24 ianuarie 2008

O tăuroaică crizată

. Reproduc mai jos scrisoarea de dragostea a unei tinere, care-l iubeşte atât de tare pe un chitarist, tânăr coleg de-al meu, încât, în timpul creaţiei, uită nu numai de orgoliu, ci şi de gramatică, şi de logică. Citiţi şi vă bucuraţi, desluşiţi subînţelesuri şi vă amuzaţi de iubirea adolescentină care face ravagii, din inimă până în creier, din tubă până în coardă, din pix până în limbă:

Destinatar: Tiberiu
Expeditor: Ciocănete Galina
"Dragă Timberiu,
. De la început ţin să te anunţ că acest bilet nu ţi-am scris-o cu intenţia de a te supăra, ci jigni. Am scris-o cu mult înainte de a te cunoaşte, şi anume în 6 mai, ora 16.30 a.m. Nu prea ştiu să scriu, cum să le compun, dar te rog trece cu vederea peste asta. Atunci când ne-am cunoscut, eram cam crizată, sărită de pe fix. M-am gândit mult şi mi-am dat seama că poate te-ai supărat precis pentru fazele din april. Sper că nu te-ai supărat ce să fac fapta e consumată şi după ce ţi-am scris mai sus nu-mi pare rău că te-am cunoscut deloc.
. Alfel cum o duci la ce şcoală eşti unde vrei să dai? La ce ţi-ar place să dai? În oraş la noi nu avem la ce îmi place mie să dau. Scrie-mi despre tine date personale. Cred cu tărie în horoscopuri. Dacă vrei să aflii eu sunt Taur dar sunt fată. Prietena mea Consuela e Porc în chinezesc şi e tot fată (scroafă, cum ar veni) iar soţul ei e un Şobolan împuţit, care după gugi-gugi până la nuntă, bea ca animalul cu un prieten al lui Fecioară, mare curvar care şi-a dus şi prietenii pe calea rea (sex etc). Tata are amic un Peşte, un om de aur, iar vară-mea trăieşte de nouă ani cu un Cancer bestial, cu care se duce şi în vacanţe de neuitat cu roackării. Sunt născută în 12 mai, am ca hobby muzica uşoară, florile şi nu în ultimul rând băieţii muzicieni buni la biliard. Îmi place să îi enervez luându-le bilele. Pun mâna prin spate pe furiş, le iau şi fug.
. Te rog scrie-mi şi tu dacă vrei câteva rânduri despre tine şi acum dacă nu te superi permite-mi să îţi pun cinci întrebări. M-am tot gândit, să ţi-o dau, să nu ţi-o dau? Puteam să ţi-o pun şi la poştă dar aş fi stat cu emoţii, îţi ajunge sau nu, şi nici nu-mi place să dau cu limba pe timbre. Ţi-am dat-o findcă am scris-o din suflet:

1. Ce ai crezut când ţi-am dat-o?
2. Ce părere ţi-ai făcut despre mine?
3. Ai prietenă?
4. De când cânţi la chitară?
5. Ce sculă ai şi cum ai pus mâna pe ea? Mi-o dai şi mie când ne vedem? E Gipson?

. Şi eu cânt la chitară. A mea e prea mică. O am de când eram într-a treia. Tataie era profesor de muzică şi m-a obligat să cânt dintr-a cincea la tubă. Nu-mi place că e un instrument prea mare şi mă dureau gingiile după repetiţii. Mi se crăpau şi buzele des. E mai ca lumea să cânţi la un instrument de mână decât la unul de gură. Sunt fată şi e normal. Pe a mea, care e ieftină, o dau şi la colegi. Mult mai ţapănă e a ta. Normal că nu laşi pe nimeni să se apropie de ea. Nu cred că e mare brânză, poate mă înveţi s-o folosesc. Ştiu că pasiunea ta sunt coardele şi că ai cântat şi la harfă.
. Sper să treacă cât mai încet timpul până vii. Îţi place oraşul nostru? Ţi s-a mai întâmplat aşa ceva pe unde ai cântat ca o fată să-ţi scrie că-i place cum ai cântat şi că eşti simpatic pe deasupra? Sau eu sunt prima? Aflu că veniţi şi la anul. Număr orele până ajungeţi. Dacă nu vii mor. Nu ştiu cum să-ţi spun, dar mi-a cam plăcut enorm de tine din prima clipă în care te-am văzut deci îndrăgostită la prima “vedere”. Este sentimentul meu. Nu-ţi bate joc de el:
Iubeşte fata care te iubeşte şi n-o dispreţuii
Căci va venii o vreme
Când tu o vei iubii
Şi ea te va dispreţuii.

