6 februarie 2011

Emisiunile trece, perlele rămâne (40)

Din puţul fără fund, cu telecomandă

• „Aş vrea să vă spun în încheiere un ultim lucru.” (Traian Băsescu, Antena 3, 24 ianuarie 2011)

Tulburat de miile de huiduieli cu care tocmai venise în urechi de la Iaşi, preşedintele s-a pomenit în aceeaşi atmosferă încordată şi la Focşani, unde a rostit magnificul pleonasm, de Ziua Micii Uniri. Păcat că nu a fost vorba chiar de un ultim lucru înainte de demisie, care nici de data asta n-a venit.

• „La noapte sigur o să am coşmare.” (Andrei Pleşu, TVR1, 30 ianuarie 2011, preluat de Antena 3 în 31 ianuarie 2011)

Dacă a fost vorba de un coş uriaş, de un coş mare, care se aştepta să i se coacă noaptea următoare domnului Pleşu, înseamnă că ne-am grăbit să considerăm zicerea o perlă. Dacă e, însă, vorba de nişte vise urâte, sigur e o perlă, măcar atâta timp cât, în dicţionar, pluralul de la „coşmar” rămâne „coşmaruri”. Dacă e să ne luăm şi după autodeclarata intenţie a emisiunii, realizate de cuplul de intelectuali rafinaţi Gabriel Liiceanu-Andrei Pleşu, de a fi o producţie de „igienă mentală”, ar trebui introdus şi criteriul igienei gramaticale, nu credeţi? Dacă tot sunteţi gânditori subţiri, dilematici...

• „Catolicism versus Ortodoxie! Ce ne poţi spune în legătură cu aceste două religii?” (Lucian Mândruţă, Antena 2, 28 ianuarie 2011)

„Nimic important”, am spune noi, în afară de faptul că şi catolicismul, şi ortodoxia fac parte din aceeaşi religie, creştină, reprezentând fiecare doar o confesiune a marii credinţe în Isus Cristos. E suficient, domnule Mândruţă?

• „Aceste practici staliniste te pune pe gânduri... Nu este în regulă aceste metode pentru nimeni.” (Marian Vanghelie, Antena 3, 27 ianuarie 2011)

Absolut corect! De când am auzit aceste dezacorduri, tot stăm pe gânduri şi nu putem pleca la treabă. S-au împuţinat almanahele?

• „Marea confruntare a lumii mondene.(Promo la Antena 2, 28 ianuarie 2011)

Noi tot spunem, ei tot nu aud că expresia „lume mondenă” e un pleonasm, fiindcă „lume” e totuna cu „monde”.

• „Folkul înseamnă, probabil, muzica care scoate din esenţa umană cele mai sensibile emoţii... E muzica care o cântăm în limba română... Repet încă o dată.” (Mihai Morar, Antena 2, 27 ianuarie 2011)

După modelul 2 în 1, avem aici o schemă de 4 greşeli în 3 locuri: două cacofonii, o prepoziţie obligatorie lipsă la un acuzativ („pe care”) şi un pleonasm. Răi la gramatică, buni la suflet.

• „Eu sunt un om care nu-i place să se laude singur de lucrurile care le face.(Paul Bartoş, „Happy Hour”, ProTV, ianuarie 2011, reluare din 2010)

Zău, un actor nu a dat probă eliminatorie de gramatică la intrarea în facultate? Sau, de atunci, a trecut atât de mult timp, încât acordul în caz şi prepoziţiile de la acuzativ nu mai sunt obligatorii?

• „Fondul Monetar foloseşte ţări aflate la ananghine pentru a face experimente.” (Bogdan Hossu, Realitatea TV, 28 ianuarie 2011)

Fiind vremuri pline de tensiuni sociale, sporite de metodele FMI, liderul sindical a suplimentat măcar consoanele, compensatoriu, inventând un cuvânt care dă de pământ cu limba română, aflată la „ananghie”.

• „Eu sunt un om serios, sunt ales dintre mulţime.(Tudorică Răducanu, Realitatea TV, 26 ianuarie 2011)

Atunci nu mai putem spune nimic: greşelile de limbaj ale exponentului rom sunt validate şi ele, odată cu alesul, de către popor.

• „Mădălin Ionescu: Şi ce-ai mai găsit prin bulendrele Ramonei?

Marius Niţă Cretiniţă: Nu i-am umblat prin bulendre. I-am umblat prin chiloţi.(Kanal D, „Drept la ţintă, 28 ianuarie 2011)

Nu ne miră că Ramona Gabor, abia venită din America, abia a aşteptat să se laude reporterului cu lenjeria cumpărată peste Ocean. Ne surprinde că s-a întâmplat şi mai mult, că Ramona este mai generoasă şi mai fără prejudecăţi decât îşi putea închipui oricine. Noi credeam că dl Niţă a aruncat doar o privire printre chiloţii tinerei, nu şi că umblat prin chiloţii surorii Monicăi Columbeanu. Asta da ştire pentru „Drept la ţintă”.

• „Dan Nica care în 2009 spunea...” (Realitatea TV, 29 ianuarie 2011)

Nu ştiam că şi domnul Dan Nica a primit aceleaşi drepturi pe care le aveau doar Ion Luca Caragiale şi Biserica Catolică, pentru care se închid ochii şi urechile, cacofonia fiind acceptată. Până ni se dovedeşte aceasta, propunem, totuşi, evitarea cacofoniei de către oamenii de radio şi televiziune.

• „Mi-o fost rău. Am avut tensiune 20 cu 12. Murisem.(Antena 3, sondaj stradal: „Cum vă descurcaţi cu căldura?”, 14 august 2010)

Iată că nu numai Mântuitorul a înviat din morţi, ci şi un simplu trecător, surprins de reporteri reînviat, după ce tensiunea mare îl răpusese anterior.

• „Cadu şi-a pus capul la contribuţie.” (GSP TV, după Bayern Munchen-CFR Cluj 3-2, 20 octombrie 2011)

Atât de repede şi de împreunat au fost rostite cele două cuvinte, „capulla”, încât au devenit cu totul altceva în gura ştiristului. Apropo: după meciul unic în care nemţii au învins, deşi românii au dat patru goluri şi o pasă decisivă de gol (păcat că două goluri – Cadu şi Panin - şi pasa către Gomez au fost la poarta proprie), patronul Arpad Paszkany a justificat, româneşte, înfrângerea: „Bayern n-a avut ocazii de gol”, iar Radu Naum, în calitate de specialist, a combătut afirmaţia în modul cel mai ştiinţific cu puţinţă: „Nu! A avut situaţii pe-acolo.” La ce le trebuie nemţilor ocazii, dacă românii îşi bagă singuri mingea în poartă? Excepţional! Şi economicos în acelaşi timp, pentru returul în care ne-au bătut la Cluj cu 4-0.

• „E singura soluţie să ieşim din criză, să ieşim din politica care ne-a mâncat zilele.” (Teodor Meleşcanu, Antena 3, 24 noiembrie 2009)

Deşi veche, această cacofonie a distinsului diplomat se distinge ea însăşi prin faptul că e urmată de un verb cum nu se poate mai potrivit: a mânca. Poftă bună!

• „Credeţi că OZN-urile sunt cu echipaj uman?” (Lucian Mândruţă, Antena 2, 31 ianuarie 2011)

Cum să fie cu echipaj uman, nene Luciene, când OZN-urile sunt speranţa noastră că vom da nas în nas cu extratereştrii? Aşa ceva numai Lucian Mândruţă putea spune, fiindcă, întâi de toate, el este pilot şi, deci, specialist în zboruri, şi apoi, el însuşi e, de atâta amar de vreme, Obiect Zburător Neidentificat prin studiourile TV.


Un comentariu:

Anonim spunea...

Mai degraba nestemate decat perle