22 ianuarie 2012

Emisiunile trece, perlele rămâne (53)

Din puţul fără fund, cu telecomandă

• „Vom aloca în judeţul Timişoara 100 de milioane euro pentru reabilitarea drumurilor.” (Elena Udrea, Antena 3, Realitatea TV şi alte posturi, 8 mai 2011)

Propunem înlocuirea legendarului Radio Erevan cu mult mai actualul Radio Pleşcoi, datorită implicării directe a fiicei satului, pluripotenta „ministră” sinistră de azi, Elena Udrea, autoare a unor perle epocale, pe care le slobozeşte periodic în faţa poporului. În ziua de greaţă 8 mai, ne-a fost dat să auzim 3 perle într-un discurs de numai 12 cuvinte (cu tot cu prepoziţii). Iată tripla, iată hat-trickul ministresei, în rostire diversă şi măiastră, cum numai o specialistă în turism şi afaceri putea debita: 1) Ligamentul „Voma” (poftă bună!); 2) Judeţul „Timişoara” (nu există decât oraşul cu acest nume, judeţul numindu-se Timiş, după cum ştiu toţi copiii mai mari de clasa a patra); 3) Nu erau 100 milioane de euro, ci de lei, ceea ce înseamnă, totuşi, la cursul de acum, de 4,1 ori mai puţini bani.

• „Întâi o primă remarcă.” (Dan Constantin, Antena 3, 8 mai 2011)

Nu puteţi începe direct cu ultima remarcă, domnule analist?

• „Vă prezentăm şi topul alimentelor care conţin E-uri periculoase(Promo la revista „Felicia”, Antena 3, 8 mai 2011)

Ni s-au uscat gura şi degetul de câte ori am zis şi am scris că trebuie evitate ligamentele dintre cuvintele care se termină cu „pul” şi cele care încep cu „a”, „e”, „i”, „ă”! În afară de asta, să înţelegem că există E-uri sănătoase? Ca atare, nu ne interesează topul ăsta! Topul incomplet nu ne e de folos! Vrem topul exhaustiv, topul anului, care să cuprindă şi topul E-urilor „sănătoase”, recomandate copiilor, bătrânilor, gravidelor şi bolnavilor.

• „Traian Băsescu: „Gabriel Oprea e şeful mafiei personale a lui Adrian Năstase (2004)... Gabriel Oprea este un om pe care l-am reevaluat (2011).” (Colaj la Antena 3, 8 mai 2011)

Mai mult ce se poate spune după această nouă schimbare de macaz, atât de specifică preşedintelui? În definitiv, mafioţii, la fel ca marinarii, sunt şi ei oameni, nu?

• „Am fost direct, tranşant şi la obiect.” (Cristian Borcea, B1 TV, 10 mai 2011)

Se pare că, extenuat, supt de energii, după cei 8 ani de clandestinitate alături de juna Alina Vidican, timp în care s-a tot pregătit pentru Liga Campionilor cu Dinamo, fără a auzi, însă, niciodată imnul Ligii în Groapă, şeful dinamovist a uitat că toate cele trei cuvinte înseamnă cam acelaşi lucru. Gata! Suficient! Destul! Ajunge!

• „Cert e că nu se ştie cu siguranţă unde se află Monica Columbeanu în clipa de faţă.” (Antena 1, 6 mai 2011)

Bine că ne-au lămurit: sigur e incert, probabil e cert, garantat e posibil. Dar pe cine interesează unde e Monica? Pe toată lumea!

• „A fost la Deveselu, Deveşelu, cum se numeşte, habar n-am!” (Iosif Buble, Antena 3, 8 mai 2011)

Câtă precizie! Obişnuiţi cu loteria prompterelor din studiouri, unde nu se scrie cu diacritice româneşti (ă, â, î, ş, ţ), teleaştii noştri îşi recunosc şi ei limitele când apare o răscruce de drumuri: la stânga Deveselu, la dreapta „Deveşelu”. Cum să citească? Habar n-au! Sunt şi ei oameni, ce naiba, nu maşini de informat. De aia s-au angajat la televiziuni de ştiri, ca să nu mai aibă odihnă şi viaţă personală? Nimeni nu le poate pretinde să-şi sacrifice şi ultimele 18 ore de răgaz din zi şi să se ducă hăt, tocmai la harta României, la vreun atlas geografic sau să intre pe Google, ca să afle numele corect al satului de care toată lumea vorbeşte (de când americanii au ales să pună scutul antirachetă în Olt), numai Iosif Buble nu a auzit. Dealu-i deal şi valea-i vale / Profesionistul e amator până moare!

• „Gaura din pantofii destul de scumpi a domnului Jeffrey Franks.” (Paula Rusu, Antena 3, 8 mai 2011)

Să înţelegem că nu pantofii scumpi sunt proprietatea trimisului FMI în România, ci numai gaura? Pantofii rupţi cu care s-a dus la întâlnirea cu Traian Băsescu erau de serviciu? Are documente justificative pentru gaură sau a primit-o ca foloase nevuvenite?

• „Cuplul Niţu-Cozma sunt mari admiratori ai muzicii clasice.” (Kanal D, 9 mai 2011)

De-aia cuplul e cuplu, ca să fie mai mulţi şi să abuzeze în voie de plural, exact unde trebuia să troneze singularul. Na, sâc! Oricum, dintotdeauna s-a văzut pe feţele celor doi (liderul sindicalist fără sindicat Miron Cozma şi cântăreaţa fără cântece Marinela Niţu) că sunt însetaţi de muzica clasică.

• „Fătul era mort de aproximativ cam două luni.” (Antena 3, 10 mai 2011)

Asta înseamnă că decedase de circa vreo în jur de opt săptămâni.

• „Până în 2013 ar trebui să se reducă numărul paturilor de spital cu câteva sute de mii.” (Antena 3, 10 mai 2011)

La o asemenea reducere drastică nu ne gândeam, dacă ţinem cont de faptul că în prezent sunt, cu totul, vreo 135.000 de paturi de spital în toată ţara, iar FMI ne impune să ajungem la vreo 120.000 în câţiva ani. Această reducere se poate face numai dacă vorbitorul de la Antena 3 se duce personal să ia din case şi paturile de dormit ale oamenilor, până se face numărul anunţat pe post.

• „Cu ceai de fenicul şi anasol... ficatul mi-era făcut varză(Nicoleta Luciu, Pro TV, 10 mai 2011)

Nasol, într-adevăr, „anasolul”! Orice exces duce la dezechilibre neprevăzute, chiar şi pentru foste dive, devenite mame de profesie, care nu au auzit de anason. Nu am înţeles dacă în ceaiul minune se pune şi varză sau varza e doar forma de agregare a ficatului, după cura dură de eliberare de sub jugul chintalelor în plus, incompatibile cu telenovelismul.

• „Să-i mulţumim lui Mihai Albu care ne-a făcut pantofii.(Pro TV, Happy Hour, 10 mai 2011)

Dacă n-am fi ştiut că este vorba despre renumitul creator de încălţăminte, am fi crezut că este povestea unui mic lustragiu care a făcut cu cremă câteva botine la câteva paţachine, care i-au mulţumit în direct pentru efort. Chiar şi aşa, este riscantă formularea, din care rezultă că un ilustru designer îi face pantofii unei ilustre necunoscute. El nu „face”, ci „creează”!

• „Azi, 10 mai, nu este ziua regelui Mihai. Este ziua pe care am evocat-o adeneaurea (Ziua Regalităţii).” (Tudor Barbu, OTV, 10 mai 2011)

A zis cineva ceva de Adenauer? Ce aveţi cu fostul mare cancelar german? Pardon, era doar un exces de zel monarhist al delicatului realizator, plecat din TVR şi ajuns la OTV pe linie de patos neostoit.

• „Ce faci, Pepe? Nu te-am mai văzut de mult, în afară de aparenţele tale televizate... Mai ţin minte, dar am uitat-o.” (Camelia Dăscălescu, Antena 2, 27 aprilie 2011)

Cine n-are bătrâni să-şi cumpere, chiar dacă ei ţin minte uitând. Venerabila compozitoare, fostă profesoară a lui Pepe, s-o fi pierdut de emoţie la acea aparenţă televizată la care a intrat telefonic în direct.

• „Avem aici un tânăr necăsătorit burlac.(Cristian Borcea, Pro TV, 27 mai 2011)

Noi am zice că e tocmai invers: „tânărul necăsătorit burlac”, la care făcea referire dinamovistul vorbind despre sine, după divorţ, e cam puriu şi, conform propriilor mărturisiri că se iubeşte de opt ani cu Alina Vidican, e mai degrabă bigam. Depinde de interpretare.

• „Am văzut aici ceva conservuri de peşte.” („Cronica cârcotaşilor”, Prima TV, 27 aprilie 2011)

Noi am văzut doar nişte găfi. Dacă, totuşi, e vorba de peşte, nu e bine să fie consumat cu prea multe hălbi de bere, nici cu brânzuri şi nici cu vărzi.

• „Sigur că probabil.” (Dan Matei Aghaton, Realitatea TV, 6 mai 2011)

Asta voiam şi noi să spunem despre tot ce se întâmplă în România, dar ne-a luat-o înainte fostul ministru al turismului, care, desigur, nu se referea la proiectul „Dracula Park”, pe care ni l-a anunţat la fel de „sigur” şi care a devenit nu „probabil”, ci „imposibil”. Totul e să nu avem prejudecăţi.

• „Hotelul în care pasagerii trebuia să înnopteze peste noapte.(Realitatea TV, 6 mai 2011)

Ce chestie! Noi ştiam că se înnoptează numai la orele prânzului.

• „Puteţi să taceţi din gură, vă rog?” (Irinel Columbeanu, Antena 3, 6 mai 2011)

Taceţi, ca să nu cadeţi din picioare când plânge Iri în direct.

• „Irina Anghel este mesagerul mesajelor dumneavoastră.” (Alessandra Stoicescu, Antena 3, 5 mai 2011)

Fiecare om şi fiecare lucru la locul său! Şi portmoneul banilor, şi teleaştii televiziunilor, şi pasajul de trecere, şi iarba gazonului creează fericirea de bucurie că putem comunica liber, neîngrădiţi de gramatică şi nici măcar de pleonasmele tautologice.

• „Controalele au găsit patroni care nu respectau normele de protecţie ale angajaţilor.(Irina Petraru, Antena 3, 5 mai 2011)

Exact! Nu protecţia, ci normele sunt ale angajaţilor. Şi libertatea de a fi ai nimănui.

• „Monica să fie decăzută din drepturile pământeşti... părinteşti.” (Cristina Şincai, Realitatea TV, 6 mai 2011)

Nici chiar aşa! Orice ar fi făcut, Moni trebuie să rămână printre noi, pământenii, chiar dacă nu e o mamă devotată şi are o inimă mare, di-la-tată, că di-la-mamă nu ştim ce a moştenit, acolo, la Bacău.

• „Statul s-a obişnuit să taie de la categoriile care n-au forţa şi puterea să reacţioneze.” (Dan Voiculescu, Antena 3, 9 mai 2011)

Bine gândit, greşit spus! Poate data viitoare proximă următoare, pleonasmul tautologic va fi mai bine în regulă şi corect exprimat.

În imagine, Irinel Popescu: „Am luat decizia să efectuăm operaţia de ficat împărţit.”

Pe ecran, sus, scris:Irinel susţine că Monica îşi maltrata fiica.” (Realitatea TV, 6 mai 2011)

Desigur, e vorba de doi Irinei diferiţi. Marele profesor chirurg Popescu a avut ghinionul să fie dat pe post exact când pe ecran era citat Irinelul Columbean, care dădea naţiunii detalii despre dosarul de care depinde fericirea neamului. Producătorii ar fi putut avea mai multă grijă cu excesul de „Irinel” simultan, din care am tras concluzia greşită că ar fi vorba despre un partaj hepatic şi columbean, care se lasă cu maltratări şi cu intervenţii chirurgicale.

Un comentariu:

Anonim spunea...

"Irinel sustine sa Monica isi maltrata fiica"
"Cine n-ar batrani sa-si cumpere"\