3 aprilie 2010

Om şi câine şchiop


Mergeam şontâc, convalescent cu scop,

Şi-n drumul meu, aproape de spital,

Un om plimba milos un câine şchiop,

El însuşi un olog în ultim hal.


De milă îmi plângeam. Vertebra mea

Se deplasase, dar ce simplu joc

Mi-i suferinţa, când puteam vedea

Că alţii nu mai au picior deloc.


I-am urmărit, crezând că-s disperaţi,

Că, şchiop, e imposibil să rezişti,

Că-n ologire, om şi câine-s fraţi,

În lumea de grăbiţi, de răi şi trişti


Ce le ascunde lacrima în gât,

Când trecătorii toţi îi depăşesc,

Iar ei, pe viaţă, nu mai au decât

Mers inuman şi pas deloc câinesc.


Dar câinele s-a opintit în ham:

Aplatizat şi mirosind a port,

Era pe drum, strivit de macadam,

Desfigurat şi rupt, un câine mort.


L-a mirosit şi s-a cutremurat,

L-a ocolit şi-apoi s-a abătut

Încolo-ncoace,-n lung şi iar în lat,

El - şchiop, dar celălat - lipit de lut.


N-am mai rămas atunci lângă spital

Că n-am ştiut deloc cum să mă port,

Dar mă întreb elementar, banal:

Mai bine-i să fii şchiop? Mai bine mort?

2004

13 comentarii:

Fifa spunea...

Exista si versuri cu vertebre deplasate?

Teodor Munteanu spunea...

Am sa-ti raspund Andrei c-ai intrebat
Cum e mai bine-n viata ca sa fii
Un om beteag cu suflet chinuit
Sau un cadavru mort dar foarte demn .

M-am intrebat si eu adeseori
Vazand in lume oameni chinuiti
De ce sa tragi cu dintii sa traiesti
Cand esti batran sau intr-un carucior ?

Esti martorul caderii tale proprii
De pe un piedestal nu prea inalt
Caci toata viata ai avut probleme
Ai fost un rand tacut intr-un ziar .

Esti omul care-si vede propria moarte
Ranjind albastru intr-un colt de iad .
Nu poti s-opresti misterul si bilantul
Cand vezi cum soarele surade printre brazi .

Anonim spunea...

Hi...Andrei ,oare ce stare ai avut cand ai scris poezia?eu chiar de curand am recitit poezia Catelushul schiopde Farago ..asa mi-a venit:)(Veronica)

Anonim spunea...

Hi...Teodor,asa e 'soarele surade printre brazi'ce frumos peisaj:)(Veronica)

tcm spunea...

Cum ati petrecut?

Andrei Păunescu spunea...

Fifa,
Inca nu, dar pot aparea, in functie de intensitatea durerii. Se stie ca mai ales suferinta provoaca la creatie.

Andrei Păunescu spunea...

Veronica,
Starea este chiar cea care a incercat sa se vada in text: amaraciune, confuzie, bucuria de a trai, rusinea ca altora le e mai rau, solidaritatea cu omul si cu cainele.
Daca nu a reiesit nimic din toate astea, ori textul e prost, ori nu ai avut deschise antenele de lectura.

Andrei Păunescu spunea...

Teodor,
Multumesc pentru incercarea de a-mi da o solutie, dar mai mult m-ai incurcat, din mai multe motive:
1. Nu imi e clar unde vrei sa ma faci praf si unde sa ma salvezi, in cele scrise.
2. Ai ales solutia versificata, dar rima si ritmul nu ies la iveala acolo unde as simti nevoia sa le gasesc.
3. Indiferent de ceata partiala produsa, iti multumesc pentru ca te preocupa soarta mea si sper sa ai sarbatori frumoase.

Iulia Claudia spunea...

E mai bine sa te bucuri de viata ta din prezent pentru ca intotdeauna e loc de mai rau si sa fructifici sansele pentru ca intotdeauna e loc de mai bine.:)

gtr spunea...

Concediu placut!

Cati spunea...

Salut!

Vai, ce jenant!

Cornelia Rednic s-a apucat sa cante "Ruga pentru parinti" la Rai da' buni.

N-a reusit sa cante nicio strofa, pentru ca a gresit versurile si s-a scuzat spunand ca s-a emotionat f tare si nu mai poate continua.

Ce bine ar fi, daca am face fiecare doar lucrurile la care ne pricepem!

Fifa spunea...

Multumesc pentru dedicatiile pe care mi le faci in emisiune

Teodor Munteanu spunea...

Hai ca ai fost simpatic .Cum sa incerc eu sa te fac praf pe tine ? Cand zic " tu " in poezie nu esti tu ,Andrei Paunescu , ci tu omul la general .Omul care viseaza toata viata sa fie fericit dar nu prea reuseste nu atat din propria vina cat din cea a semenilor lui care ii cam fac viata amara .Cel mai mare dusman al omului este omul .Sa-ti dau un exemplu concret .Din ce cauza tara noastra nu mai are economie ? Chiar nu vede nimeni ca s-au inchis toate zonele industriale ale tarii ? Ce s-au intamplat cu fabricile si uzinile noastre ? Nu cumva au fost vandute la fiare vechi de o parte dintre semenii nostri , de asa numitii politicieni sau economisti , cum s-or mai fi numit ei , care de fapt sunt niste hoti si tradatori de neam si tara si care ar merita sa fie spanzurati cu picioarele in sus in piata publica ca Mussolini . Intrebarea este : unde sunt adevaratii patrioti care sa-i ia un pic la intrebari pe nemernici ? Abia acum cred ca ar fi momentul constituirii garzilor patriotice care sa vegheze ca tara asta sa nu mai fie furata . Stii cate familii de romani s-au destramat pentru ca unul dintre soti a trebuit sa plece sa munceasca in strainatate ? Si cati dintre oamenii inca in puterea muncii si-au pus capat zilelor pt ca nu si-au gasit un loc de munca si un rost intr-o societate atat de bizara ca a noastra ? Andrei , eu sunt nascut in 1967 , un decretel , si imi pare rau ca foarte multi din generatia mea au murit degeaba la Revolutie .Aveam 22 de ani atunci .Am iesit si eu din pacate in strada ca prostul si am strigat Jos Ceausescu pentru ca am crezut ca suntem inchisi intr-un lagar de concentrare . Nu aveam libertatea de a circula liberi ca acum . Dar nu am stiut ca atunci aveam o tara ca o floare si ca o data cu iesirea noastra in strada incepeam de fapt sa o distrugem si sa o vindem bucata cu bucata .
Sa ma intorc la poezia mea .E un pic ambiguua pentru ca asta este crezul meu despre poezie .Sa lase loc la interpretare .Poetul nu trebuie sa spuna tot .Sa-l incite un pic pe cititor sa gandeasca , sa viseze , sa presupuna , sa creeze si el alaturi de poet . Astfel cititorul nu va fi un element pasiv ci unul activ care se implica in actul divin al creatiei .
Ai dreptate . Rima nu prea are poezia mea dar ritm eu zic ca are .Stii ca ma ocup si eu de muzica si am ureche pentru ritm ..Am chiar un cenaclu de muzica folk la Ateneul Tatarasi din Iasi : Cenaclul Spune Ceva , pe care eu il consider un mic si fragil discipol al extraordinarului fenomen numit Cenaclul Flacara , o legenda vie a neamului nostru . Multe urari de bine tie si poetului Adrian Paunescu pe care il consider mentorul spiritual al generatiei mele . Fara Domnia sa adolescenta mea ar fi fost mult , mult mai saraca .Pacat ca oamenii sunt atat de perfizi si nerecunoscatori si au uitat cat de bine se simteau la spectacolele care tineau pana la 3 dimineata . A fost ca un vis ! Imi pare rau ca multi dintre fostii membri ai cenaclului nu mai sunt in viata .Poate ar trebui facut ceva pentru ca ei ca sa nu fie uitati .Numele lor sa fie purtate de strazi , de institutii de cultura , de festivaluri , cluburi etc Dar ce respect mai au astazi oamenii pentru frumos si poezie cand in Bacau au schimbat denumirea Liceului George Bacovia in Ferdinand . Au inlocuit emblema lor culturala locala cu una obisnuita , banala care se gaseste peste tot in tara . Au uzurpat un poet ,un rege al sufletului , pentru o figura politica considerata mare patriot .Adica George Bacovia nu a fost destul de patriot ? Care-i motivul pentru care l-au dat jos ? Au considerat cumva ca e o denumire impusa de comunisti si de aceea s-au grabit ca acest colegiu sa revina la veche denumire ?