20 decembrie 2012

Emisiunile trece, perlele rămâne (112)



Din puţul fără fund, cu telecomandă

Gigi despre „liberalul” Eminescu

• „Au fost în aceeaşi perioadă Eminescu şi fraţii Brătianu. De ce n-a condus Eminescu partidul (liberal)?” (Gigi Becali, Realitatea FM, 19 decembrie 2012)
De ce nu a pus mâna Eminescu pe putere în Partidul Liberal, cum spune Gigi că va face el, când o să-i lase Crin Antonescu moştenire PNL-ul? Poate din simplul motiv că Brătienii erau liberali şi Eminescu era conservator? Ne miră mai mult confuzia de natură istorică a proaspăt-alesului deputat liberal Gigi, decât previzibila lipsă de reacţie a oamenilor de televiziune, aflaţi în emisiune, care, probabil, nu au auzit nici de Brătieni şi nici măcar de Eminescu, ci, poate, doar de Partidul Conservator ăl de azi, şi asta numai pentru că Traian Băsescu l-a înjurat ani şi ani pe mogulul-soluţie imorală Dan Voiculescu.
• „Şerban Huidu va fi obligat să plătească 360.000 de euro daune morale victimelor care au decedat, câte 120.000 pentru fiecare victimă, deşi s-au solicitat 800.000 de euro... Victimele nu au fost prezente în persoană la procesul de la Braşov.” (Realitatea FM, 18 decembrie 2012)
Era chiar imposibil ca victimele decedate să fie de faţă, mai ales că tragedia s-a produs deja de mai bine de un an.
• „Doişpe partide.” (Dan Diaconescu, OTV, 16 decembrie 2012)
Două greşeli într-un cuvânt. Cum se poate aşa ceva? Senzaţional! La OTV, Dan Diaconescu poate orice (nu şi în alegerile parlamentare!) 1) Nu se vorbeşte în public cu numerale de trotuar sau de sufragerie, ci cu forme literare. 2) Dacă, totuşi, folosim numerale colocviale, măcar să le acordăm ca lumea cu substantivele. Deci, trebuia „douăşpe” în loc de „doişpe” şi trebuia „douăsprezece” în loc de „douăşpe”. Nu-i aşa?
• „Lucruri ce mi se pare interesante... Clinton a avut sex cu Monica Lewinsky.” (Mihai Gâdea, Antena 3, 16 decembrie 2012)
Lăsând la o parte dezacordul dintre subiect şi predicat (oricui i se-ntâmplă), ne surprinde că tocmai directorul singurului post românesc afiliat la CNN nu ştie că fostul preşedinte american nu „a avut sex” („had sex”), ci „a avut trabuc” la întâlnirea din Biroul Oval cu stagiara de la Casa Albă, fapte despre care a şi jurat în faţa instanţei şi a fost reales, în consecinţă, cu admiraţie, de popor, pentru al doilea mandat.
• „Premisă de pornire.(Radu F. Alexandru, România TV, 18 decembrie 2012)
Politicianul - intelectual subţire cu pleonasme rafinate se ţine. Şi cu asta, „deznodământul epilogului de început a debutat”, iar „premisa de încheiere e finalizată în sfârşit”.
• „Nimeni nu-şi doresc ca ţara să meargă prost.” (Dan Cărbunaru, România TV, 17 decembrie 2012) • „Toată lumea se plângeau că ei sunt de vină.” (Alessandra Stoicescu, Antena 3, 14 decembrie 2012) • „Să vedem cât plăteşte constănţenii.” (Antena 3, 15 decembrie 2012) • „Are mai multe poziţii care ne pune în confort.” (Antena 2, 16 decembrie 2012)
