8 februarie 2010

Australia. Sydney. Zoo, The Rocks şi un alt fel de Americă


























5, 6, 7 februarie 2010, Auckland, Sydney

Astăzi ar fi trebuit să fiu deja acasă, la Bucureşti, dacă nu aş fi făcut o schimbare de ultimă oră în program, chiar în Auckland, unde am obţinut dela Compania Emirates mutarea biletelor de avion spre Sydney şi apoi revenirea în Dubai şi Atena cu câteva zile mai târziu. E absurd să ajungem până aici şi să trecem doar prin aeroportul din Sydney, despre care se spune că este unul dintre cele mai frumoase şi diverse oraşe ale pământului.
Intrarea în Australia este mai uşoară decât în Noua Zeelandă, deşi rigorile sunt cam aceleaşi: fără alimente, animale, seminţe, plante, ouă, chiar fără nimic din lemn. E de înţeles de ce sunt atât de riguroşi: au un mediu natural atât de straniu şi de fermecător, încât vor să-l protejeze de orice buruiană sau vietate străină care le-ar putea strica ecosistemul.
După o noapte ploioasă şi albă pe străzile Oraşului, în care am şi aţipit într-o staţie de autobuz (fără să fi băut nimic!), ne instalăm la Young Women Christian Association, între Aeroport şi centrul oraşului, unde facem şi primele schimburi culturale dintre YWCA şi fundaţia noastră.
Totul e spectaculos şi aici, totul e dureros de scump, iar lumea e la fel de relaxată ca în Noua Zeelandă, cu o evidentă notă de eterogenitate etnică sporită. Mult mai mult albi blonzi, mulţi asiatici de toate culorile şi o viteză uluitoare în care se întâmplă totul în oraş, dela mersul oamenilor până la mâncat, plimbat, măturat, livrat etc.
Ieşit din comun este şi cartierul The Rocks dintre porturile Quay şi Darling, locul unde au călcat primii colonişti europeni la final de veac 18 şi unde azi sunt localuri, bordeluri, buticuri şi multă muzică

8 februarie 2010, Australia, Grădina Zoologică de la Taronga (Sydney)

Cu un vapor, ajungem într-o jumătate de oră pe un alt mal al golfului peste care este ridicat Sydneyul. Acolo este una dintre cele mai bogate grădini zoologice din lume, la Taronga. După câteva zile de ploi calde continue, apare soarele puternic exact când suntem fără apărare, printre fiare. Luăm ceva de pus pe cap şi ne minunăm de vietăţile de pe tot globul şi mai ales de cele australiene, dezvoltate atât de straniu în acest mediu izolat: ornitorincul, cangurul, reptilele şi atâtea altele.

Poze:

- Zgârie nori, poduri, parcuri regale, Opera, Oceanul

- Pescăruşi şi ibis regal, ca la ei acasă. Chiar la ei acasă

- Cerşetor alb în capul oaselor, câine extenuat, asiatic vertical. O fi vreun semn?

- Energia Australiei l-o fi secat de puteri pe acel om al străzii

- 2 mere = 3 dolari?!

- www. Jesus

- bătrâneţe în singurătate, bătrâneţe împărtăşită

- Cine-i dominantul, cine-i captivul, dintre invalidul din cărucior şi cangur?

- Aşa ceva chiar există:

- o girafă mai înaltă ca oraşul,

- tigrul mai stressat ca pensionarii români,

- gorila mai frumoasă ca mulţi politicieni români,

- cimpanzeul mai serios ca mulţi guvernanţi,

- varanul de Komodo mai puţin otrăvitor ca preşedintele,

- crocodilul mai milos ca ministrul de finanţe,

- Koala mai zvelt ca premierul,

- ornitorincul cu cioc mai catifelat decât ministrul turismului şi dezvoltării,

- cangurul mai leneş ca Andrei,

- păunul dându-se la Păunescu,

- elefanţii mai delicaţi ca ministrul transporturilor,

- căprioara mai puternică decât justiţia română.


8 comentarii:

elena marin-alexe spunea...

Superbe si unice imaginile pe care le-ai adus cu tine . Multumesc Andrei!

Raza spunea...

Fara indoiala, cel mai frumos e paunul!:)

Anonim spunea...

Frumoase imagini!Te pup.BRENDA.

Andrei Păunescu spunea...

Elena,
Cu placere. Pregatesc jurnalul, varianta extinsa, care deja apare in Flacara

Andrei Păunescu spunea...

Raza,
De unde stii ca nu e o pauniţă?

Andrei Păunescu spunea...

Brenda,
Frumos comentariul, desi cam scurt. Multumesc.

vasvic spunea...

Frumoase imagin si comentarii!..Desi nu sant nici marele Andrei Paunescu,nici marele Adrian Paunescu,fiind un om simplu,in timpul liber scriu versuri de placere.Iti trimit aici poezia cutremur scrisa in 28 februarie referitor la cele 2 cutremure din Chile si Haiti :Pamantul se reaseaza in toate / Valorile si bogatiile pamantului distruse le descoperim / Ne inmultim in tintirim / S-a dus pe apa sambetei oricare sanatate!.. /// Cutremurul oriunde ar fi el / Desparte vietile in doua / Asa trebuie sa fie Pamantul de fel / Se mai aseaza pe flori de roua / Cam la 30-40 de ani / Indragostitii numai au aleia cu castani!.. /// La oricare cutremur / E dus pe apa sambetei oricare rang / Nu se mai aude nici un murmur / SI conditiile umane decad!../// Prin cutremur,averea zace in mormant / E dusa naibii oricare sanatate / Oamemnii se prabusesc in sine / Peste al Universului mormant!.. /// Deodata conturile vietii mor!.. / Cutremurul desparte vietile in doua / Din ceruri curg flori de roua / Si amintirile umane sa devina prezent vor!. ///Si mai tare si spinoasa -i moartea / Valorile noastre umane sau nu decad / Randevuul numai e randevu / Risipeste-mi Doamne cartea!.. /// Rangul oricare ar fi el / E un lucru infim / Numai avem tel / Se inmultesc mortii in tintirim!..

Andrei Păunescu spunea...

Vasvic,
1. Se vede ca te-au miscat acele nenorociri. Sper sa nu vina si la noi ceea ce se tot spune ca va veni.
2. Daca vrei o parere despre text, printre notatiile ca de martor al dezastrelor, sunt cateva versuri reusite:

Ne inmultim in tintirim /
Indragostitii nu mai au alEEa cu castani!/
La oricare cutremur / E dus pe apa sambetei oricare rang /
Prin cutremur,averea zace in mormant /