22 ianuarie 2012

Emisiunile trece, perlele rămâne (50)

Din puţul fără fund, cu telecomandă

• „Mafia ouălelor chimizate din Bulgaria 3BG de la găini stresate, hrănite artificial.” (Pe ecran, la OTV, 19 aprilie 2011)

Suntem de acord că există o mafie transnaţională a alimentelor nesănătoase, dar există, cu siguranţă, şi o mafie a purtătorilor ilegali de limbă română, care, asemeni cărturarului Andrei Pleşu, nu respectă forma legală „ouălor” şi fac trafic cu forma ilegală „ouălelor”.

• Marina Almăşan: „Din oul cu surpriză iată cine a ieşit: un oaspete al Bucovinei, întâmplător sau nu, nu ştiu, domnul premier Emil Boc. Cu ce ocazie în vizită prin Ţara Fluturilor, ca să spun aşa?... Este o emisiune de divertisment.”

Emil Boc: „Bună ziua şi mulţumesc pentru invitaţie.” („Ne vedem la TVR”, TVR1, 19 aprilie 2011)

Premierul, ardelean standard din categoria „Grăbeşte-te foarte încet!”, nu s-a prins la timp şi a stricat scenariul realizatoarei de a face să pară că prezenţa primului-ministru e o surpriză, doamnelor şi domnilor! Poate dl Boc va deveni mai iute în reacţie la glumele străvezii după ce tătânele Ioan Boc, în buna tradiţie de familie, îi va da de Paşti în cap fiului-demnitar cu un ou (noi am propune de lemn sau de struţ). Dincolo de orice maliţiozitate a noastră, e admirabil şi riscant curajul Marinei Almăşan de a îi spune în faţă minionului prim-ministru că e atât de pitic, încât poate ieşi dintr-un ou cu surpriză. Nu în ultimul rând, e bine că Marina Almăşan ne-a spus că e o emisiune de divertisment, fiindcă, altfel, sigur nu ne-am fi dat seama.

• „În Bucovina, copiii se nasc vorbind în versuri.” (Marina Almăşan, „Ne vedem la TVR”, TVR1, 19 aprilie 2011)

Chiar aşa, nu gânguresc şi ei puţin, nu urlă, măcar până la înţărcare, fac direct poezii? Se pare că prezenţa PDL-istă, în ediţia specială de la Gura Humorului a emisiunii „Ne vedem la TVR”, a premierului Emil Boc şi a super-miniştrilor Elena Udrea şi Gheorghe Flutur predispune la metafore, hiperbole, ode, imnuri, ditirambi, osanale şi alte rafinamente de limbă aleasă.

• „Ulterior după ce dispar... Primul cal nu-mi place cadenţa care-o imprimă... La servici, pe stradă, în campanie, cum pot să se ducă membrii de partid?... Sunt setul de măsuri.” (Cristian Boureanu, „Catedra de politică”, Radio Europa FM, 17 aprilie 2011)

Ce facem, domn profesor Boureanu? V-aţi suit pe catedra de politică fără să aveţi experienţă în escaladarea catedrei de română? Mai rar un asemenea şirag de greşeli: pleonasm + topică aiurea + formă eronată + acuzativ fără prepoziţia „pe” + dezacord în număr. Se pare că apartenenţa la Aripa Blaga ia prea mult timp şi consumă din rezerva personală de gramatică a cuplului Boureanu-Pelinel.

• „Radioul, în afară de divertisment, aduce ştiri din jurul globului... Erau părinţi a căror copii neglijau puţin şcoala.” (Margareta Pâslaru, Radio România Actualităţi, 17 aprilie 2011)

De unde aduce radioul ştiri „din jurul globului”, doamnă artistă? De pe Pluto, de pe Uranus, din Ursa Mare sau direct din Mercurul universului? Cu asemenea informaţii, sosite, cel mai probabil, din afara universului limbii române, nu e de mirare dezacordul din propoziţia în care tocmai se sublinia neglijarea şcolii.

• „Echipa de baschet feminin ICIM Arad şi-a trecut în palmares al optulea titlu naţional după ce au învins CSM Satu Mare.” (Pe ecran la Antena 3, 19 aprilie 2011)

Asta e forţa echipelor, că sunt un grup unit! Atât de unit, încât comentatorii calcă în picioare individualismul singularului şi ridică la putere spiritul de echipă al pluralului, în ciuda opoziţiei firave a Gramaticii Academiei (orice ediţie). Singura noastră nedumerire este de ce autorul textului nu a făcut dezacordul de la cap la coadă, inducându-ne în „oroare” cu o formă corectă („Echipa ... şi-a trecut în palmares”), ca să treacă apoi totul la plural („Echipa ... au învins”).

• „Florin Zamfirescu: Te-am pupat pe lavalieră.

Dan Bittman: Şi eu pe microfon.” („Dănuţ SRL, TVR, 18 aprilie 2011)

Aceste amabilităţi de la plecarea din studio a invitatului, cunoscutul actor Florin Zamfirescu, ar putea fi interpretate de către rău-voitori ca deconspirări ale unor înclinaţii dubioase, la care nimeni nu se aşteaptă, ţinând cont atât de bogatul trecut amoros al realizatorului, cât şi de căsnicia invitatului alături de Cătălina Mustaţă.

Niciun comentariu: