12 ianuarie 2008

"Pe patul părăsit" (şi refrenul din "Umbra ta")

Celor care m-au întrebat ce legătură este între mine şi cântecul "Pe patul părăsit" al Tatianei Stepa (care are şi un videoclip, singurul de până acum, din câte ştiu, al artistei) le pot spune că versurile, într-adevăr, sunt ale mele. Le-am scris pe 21 decembrie 1989 (sunt, prin urmare, versuri comuniste!), le-am publicat în cartea "Ascuns în toate" din 2000, Tatiana le-a luat şi le-a făcut cântec prin 2001. Refrenul ("O umbră laşi...) este luat din altă poezie, "Umbra ta", apărută în aceeaşi carte. E ciudată metoda de a folosi, tocmai ca refren, versuri din alt poem, dar iată că, până la urmă, a avut sens ce a încercat Tatiana. Mai mult nu pot să fac decât să reproduc poezia şi refrenul, cu drag, cu convingerea că fiecare dintre noi s-ar dori, uneori, zăvor, să oprească omul iubit din drumul spre despărţire:

Când te-am văzut că pleci,
Târziu, în iarna grea,
Pe loc, din om, m-aş fi făcut zăvor,
De lacrimile seci,
Obrazul îngheţa,
Să nu devii fântâna tuturor.

Dar n-am ajuns la timp
Şi uşa s-a deschis,
Te-ai dus şi ştiu că n-o să vii-napoi,
În lacrimi mă preschimb,
Trecând din plâns în vis,
Să văd dac-a rămas ceva din noi.

Şi tot ce sfânt fusese
Păgân a devenit,
Din cer coboară înc-un heruvim,
Un biet păianjăn ţese
Pe patul părăsit,
Te chem, cu trupul nostru să-l strivim.
.....................
O umbră laşi,
O umbră ai,
Şi sus, şi jos,
În iad sau rai.

Andrei, în 1989, dar şi în 2008

13 comentarii:

lovefolk spunea...

Este o poezie superba,iar vocea parca desprinsa din ireal a Tatianei si sensibilitatea fara margini a sufletului ei a transformat poezia intr-un EXTRAORDINAR cantec.Felicitari pentru text.Felicitari Tatianei pentru voce si frumusetea sufletului ei.

Unknown spunea...

ma bucur sa vad ca pe fiecare zi iti imbunatatesti blogul. asta inseamna respect pt interesati de ceea ce postezi aici. Am mai ascultat cantecul Tatianei "pe patul parasit", dar nu aveam habar k versurile iti apartin. vocea ei si talentul tau in arta scrisului se impletesc perfect. asteptam si alte versuri ale tale pe blog.
apropo, prima poza este excelenta, pari luat prin surprindere, usor timid si copilaros.

queenie spunea...

sincer,poezia mi-a atins o coarda sensibila.pare ca un deja-vu,o percep de parca,odata am trait-o!usor trista,dar realista...scrisa cu talent dar mai presus de toate,cu suflet( si poate,cu trairea ei).uneori in doar cateva cuvinte poti decrie ,o lume,sentimente,oameni,depinde doar cum le combini.poezia asta e o dovada reusitei!felicitari!

queenie spunea...

sincer,poezia mi-a atins o coarda sensibila.pare ca un deja-vu,o percep de parca,odata am trait-o!usor trista,dar realista...scrisa cu talent dar mai presus de toate,cu suflet( si poate,cu trairea ei).uneori in doar cateva cuvinte poti decrie ,o lume,sentimente,oameni,depinde doar cum le combini.poezia asta e o dovada reusitei!felicitari!

Andrei Păunescu spunea...

Catre Queenie, Damiana si Lovefolk
Comentariile voastre ma indeamna sa mai postez versuri. Astept, prin urmare, parerea voastra.

Anonim spunea...

o poezie cu adevarat buna, plina de intelesuri. mi-a placut chiar mult.

lovefolk spunea...

Ma bucur ca prin comentariile noastre te impulsionam sa mai postezi poezii.Le asteptam cu nerabdare.Am mai citit ceva poezii de-ale tale si scrii foarte bine.Imi place.O seara faina.

Anonim spunea...

ERAM CURIOASA SA AFLU CINE ATI FI DE ACORD SI CINE NU SA FACA O PIESA MUZICALA PE VERSURILE SCRISE DE DVS(MA REFER LA TRUPE SI INTERPRETI ROMANI).

Andrei Păunescu spunea...

Catre Anonim(a)
In general, nu am prejudecati. Il poate lua oricine, rocker, folker, hip-hopper, popper, nu are importanta. Problema e doar sa fie o suprapunere adecvata. Nu cred ca unui text de dragoste si despartire i s-ar potrivi, totusi, o partitura trash-metal, una de muzica lautareasca sau etno prea saltareata. Dar cine stie?

lovefolk spunea...

Frumoasa emisiunea de aseara.Si frumoasa interventia Tatianei Stepa.Se simte o legatura puternica intre voi.Uneori publicul percepe niste chestii pe care poate cei de pe scena incearca sa le ascunda(suferinta,durere, dragoste etc).Cu multi ani in urma am inceput sa imi dau seama ca e ceva mai mult la mijloc.(priviri, gesturi, comentarii.Toate se vad).Apoi am citit in tot felul de publicatii despre voi.Pacat ca intra si ea in categoria celor "pierdute".Mi se parea ca va potriveati atat de bine.Asta mi s-a parut si aseara.Felul cum va completati, chiar si contrazicerile au sunat altfel, extrem de frumos.Plus, atatea lucruri realizate impreuna, atatea in comun.De aceea totul s-a terminat cu frumoasa prietenie pe care chiar Tatiana spunea intr-o emisiune ca o aveti.Nu s-ar fi putut altfel.Era ca si cand ati fi sters 20 si ceva de ani de viata, ceea ce e imposibil.
Abia astept sa ascult emisiunea in care o vei avea invitata pentru ca o admir foarte mult.Si mi-a parut atat de rau cand am aflat despre problemele care s-au abatut asupra ei.Cred ca acum e randul nostru, al celor care o admiram, dar mai ales e randul celor care o cunosc sa-i fie aproape si sa o protejeze.
O seara placuta iti doresc.

Andrei Păunescu spunea...

Către Lovefolk:
Observi tot şi simţi pe măsură. Cu asemenea ascultători, mă duc cu drag la următoarea ediţie.
Tatiana e nu numai o artistă şi o femeie ieşită din comun, dar, tot mai mult, o fiinţă capabilă de mesaje din ce în ce mai profunde şi mă bucur că soarta a făcut să ne cunoaştem şi să avem câte ceva (multe) în comun. Nu e nimic secret şi ceea ce percepe publicul e uneori chiar ceea ce se întâmplă. Eu cred că, dincolo de nişte momente dificile, între noi nu e vorba de ceva pierdut, atâta timp cât suntem în stare de dialoguri care să îi intereseze şi pe alţii. Contrazicerile între oameni cu lucruri în comun sună mereu altfel şi construiesc.
Iar prietenia după o relaţie este ceva rar, de care mă bucur. Prezenţa ei în emisiune depinde numai de ea, când are timp, chef şi când poate.

lovefolk spunea...

Asta e riscul asumat cand esti persoana publica si mai ales cand lumea te admira si ar vrea sa afle cat mai multe despre tine.Tocmai ca mi-e drag de voi sunt asa de atenta si observ totul:D.Ai dreptate.Tatiana este o femeie extrem de profunda.Poate si pentru ca a trecut prin multe si are o extraordinara experienta de viata.Dar si pentru ca a stiut sa ia din tot ce a trait cate ceva.Pentru ca sunt multi care trec prin multe si nu raman cu nimic.Mereu cand am urmarit-o pe la cate o emisiune sau cand am citit ceva despre ea am avut ceva extrem de valoros de invatat.
E adevarat ca, atunci cand cunosti asemenea oameni nu se poate vorbi nicicand de pierdere.Mereu e ceva de castigat.Insa eu vorbeam din punctul de vedere al omului care va admira pe amandoi si care si-ar fi dorit sa ramaneti impreuna.Asa suntem noi fanii.Ne facem tot felul de idei de cupluri.Trebuie sa ne scuzati si sa ne intelegeti in acelasi timp;)
O sa vin cu noi observatii dupa emisiunea in care o sa vina si Tatiana.Sper sa fie martea asta.Noi oricum o asteptam oricat, pentru ca merita asteptarea.In plus sunt sigura ca sunt motive obiective care o impiedica sa vina.(poate problemele cu parintii, poate problemele ei personale).
Pana atunci, toate cele bune.

Anonim spunea...

Prin muzica voi faceti viata mai frumoasa. Fiecare nota sa insemne pentru voi bucurii si darul cel mai de pret, sanatate pentru toti anii ce vor veni si pentru acum