5 februarie 2008

"Cum poate un orgasm să transforme un om într-un porc" (Simona Catrina)

Nu-mi închipuiam, când am stat în aceleaşi bănci ale aceleiaşi facultăţi, timp de patru ani, că voi ajunge, peste aproape două decenii, s-o admir şi s-o citez cu entuziasm pe studenta destul de retrasă de atunci, actuala mare ziaristă şi nepermis de puţin afirmata ca prozatoare, Simona Catrina. Un mesaj de acum câteva zile, primit pe blog, mi-a reamintit indirect faptul că am scris, timp de doi ani şi jumătate, în aceeaşi revistă (Tango) în care a scris şi acest monument de talent şi expresivitate, adesea risipit şi torenţial ca o arteziană, care nu mai ştie ce să facă de atâta vocaţie şi care semnează Simona Catrina. Sunt puţini oamenii pe care îi admir nemăsurat, încât îi pot aduna în două palme: un prozator, o trupă hard-rock, un poet, un fotbalist, un plastician, un solist vocal rock, un chitarist şi încă nu mulţi. Simona e printre ei, pentru harul de a spune adânc şi frumos în acelaşi timp, de a plânge şi de a ironiza, făcându-te şi pe tine să nu ştii unde îţi încep lacrimile de râs şi ţi se termină lacrimile de tristeţe. Mă rog, bineînţeles, pentru binele, fericirea şi împlinirea fiinţei sociale şi particulare Simona Catrina, dar sunt conştient că, dacă ar fi mereu şi deplin fericită, ne-ar putea lipsi de unele dintre textele ei senzaţionale, care vin, fără îndoială, şi din nefericirea pe care o practică şi ea, ca noi toţi, din când în când, din loc în loc. Atâta doar că ea reuşeşte să scrie mult în puţin spaţiu. Mai jos, mă limitez doar la a extrage câteva dintre cuvintele ei despre dragoste, sex, bărbaţi şi psihologia cuplului, de care vă puteţi bucura şi întrista, ca şi mine, rămânând, apoi, cu starea reconfortantă că există oameni care dau formă unor gânduri pe care şi noi le-am simţit căutându-ne. În liceu, când nu învăţam sau când mi-era lene, iar profesoara mă punea să comentez din Eminescu sau Bacovia, încercam s-o păcălesc: ce se mai poate spune, doamnă, după asemenea versuri? Comentariile sunt de prisos! Nu o păcăleam, pentru că îmi răspundea: tocmai asta e puterea, să găseşti cuvinte potrivite cu care să vorbeşti despre cuvinte scrise cu geniu. Acum, profesoara nu mă mai poate obliga să comentez, dar vă asigur că îi ştiu bine textele Simonei Catrina şi vă invit la câteva scântei spectaculoase de publicistică devenită literatură adevărată, chiar fără a le mai comenta, fiindcă îşi conţin comentariile. Sunt, doar, ale Simonei Catrina:

"E simplu să cucereşti acei 12, hai 18 centimetri dintr-un bărbat, deşi mărimea nu contează. Dar toate protuberanţele din jurul unui penis se lasă foarte greu convinse... Înainte de a ajunge în patul tău, e în stare de orice lucru bun. După aceea, e în stare de orice lucru rău. E uluitor cum poate un orgasm să transforme un om într-un porc."

"Fetele bune ajung neveste, fetele rele ajung ce vor ele."

"Fidelitatea te ajută să mori liniştit. Infidelitatea te ajută să trăieşti liniştit. Cei care spun că adulterinii sunt stresaţi nu i-au cunoscut pe cei care s-au chinuit toată viaţa să fie fideli şi, din păcate pentru ei, au reuşit."

"Pe bărbaţi îi ucide să afle că ai avut iubiţi virili şi pricepuţi. Ar fi mult mai încîntaţi să audă că ai iubit nebuneşte un poet genial cu penis mic decît că n-ai iubit pe nimeni cu adevărat, dar te-ai culcat o dată cu un prost cu penis mare."

"Relaţiile nostre cu bărbaţii sunt ca nişte cure de slăbire. Nu contează ce şi cît ai reuşit, contează cît timp menţii isprava. Avem tendinţa să estimăm că, dacă un tip a ajuns în pat cu noi, restul, felicitările, masa şi dansul cresc de la sine, ca lichenii."