. Acesta este sfatul meu. Tu fă ce crezi că e mai bine pentru amândoi. Mie îmi place foarte mult Guns şi orice formaţie în care se aude chitara. Îmi aduce aminte de a ta. Te rog răspunde-mi, asfel o să-ţi pară rău. Nu ştii ce surprize îţi rezervă viaţa de la una ca mine. Aştept răspuns nea apărat şi dacă nu vrei să-mi răspunzi şi să mă vezi scrie-mi răspunsurile la cele cinci întrebări şi uită-mă.
. Cu dragoste, Galina (porecla Lina mi-a găsit-o prietenul meu. El mi-a pus-o primul, când eram mică)."

18 comentarii:

ascunzatoarea spunea...

tare mai e scrsoare, plina de chestii siropoase cu tenta sexuala ,iubeste bine tipa in cuvinte.
+e frumos indemnul tau -ma refer la citirea intregului blog-promit sa ma abonez .

Andrei Păunescu spunea...

Către Ascunzătoarea:
Bine ai ieşit din ascunziş! Treci prin texte, prin linkuri şi dă-mi păreri. Toate cele bune!

Anonim spunea...

Nu tocmai "iubire adolescentina", mai degraba ironie. Nu neaparat uitare de orgoliu sau nestiinta de gramatica, mai degraba cosmetizare. Deci, cine a scris textul? :)

Andrei Păunescu spunea...

Către Elena:
1.Nu puteam da, fireşte, scrisoarea chiar în forma originală şi cu semnătura adevărată. Prin urmare, dreptul la cosmetizare îmi aparţine, ca şi dreptul de a încerca o pagină de literatură satirică, plecând de la o realitate, rescrisă fireşte cu exagerări, dar în spiritul scrisorii reale.
2.Nu e nimic nou şi rău în asta.
3.Ironie? Doar în măsura în care umorul involuntar sănătos (cosmetizat voluntar) ne amuză şi nu face rău niciunui om propriu-zis.
4. Eşti o cititoare de fineţe şi care observă, pricepe, sancţionează, incomodează şi mobilizează. Mă bucură prezenţa ta, repeziciunea şi interesul cu care îţi faci simţită prezenţa în spaţiul meu de aici.

Anonim spunea...

Scrisoarea Tauroaicei crizate pare intentionat scrisa asa, cu erori dintre cele mai grav-amuzante. Daca insa este "pe bune" (ca sa folosesc expresii la moda), ar trebui sa ne luam cu mainile de cap si sa ne gandim foarte bine la viitor (care, dupa cum se poate observa, pare destul de intunecat in ce priveste limba romana).
In alta ordine de idei, "Timberiu" trebuie sa ia o decizie, si asta cat mai repede cu putinta, ca "alfel"...

Andrei Păunescu spunea...

Şoimule,
Greşelile originale au fost cosmetizate, ca sa facă epistola şi mai amuzantă. Dacă vezi precizarea mea anterioară, către Elena, e totul spus acolo. Mă simt mai liniştit, ştiind că, undeva, sus, te roteşti şi vezi ce se întâmplă pe la mine prin curte. ba chiar că arunci câte un semn, o creangă, un bob, un cuvânt. Te mai aştept pe streaşină!

Anonim spunea...

1.Multumesc!
2.Savuroasa satira, ti se potriveste genul asta de umor...

Anonim spunea...

nu ma indoiasc ca, din pacate,exista oameni ce utilizeaza un astfel de limbaj si o asemenea gramatica,indiferent de varsta!scrisoarea,in forma ei cosmetizata,apretata cu umor subtil este o portie de buna dispozitie pentru oricare dintre noi.

Anonim spunea...

Din pacate, unii dintre cei de varsta Tauroaicei crizate (si nu numai) chiar asa se exprima, aici este tristetea, pentru ca, daca nu te lasa nervii si ai suficienta rabdare in mijloacele de transport in comun sau pe strada, uneori auzi exact acest gen de texte, daca nu si mai rau.
Numai bine si "tot inainte", ca de rele nu ducem lipsa!

innuenda spunea...

Şi la Nunta lui Mareana ai adăugat la umor? :)
Oricum, la mine să vină vreun Romeo cu un răvaş agramat nici nu l-aş citi până la capăt. Poate e o chestie filologică, nu ştiu...dar la gramatică nu negociez decât greşelile minore. Mi-au văzut multe ochii în ultima vreme. Cea mai tare mi s-a părut scrierea lui mişto în forma asta : mişt-o!

Andrei Păunescu spunea...

Innuenda,
Da, am adăugat, am cosmetizat, am selecţionat, am îngroşat şi la Nunta Mareanei. De altfel, am şi publicat acum câţiva ani o carte de scurte proze de umor negru-gri, "Supsemnatul vă ignoră", cu vreo 60 de asemenea texte, în trei capitole: Scrisori îngânduratice, Scrisori paralizante, Scrisori bolnave de nervi.

innuenda spunea...

Am văzut că ai scris despre asta în prezentarea ta. Nu ştiam despre ce e cartea, dar titlul îmi atrăsese atenţia ca fiind unul inspirat.

Mi-ar plăcea şi mie să-mi las spiritul într-o carte...Poate într-o bună zi, când o să mă hotărăsc să-mi adun scrierile de prin sertare. Dar ce mă fac eu, că pe vremea când eram prolifică, eram mai ales poetă ?!? :)

Andrei Păunescu spunea...

Innuenda,
Poţi să îmi trimiţi pe blog sau pe mail câteva poezii şi îţi spun părerea onest. Oare a fi poet este o subcategorie, ceva ce trebuie acceptat concesiv, cum laşi să se înţeleagă din mesaj? Nu cred. De fapt, sunt sigur că nu.

innuenda spunea...

Nu, desigur. Atâta doar că, din păcate, suntem tot mai puţini cei interesaţi de poezie. Editurile nu cred că se înghesuie nici ele să publice volume de versuri. Mai ales versuri cu...autor necunoscut :))
Îţi trimit pe email ceva poezii, din perioade diferite.

enki spunea...

Tare amuzanta, scrisoarea "tauroaicei crizate".
Cu limba romana insa , e mai greu. Dar, hai sa-i acordam circumstante atenuante pentru ca a scris corect cuvantul "hobby".:)

Andrei Păunescu spunea...

Enki,
1. Şi pe mine m-a amuzat când mi-a ajuns în mâini, dovadă că am adaptat-o şi am publicat-o şi într-o carte, şi pe blog.
2. Am impresia că a scris corect "hobby" din greşeală. Dacă nu se grăbea, scria, probabil, "Ho! By!". Bine ai revenit printre comentatori!

Shavy spunea...

:-?, deci, sa inteleg ca.. "Gipsonu' e tapan"?..:)). e interesant punctul ei de vedere, mie imi aduca scrisoarea asta mai mult a avertisare gen.:" daca nu'mi raspunzi, te las fara corzi".. imi pare chiar rau pt colegul dvs, ca s-a ales cu asa ceva pe cap. oricum, trebuie sa recunosc... taria ei in horoscopuri m-a mutit:).
in esential, cand am citit mi s-a desenat in minte figura Chiritei cu acel "april" convins.. plus anumite cuvinte de vaza din sfera procinelor:). intr-un sfarsit, cred ca ar trebui sa invete sa puna virgulele:). haios postul:), scuzati greselile(mele) de ortografie, numai bine\m/:)

Shavy spunea...

aduce*, scuze