Se vede că nu există limite de creativitate, când e vorba ca specialiştii în comunicare mediatică să facă prost acordul dintre subiect şi predicat, în ambele feluri posibile: subiect la singular cu predicat la plural şi viceversa. Vorba celor de la „Planeta Moldova” în piesa mai veche „Alimentara”: „Poftiţi şi cumpăraţi! Avem di tăte...”
• „Încă o dată reiterez faptul că suntem singura forţă de opoziţie din ţară.” (Dan Diaconescu, Realitatea TV, 17 decembrie 2012)
Iar noi „repetăm, reiterăm din nou iarăşi a nu ştim câta oară”: „ocoliţi şi evitaţi pleonasmele tautologice”!
• „Traian Băsescu le-a cerut reprezentanţilor puterei.” (Denisa Pascu, România TV, 17 decembrie 2012)
Putoarei? Putorii? Puterii? Nu ştim exact ce aţi vrut să spuneţi, stimată domnişoară.
• „Probabil că mai mult ca sigur el va apărea.” (Ovidiu Isăilă, România TV, 18 decembrie 2012)
Hotărâţi-vă! Ori probabil, ori mai mult ca sigur.
• „Crin Antonescu spunea altceva decât spunea Crin Antonescu.(Paula Rusu, România TV, 19 decembrie 2012)
Era vorba, desigur, despre o neînţelegere între Crin Antonescu şi premierul Victor Ponta, dar lăsaţi-o că merge şi aşa. Liderul PNL a arătat că se pregăteşte asiduu pentru Cotroceni. Probele de răzgândire şi de contrazicere le-a trecut deja cu brio.
• „Preţurile pornesc de la 70 de lei şi pot depăşi chiar şi 30 de lei.” (Realitatea TV, 13 decembrie 2012)
Zău? Tare de tot ce fac preţurile astea de sărbători, când vorbitorii de la TV sunt lăsaţi să spună orice absurditate, fără să piardă la salariu niciun leu.
• „Tramvaiul a lovit maşina din plin.” (România TV, 19 decembrie 2012)
Corect era „în plin”. Aşa, sună de parcă tramvaiul s-a delectat, lovind cât a vrut în biata maşină.
• „La începutul anului acesta.” (Digi Sport 3 TV, 18 decembrie 2012)
Pardon! Dezacord în caz. Trebuia spus „acestuia”, în acord cu „anului”, care e la genitiv.
• „Mă-ntorc iarăşi la discuţie.” (Paula Rusu, România TV, 18 decembrie 2012)
Nu era mai bine „să reveniţi din nou a doua oară încă o dată”, fără pleonasm?
• „Două referenduri.” (Miron Mitrea, B1 TV, 18 decembrie 2012)
Obosit după atâţia ani de şoferie, de sindicalism, de ministeriat, de politică social-democrată, de procese şi de viaţă parlamentară, domnul Mitrea nu a mai avut putere pentru forma întreagă a substantivului şi a luat-o pe scurtătură.
• „Cineva care minte i se dilată pupila... Delegaţia împreună cu duhul partidului se duc acolo.” (Mihai Gâdea, Antena 3, 16 decembrie 2012)
Ce s-ar întâmpla dacă li s-ar dilata pupilele celor ce fac dezacorduri la televizor? Am avea pe micile ecrane numai vobitori cu ochii cât cepele.
• „Un tablou complicat, plin de mici istorioare.” (Realitatea FM, 17 decembrie 2012)
Cât de gingaş, cât de preţios este acest instantaneu cu pleonasm şi diminutiv în „micuţa codiţă”.
• „N-am spus că tai capul la cineva.” (Gigi Becali, Realitatea FM, 19 decembrie 2012)
Chiar dacă vorbim degeaba, tot spunem că trebuie evitat acest ligament de tip falic (pul+a), mai ales când vorbitorul este grăbit şi face ligamentul sonor şi mai dur.
• „Un mamut mare şi bolnav.” (Cristian Tudor Popescu, România TV, 19 decembrie 2012)
Interesant era să vedem un „mamut mic”. Sau un „colibri uriaş”. În literatura SF se poate orice.

Andrei Păunescu

Niciun comentariu: