30 ianuarie 2012

Emisiunile trece, perlele rămâne (61)

Din puţul fără fund, cu telecomandă

• „Spaţiul ăsta va fi dedicat încălţămintelor.” (Emil Boc, Antena 3, 27 iulie 2011)

Simţindu-se bine între micii şi sârguincioşii chinezi, premierul a gafat, gândindu-se, poate, mai mult la faptul că n-ar fi rău ca pantofii să aibă tocuri mai înalte, pentru restul de ocazii.

• „Astăzi avem mai multe structuri care se suprapun în ceea ce înseamnă controlul piscicol, ceea ce înseamnă branconajulBranconajul e destul de mare.” (Traian Igaş, Antena 3, 15 iulie 2011) Înainte să se ocupe de trei caraşi furaţi şi de doi mistreţi sacrificaţi ilegal, îi sugerăm ministrului de interne să braconeze fără teamă dicţionarele şi să-şi însuşească fără milă formele corecte ale cuvintelor pe care le foloseşte.

• „Bărbatul din arestul Poliţiei Timiş a supravieţuit după ce medicii l-au surescitat.” (Antena 3, 1 august 2011)

Noi credeam că medicii resuscită. Când colo, oamenii ăştia, probabil surescitaţi de felul mizerabil în care sunt plătiţi, surescită pacienţii până au nevoie de resuscitare.

• „La Deta s-au împărţit pumni, picioare, săbii.(Antena 3, 29 iulie 2011)

Dorim să ştim dacă împărţirea a fost corectă: cine a luat pumni şi câţi, cine a primit picioare şi unde, cine a căpătat săbii şi unde le-a băgat? Ne şi închipuim scena de coşmar: un interlop aruncând mulţimii, dintr-un camion, săbii, pumni, picioare.

• „Spuneţi la SMS 1333 ce credeţi despre moartea Mădălinei Manole şi puteţi câştiga 15 milioane de lei.” (OTV, 13 iulie 2011)

Formularea concurează cu mari şanse la titlul de „Momentul cinic al anului”. Telespectatorii ce ar fi trebuit să facă? Să îşi dea drumul, grotesc, lugubru, la imaginaţie, ca să ia premiul?

• „Primarul din Deta îşi cere scuze... Petru Roman spune că fiii săi nu sunt criminali, aşa cum i-au făcut presa.” (Realitatea TV, 29 iulie 2011)

Mai întâi, că scuzele nu se cer, ci se prezintă. Apoi, presa, fiind compusă din mai multe ziare şi instituţii media, este firesc ca vorbitorul să folosească pluralul, când subiectul „presa” este la singular. Logic, deşi dezacordat.

• „Poliţistul nostru va fi în stare să poată da indicii.” (Lucian Diniţă, Realitatea TV, 19 iulie 2011)

Comisarul şef are mare încredere în poliţiştii săi. Nu numai că ei pot, dar sunt şi în stare!

• „Am revenit din nou în direct.” (N24 Plus, 21 iulie 2011)

Fiind vorba despre emisiunea „Doctorul tău”, ni s-a făcut şi mai rău, ni s-a aplecat de la acest pleonasm clasicizat.

• „Bucureştiul trebuia să aibă vreo circa 20 de pasaje Basarab.” (Radu Opaina, OTV, 27 iulie 2011)

Ocupat cu demonizarea „ciocoiului Sorin Oprescu”, vorbitorul a aglomerat în frază doar două sinonime, lăsând pe afară alte variante pleonastice, cum ar fi „aproximativ în jur de”.

• „Finisajele finale ale autostrăzii Timişoara - Arad.” (Irina Petraru, Antena 3, 2 august 2011)

După obiceiul actualului guvern, care întâi taie panglici şi apoi se apucă de lucru, credem că, de fapt, în propoziţie e vorba despre nişte „finisaje incipiente”. Când vor fi „gata terminate alea finale”, România va avea autostrăzi peste tot, chiar şi între pridvoarele şi closetele din fundul curţii de la ţară, nu numai la Răchiţele, la familia Boc în poiană.

• „În Turcia, toţi şefii de arme şi şeful statului major general a demisionat... De frică că s-ar putea să-şi piardă viaţa.” (Iosif Buble, Antena 3, 31 iulie 2011)

Nicio masă fără peşte oceanic, nicio emisiune a lui Bubble Boy fără nişte perle. Demisia militarilor turci fiind în bloc, merge şi singularul.

• „Speranţele care se pune în noul Dinamo.” (Mihai Stoichiţă, Digi Sport, 28 iulie 2011)

În Dinamo, avem de un ban speranţă. Şi atunci, fiind una speranţă, dezacordul se poate trece cu vederea, mai ales că a fost slobozit pe un canal sport, unde „greşelile merge”. Vorba ungurului reflexiv: limba română este greu, dar frumos!

• „Cornel Fugaru a fost diagnostificat cu cancer acum 10 ani.” (Realitatea TV, 15 iulie 2011)

Uluitor este că nici măcar când e vorba de o tragedie, televorbitorii nu se astâmpără şi nu renunţă la tentaţia de a vorbi preţios. Ce era aşa de complicat să spună corect un cuvânt atât de simplu?

Andrei Păunescu

Niciun comentariu: