9 mai 2010

Emisiunile trece, perlele rămâne (episodul 14, cu Borcea şi clasicele Stoicescu "34 la sulă", Esca "se footoo"

Din puţul fără fund, cu telecomandă

• „Cred într-unul Dumnezeu, Tatăl Autostivuitorul.” (Cristian Borcea, preşedinte executiv Dinamo, comerciant de butelii, toate televiziunile, 12 aprilie 2010)

Este încă o confirmare a faptului că fiecare îl simte diferit pe Dumnezeu. Ce-i drept, bănuiam că mecanizarea şi automatizarea ajută la stivuirea buteliilor, dar de aici şi până la a-ţi face Tată şi Dumnezeu dintr-un utilaj, e o cale lungă, pe care doar un câine credincios de vânătoare a Ligii Campionilor o poate parcurge.

• „Dieta vestică (cancerigenă) ne aduce un aport negativ al raportului dintre Omega 3 şi Omega 6.” (Gheorghe Mencinicopschi, „Trăieşte sănătos”, Antena 2, 29 aprilie 2010)

Cu tot respectul pentru performanţele ştiinţifice ale celebrului specialist în nutriţie, subliniem încă o dată iarăşi din nou pentru a nu ştim câta oară că vrem să trăim sănătos, dar vrem şi să vorbim corect. Ca soluţie de compromis, sugerăm includerea pleonasmului „a-şi aduce aportul” în categoria „produse toxice”.

• „CFR a pierdut pentru că nu a fost nimeni îngăduitori cu ei.” (Marian Iancu, finanţator FC Timişoara, GSP, 30 aprilie 2010)

Absolut de acord. Arbitrii noştri sunt unul pentru toţi şi toţi pentru unul, aşa că fiecare şi împreună sunt un nimeni şi un tot, iar aceşti nimeni este îngăduitori cum, când, unde, cu cine şi, mai ales, în schimbul a ce trebuie.

• „Turiştii vine din America, din Israel să se trateze la mopetă.” (Pro TV, 1 mai 2010)

Să fim îngăduitori cu cei plecaţi din ţară, care mai uită gramatica. Nu contează cum vorbeşte, important e că turiştii vine şi plăteşte în valută ca să se tratează.

• „Dela 19 la 27 de milioane de euro kilometrul de autostradă, şi nemţii, şi FMI-ul, şi întreaga planetă se cruceşte!” (Mihai Gâdea, Antena 3, 3 mai 2010)

Ce mai, dela mic la mare, dela Atlantic la Pacific, dela creştin la musulman, toţi aude, vede, citeşte, pricepe ce face politicienii din România, apoi îşi ia mâinile şi se cruceşte de nu se vede. Are şi de ce: la noi, kilometrul de autostradă e mai scump cu 50% decât la nemţi şi cu 1350% decât la bulgari. Două perle într-un singur coş, puse de un teolog: şi creştinii şi necreştinii rezultă că se cruceşte. Dar şi noi.

• „Astăzi avem dovada supremă a dispreţului guvernului PDL faţă de profesori şi faţă de pensionarii din grupele 1 şi 2 de muncă.” (Emil Boc, preşedinte PDL, prim-ministru din partea PDL, moştenitor-delegat al coroanei PDL a lui Traian Băsescu, Antena 3, 3 mai 2010)

La prima vedere, nu e nimic decât adevărul crud în afirmaţia liderului PDL şi al guvernului PDL. La a doua vedere, pare o spovedanie, care l-ar onora. La a treia vedere şi ultima, nu e, din păcate, decât o gafă.

• „Este inuman! Nu putem accepta acest masacru în masă!” (grevistă a foamei, împotriva planului de eutanasiere a câinilor fără stăpân din Bucureşti, Antena 3, 28 aprilie 2010)

Noi suntem mai fermi: nu acceptăm nici măcar masacrul individual!

• „Fetele dela Oltchim sunt de 10 ani în Liga Campionilor. La ele chiar e într-adevăr.(Ioana Cosma, „Apropo TV”, Pro TV, 25 aprilie 2010)

Apropo: cine poate contesta adevărul că, la handbalistele din Vâlcea, performanţa e aievea cu adevărat de-adevăratelea, reală, palpabilă şi concretă?

• „Rămâne vreo 2-3 gresii pe jos dela balcoanele alea.” (Jean dela Craiova, „Petrecerea de sâmbătă”, Kanal D, 25 aprilie 2010)

Gâlceava lăutarului cu lumea! Dezacordul manelistului se permite din mai multe motive: 1) este dela Craiova, 2) este Jean, 3) este făcut pe un post turcesc, 4) este în timpul petrecerii, 5) este în direct, 6) este vorba de doar 2-3 gresii (pluralul obligatoriu se aplică dela o cutie de zece bucăţi în sus), 7) este posibil ca Jean să fi avut cântare la nuntă când s-au predat subiectul şi predicatul, 8) este posibil să fi abandonat şcoala înainte de această lecţie, 9) este talentat la ritornele şi anafoare, 10) este motiv de discriminare dacă mai fhacem mişto.

• „Domnule Sergiu Nicolaescu, vă rog să facem un mic rezumat.(Radu Moraru, B1TV, 17 martie 2010)

Precizarea este necesară, pentru că, şi în filmografia sa, şi în interviuri, regizorul face rezumate ample, exhaustive, plenitudinare, integrale şi totale. „Naşul” fiind o emisiune cu timp limitat, scurt şi restrâns, realizatorul trebuie să îşi ia toate măsurile de siguranţă, mai ales că Sergiu Nicolaescu, lăsat nesupravegheat, are tendinţa să vorbească mai mult decât Adrian Păunescu, mai lat decât Corneliu Vadim Tudor şi mai lung decât Florin Piersic.

• „Iată, Ochiroşii, care nu primea prea multe şanse la Steaua, este titular de bază la Oţelul.” (Digi Sport, 24 aprilie 2010)

Fotbalist de mare perspectivă, Ochiroşii merită, indiscutabil, un loc în prima echipă a moldovenilor şi e firesc să fie mai fericit pe iarbă la Galaţi, decât pe bancă la Steaua, unde, de atâta aşteptare, irisul îi devenise roş-albastru. Şi e, oricum, mai bine să fii mare titular în primul 11 la micul Oţelul decât mic titular-rezervă la marea Steaua.

• „Unii îi spun caşcaval, alţii ciolan, alţii putere. Că, până la urmă, asta e!” (Petru Lakatos, UDMR, „Ediţia de prânz”, Antena 3, 14 aprilie 2010)

Sinceritatea guvernantului maghiar în cur-să-l-un-gă! Bine că măcar un ungur a avut curajul s-o spună, dinăuntrul coaliţiei la putere, dacă un român nu s-a învrednicit, că puterea = ciolan = caşcaval. Opoziţiei îi rămâne un meniu sănătos, dar fără gust: fierturi slabe în vitamine şi proteine. De-aia UDMR ţine cu dinţii mereu de executiv, fiindcă, tradiţional, ungurii sunt carnivori şi iubesc condimentele care se pun în orice produs Victoria.

• „Vai! Le voi spune (rapidiştilor): fiţi câini pe teren cu Steaua!” (Ioan Andone, antrenor Rapid, GSP, 14 aprilie 2010)

Câine până la moarte, actualul giuleştean Andone şi-a îndemnat elevii dela Rapid să măcelărească Steaua, dar acel neverosimil 5-1 a încurcat lucrurile în campionat şi, în loc să facă loc lui Dinamo spre titlu (care se tot împiedică de propriile bântuiri vechi), a ajutat cel mai mult pe CFR Cluj. Aşa e când antrenezi prea multe echipe într-un cincinal: unde dai (indicaţii) şi unde crapă!

• „Nu se fac internări în secţie până analizele nu ies extrem de bune... Rămâneţi cu Antena 3. Începe prima parte a Ediţiei de prânz, cu Sabina Io-sub şi Andrei Bădin.” (Antena 3, 29 aprilie 2010)

Două probleme: 1) ne temeam că reîncep internările când analizele sunt comsi-comsa, cu secţia pe jumătate mustind a infecţie şi cadrele clocotind a nicotină şi colesterol, dar ne-am liniştit; 2) am mai rugat, nu demult, crainicii Antenei 3 să articuleze atent un nume atât de dificil (Iosub), dar domniile lor au dat junghiul („Iosug”) pe tuse („Io sub”). Din partea noastră, staţi unde vă place, sub, deasupra, într-o parte, dar scoateţi-vă prunele din gură şi faceţi pauze de respiraţie decât la momentul oportunist!

• „Textul legii de interzicere a vălului islamic a fost adoptat de parlamentul belgian în unanimitate cu doar două abţineri.(Ciprian Groza, Radio City FM, 30 aprilie 2010)

Se pare că, fie în Belgia, fie la City FM, unanimitatea nu se simte deranjată de cele două voturi pierdute. Aşteptăm legi votate cu majoritate relativă de 15 la sută şi majoritate absolută de 25 la sută. Apropo de „la sută”, să ne amintim că regina procentelor şi a pretenţiilor considerabile este, doamnelor, domnişoarelor şi domnilor, A-le-s-san-dra Sto-i-ces-cuuu...

• „Surse din Agenţia Naţională pentru Reglementare în Domeniul Energetic au declarat pentru Antena 1 că Agenţia va propune o creştere cu 34 la sulă a tarifului pentru curentul electric.” (Alessandra Stoicescu, Antena 1, acum câţiva ani)

O opţiune cum nu se poate mai clară, nu 30, nu 35, nu 40, ci fix 34! Dacă aşa vrea dânsa, aşa să fie! Mare concurenţă, mare, în acea vreme, pentru ocuparea tronului crainicelor TV, unde nici Andreea Esca nu se lăsa mai prejos şi observa, înainte de a intra în emisie...

• „Hai să băgăm şi noi o probă. Vezi că cred că se futu iar asta, că eu aud emisia în casca mea. Mă auziţi?” (Andreea Esca, 19 februarie 2003, studioul Pro TV)

Cum să nu auzim, ştrengaro?

9 comentarii:

elena marin-alexe spunea...

• „CFR a pierdut pentru că nu a fost nimeni îngăduitori cu...Turiştii care vine din America, din Israel şi nemţii, şi FMI-ul, şi întreaga planetă se cruceşte!
„Este inuman! Nu putem accepta acest masacru în masă.....
Al limbii romane, as adauga eu.
Multumesc Andrei pentru falsele perle.

Savin BADEA spunea...

Dragă Andrei,
Vezi, te rog, paginile:
3 POEŢI
http://savinbadea.ning.com/notes/3_POE%C5%A2I
http://olteniada.weblog.ro/2010/05/14/3-poeti/
Cu prietenie pentru toţi 3, ing. Savin BADEA

Andrei Păunescu spunea...

Elena,
Perlele sunt cum nu se poate mai autentice. Limba romana este falsificata.

Andrei Păunescu spunea...

Savin,
Am vazut, am citit, iti multumesc mult!

Savin BADEA spunea...

Felicitări pentru "emisiuni"# - la cît mai multe episoade!, deşi aş vrea ca româniisă ştie "să voebeşte"!.
Dar "păcatul e infinit mai mare de felul în care "gîndeşte" românii. Cîteva exemple:
- "Industria noastră e un morman de fiare vechi" - Petre ROMAN - şi s-a dat dracului TOATĂ industria noastră, este exact un morman de fiare vechi.
- "Sînt sărac şi cinstit" şi "Nu ne vindem ţara" - Ion ILIESCU - şi aşa a fost: aşa a rămas, cu o plasmă-două, dar au apărut, cu voia lui, miliardarii de carton şi ţara a fost vîndută, cu acte în regulă;
- "Nici nu ştiţi ce pierdeţi!" - Dan DIACONESCU - timpul, memoria, banii, economia, salariile, pensiile, orele de nesomn... astea s-au pierdut, s-au pierdut. Dan a găsit, în schimb, de toate, bine mersi, numai lumina zilei nu.
- Lista s-o continui tu, că ai memorie mai bună.
Aşa că românii pot vorbi şi incorect, şi prostii,dar n-ar trebui să fie proşti, să se lase încălecaţi de vremuri şi de netrebnici. Savin BADEA

Oana Mosniagu spunea...

Am primit azi un e-mail de la Andrei Paunescu. Printre altele, imi lasa si adresa acestui blog. Am doua ore de cand dau click si iar click. Si ma bucur cand vad ca-mi place tot; ca eu vad lucrurile cam la fel si ca el e genial. Oare de ce nu mi-am dat seama mai devreme? Poate ca nu mai vorbeam atata singura...Atat.

Ciprian Birtea spunea...

Domnul Borcea e atât de disperat că nu mai prinde Ch.League, încât i-o ia gura pe dinainte. În vreo 2-3 ani, dacă nu se potoleşte cu nervii şi dacă Dinamo nu prinde Ch.League (şi cred că nu va prinde), îl văd "îmbuteliat" la vreo 2 m sub pământ.

Îmbuteliază, Doamne, poporul tăăăuuuu....

Ciprian Birtea

Ciprian Birtea spunea...

@Elena Marin Alexe:
Treaba cu îngăduitori este următoarea : "i"-ul final este semivocală, se pronunţă scurt, deci e mai greu de distins la TV sau radio. Putea foarte bine d-l Iancu să fi zis îngăduitor, iar d-lui Andrei Păunescu să i se fi părut că aude un "i" la final. Mai ales că în sudul ţării, de unde e şi Iancu, se pronunţă "i" la finalul cuvintelor care se termină cu consoană, mai ales cu "ş", de exemplu "tufişi", "acoperişi", "Chişi", "Chişiu" (ca nume propriu, în loc de Chiş, Chişu), "stufărişi", "frunzişi", deci cu "i" la coadă. Ba, chiar d-l Andrei Păunescu îl dădea exemplu pe d-l Cristoiu, care, deşi e moldovean, vorbeşte ca-n sud, cu acel "i" de care vă spuneam.
Concluzie : nu ştiu dacă Marian Iancu a spus sau nu "îngăduitori", dar cert este că d-lui nu e un obişnuit al gafelor gramaticale, aşa cum este de pildă George Becali.

Ciprian Birtea spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.