12 iulie 2012

Campioanele politizării fotbalului


Sport: Criogenie pe caniculă

           • Să zicem că am fost congelaţi în 1980 sau în 1990 şi puşi la păstrare, ca să nu vedem aberaţiile ce aveau să se întâmple la început de mileniu trei fotbalistic în România. Şi să mai zicem că, prin mai 2012, am fost decongelaţi şi ne-am uitat pe clasamentele diviziei A. Nu e ceva ciudat? Ba da! Totul! Şoc maxim!
Locul 1, campioană: CFR 1907 Cluj. Ce e cu ăştia aici? Aha, sunt băieţii lui Arpad Paszkany, care îşi pun ostentativ în numele echipei anul 1907, când Clujul era sub ocupaţia Budapestei. Sunt aceeaşi trupă care, în regimul Băsescu-Boc, s-a cocoţat cu obrăznicie din diviziile inferioare până pe monumentul idolilor noştri, de unde a început să îşi dea aere de lider infailibil. Sigur că da, din moment ce Traian Băsescu a intervenit public, încă din primul său an de mandat, în favoarea unui „oarecare cetăţean Paszkany”, care i-a dat un email şi l-a rugat să îl ajute în afaceri. La câte emailuri a mai răspuns, cu pile, preşedintele, de atunci?
Locul 2: FC Vaslui. Păi nu cumva am încurcat paginile şi am ajuns la Divizia C? Nu, deloc! Arbitrul investitor Adrian Porumboiu nu s-a lăsat până nu a dus echipa de a treia ligă în Liga Campionilor.
Locul 3: Steaua Bucureşti. Ce s-a întâmplat cu fosta câştigătoare a Cupei Campionilor? Aha, deci Steaua nu mai este echipa Armatei, ci a lui Gigi Becali, care schimbă mai des antrenorii, decât se schimbă laptele în iaurt, pus pe sobă.
Locul 4: Rapid Bucureşti. Decât în divizia B, ca în vremurile de prigoană când giuleştenii erau umiliţi de Scroniceşti şi de Progresul, mai bine imediat sub podiumul primei ligi.
Locul 5: Dinamo Bucureşti. Se răsucesc în mormânt generalii sovietici care ne-au pus să importăm acest format de echipă miliţienească şi care văd că au ajuns în spatele prăpădiţilor feroviari din Giuleşti şi a inamicului stelist din Ghencea. Totuşi, întrucât ce-i rău nu piere, „miliţiştii” speră în răzbunare şi în restauraţie, cât timp există stele pe umeri şi controlul Internelor asupra oamenilor de afaceri.
Locul 6: Oţelul Galaţi. N-ar fi nimic ciudat la această clasare, dacă nu am afla, stupefiaţi, că oţelarii sunt dezamăgiţi de locul 6 pentru că în 2011 au fost campioni (cum?, se poate aşa ceva?) şi s-au dus în Liga Campionilor ca să se plimbe, nu ca să ia puncte.
Locul 7: Universitatea Cluj. Nimic anormal la locul 7 pentru „şepcile roşii”, decât că e scandalos cum o făcătură (ne)sportivă clujeană pe calapod politic (CFR) umileşte o mare tradiţie („U”).
Locul 8: Pandurii Târgu Jiu. Pandurii în „A”, în prima parte a clasamentului, după decenii de făcut bătături pe miriştile diviziei secunde? Minunile sunt posibile, când se implică liderii sindicali cu ambâţ personal şi buget subvenţionat.
Locul 9: FC Braşov. Ca întotdeauna, Braşovul nu a reuşit, din păcate, să sară peste ştecheta mediocrităţii, nici în epoca muncitorească a industriei grele, nici în era şomajului şi a dezmembrării fabricilor sale de vârf.
Locul 10: Concordia Chiajna. Ha ha ha! Ce glumă bună, bună de pus la rubricile „Farse”, „Întâmplări adevărate” sau „Se întâmplă în România”. Cu Laurenţiu Reghecampf la cârma echipei şi cu Ana-Maria Prodan-Reghecampf la cârma lui Reghe, totul se poate.
Locul 11: Ceahlăul Piatra Neamţ. Cum e posibil ca o echipă abonată la liga a doua timp de decenii, să stea ca râia în liga întâi? Pinalti Gheorghe Ştefan, primarul băs-bochist face totul posibil!
Locul 12: Astra Ploieşti. Treacă de la noi această bizarerie. Suntem în epoca banului, iar banul face uneori minuni în sport.
Locul 13: Gaz Metan Mediaş. Cum? De ce? Am inhalat ceva toxic şi nu am prins momentul în care acest pitic de B s-a strecurat în A, pe căi necunoscute? Totuşi, nimic ciudat în ascensiunea Gazului sub Băsescu.
Locul 14: Petrolul Ploieşti. Mare jenă trebuie să simtă fanii şi echipa când văd cum o multiplă campioană stă mai rău ca o concitadină de ocazie.
Locul 15: FCM Târgu Mureş. Nu e asta echipa lui Boloni şi Hajnal, care se bătea pentru podium altădată? Ba da, dar acum trebuie să facă o baie de matineu şi mai vedem apoi.
Locul 16: Voinţa Sibiu. Prima constatare e că Sibiul are, iată, o echipă de A, iar asta nu e „Şoimii” de altădată. Următoarea constatare e că Sibiul tocmai s-a întors în B.
Locul 17: Sportul Studenţesc. Prin anii ‘70, echipa favorită a lui Nicu Ceauşescu, în care jucau Mircea Sandu şi alţi lideri de azi ai federaţiei, scăpa de retrogradare prin mărirea ad-hoc a numărului de echipe, de la 16 la 18. Azi, şeful FRF, Mircea Sandu, nu poate face decât ca echipa fără suporteri, numită şi Mortul Studenţesc, să mai vină din când în când prin prima ligă, să nu uite cum era când se bătea pentru campionat şi îl avea în frunte pe Hagi.
Locul 18: Dacia Mioveni. Lumea argeşeană e cu fundul în sus. Multipla campioană FC Argeş Piteşti nu mai e în prima divizie, dar Mioveniul s-a râzgâiat cât a putut pe-aici.
• Am pierdut ceva pe drum? Parcă da. Unde e Craiova? Ne uităm la clasamentele Diviziilor B, C şi D şi tot n-o găsim. Înseamnă că duşmanii celei mai frumoase echipe civile româneşti au reuşit, finalmente, s-o desfiinţeze, s-o dezafilieze, s-o tranşeze, după decenii de încercări. Dar unde sunt UT Arad, Poli Timişoara, Farul Constanţa, Poli Iaşi, FC Baia Mare, Corvinul Hunedoara, FC Bihor, FC Bacău, Chimia Rm. Vâlcea, Gloria Buzău, CS Târgovişte etc? Sunt scufundate în mediocritate, pline de noroaiele diviziilor inferioare, pentru că trăim vremuri de absurd sportiv absolut, în care campion este arogantul anti-mitică Paszkany al subteranelor tulburi ale economiei româneşti din era Băs-Boc. Sperăm, totuşi, că, odată cu ieşirea din scenă a lui Traian Băsescu şi cu retragerea lui Emil Boc de la Guvern la primăria Clujului, unde fondurile şi facilităţile sunt mai greu de şmecherit, obrăznicia CFR-istă să îşi fi tras ultima suflare.

Andrei Păunescu

6 comentarii:

Anonim spunea...

Din enumerarea echipelor care nu se regasesc in clasamentul de dupa " dezghetarea " ta lipsesc F.C. Scornicesti , Flacara Moreni , Victoria Bucuresti etc. , echipe muuuult mai "meritoase" decat CFR Cluj.O intrebare: care sunt performantele care sa o recomande pe "U" Cluj ca fiind echipa de traditie .

Anonim spunea...

ai pierdut multe pe drum, nene!

Anonim spunea...

Alb-visinii?

Anonim spunea...

Salut, Andrei!
Deunăzi, am revăzut pe youtube filmul lui Cornel Diaconu, "Te salut, generaţie în blugi". Am retrăit pentru a nu mai ştiu a câta oară emoţia a tot ceea ce a însemnat bun, frumos şi exaltat "Cenaclul Flacăra". Şi am realizat cu această ocazie că, anul viitor, în 2013, se vor împlini 40 de ani de la facerea lumii cenacliste înflăcărate.
Ştiu că a existat, la un moment dat, o încercare de resuscitare a "Cenaclului Flacăra", de rebrand-uire a lui ca "Totuşi iubirea" care nu a reuşit însă să mai electrizeze ca odinioară.
Totuşi, pentru că urmează aniversarea simbolică de 40 de ani, în minte mi-a încolţit ideea unui proiect pe care doar tu eşti cel mai în măsură să-l transpui în practică, dacă vei considera că e viabil: un TRIBUT "CENACLUL FLACĂRA"!
Dar nu un spectacol cu vechii actori ai cenaclului, ci un show care să includă numele actuale de rezonanţă ale industriei muzicale româneşti şi care să interpreteze fiecare una, două sau trei melodii din repertoriul "Cenaclului Flacăra" reorechestrate, rearanjate muzical, în nota particulară fiecărui interpret/grup actual. Un show care să reunească atât interpreţi pop sau chiar hip-hop, cât şi grupuri rock sau interpreţi populari ori de muzică clasică.
Poate că ideea mea e utopică sau imposibilă strict muzical, mai ales că mi-e greu să cred că nu s-a gândit nimeni până acum la aşa ceva. În opinia mea, însă, sunt o sumedenie de melodii din repertoriul "Cenaclului Flacăra" care cred că ar suna "bestial" reorchestrate şi interpretate de vedetele (mai) actuale ale muzicii noastre. Şi, până la urmă, consider că ar putea fi nu doar un eveniment muzical al anului 2013, ci şi un succes de casă.
Aşa că, vrând-nevrând, deja visez la acest tribut muzical, iar dacă el nu se va împlini, voi rămâne cu muzica mea interioară.
Oricum, în ce te priveşte, îţi doresc succes şi cât mai multe împliniri în viaţa profesională şi personală!

ana roman spunea...

La multi ani,maestre Adrian Paunescu!

Anonim spunea...

Выход есть! Резонировать изобличительные ужасы позволительно один про соперников, врагов и конкурентов. Примерно: «Петров купил огромную машину. Он в курсе, который по этому поводу говорил ученый Фрейд?» Сиречь: «Господи, Кентавров отрастил бицепсы больше головы. Почему мне кажется, что бодибилдеры не ультра умны?» Резать правду своему ручному рыцарю категорически возбраняется. Коль накипело, высказанное надо сдобрить порцией соуса из лести: «Ну, хотя же, лучше, если носки с сандалиями не надевать? Ноги дышат, не жарко…» Твердить, сколько в противоположном варианте он напоминает странноватого пионера-переростка, не надо. [url=http://profvesti.ru/o-stroitelstve-bani/57-stroitelstvo-bani-pod-klyuch.html]сколько стоит ремонт квартиры[/url]