27 februarie 2010

Pamflet şi încântare


Vă mărturisesc că, de câteva zile bune, adun, cu febrilitate şi mai mare decât în ultimele luni (de când m-am apucat), cărţi şi reviste pentru capitolul de stilistică a presei contemporane româneşti, la care lucrez pentru un curs dela facultate. Evident, cele mai bune şi mai inspirate pagini sunt de pamflet (indiferent cât de nedrepte sau, pe alocuri, de vulgare sunt).
Am cerut şi am primit foarte repede, prin bunăvoinţa autorilor, texte excepţionale dela Cristian Tudor Popescu, Mircea Dinescu, Corneliu Vadim Tudor. Am pus mâna şi pe cărţi de Fănuş Neagu şi Ion Cristoiu, iar doamna Geta Dimisianu mi-a împrumutat o carte de publicistică a lui Octavian Paler. Clasicii genului, N.D. Cocea şi Tudor Arghezi, sunt demult la locul lor într-o altă epocă, în lucrarea pe care o pregătesc.
O încântare, recunosc, e lectura, cu toate paginile critice, chiar dure, pe care le-am regăsit la adresa tatălui meu şi chiar a mea. Dar nu contează decât că materialele acestea intră, fără dubiu, în orice antologie a presei româneşti de vârf. Cât îl priveşte pe Adrian Păunescu, la opera sa am acces mai de demult şi, din motivul acesta, alături de celelalte motive, cred că mă pot considera un cititor fericit. Şi un autor privilegiat de material didactic.

11 comentarii:

Maria spunea...

Sa vedem ce va iesi! BAFTA!

Anonim spunea...

Am descoperit de curand schite umoristice de T.Musatescu (de fapt fragmente ,intr-o carte de gramatica si umor,pe care am donat-o impreuna cu alte 200 de carti...)Stiam doar de Titanic vals,atat am facut la scoala.este extraordinar!La facultate nu faceti si comedie?Violeta

fan spunea...

Ce preocupari misto!
Fumos, destept si cu bun simt.
Toata admiratia!

mlx spunea...

A VENIT PRIMAVARA!!!

Andrei Păunescu spunea...

Maria,
O sa vedem, chiar daca nu stiu la ce te referi.

Andrei Păunescu spunea...

Violeta,
Nu facem si comedie, decat controlat si cateodata, involuntar. Dar la noi, la Jurnalism, comedia nu e in programa. Totusi, nu suntem facultate de literatura. Studiem pamfletul si alti vecini de palier ai comediei, insa.

Andrei Păunescu spunea...

Fan,
Multumesc. Cat se poate, le practic.

Andrei Păunescu spunea...

Mlx,
Da? De unde ti-ai dat seama? Eu inca ma simt apasat de gri si de frig si de amaraciuni.

Andrei Păunescu spunea...

Maria,
O sa vedem, chiar daca nu stiu la ce te referi.

mlx spunea...

Ce amaraciuni? Aoleu!

Andrei Păunescu spunea...

Mlx,
Niciun aoleu! Din amaraciune si din ura se nasc marile pamflete, daca exista talent care sa consimenteze sentimentele. Nu uita ca marele condei care e C.T.Popescu si-a intitulat o carte Libertarea urii.