23 septembrie 2010

Remember Vali Sterian cu mult folk şi puţin scandal










Am ajuns la Casa Studenţilor Preoteasa după emisiunea dela Radio Bucureşti FM, adică pe la 12.15 noaptea, când nu mai era 21 septembrie 2010, ci deja 22. Era încă multă lume în sală, mult fum şi o stare de bine. Am prins ultimele piese cu Ovidiu Mihăilescu, apoi recitalul Mariei Gheorghiu şi mi-a venit şi mie rândul, invitat pe scenă de folkistul Eugen Avram, iniţiatorul acestei manifestări în care s-a cântat o seară şi o noapte, numai de dragul sau în amintirea lui Vali Sterian, fără niciun interes financiar sau de alt fel, la fix 58 de ani dela naştere şi la 10 ani şi 5 zile dela moartea lui Vali. Eu am vrut doar să dau un semn că am crescut lângă Cenaclul Flacăra, unde Sterian era printre favoriţii mei (pentru că avea ritm şi aroganţă, care plac puştanilor) şi am cântat Amor cubist, Cosaş în fân şi Doamne, ocroteşte-i pe români! Totul a fost bine, au cântat cu mine, la prima, bassistul Deny Crainiceanu şi bateristul Gabi, plus câţiva prieteni, cu vocile, din primul rând. Singurul incident, pe bază de alcool, l-a creat Prunus (cunoscut şi sub numele de Vali Ionescu, bassist la Voltaj, în tricou oranj şi cu ţigara în mână în poză), care, la Cosaş, a început să huiduie, dela masa din spate, unde se lupta cu succes cu paharele, ceva ce nu prea pricepeam. I-am spus că nu înţeleg ce bodogăne, a venit, şerpuind printre aburi, în faţa mea şi s-a străduit să articuleze mesajul: că, dacă nu cânt din Sterian, să nu mai cânt deloc, că el a venit la Vali, că huo, că de-astea din repertoriul inamicilor etichetei Flacăra-Păunescu. I-am făcut câteva precizări, după ce l-am rugat să se prezinte: 1) Nu are cum să se întâlnească cu Vali Sterian, pt că noi tocmai asta comemorăm, 10 ani dela moartea artistului. 2) Avram mi-a spus că fiecare cântă ce vrea, nu neapărat din Sterian. 3) În loc să huiduie numele Păunescu şi cenaclul Flacăra, mai bine ar purta respect acestui fenomen, măcar pentru faptul că pe scena Cenaclului s-a inventat trupa Voltaj, când el nici nu visa să facă parte din ea, trupă care îi dă lui pâine, azi. Nu ştiu cum, dar nici denigratorii nu mai sunt ca altădată: Prunus (poreclă bine aleasă, cu trimitere la prune şi la produsele derivate) a ridicat mâna şi s-a întors la masa lui fără să mai facă scandal.
A doua zi, l-am sunat pe Gabi Constantin, colegul lui Prunus din Voltaj, care mi-a spus că e şocat de ce aude, iar eu i-am transmis că nu am nimic cu Prunus, dar mai mult s-a făcut el de râs încercând să mă facă de râs.
Pozele mi le-a trimis Cami Şerban, căreia îi mulţumesc. Îmi pare rău că nu am putut participa la mai multe recitaluri (Imre, Zoia, Minghiat, Stoicanu, Paţurcă, Scridon, Avram, Luca etc), dar mă bucur că am avut parte măcar de atât. Îi salut pe toţi. Inclusiv pe Prunus. Şi îmi pare rău că prea mulţi oameni legaţi de muzică îşi strică sau îşi scurtează viaţa nepăstrând o distanţă sănătoasă de sticlă. Sunt convins că şi Vali Sterian ar fi trăit azi dacă ar fi fost puţin mai grijuliu cu tentaţiile.

16 comentarii:

Adi spunea...

Muie la iehovisti, mormoni si atei!

elena marin-alexe spunea...

Pacat ca de o bucata de vreme romanii au uitat de respect, de frumos, de amicitie, de dragoste si cultiva ura, betia si acandalul...

Cami spunea...

Multi artisti au uitat sau ignora ca fara Adrian Paunescu si Cenaclul Flacara ei nu ar fi fost ce sint acum!Trebuie sa recunoastem acest merit poetului si omului Adrian Paunescu.Noi,publicul iubitor de muzica buna, folk sau rock, ii multumim lui Adrian Paunescu pentru ca ne-a deschis ochii catre bunul gust! "Artisti" precum Prunus vor pieri din lumea muzicala pe limba lor!Multumim!

Mihai Bogatu spunea...

iti multumesc Andrei pentru recital si pentru ca ai dorit sa participi la aceasta seara dedicata lui Vali Sterian.
Despre eveniment poti afla mai multe pe blogul reflectiimihaibogatu titlul Seara Vali Sterian
Poate cu alta ocazie vei participa ca invitat intr-un spectacol de folk al Casei Studentilor Bucuresti
Cu stima, Mihai Bogatu, organizator si gazda a evenimentului

Eugen Avram spunea...

