3 februarie 2013

Emisiunile trece, perlele rămâne (115)



Din puţul fără fund, cu telecomandă

Cuvintele doare! Ludovic Bonaparte

• „... Cum a dat Ludovic Bonaparte.” (Sergiu Andon, România TV, 21 ianuarie 2013)
Poftim? Despre cine e vorba, domnule avocat? Despre Napoleon Bonaparte sau despre nenumăraţii „Ludovici” regali? Poate ne lămureşte domnul Napoleon Orban (fost Ludovic).
• „Acolo a fost opt găină şi o kokoş.” (Tatăl lui Attila Korodi, România TV, 16 ianuarie 2013)
Cum să iasă un patriot român din udemeristul de frunte, dacă tatăl lui, intervievat la Tuşnad, vorbeşte aşa prost româneşte, că şi urşii – patrioţi români - încep să îi atace orătăniile din ogradă de revoltă?
• „Adrian Năstase l-a numit la CNA preşedinte pe Ralu Filip, care, în secunda 2, a închis OTV-ul. Sigur că Ralu Filip şi-a pierdut viaţa ceva mai târziu.” (Dan Diaconescu, România TV, 22 ianuarie 2013)
Cum adică „sigur că”? Adică e ceva normal ca preşedintele CNA să decedeze dacă închide postul lui Dan Diaconescu? Sau ştie D.D. ceva ce nu ne-a spus până acum?
• „18 ianuarie 1868 – Marin Sorescu publică piesa Iona.” (pe ecran la Realitatea TV, 18 ianuarie 2013)
Alo? Gimnaziul? Mai aveţi locuri pentru cei care scriu pe ecran şi dau pe post asemenea enormităţi? Cum să publice Sorescu o piesă în 1868, când el s-a născut abia în 1936?
• „Fiecare cu problemele lor.” (Paula Rusu, România TV, 21 ianuarie 2013)
Caz tipic de dezacord. Corect ar fi fost „Fiecare cu problemele lui” sau „Toţi cu problemele lor”. Ori, ori...
• „Uneori, cuvintele doare.” (Radio comercial, într-un autobuz, 22 ianuarie 2013)
Megadezacordul a încălzit inimile călătorilor ratei Curtea de Argeş-Bucureşti şi i-a făcut să tresară chiar şi pe „analfabeţii care vorbeşte” de obicei prost. Dar nici aşa de prost şi, în niciun caz, la difuzoarele publice.
• „Toţi membri CNA au foste de acord cu închiderea emisiei CNA.” (România TV, 22 decembrie 2012)
Desigur, era vorba despre închiderea postului OTV al lui Dan Diaconescu, dar ni s-a părut că merită preluată perla, mai ales că sunt atât de mulţi care consideră că ar fi mai bine fără Consiliul Naţional al Audiovizualului.
• „Deocamdată, până acum, bugetul e o chestie ezoterică.” (Victor Ponta, Antena 3, 9 ianuarie 2013)
Bugetul nu e numai ceva ezoteric, ci a devenit şi ceva pleonastic, chiar în gura premierului.
• „Coz cleizd, cum se spune.” (Pavel Abraham, Antena 3, 11 ianuarie 2013)
Tocmai, că nu aşa se spune, domnule general, în engleză, la „caz închis”, ci „Cheis clouzd” (Case closed), chiar dacă era vorba despre „Cazul Şoric”. Dar ce, să ne certăm pentru atâta lucru?
• „Parlamentul are 13% încredere în populaţie.” (Gigi Becali, România TV, 11 ianuarie 2013)
E adevărat, doar că, măcar din punct de vedere teoretic, e invers: populaţia are doar 13% încredere în parlament. În realitate, pe durata mandatului, se schimbă situaţia şi parlamentarii sunt şmecherii, nu alegătorii.
• „Ortacii nu au mai vrut să iese la suprafaţă.” (Antena 3, 12 ianuarie 2013)
Poate şi din cauză că s-au săturat să audă analfabeţi la TV?
• „Am avut petreceri în incinta unor locale.” (Nelu Ploieşteanu, România TV, 17 ianuarie 2013)
Măcar la un cuvânt atât de drag lăutarilor, am fi avut pretenţia să fie rostit corect, mai ales de la un corifeu al genului.
• „Sub privirile impotente ale poliţiştilor.” (Kanal D, 19 ianuarie 2013)
Da, ştim, impotent nu se referă doar la sex, dar, tocmai în perioada asta, sună rău. Iar poliţiştii din Olt, care nu se mai săturau de sex cu colegele hărţuite, infirmă că impotenţa ar fi o afecţiune profesională. Sau poate că sunt potenţi cu subalternele şi impotenţi cu bandiţii.
• „Cel mai luxos hotel saudit din Dubai, Burj al Arab.” (România TV, 20 ianuarie 2013)
Păi, ori e saudit, ori e în Dubai (care e tot într-un stat arab, dar nu în Arabia Saudită, ci în Emiratele Arabe Unite). Afirmaţia ar fi corectă doar dacă patronatul celebrului hotel ar fi saudit, ceea ce ne îndoim. Mai degrabă este vorba despre incultura crasă a oamenilor noştri de televiziune.
• „Curs: 1 euro = 4,35 lei, 1 dolar = 4,34 lei.” (Realitatea TV, 23 ianuarie 2013)
Dacă vreun investitor ar fi luat de bun cursul afişat pe ecran în mod repetat, ori s-ar fi sinucis, în caz că ar fi mizat anterior pe euro, ori ar fi crezut că a dat lovitura, dacă ar fi mizat pe dolar. În realitate, dar nu şi la Realitatea TV, dolarul valora pe 23 ianuarie 2013 dimineaţa doar 3,26 lei, nicidecum 4,34 lei, oricum mai mult decât profesionalismul de doi bani al celor care emit enormităţi în spaţiul public.
• „Să râdeţi, să vă simteţi bine.” (Antena 3, 9 ianuarie 2013)
În loc ca limbajul specialiştilor în comunicare să influenţeze publicul, se întâmplă invers.
• „Suntem ţara cu cele mai multe televiziuni din România.” (Mircea Badea, Antena 3, 9 ianuarie 2013)
În sprinturile verbale pe care le face zilnic atât de bine, vorbitorul mai scapă şi câte o perlă pe jos. Iar noi o culegem cu aceeaşi plăcere cu care ne uităm la „În gura presei”.
• „Acolo e un centru de perfecţionare al poliţiştilor... Vinovăţiile vor apare(Dan Constantin, Antena 3, 10 ianuarie 2013)
Corect era „vor apărea” şi „a poliţiştilor”, căci despre perfecţionarea poliţiştilor era vorba, nu despre Centrul Poliţiştilor. Ideea e ca ei să se perfecţioneze, nu doar să aibă acel Centru. Poate se face şi un centru de îndreptare „al” greşelilor ziariştilor cu mare experienţă, dar şi cu mari scăpări de limbaj.
• „Jumătate din această ţară trăiesc într-o sărăcie cumplită.” (Mihai Gâdea, Antena 3, 10 ianuarie 2013)
Evident că „jumătate” din populaţie înseamnă mulţi cetăţeni, dar aici ori verbul trebuia pus la plural, ori trebuia găsit un alt termen pentru ideea de mulţime, care să fie la plural (oamenii, locuitorii etc).
• „Fiecare vrea ce face.” (Constantin Dudu Ionescu, România TV, 15 ianuarie 2013)
Graba strică treaba: probabil că dl Dudu voia să spună că fiecare face ce vrea, dar a emis un panseu strâmb, care nici măcar nu e absurd, pentru că mulţi oameni fac prostii şi, dacă tot le-au făcut, le îndrăgesc.
• „Ăsta e un semn foarte prost. Ceferiştii e greu până începe.” (Ion Popescu „Meridian”, România TV, 16 ianuarie 2013)
Bine ar fi ca măcar liderii de sindicat „să începe” să se mai uite pe cărţile de gramatică din clasele mici.


Niciun comentariu: