16 decembrie 2013

Emisiunile trece, perlele rămâne (149)



 Din puţul fără fund, cu telecomandă

Se va avea loc fericitul eveniment

• „Acest tunel (Marmaray - Istanbul) va pleca de pe malul asiatic şi va ajunge pe malul european.” (B1 TV, 29 octombrie 2013)
Deducem că tunelul are un singur sens. Se merge doar dinspre Asia spre Europa? Invers nu? Ce fac călătorii care sunt pe malul european şi vor să ajungă pe cel asiatic? Ei nu sunt oameni? Nu au drepturi? La ei nu s-a gândit nimeni? Proiectanţii fac discriminări? Sau tunelul e bun, dar e prost doar vorbitorul de la B1 TV care a ilustrat ştirea?
• „E nepermis ca România să nu îşi asigure 100% hrana de care are nevoie.” (Traian Băsescu, B1 TV, 29 octombrie 2013)
Haideţi, domnule preşedinte, chiar aşa? Chiar putem să avem 100% hrană autohtonă? În cazul acesta, vă rugăm să puneţi degeţelul pe hartă şi să ne arătaţi unde să facă ţăranii români plantaţiile care să ne asigure, din producţie total autohtonă, banane, papaya, fructul pasiunii, mango, kiwi, avocado, măsline, ananas, cocos, caju, portocale, lămâi, goji, grapefruit, pomelo, ghimbir, curmale. În plus, arătaţi-ne pe ce cursuri de apă pot creşte fiinţe de ape străine (propunem rechini în Insula Mare a Brăilei, propunem ton de la Zimnicea la Bechet, iar somoni de la Calafat la Baziaş sau de la Arad la Deva, mereu în amonte). Dacă deja avem struţi şi canabis-marijuana din producţie românească, toate celelalte sunt un fleac. Iar pentru consumatorul naţional nr. 1, putem face scotch whisky original alături de horincă, pe Valea Izei, iar vin de Porto şi Tokay, chiar acasă, la Murfatlar.
• „Traian Băsescu doreşte să facă cât mai mult rău.” (Antena 3, 31 octombrie 2013)
Asta pentru „că ca marinar” a fost dur şi dur rămâne şi „ca conducător” pe uscat.
• „Centura Iaşului a devenit cunoscută după ce un stâlp a fost uitat în mijlocul drumului.” (pe ecran, Antena 3, 1 noiembrie 2013)
Două greşeli într-una singură: absolut corect era „Iaşilor”, dar, dacă tot aţi ales singularul, măcar nu mâncaţi „i”-ul: trebuia scris „Iaşiului”. Plus tâmpenia de lăsa stâlpul în drum, care a făcut posibilă şi necesară ştirea.
• „Mâncările care le gătesc.” (reclamă, Antena 3, 31 octombrie 2013)
Bucătăresele care promovează tigaia Dry Cooker or fi bune la făcut mâncare, dar înghit şi prepoziţiile „pe” de la acuzativ, ca pe cartofii prăjiţi.
• „La anul se va avea loc fericitul eveniment.” (Cristian Sabbagh, Kanal D, 25 octombrie 2013)
Între un oftat adânc şi o tăcere cu subînţeles, realizatorul patetic nu a mai avut în vedere şi faptul derizoriu că fraza sună strâmb, dacă nu chiar agramat. Corect era ori „va avea loc”, ori „se va întâmpla” fericitul eveniment.
• „Nouă ne-ar place să jucăm.” (Laurenţiu Roşu, Sport.ro, 27 octombrie 2013)
Sigur că, de la un fotbaliator, nu putem avea aşteptări maxime, în ceea ce priveşte exprimarea, „dar totuşi însă cu toate acestea”, se cuvine să spunem că forma corectă este „ne-ar plăcea”.
• „Ionuţ Marta, alături de Sorin Blejnar, sunt cercetaţi de DNA.” (România TV, 31 octombrie 2013)
Corect era „este cercetat” („alături de” nu coordonează, ci subordonează în propoziţie). Dar poate că prostovanul incult a crezut că Ionuţ şi Marta sunt două persoane diferite. Cât priveşte „cercetarea” echipei fostului şef al Fiscului, Blejnar, să ne prefacem că aşa este.
• „Au mai fost aici doi apropiaţi a lui Gigi Becali, mâna dreaptă Ionuţ Luţu şi un om de afaceri din Constanţa.” (România TV, 31 octombrie 2013)
E bine de ştiut că pe mâna dreaptă a lui Gigi Becali o cheamă Luţu. De asemenea e bine de ştiut că mâna dreaptă îi este printre apropiaţi (cu ea numără banii şi face brânză sau iaurt). Abia apoi e bine să precizăm că trebuia spus „ai lui Gigi”, nu „a lui”, pentru că e vorba despre doi apropiaţi.
• „Angajamentul guvernelor că se vor diminua numărul ordonanţelor.” (Sergiu Andon, Antena 3, 31 octombrie 2013)
De la un ţâşti-bâşti nu avem mari pretenţii, dar, de la un ziarist-avocat cu vechime, avem pretenţia să nu auzim un asemenea dezacord strident.
• „Toate atribuţiile sunt transferate Fondului de Garantare al Depozitelor.” (România TV, 1 noiembrie 2013)
Alo! Nu Fondul este „al” Depozitelor, ci Garantarea este „a” Depozitelor, Corect este „a”, la feminin.
• „Şoferii strâng chiar şi 400 de lei pe zi, bani negri ce nu sunt impozitaţi.” (România TV, 1 noiembrie 2013)
Bine că ne-aţi spus că banii negri nu sunt albi. Noi credeam că „banii negri” sunt legali, impozabili. Ne-aţi luat o piatră de pe inimă, vălul de pe minte şi capacul de pe evaziune.

Andrei Păunescu

Un comentariu:

falknercabezas spunea...

steve wynn july 2017 - titanium bar
steve wynn titanium dioxide formula july 2017. titanium curling iron We're here to create you with the best steve wynn july 2017. titanium pans Best can titanium rings be resized Steve titanium linear compensator - steve-steve-steve-steve-steve-steve-steve-steve-steve-steve-ve