15 septembrie 2009

Tatiana era un întreg, şi în inimă, şi în creier, şi în voce

O cunosc pe Tatiana chiar din ziua debutului, din 8 septembrie 1982. Până în ultima clipă, când s-a despărţit de partea aceasta a existenţei, a rămas o artistă şi o femeie legată în primul rând de muzică, de scenă. După muzică le-a pus pe toate celelalte. Tatiana a avut o operă unitară, în mai multe trepte, în mai multe straturi, ca un pământ, care are mai multe scoarţe, straturi: a avut cântece care au reuşit să ajungă mai mult la oameni şi cântece care au fost mai izolate, mai puţin deschise, dar nu se vede o diferenţă fundamentală între etapele operei ei. Sunt artişti care compun ceva pentru inima lor şi altceva pentru piaţă, pentru mase. Tatiana Stepa a cântat mereu doar aşa cum a crezut şi nu a făcut concesii comerciale. Poate de aceea, nu a reuşit, nici până în ultima clipă a vieţii, să aibă o casă a ei în Bucureşti. Până în ultima clipă şi-a pus problema existenţei pentru ziua de mâine, pentru că nu a ales nicio variantă de compromis comercial.

Am cântat împreună, practic, toate cântecele ei, de până în clipa când şi-a ales, în ultimii ani, şi un alt drum, şi o altă parte a carierei ei, în afara Cenaclului. Nu numai atât. Piesa “Copaci fără pădure” a fost scrisă într-o noapte de august 1994, în maşină, în câteva minute, pe drumul dintre Cozia şi Râmnicu Vâlcea, la întoarcerea dintr-un turneu în Hunedoara. Eram pe bancheta din spate a maşinii, împreună cu Tatiana. Ea, cu chitara în mână, murmura linia melodică, iar tatăl meu, care se afla pe scaunul din faţă, mi-a dictat versurile, dintr-o suflare. Iar piesa, la primul spectacol al Cenaclului, care a avut loc la Costeşti-Hunedoara, peste alte câteva zile, a devenit, din prima clipă, un hit.

Avem zeci, sute de cântece făcute împreună, compuse de ea, compuse de mine, cântate de amândoi, sute, mii de spectacole alături. Într-un mod premonitoriu, ultima piesă compusă de ea, împreună cu Adrian Păunescu, se numeşte “Mor actorii”, pe care am lucrat-o împreună, am înregistrat-o în 25 ianuarie 2009, la mine în studio. Dealtfel, Tatiana ştia de mulţi ani că este foarte bolnavă şi că este un miracol că supravieţuieşte, pentru că boala o condamnase încă din 2004. Când a venit să tragă piesa, am încercat să înregistrăm şi un alt cântec al ei, aproape uitat, “A fost cândva o ţară”. Nu a putut termina acel cântec. Nu a mai avut putere.

Tatiana a avut – dincolo de toate ghinioanele – o primă şansă, să crească într-o casă din Lupeni în care se aflau cărţi. Deşi oameni simpli, un miner şi o casnică, părinţii ei, mai ales tatăl, iubeau şi munca, şi sârguinţa, şi cuvântul, şi muzica. Apoi, Tatiana a avut, din 8 septembrie 1982, o a doua şansă, cum ea însăşi spunea, să crească la şcoala Cenaclului “Flacăra” şi asta a făcut-o să dorească mereu să nu rămână la nivelul, oricum înalt, la care se găsea, din punct de vedere cultural. Ea a citit tot timpul, a compus mereu, a scris şi versuri şi niciodată nu a crezut că a învăţat suficient. Îmi aduc aminte de un moment de la începutul anului 1996, când, după nişte ani de activitate îndelungată, densă, exclusiv în domeniul muzicii, cu sute de spectacole ale Cenaclului, într-una dintre primele pauze, eu i-am propus: “Hai să înveţi să lucrezi la calculator”. A râs: “Eu şi calculatorul? N-am nicio idee. Nici nu ştiu să-l deschid!” În câteva zile, deja se descurca, iar în scurt timp devenise deja un tehnoredactor bun. Iar asta a fost o a doua profesie pentru ea, de atunci. Şi-a făcut mâna la computer culegând, în 1996, prima mea carte, “Calendarul unui vulcan”, care a şi apărut în 1997. Învăţa teribil de uşor, pentru că avea un fond grozav de inteligenţă şi de sensibilitate, o polivalenţă dublată de o capacitate spirituală de adevărat om de cultură. Nu era doar o interpretă. Interpreţii sunt mulţi şi buni, cinste lor!, dar unii îşi fac treaba doar din buze sau din plămâni. Ea era un întreg, şi în inimă, şi în creier, şi în voce.

Ce bine ar fi fost să nu fie, încă, vremea amintirilor! Ce bine ar fi fost ca Tatiana să fi scris un jurnal al ei, în toate perioadele de viaţă, cele mai multe – grele! Nu l-a scris, pentru că nu a crezut niciodată că va muri atât de repede, deşi ştia că e bolnavă şi îşi lua rămas bun, la fiecare spectacol din ultimii ani, dela oameni, ca la o ultimă întâlnire. Am multe amintiri cu ea, atât din adolescenţă, când eram tineri membri ai Cenaclului, cât şi din anii cât am fost apropiaţi şi am locuit împreună, în casa din str. Dionisie Lupu nr. 84 şi ne-am oferit unul altuia, practic, tot ce îşi pot oferi un bărbat şi o femeie: şi prietenie, şi sentimente, şi colegialitate şi o comunicare cum greu se poate atinge între doi oameni, fie ei foarte norocoşi. În urma celor câţiva ani trăiţi împreună – am şi scris asta, la penultima ei aniversare, de anul trecut, la 45 de ani - nici nu ştiam cum să mă adresez Tatianei: iubită prietenă sau prietenă iubită? Nu ştiu ce a fost mai mult şi poate că asta a fost puterea şi rezistenţa prieteniei noastre, care a durat până în ultima ei secundă.

La înmormântare, nu i-am adus Tatianei flori cumpărate, nu i-am adus lucruri făcute de alţii, ci i-am adus, ca să-i aşez lângă ea, o frunză de salcie din curtea mea, salcia creaţă, pe care a văzut-o şi a iubit-o încă de când am pus-o în pământ. I-am mai adus o carte, la care este şi ea părtaşă, pentru că şi ea este doctor în tristeţe: “Doctoratul în tristeţe”, cu dedicaţia “Ne vom întâlni curând, Tatiana!” Pentru că aşa va fi. Ne vom reîntâlni.

P.S. Imediat după înmormântare, Camelia Radulian, una dintre bunele ei prietene, mi-a spus că Tatiana, înainte de a intra în ultima operaţie, căreia nu i-a supravieţuit, i-a adresat o rugăminte testamentară: i-a dat o poză cu mine şi o scrisoare veche pe care i-o scrisesem şi a rugat-o ca, dacă va muri, să i le aşeze în sicriu.

(consemnare de Rodica Pavel – OTV)

34 de comentarii:

Anonim spunea...

oare nu a fost o eroare medicala?cu tratamentele astea noi,bolnavii rezista 10-20 de ani,era necesara ultima operatie?sigur a fost un malpraxis,si doctorasii au dat-o pe boala initiala.avea zile,am vazut-o la ultimul concert!chirurgia e treaba grea,nu este pentru oricine.acum cand auzim de Tatiana Stepa suntem cu totii tristi.

D spunea...

De ce oamenii care nu cunosc detalii fac acuzatii?Ma indoiesc ca a fost un malpraxis asa cum acuza cineva.Medicii ei, cel putin cei care s-au luptat cu boala ultimele luni, au facut lucruri mari pt ea si s-au luptat din rasputeri pentru viata ei pt ca ei insisi erau oameni care o admirau nespus pe Tatiana.Din pacate asa a vrut Dumnezeu si nu putem face nimic.Poate mai bine am vorbi de cei de la care ea avea asteptari si care s-au retras din diverse motive sau au cautat-o numai cand aveau nevoie si apar acum dandu-se buni prieteni.Acum, fiecare cu propria constiinta si cu propria parere despre ce inseamna o prietenie adevarata.

Anonim spunea...

As vrea sa fac o precizare necesara, in numele adevarului, referitoare la post-scriptum: doamna Camelia Radulian nu a fost vazuta pe culoarele nici-unuia dintre cele cateva spitale in care Tatiana si-a petrecut o mare parte din ultimele luni. La nici-una dintre cele 3 operatii. Asa ca pentru mine ramane un mister afirmatia.

Anonim spunea...

in ultima noapte , la ateneu , camelia , marea prietena care n-a stiut in ce salon rezerva sau incapere din spital a stat zile si saptamani tatiana , i-a cerut lui catalin scrisorile , ca sa aleaga una sa o puna in sicriu .nu le-a primit .unde e adevaru ?

Andrei Păunescu spunea...

