naţionale (Doamne ocroteşte-i pe români - la start şi la final, Căciula, Treceţi batalioane, Ţara), ceva folclor ritmat maramureşean (Omul pădurii, Dragu mi-i veselia), un eşantion de rock străin (Johnny B. Goode, Blue suede shoes, Knockin' on heaven's door) şi, cu Vasile Mardare şi Cristi Bordaş aduşi din nou pe scenă, nişte mostre de evergreenuri ale Cenaclului Flacăra, majoritatea propuse sau chiar cântate de spectatori (Rugă pentru părinţi, Dor de Cluj, Bieţi lampagii, Totuşi iubirea, La o cană cu vin, Puştoaica). Am făcut şi o piesă nouă, aproape improvizată, Prostul gust suveran. "Dacii liberi" au cântat şi au dansat cu noi, nelăsându-ne să plecăm.
* Au fost şi oameni din Cluj, Arad, Timişoara, Zalău, au fost la spectacol oameni de sport, de afaceri, de cultură şi alţi prieteni care au apreciat un concert 100% pe viu, cu de toate.
* Ne-am simţit bine nu numai la show, dar şi la Pensiunea Anette din Covaci, unde am fost găzduiţi şi cinstiţi ca nişte Decebali, Burebişti şi Scorillo reveniţi miraculos printre cei vii.
*Am avut şi ghinioane, care s-au transformat în noroc: exact când am ajuns cu maşina la stadion, după 600 de km, ne-a luat foc o curea de la maşină care ne-a umplut de fum şi ne-a lăsat fără lumini, ventilaţie şi alternator, dar un mare boier mecanic din sat, Tiberiu, ne-a ajutat, duminică dimineaţă, la un preţ de mare bun simţ. Cu câteva ore înainte de spectacol, a plouat temeinic, dar norii s-au răsfirat şi seara a fost limpede, cu multă umezeală lăsată pe cămăşile noastre şi pe instrumente, care abia mai sunau de atâta apă. Dar spectacolul a început bine, a continuat şi s-a terminat frumos, excepţional de fapt.
* Vă ofer câteva imagini cu noi, dela spectacol, dar şi din afara concertului, cu Tase încercând să evadeze pe geam, cu publicul (câteva sute de participanţi).
* Le mulţumesc lui Florin Macavei (preşedintele clubului Fortuna Covaci, sponsor de evenimente culturale, patron al Pensiunii Anette etc) şi lui Tavi Stăncioiu (om de mare suflet, organizator şi responsabil cu imaginea clubului Fortuna Covaci, care a promovat în liga II de fotbal, care mi-a trimis o parte din linkurile cu cronici şi imagini de acolo:

http://www.trilulilu.ro/cyrytel/5f42670a983e89

http://www.renasterea.ro/rb/index.php?option=com_content&view=article&id=3548:lecie-de-istorie-cu-daci-liberi-i-zane-adevrate&catid=48:culturabn&Itemid=28

http://www.tempo-poli.ro/forum/viewtopic.php?f=87&p=813899
http://www.newstimisoara.ro/index.php?option=com_joomgallery&func=viewcategory&catid=150&startpage=1&Itemid=66#category
http://www.ziuadevest.ro/actualitate/2704-ajutai-de-zane-dacii-liberi-i-a
u-nimicit-pe-romani-la-covaci.html
http://www.masuramedia.ro/Timp-liber/4270.html
http://www.masuramedia.ro/Timp-liber/4270.html
http://www.newsin.ro/festivalul-dacii-liberi-daci.php?cid=view&nid=0e6f1bc7-80d0-4904-b38a-96ef83d36252&hid=foto&
FotoTaskId=b1ef71d0-5cd4-4a77-9378-b436026c043c
http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/856856/Dacii-liberi-s-au-luptat-in-Banat/
http://www.tion.ro/stiri/timis/articol/egalitate-intre-daci-si-romani-in-micul-sat
-timisean-covaci/cn/news-20090628-09114356
http://www.tion.ro/stiri/timis/articol/egalitate-intre-daci-si-romani-in-micul-sat-timis
ean-covaci/cn/news-20090628-09114356

8 comentarii:

hippiepittis spunea...

M-am uitat peste articole, unele nici macar nu va amintesc prezenta la (mini) festival. De ce le-ati mai pus link ?

Anonim spunea...

Un eveniment special, innobilat de muzica si vorbe pentru suflet
S

Master spunea...

Erau daci dupa ureche?

Anonim spunea...

Traiasca rocool!
Traiasca folcool!

Anonim spunea...

Timis? De unde pana unde?

Andrei Păunescu spunea...

hippiepittis,
Nu am pus numai ce face legatura cu mine, ci si ce se refera doar la festival, desi, desigur, m-a deranjat ca unii au omis spectacolul nostru, din motive, cred eu, de asa zise principii.

Master,
Si dupa ureche, si dupa voce, si dupa frenezie.

Anonim 1,
Traiasca!

Anonim 2,
De la Bucuresti, prin Pitesti, Valcea, Sibiu, Deva, Arad, 6 km pana la Timisoara pe stanga, Sanadrei/Covaci. Dar ce are Timisul? Noi mergem acolo unde ne cheama cei ce ne iubesc sau cei ce vor sa ne cunoasca.

Virgil spunea...

Salutari prietenesti! Sunt Virgil Popa, am facut parte din trupa Totusi candva. Din pacate pentru fiica mea Daria, in varsta de 9 ani, nu am reusit sa pastrez nicio imagine cu tatal sau in ipostaza de solist vocal. Indraznesc sa va rog domnule Andrei Paunescu, sa aveti amabilitatea de a-mi trimite la adresa precizata imagini cu trupa din perioada in care aceasta ma continea. In numele fiicei mele si al meu personal, cu prietenie, va multumesc si va salut! Virgil Popa (0724002488).

Andrei Păunescu spunea...

Virgile,
1. Fratioare, cum poti sa imi vorbesti la persoana a doua, cand am impartit atatia ani scena, camera de hotel sau autocarul? Oricum, e un semn de bun simt preventiv, care te-a caracterizat mereu.
2. Poze de atunci nu prea am, dar, daca gasesc si tinem mai des legatura, ti le dau.
3. Pacat de vocea ta foarte buna ca nu ai mai exploatat-o.