1. Stimate Prunus, eşti un om fain, dar Andrei are PERFECTĂ dreptate. Pot să accept că nu îţi place folkul, că eşti rocker trup şi suflet, dar nu mă aşteptam să intri într-o confuzie aşa de mare legată de percepţia unui act artistic. Mai ales când eşti coleg de trupă cu fiul celui comemorat. Din fericire pentru mine - şi asta e bine să ştie şi Andrei - te-ai îmbătat suficient de târziu ca să nu strici de tot o manifestare de altfel foarte reuşită. Din păcate ar fi fost bine să te îmbeţi o oră mai târziu, adică după ce am fi terminat de cântat şi Andrei, şi eu, şi Horia Stoicanu... Perfect era să nu te îmbeţi deloc. Ce să zic, poate vei avea şi tu la concertele tale spectatori la fel de nerăbdători şi atunci vei înţelege.
2. Dragă Andrei, ţi-aş sugera să nu îţi faci probleme prea mari. Eram de faţă şi ştiu că mesajul tău artistic a ajuns corect şi integral la adevăraţii spectatori. Estimez un 99%, având în vedere că erau cam 100 de spectatori cu Prunus cu tot. Ţin neapărat să îţi mulţumesc pentru tot - de la bunăvoinţă, trecând prin atitudine, până la prestaţia artistică efectivă. Să nu uit, foarte important: nu trebuia să-i placă lui Prunus, trebuia să-i placă lui Vali. Iar aşa cum l-am cunoscut eu pe Vali, sunt convins că i-a plăcut. Chiar şi cu altercaţia inclusă. Felicitări şi numai şi musai de bine.

Anonim spunea...

Pe acest individ - Prunus - il tot intalnesc pe stadionul Dinamo, la tribuna 0, de unde urmareste meciurile cainilor rosii. E mereu singur, sta doar in picioare si pare pierdut.

Nicoleta spunea...

Ce-ar fi sa-l lasati in pace pe bietul om Prunus! Va rog!

cireschica spunea...

Adica si-a permis cineva sa atinga numele Paunescu?! Vai, la naiba! Vali a facut-o printre primii, va amintiti?

Anonim spunea...

Pe cine vrei sa copiezi tu, cireshchico? Vezi ca ai alt sambure, desteapto!

Anonim spunea...

Mie mi-a placut seara. Si mi-a placut mult momentul artistic Andrei Paunescu. Am cantat de pe margine din tot sufletul si am trait cu fiecare fir de suflet tot ce s-a cantat in seara aceea.
Adevaratii Oameni au inteles muzica si au trait-o, chiar daca stilurile abordate au fost, intr-adevar, diferite si nu toata muzica a fost pe gustul tuturor celor prezenti.
Mai departe de asta, initiativa in sine de a organiza o asemenea seara mi se pare laudabila si aleg, an de an, sa particip trup si suflet la acest eveniment.

L.R. spunea...

nu inteleg de ce faceti reclama la spiru haret... este o banda rulanta de diplome fara ca studentii sa aiba sete de cunoastere, stiinta sau vreo profesie anumie.

chiar daca exista persoane muncitoare si onorabile in cadrul colectivului din spiru haret atat cadre didactice cat si studenti, totusi este un procent prea mic, nesemnificativ si neoonorant.

intotdeauna am sa privesc diploma de spiru haret ca o diploma de liceu. am sa ma opresc sa fac asta cand persoanele de acolo nu vor mai iesi pe banda rulanta sau copiind cu telefonul mobil/alte metode sau dand bani la diferite materii si cand, bineinteles, am sa intalnesc un om inteligent pasionat de profesia sa si mandru ca a obtinut o diploma de facultate.

intre timp, recomandarea mea catre orice persoana care sta pe dubii ca totusi in urmatoarea perioada de timp si in cea anterioara universitatile de stat sunt la o distanta considerabila decat altele chiar daca au si ele problemele lor...diferenta de pregatire este prea mare fata de cei de la spiru haret sa spunem

Andrei Păunescu spunea...

Vă rog să înţelegeţi că nu am nimic cu Prunus (Vali Ionescu), doar am relatat întâmplarea. Mulţumesc pentru solidaritate celor care au scris, iar lui Prunus; toate cele bune, mai ales că eu însumi iubesc rockul mai mult chiar decât folkul.

Anonim spunea...

Andrei,
Ce rock face Prunus?

Andrei Păunescu spunea...

Mihai Bogatu,
Vin cu placere daca ma chemati.

Andrei Păunescu spunea...

Anonim,
Asa e, Voltajul de azi nu prea mai canta rock, dar numele, istoria si insasi marca trupei tot spre rock trag. Asa ca Prunus este, macar la origine, un bassist de rock.

Anonim spunea...

Andrei,
Sfarsitul e putin "bruiat" de o alta sub-intelegere. Moartea lui Vali nu s-a datorat alcolului in sange ci datorita unei boli care s-a agravat avand in vedere arestarea lui si punerea dupa gratii de guvernul tovului Ion Iliescu.

Avand in vedere ca se scrie vrute si nevrute in presa, nu trebuie sa crezi (mai ales daca nu suntem prezenti la acele evenimente) ca Vali "a fost beat la volan"...conform testului de sange...el nu era beat sau in stare de ebrietate. Totul a fost o regie a trecutului: cine, ala cu Rock destabilizator si care a scandase "jos Iliescu" in Pta Universitatii in 90?"

Deci ce o fi baut Vali a fost la fel ca ce o fi baut oricare altcineva dintre noi ...un pahar de vin...un vin pe care tu, tatal tau sau eu il bem odata in paste.