Imi pare rău că mă adresez unui comentator anonim. Referitor la acel PS:
- am avut mare grijă să precizez faptul că informaţia cu poza şi scrisoarea este primită dela cineva, nu trăită sau verificată de mine;
- de aceea, am spus şi dela cine am primit-o şi când;
- dacă vedeam sau ştiam mai mult, spuneam aici;
- cine minte, cine exagerează într-un asemenea caz face un gest urât, păcătos. Dar şi cine pune sub semnul îndoielii ceva, doar de dragul de a discredita sau coborî pe altcineva, din invidie, ură sau din joacă, face un gest nepotrivit;
- nu sunt eu cel ce poate judeca felul în care Tatiana a preţuit sprijinul prietenilor ei (evident, inegal, măcar cantitativ), dar sunt sigur că nu numai cantitatea, frecvenţa cu care a primit ajutorul, vizitele, încurajările contează.
- pot să spun doar că, indiscutabil, pe Sorina Zlătan şi pe Diana Tocitu le-am văzut şi le-am ştiut întotdeauna lângă Tatiana în ultimii ani (când le-am şi cunoscut), atunci când am vorbit cu ea sau când m-am întâlnit cu ea, că pe Mirela Bratu (Ghioc)- cam tot aşa şi că pe Camelia Radulian am cunoscut-o nu când Tatiana era în putere, ci în 2004, când Tatiana părea că nu mai are decât câteva zile de trăit şi avea mare nevoie de prezenţa prietenilor.
- vă propun să nu murdărim, mai ales din anonimat, acest subiect. Dacă avem chef de aşa ceva, putem deschide televizorul şi privi războiul fraţilor Dolănescu.

Anonim spunea...

Andrei, Tatiana te-a iubit enorm

Master spunea...

Tuturor celor care se folosesc de moartea Tatianei pentru a demonstra ceva in folosul lor, sa le fie rusine! Pe vorbele ei unele persoane-si strang ciubucurile de pe tarabe impreuna cu remuscarile. Pe imaginea ei unele-si cladesc grabit prietenii.....cu frica de-a nu-si pierde locul in hora priveghiului. Adevarul e numai unul... acela scris de fetele ei dragi care i-au fost alaturi fara-ncetare si fara conditionare si cel scris de Andrei.

Anonim spunea...

Ma vad nevoieta sa intervin, sa fac cateva precizari. Nu sunt genul care sa intervin in discutiile altora, dar acum este vorba despre Tatiana, careia cu siguranta nu i-ar fi placut ceea ce se intampla, si totul trebuie sa inceteze. Nu stiu cine sunt “anonimii” care au facut cometarii .. dar nu le-au facut cu rautate sau sa iasa precum uleiul la suprafata. Le-au facut pentru ca au vazut si simtit suferinta Tatianei, atunci cand oamenii dragi sufletului ei,nu i-au mai fost alaturi . Din diverse motive( nu stim care sunt si nu stam sa le cautam). In ultima perioada cand ne intalneam si comentam ce face cutare sau cutare, Tatiana se schimba la fata. Pe fata ei se putea citi dezamagirea!!! Da, asa este. Ea, pe care nu o puteai citi, care ascundea totul foarte bine. In ultimile luni, chiar daca a fost inconjurata de “fetele ei”(cum ii placea sa spuna), de medici buni, care o vizitau zilnic, Tatiana s-a simtit tradata, parasita. Si ca sa intaresc cele spuse am sa-ti aduc aminte, Andrei, de luna aprilie a.c- Spitalul Coltea. Cat de senina a fost la vizita ta, a lui George si Lae???!!!
Inainte de cea de a doua operatie, eram pe bancutele din curtea spitalului. Era obosita, avea dureri si voia sa urce in rezerva, dar una dintr-e fete, intarzia. Cum Tatiana tinea foarte mult sa nu intarzii, s-a enervat. Dupa ceva vreme aceasta a aparut, dar nu singura. Era insotita de Victor Socaciu. Din acel moment Tatiana a fost complet schimbata. S-a bucurat ca un copil. Facea glume, canta….aveai senzatia ca nu o doare nimic. Dupa plecarea lui Victor, la 5 min, a fost sunata de Seicaru. Plina de bucurie i-a raspuns:” n-o sa-ti vina sa crezi cine a plecat acum de la mine…… “.
De asta a avut nevoie Tatiana ca sa merga mai departe! De prietenii ei si de colegii ei. Avea nevoie de mai multa atentie.
Daca o parte din fete sunt suparate, sunt pentru ca au aparut tot felul de articole,(chiar si in Jurnalul de luni), care nu sunt adevarate. Mici minciunici(daca le pot spune asa) care au fost spuse-scrise, si care sincer, pentru cei care au fost alaturi de Tatiana, oameni cu adevarat sensibili, dor foarte tare.Tatina, indiferent de cu ar fi fost el, iubea adevarul. Aceste persoane nu s-au gandit ca din 01.03.2009 pana in 07.08.2009, Tatiana nu a fost nicio clipa singura? Si ca exemplu am sa spun ca din 05.08, ziua in care s-a operat, Tatiana nu a avut telefonul mobil la ea. Era la terapie intensiva, totusi……!!!! . Cei care au sunat pe telefonul ei, stiu foarte bine cu cine au vorbit.
Apoi , nu stim daca a simtit ceva in legatura cu ce se va intampla cu ea, dar incepand cu luna martie, mai in gluma, mai in serios, ea a spus ce si-ar dori sa se intample dupa moartea ei….. Si mare parte am incercat sa respectam ceea ce si-a dorit ea.
Povestea cu scrisoarea o stiu de la Camelia si o cred.
Nimeni nu contesta calitatea de prietena a Cameliei. Eu cel putin, am invatat ce inseamna cu adevarat prietenia, acum 5 ani cand i-am cunoscut pe Camelia, Magda si George. Tot respetul pentru acesti oameni care veneau de la sute de km. fata de Bucuresti, pentru a-I fi alaturi Tatianei. Prezenta lor au ajutat-o sa mearga mai departe.
Tatiana si-a mai dorit ceva: prietenii ei sa sudeze cercul, iar in mijloc sa fie Catalin, fiul ei. Cred ca asta ar trebui sa se intample.
Nu am sa ma semnez cu numele meu, pentru ca nu-mi place publicitatea, si vreau sa ragam acolo unde-mi este locul. Pentru cei apropiati, ea imi spunea( si posesorul acestui blog): frumoasa domnisoara.
P.S 1. Aseara,la Mizil, s-a tinut spectacolul in memoria ei. Frumos! Daca a fost acolo, cred ca s-a bucurat. Asta ar trebui san e preocupe acum.Mii de multumiri organizatorilor.
P.S.2- Peste tot apare “folk maraton”.”spectacol in memoria Tatianei Stepa”! Oare??? !!! mi-as dori foarte tare sa se stie, ca initial, a fost invitata, iar pe afisele puse in luna iunie pe strazi, TATIANA NU APARE!!! Cum explica asta organizatorii???

Anonim spunea...

Imi pare rau de situatia creata, dar cred ca e vorba de o neintelegere. N-am avut intentia de a discredita pe nimeni, dar in numele adevarului am facut precizarea cu scrisoarea. Nu pun la indoiala existenta acestei cereri. Eu ma refer doar la momentul ei, ca acesta e imposibil sa fi fost inainte de oricare dintre operatii, pentru ca doamna nu a vizitat-o niciodata pe Tatiana la spital. Asta e un adevar si nu un repros. Si cred ca nu ar fi trebuit sa deranjeze pe nimeni. Dar Tatiana tinea mult la adevar si de aceea am dorit sa-l rostesc. Restul nu conteaza.

sorina spunea...

Mulţumesc Andrei, vă mulţumesc tuturor acelora care aţi fost alături de Tatiana. Din păcate aşa se întîmplă, mulţi oameni doresc acum să se creadă că au fost prieteni ai Tatianei. Din nefericire, în ultimele 5 luni de viaţă ale Tatianei, prietenii ei au fost număraţi pe degete. Am fost 9 persoane, zi de zi şi noapte, cu toţii am luptat şi am făcut tot ce este omeneşte posibil. În afară de noi au fost încă 2 oameni care au au ajutat-o fizic, psihic şi financiar: Dl Victor Socaciu si PS Varsanufie Prahoveanul. Ar fi multe de povestit, de comentat. Tot ce vă rog pe toţi este să vă gîndiţi bine la ce afirmaţi, ne e şi aşa foarte greu fără Tatiana, e păcat să spuneţi lucruri care nu-şi au rostul. Dumnezeu s-o odihnească în pace!

Diana spunea...

Cine a spus ca omul este mai valoros mort, mare dreptate a avut.Eheee, daca toti oamenii care azi cauta sa dea cat mai multe declaratii in care sa spuna ce prieteni buni erau cu Tatiana sau care azi se bat pe piesele ei cum nu au facut-o pana acum ar fi fost langa ea cand avea nevoie poate altfel era situatia, sau macar sufletul ei nu mai era chinuit si de dezamagire.Doar cine nu a fost langa ea in ultima vreme nu stie cata tristete si dezamagire avea in suflet din cauza unor persoane care nu o mai sunau aproape deloc, sau de multe ori o sunau cu treaba.
Ar fi un gest mult mai frumos si mai de apreciat daca oamenii ar recunoaste cu parere de rau ca nu au fost langa ea cand avea nevoie si ar incerca sa compenseze cumva asta prin lucruri frumoase facute pentru memoria ei si pentru baiatul ei, decat sa-si inece remuscarile in afirmatii neadevarate crezand ca nu sunt oameni care cunosc prea bine adevarul.Nu fac altceva decat sa se minta pe ei insisi.
Cred ca durerea celor care au impartit cu ea durerea ultimelor luni nu este neaparat ca, asa cum spunea si Sorina, au fost doar 9 oameni pe langa ea, ci ca, oameni de la care ea poate astepta mai mult, n-au facut altceva decat sa toarne peste suferinta bolii si suferinta dezamagirii.Iar pentru noi a fost ceva de genul: noi ca noi, dar totul pana la Tatiana.
Acum, fiecare sa faca ce considera ca e mai bine: sa sustina in continuare neadevaruri sau sa recunoasca, macar in sinea lui, ca nu a procedat tocmai cum ar fi trebuit.

Diana spunea...

Imi cer scuze pentru unele greseli, am scris la viteza textul

Anonim spunea...

MA VAD NEVOIT SA INTERVIN SI EU, SI AM SA O FAC TOT CA AMONIM, PENTRU CA VAD CA SE POARTA PE AICI. NU AM VRUT SA O FAC, DAR AU INCEPUT SA MA DERANJEZE UNELE "RAUTATI" DIN PARTEA GRUPULUI "CELOR NOUA PRIETENE", COMENTARII CARE NU ISI AU ROSTUL, NICI AICI, NICI PRIN ALTE PARTI PE UNDE AU MAI FOST PUBLICATE. CE AVETI MAI FETELOR CU CAMELIA RADULIAN? CE VRETI DE FAPT, SA SE RIDICE O STATUIE PTR. VOI? DE CE TOT FACETI ACESTE COMENTARII? SA STIE LUMEA CINE A FOST LANGA TATIANA IN ULTIMILE LUNI? EU NU INTELEG PRIETENIA ASTA "DEZINTERESATA" A VOASTRA. DE CE NU O LASATI PE TATIANA SA SE ODIHNEASCA IN PACE...? CE VRETI SA MAI DEMONSTRATI? VRETI DOAR SA O INJOSITI PE CAMELIA? ILUSTRE ANONIME, AM SA VA MAI SPUN SI EU O PARTE DIN ADEVAR, TOT PRIN INTREBARI, ASA CUM ATI PROCEDAT SI VOI LA ADRESA CAMELIEI...
PE UNDE ATI FOST IN PERIOADA CAND TATIANA NU ERA MAREA VOCE A ROMANIEI, SI CAND NU ERA BAGATA IN SEAMA DE NIMENI(EXCEPTIE CENACLUL TOTUSI IUBIREA)? CATE LUNI ATI PIERDUT(CASTIGAT) CU TATIANA SA SCRIETI PIESE SI SA INREGISTRATI CANTECE? CATI BANI ATI INVESTIT IN CD-UL TATIANEI? UNDE ATI FOST CAND A ZUGRAVIT CASA? DAR CAND S-A MUTAT? VORBITI DE ULTIMILE TREI LUNI LANGA TATIANA, DAR IN ULTIMII 3 ANI PE UNDE ATI FOST? SAU IN ULTIMII 9 ANI? STITI PE UNDE EVADA TATIANA, ATUNCI CAND SIMTEA NEVOIA SA UITE VIATA COTIDIANA? SA VA SPUN EU? NU MAI ARE ROST...DE CE NU VORBESTE NIMENI PE AICI, TOT IN SPIRITUL ADEVARULUI, DE LANSAREA ALBUMULUI 13 CLIPE...SA VA SPUN MACAR CAT A COSTAT? PESTE 20 000 DE EURO. SI ASTA PENTRU CE? PENTRU CA VOI, DRAGI PRIETENE, CA SI MULTI ALTII, SA AJUNGETI SA O DESCOPERITI SI SA O CUNOASTETI PE TATIANA LA ADEVARATA EI VALOARE. ESTE DOAR O PARTICICA DIN CE AU FACUT SI ALTII PT TATIANA. EU PERSONAL, NU AM AUZIT SAU CITIT NICI UN COMENTARIU RAUTACIOS, FACUT DE CAMELIA, LA ADRESA NIMANUI SI NU INTELEG DE CE VOI O CRITICATI PESTE TOT? MARURISESC CA NU SUNT UN FAN CAMELIA RADULIAN. NU STIU DACA TREBUIA SA FAC ACEST COMENTARIU, DAR SPER SA NU MAI CITESC ALTE DISCUTI PE ACEST SUBIECT. ANDREI, ESTI IN CONTINUARE UN BARBAT VERTICAL. FELICITARI PENTRU ARTICOLE. AI DAT EXEMPLU UNUI OM CARE SUFERA CU ADEVARAT. SUNT SI ALTI OAMENI CARE SUFERA SINCER, DAR NU-SI ARATA DUREREA PE INTERNET SAU IN ARTICOLE FARA ROST. DACA ATI FACUT CEVA DIN PRIETENIE, ESTE BUN FACUT, NU ESTE CAZUL SA O SPUNETI IN GURA MARE SI SA CRITICATI CE NU AU FACUT ALTII. NU AVETI ACET DREPT. FIECARE A FACUT CE A PUTUT, ATUNCI CAND A PUTUT. ESTE BINE CA TATIANA A AVUT MULTI PRIETENI SI ESTE NUMAI MERITUL EI. ACUM SPER SA SE ODIHNEASCA IN CERURI SI NOI SA O PLINGEM IN LINISTE, FIECARE, ASA CUM NE PRICEPEM. VA ROG SA MA IERTATI PENTRU EVENTUALELE GRESELI SI PENTRU ANUMITE RAUTATI, DAR AM FOST REVOLTAT CAND AM CITIT COMENTARILE DE AICI. MA ASTEPTAM PROBABIL LA ALTCEVA, PE MASURA ARTICOLULUI.

Anonim spunea...

ptr .ultimul anonim: multe informatii ai cules (daca nu cumva esti chiar ea ), dar si multe ti-au scapat .daca 20000 de euro costa un cd ,atunci cat costa editarea unei carti in 200 de exemplare ?(apropos cel pe care l-am masterizat noi deja si va aparea in decembrie costa mai putin de un sfert ) tatiana a fost dintotdeauna marea voce a romaniei ,cu sau fara aporutl unora ,care sustin ca au scos-o din anonimat .realitatea este ca atunci cand i-a fost greu , unii nu mai raspundeau la telefon .poate considerau ca si-au facut datoria la mutarea din brancoveanu , unde dadusera dispozitie celor 2 angajati sa mute sifonieru .vrei sa ne mai conversam asa in public si sa dam in continuare amanunte despre aceasta mare prietenie , sau pozand in cel mai intelept personaj , vei renunta ?

Anonim spunea...

Ce urate comentarii! Pacat.

Anonim spunea...

DA, URATA TREABA! SE PARE CE NU AI INTELES NIMIC DIN COMENTRIU MEU ANTRERIOR. EU AM SCRIS INAINTE TOCMAI CU INTENTIA DE A TERMINA VOI SERIA DE COMENTARII SI ATACURI PE CARE LE POSTATI PESTE TOT FARA ROST. ACUM MA VAD ACUZAT SI ATACAT SI EU PE AICI. AMUZANT. DAR ASA SUNTEM NOI, MIORITICI. ASA CUM AM MAI SCRIS, NU SUNT NICI MACAR FAN CAMELIA, ATUNCI CUM SA FIU EA? AM SCRIS PENTRU CA NU AM INTELES CUIUL PE CARE IL AVETI IMPOTRIVA EI? AM INSIRAT DOAR NISTE FAPTE CARE SUNT CHIAR FACUTE, NU VISATE SAU CULESE CUM ZICI TU. REFERITOR LA ALBUM, PAI CAM ATAT COSTA (20.000).DAR LA VOI ESTE O NORMALITATE SA ACUZATI FARA ROST. DACA MAI PUTIN DE UN SFERT ESTE IN STADIU E MASTERIZARE, ADAUGA RESTUL( TIMBRE, COPERTI VIDEOCLIP, TELEVIZIUNI, DISTRIBUIRE SI ALTELE AFERENTE, PLUS TREI LANSARI PRINCIPALE PARCA (CRAIOVA, IASI, BUCURESTI) SI AI SA VEZI PE LA CE SUME AJUNGI. SI NU UITA UN AMANUNT, VEZI PRETURILE SI CONDITIILE DIN ANII ACEEA. TATIANA A FOST MEREU MAREA VOCE A CENACLULUI "TOTUSI IUBIREA", DAR RECUNOSTINTA DIN PARTEA PRESEI A VENIT INSA MULT MAI TERZIU, DIN PACATE, ORICUM DUPA LANSAREA "13 CLIPE". "SCOATEREA DIN ANONIMAT A TATIANEI", CE FORMULARE INTERESANTA AI FOLOSIT. DACA MA LAS DUS DE VALUL FACUT DE VOI, CRED CA APARTINE TATALUI LUI ANDREI. ANDREI, DEASEMENEA, ARE SI EL PARTEA LUI DE "VINA". APOI URMEAZA SI ALTII, PRINTRE CARE SI CAMELIA. SUNT NISTE CARTI JUCATE, NU SE POATE NEGA TRECUTUL, FIE CA VREM SAU NU. ACUM SPER CA SE INTELEGE MAI BINE CE AM VRUT SA SPUN, NU FAC STATUIE NIMANUI DAR NICI NU VREAU SA MINIMALIZEZ CONTRIBUTIA NIMANUI DIN ANTURAJUL TATIANEI. A AVUT PRIETENI PESTE TOT, A AVUT O INIMA MARE, FIECARE A FACUT CAT A PUTUT PT EA...

Anonim spunea...

Tatiana este si va ramîne prietena noastră. E păcat să continuaţi aceste schimburi de replici. FIECARE din noi a avut un loc bine definit in viaţa Tatianei. Nu are rost şi sens ca acum să răscolim cine şi ce a făcut mai mult pentru ea. Aceste discuţii cu siguranţă nu începeau dacă fiecare îşi vedea de treaba lui. Că D-na Camelia nu a fost în ultimile luni alături de Tatiana e decizia şi remuşcarea dumneaei. Problema dînsei a fost că nu s-a simţit băgată mai mult în seamă cînd s-a întîmplat evenimentul, a jignit, a lansat reproşuri, a încercat să iasă în evidenţă în loc să ajute. De aceea unele fete au comentat. Tatianei nu i-ar fi plăcut acest spectacol gratuit al Dnei în cauză. Ar fi corect faţă de Tatiana ca toţi cei implicaţi să se întîlnească şi să spele rufele în familie. Dana

Anonim spunea...

Chiar urate comentarii. Pentru D-nul “Anonim”am o intrebare: in afara de unul singur, care sunt “comentariile” rautacioase la adresa D-nei Camelia??? Sincer,le-am citit pe toate si nu mi s-a parut sa se faca vreo referire la cineva anume. Si daca dansul stie pe unde au mai aparut sa ne spuna si noua, vizitatorilor acestui blog. Mor de curiozitate!!! Mai sus, cineva spune ca are tot respectul pentru Camelia. Face parte, cu siguranta, din grupul celor 9, pentru ca da detalii. S-au minte? VALENTINA

Cristina Balanescu spunea...

Sa nu minti. Sa nu stie stanga ce face dreapta ta. Asa face un adevarat crestin. La fel si un prieten. Daca poti evalua in bani dragostea fata de cineva si faci publica investitia materiala intr-o prietenie, atunci e mai bine pentru acel prieten ca te-a pierdut.

Anonim spunea...

Celei sau celuia care, intr-un mod atat de josnic, afiseaza preturi si cifre, desi sustine ca e in afara problemei si nu e fan (?) Camelia Radulian, ceea ce e o contradictie, ii pot cita un proverb intelept: "cainele moare de drum lung si prostul de grija altuia". Poate il ia in seama si se gandeste mai mult inainte de a scrie aberatii.
Si, daca se poate, o mica sugestie: sa studieze putin mai mult gramatica limbii romane. Ar fi o preocupare mai folositoare decat aceea de a interveni in probleme care nu ii apartin.

Anonim spunea...

parca ati innebunit cu totii

Anonim spunea...

cineva spunea ca P.s. Varasnufie a ajutat-o pe Tatiana, si cred ca asa e, dar de ce a facut-o pentru ca era Tatiana si stia ca se poate folosi de numele ei. De ce acest om nu este alaturi de anonimi care l-au apreciat si i-au slujit ca unui adevarat stapan, de ce? Ceea ce am scris sa fiti foarte siguri ca este foarte adevarat.

Anonim spunea...

pentru ultimul anonim: o invalmaseala de nu intelegem nimic. Daca este adevarat ce spui, fii mai explicit. Gabi

Anonim spunea...

EU CE AM SPUS, CIFRE SI ALTE DETALI, PRECUM SI LEGATURA EI CU CAMELIA, SUNT AUZITE CHIAR DE LA TATIANA, DECI SUNT ADEVARATE. PENTRU UN UNGUR, CARE TRAIESC IN BAIA MARE, CRED CA GRAMATICA MEA ESTE ACCEPTABILA. COMENTARILE CELOR 9 CRED CA LASA DE DORIT. ANONIMEI CU PROVERBUL "cainele moare de drum lung si prostul de grija altuia" II RASPUND CA ARE DREPTATE. CELE 9, SAU O PARTE DIN ELE, SE PARE CA MOR DE GRIJA CAMELIEI. SINGURA CARE A INTELES CEVA, ESTE DANA.
IN REST, AM INTELES DIN COMENTARILE DE MAI SUS, CA SINGURI PRIETENI AI TATIANEI AU FOST, GRUPUL CELOR 9, Victor Socaciu si PS Varsanufie Prahoveanul. NU ANDREI, NU CAMELIA, NU ALTII..., CA DE, NU AU STIUT IN CE REZERVA SE AFLA... CIUDAT, NU? VA LAS CU PROBLEMELE VOASTRE.....

Anonim spunea...

N-ai inteles bine, stimate anonim care ii porti atat de grija Cameliei... de fapt, n-ai inteles nimic. Andrei a stiut in ce rezerva se afla Tatiana si chiar a fost acolo.

Anonim spunea...

amanuntele pe care zici ca le stii de la tatiana ti le spunea in vremea in care faceai naveta zilnic de la baia mare , sau iti dadea in mod regulat mesaje cu evolutia relatiilor ei cu cei din jur , precum si cifrele exacte? asta asa de curiozitate .retine atat : DACA marea prietena ar fi avut decenta sa se abtina sa inceapa cearta si sa-si exprime nemultumirile chiar langa catafalc , nimeni n-ar fi avut nimic sa-i reproseze vreodata , ca nu era treaba noastra .asa , nimeni n-o sa uite noaptea aia si nici vorbele ei de atunci .
(evident cineva din grupul celor 9)

Anonim spunea...

propun sa va bateti in namol

Anonim spunea...

A FOST O PERIOADA IN CARE TATIANA VENEA DES IN BAIA MARE, DECI A AVUT PRIETENI SI PE AICI. DOMNUL DANCIU, MOLDOVAN, MAGDA, SI MULTI ALTII...

Anonim spunea...

SI CA O CONCLUZIE LA TOT CE AM SCRIS MAI SUS, VA SPUN DECAT ATAT: CU DOAMNA CAMELIA RADULIAN M-AM INTALNIT O SINGURA DATA IN BUCURESTI, DECI NU O CUNOSC PREA BINE, DAR CU SIGURANTA, POT SA AFIRM CA TATIANA VORBEA FOARTE FRUMOS DE EA SI A POVESTIT CELE CE AM SPUS MAI SUS, INCLUSIV FAPTUL CA A FOST AJUTATA DE OAMENI DIN CRAIOVA CU MUTATUL, CA DIN BUCURESTI NU A AVUT CINE (O SPUNEA CA AMUZAMENT, NU CA REPROS ADUS CUIVA). DECI, DACA STIU CA TATIANA O RESPECTA MULT, SI VOI SPUNETI NUMAI LUCRURI URATE ACUM, NU RAMAI SURPRINS? PROBABIL FAC PARTE DIN "RAUTATILE DE BUCURESTI"
EU NU STIU CE S-A INTAMPLAT LA INMORMANTARE, DAR INDIFERENT CE A FOST, NU TREBUIAU SPUSE PUBLIC. ESTE PAREREA MEA. DAR AM OBSERVAT, CA DACA CINEVA SPUNE CEVA CE NU ESTE PE PLACUL VOSTRU, SARITI IMEDIAT LA GATUL LUI. SPALATI-VA CU DOAMNA PE CAP, DAR IN LINISTE.
ANDREI, TE ROG SA MA IERTI, DAR CRED CA AM CAM ABUZAT DE "CASA TA". NU VA MAI DERANJEZ

AM spunea...

Ai scris foarte frumos, Andrei. Esti foarte special...sensibil, lucid si gingas deopotriva. O combinatie castigatoare pentru cei care te au in suflet. Sa fii sanatos si fericit, asta iti doresc eu tie.

Anonim spunea...

Iata o hotarare inteleapta, aceea de a nu ne mai deranja. Pentru ca oricum n-ai inteles nimic, nici macar ideea initiala, de la care am pornit pentru a corecta o afirmatie indoielnica, ajungand atat de departe. Din pacate. Sunt lucruri pe care nu le cunosti, care nu trebuiau rostite, nici aici si nici in alta parte, de nici-unul dintre noi si in care nu trebuia sa te amesteci.
Asa ca eu cred ca toate astea ar trebui sa inceteze. Fiecare a inteles ce-a vrut sau ce-a putut, daca a putut. In rest, vom merge mai departe cu propria constiinta si cu propriile pareri de rau. Cine le va avea.

Andrei Păunescu spunea...

Astept de ceva timp sa se termine rautatile pe tema asta si se pare ca asa se va intampla. Imi pare bine. Chiar nu e limpede ca prietenia nu se ponteaza ca orele dela hala si nu se masoara in numar de gesturi / numar de zile sau in cati lei dati / ani de amicitie? Daca s-ar cuantifica sprijinul dupa numarul de vizite la spital, ar insemna ca, de exemplu, AP nu a facut nimic pentru Tatiana. Daca s-ar cuantifica totul dupa importanta unui cuvant sau gest, numai Tatiana stie, stia, care a fost acel cuvant care i-a prelungit viata cu o clipa, care i-a micsorat suferinta cu o catime, care i-a facut finalul mai usor. Cine este ridicol de curios sa caute raspunsul matematic, metrologic sau contabil la asta, sa astepte pana va putea afla direct dela Tatiana.

Anonim spunea...

Posesorule de blog, ar trebui sa fii de partea frumoasei domnisoare ca numai ele are dreptate si stie ca binele invinge.

Andrei Păunescu spunea...

Anonimo, posesoare de comentarii taioase,
Nu sunt de partea nimanui daca nu sunt sigur ca are dreptate. Nu stiu cine este frumoasa domnisoara de aici, memoria mea si lexicul meu uzual nu contin acest apelativ, nu cunosc decat una, care sigur nu a scris acel comentariu si care nu poate intra in categoria "ele are dreptate".