6 februarie 2011

Fidelitate, nu sălbăticie!

• Foto şi text: Andrei Păunescu •

În Bucureşti, a mai murit un om muşcat de câini, culmea, chiar în curtea unei Administraţii a Domeniului Public. Când se întâmplă o astfel de tragedie, autorităţile se reped să trimită, repede, cu exces de zel, la ecarisaj, grămezi de animale, ca să vadă lumea că „se iau măsuri”, apoi uită să rezolve problema de fond şi, până la următoarea nenorocire, câinii fără stăpân se înmulţesc, natural, până devin iarăşi un pericol şi fac o nouă victimă. Între nepăsarea cronică şi sălbăticia edililor, să nu uităm că, totuşi, de aceea ne tot autointitulăm specie superioară: ca să fim în stare să oprim măcelul de oameni şi de câini. Altfel, nu suntem cu nimic mai buni, mai puternici, decât patrupedele şi merităm doar o medalie la concursul „Care pe care”. Omul şi câinele sunt făcuţi să meargă împreună, conform nevoii amândurora de celălalt, conform neputinţei de a ne despărţi, de mii de ani. Noi putem oferi animalului motivaţia unică de a se simţi nobil, iar animalul ne poate oferi nobleţea fidelităţii lui fără egal, dacă ştim să-l scoatem din condiţia de vagabond înfometat al oraşelor. Urmele paşilor noştri trebuie să fie precum semnele lăsate în zăpadă de cele două fiinţe, surprinse în imaginile de aici.

8 comentarii:

G. Chirica spunea...

Am urmarit emisiunea pe National, frumoasa, calda, plina de sentimente; voiam sa intreb pe cand alta si la ce post de teleiziune va fi; acum sunt oarecum iritata cand am citit si realizez cate sanse au cei din Bucuresti sa vada un spectacol frumos, sa asculte o muzica buna...
La cat mai multe spectacole si o seara buna.
G.

elena marin-alexe spunea...

Omul şi câinele sunt făcuţi să meargă împreună, conform nevoii amândurora de celălalt, conform neputinţei de a ne despărţi, de mii de ani. Noi putem oferi animalului motivaţia unică de a se simţi nobil, iar animalul ne poate oferi nobleţea fidelităţii..

Asa, poate gandi doar un om cu inima atinsa de noblete.Cu deosebit respect iti dau dreptate Andrei.

diana spunea...

Superb...

Anonim spunea...

AM urmarit emisiunea de la "national tv" ,as vrea sa va vad mai des pt ca si noi cei din localitati in care voi nu ajungeti cu concertele sa fim beneficiarii emisiunilor de calitate si bun gust,dar mai ales de prezenta maestrului; sa putem fredona impreuna cu voi SPUNE-MI PADURE CU FRUNZA RARA UNDE-I IUBIREA...si mai am o curiozitate mai andrei,copiii tai?Maestrul strangea la piept copiii,arata-ne copii,nepoti,stranepoti,tot ce a izvorat din PAUNESCU.

Mihaela spunea...

Solutii sunt la fel si posibiltati. Dar daca pe cei din conducere nu ii intereseaza degeaba. Prefera sa dea din gura cateva zile la tv si pe urma sa uite totul "din greseala". Asta este din pacate tara in care traim.

Sondaje spunea...

Cainele este cel mai bun prieten al omului

Anonim spunea...

frumos ai scris...umanitatea este data si de modul in care neraportam la alte specii.un semnal de alarma, mi-as dori sa auda mai multi ceea ce spui tu !

Anonim spunea...

Asociatia Animal Life Sibiu iti multumeste pentru articol, pentru mesajul clar, pentru fotografia cum nu se poate mai sugestiva si, in egala masura, pentru ca iti pasa.

Omul şi câinele sunt intr-adevar facuti sa mearga impreuna... „conform neputintei de a ne desparti, de mii de ani” – asa credem si noi si de aceea existam. Mult succes in continuare!