"O femeie frumoasă şi proastă e sexi, iar un bărbat frumos şi prost e foarte enervant. Pe femeile frumoase şi proaste le vor de regulă bărbaţii urîţi şi deştepţi. Pe bărbaţii frumoşi şi proşti îi vor femeile bogate şi bătrîne. Pe fetele frumoase şi deştepte le vor bărbaţii frumoşi şi proşti, iar pe bărbaţii frumoşi şi deştepţi îi vrea toată lumea."

"Bărbaţii pot spune: acum nu se poate, iubito, vezi şi tu... dar femeia nu are aceleaşi drepturi, pentru că nu-şi poate proba impotenţa, la o adică. În mod absurd, nu poţi demonstra că nu ai chef de sex."

28 de comentarii:

Anonim spunea...

Cu putin timp in urma imi amintesc ca te-am intrebat de un cantec:,,OCHII TAI IUBITO",ei bine iata ca asta seara am dat de el,este interpretat de STEFAN HRUSCA.O sa ti-l atasez si poate pe undeva intr-un unger al studioului tau exista si acest cantec sau poate stii de unde sa mi-l pot procura.Imi doresc foarte mult sa-l reascult.
Multumesc mult!
Ochii tai iubito
Ochii tai iubito ce noroc la un miez de noapte sa-i invoc
Mi se pare-adesea ca-ntr-un vechi oras ciudat care nici n-a existat
Intr-o noapte i-am visat, i-am visat
Ochii tai iubito cum ma dor cand departe sunt de cerul lor
La fereastra ninge floare de cires amar si in nopti fara hotar
Amintiri de felinar, felinar
R:De la tine pan’ la mine
Numai cer cu ape line
Ochii tai, ochii tai…
De la tine pan’ la mine
Numai cer cu ape line
Ochii tai, achii tai… ochii tai
Ochii tai iubito ce noroc daca nu i-as fi vazut deloc;
S-ar fi dus si vara risipind privighetori si s-ar fi facut din sori
Roua ochilor de flori, ochilor de flori
Si de vant mi-i teama uneori sa nu sufle in lumina lor
Ochii tai ca doua mari si limpezi papadii, sa nu-i duca intr-o zi
Unde nimeni nu-i va sti, nu-i va sti
R:…
Ochii tai iubito mi-au lasat cerul peste suflet descuiat
Dar sarut zapada mamii tale ce ti-a dat ochii asa cum n-am visat
Ca pot fï cu-adevarat, cu-adevarat
R:…

CATALINA RUSU spunea...

sunt dragute textele acestea. imi place cum scrie pt ca are curajul sa spuna lucrurilor pe nume.aduce un pic cu ce scrieti si dvs(sau invers).e dragut din partea dvs. ca ne aduceti in prim plan ideile si scrierile unor oameni care poate anonimi pt noi, au ceva de spus si chiar ceva interesant.

Anonim spunea...

Incepe sa devina interesant, precum un film: o idee materializata intr-un blog, firul naratiunii bazat pe realitate, subintelesuri, frustrari, un pic de constiinta incarcata, un pic de egoism, o doza de intelepciune, condimentam cu poezie si turnam sexualitate din plin.

hippiepittis spunea...

Seamana bine cu tine la stil. Nu numai ca e dezinhibata la subiecte considerate tabu pe vremea cand am facut noi liceul. Oricum, daca la tine ca barbat atacarea dezimvolta a subiectului sex nu m-a surprins in 2007, la o femeie mi se pare ceva inca iesit din comun chiar in 2008.

Anonim spunea...

Bravo, domnisoara studenta! Foarte inteligent lucrati. Ati reusit sa depistati cine cinta "Ochii tai", si anume Stefan Hrusca, dar (vai!) nu stiti cum sa procurati melodia. Si-i cereti sfatul (sint sigur, pertinent) domnului Paunescu. Sau chiar, din cite inteleg, ii cereti cintecul, pe care e posibil sa-l fi dosit prin vreun "ungher al studioului". Daca l-o fi strivit cu chitara sau a calcat din greseala pe el? Daca femeia de serviciu a maturat, din neatentie, cintecul? Tinind cont de aceste riscuri, va pot propune eu un demers extrem de inteligent (si periculos, in acelasi timp)in urma caruia este posibil sa gasiti cintecul mult dorit. Totul este sa ma urmariti cu mare atentie si sa incercati sa strabateti pas cu pas drumul catre melodia preferata. Incepem? Miine dimineata, pe la 9, va treziti, va ridicati din pat, va duceti la baie, va spalati pe fata, pe dinti, eventual va rezolvati si alte probleme (pentru ca veti avea un drum lung de facut), apoi va sugerez sa iesiti din casa si sa asigurati securitatea locuintei prin incuiere, coboriti apoi incet treptele, daca stati la un etaj inferior, sau chemati liftul, in cazul in care locuiti mai sus de etajul doi, apoi, fireste, iesiti in strada, priviti cu atentie in jur, pentru a recunoaste zona din care porniti (informatie esentiala, pentru ca spre seara va trebui sa va intoarceti in acest loc), cercetati cu atentie mijloacele de transport in comun si, dupa o ampla analiza asupra traseelor acestora, va urcati in unul dintre ele, si anume in cel care merge catre Piata Universitatii, unde veti cobori (atentie - nu inainte de a se deschide usile) si intrebati trecatorii care este Calea Victoriei, si sint deja sigur ca daca ati avut perspicacitatea sa ajungeti de acasa si pina aici, o veti avea si mai departe, pentru a gasi magazinul Muzica, unde veti intra (nu este nevoie sa bateti la usa sau sa va descaltati), veti roti privirea si veti gasi, in final, raftul cu muzica usoara romaneasca, iar acolo veti gasi o doamna, sau chiar o domnisoara (uneori seamana atit de mult, incit nu-ti mai poti da seama de diferenta), o salutati si o rugati sa va arate un CD cu Hrusca, dar nu cu colinde, si va asigur ca astfel veti gasi acel cintec, pe care as indrazni sa va rog ca dupa ce il folositi, sa nu-l parasiti in vreun ungher, pentru ca peste el se va asterne praful si uitarea, motiv pentru care Hrusca va deveni din ce in ce mai trist si mai galben, din ce in ce mai blond, pina se va transforma intr-o pata alba ca o ultima tigara uitata intr-un colt pe etajera. ... Parc-am mai intilnit expresia asta, cu ultima tigara... Nu era din piesa "Fotoliul din odaie", a Mirabelei Dauer? Apropo, domnu' Paunescu, stiti cumva unde pot gasi cintecul asta?

Anonim spunea...

Draga absolventule,
Felicitari pentru faptul ca ai reusit sa te incadrezi intr-un deceniu pentru a purta cu mandrie, pe crestet, coronita din crini albi, pentru care ai muncit cu drag si spor aproape 10 ani de zile. Nu-I nimic, nu-I rau sa repeti un an sau doi de cinci ori, din contra, te ajuta sa-ti fixezi cunostintele in domeniu, sa le intelegi, sa le conservi si sa-ti deschizi eventual pofta spre un nou univers. Dar cum anii s-au dus, cum varsta a luat amploare, uite cum straluceste-n zare un chip incercanat si obosit, tinand pe brate un deceniu de beri, de carciumi paraginite, de femei iubite (pe bani), de neveste inselate, de discutii idioate, de carti mahmure citite si rascitite, de aceleasi haine prafuite, de amintiri povestite pe trezie prin hoteluri ieftine.
Felicitari pentru toate “discursurile” pe care le-ai tinut prin diverse texte on-line (sau verbal – la alegere), pentru intreaga ta pledoarie ieftina, neceruta, neplatita.
Felicitari ca nu stii altceva decat asta.

Andrei Păunescu spunea...

Catalina22,
Simona e formidabila si are stilul asta de multi ani, asa ca mai potrivit este sa spui ca eu am abordat stilul acesta, cand contextul mi-a cerut-o. Ma mir ca nu ai stiut de ea pana acum, adica ma bucur ca am avut ideea sa citez franturi dure din textele ei de acum vreo doi-trei ani.

Andrei Păunescu spunea...

Anonimule (care n-ai macar imaginatia sa iti iei un nume),
Nu ai spus ce gust a avut reteta pt tine, daca te-a durut capul sau altceva (sau poate ca nu) dupa ea.

Andrei Păunescu spunea...

Hippiepittis,
I-am spus si Catalinei22 ca mai degraba e invers, din punct de vedere al stilului, macar judecand cronologic. In plus, textele
Simonei sunt asa de ani si ani, iar cele citate de mine sunt din 2005-2006.

Andrei Păunescu spunea...

Studento,
Nu am piesa si, din pacate, nici nu sunt un mare admirator al acestei sectiuni (mai usoare) a muzicii lui Hrusca. Dar ma bucur ca alegi cantece de dragoste si ca le cauti. Daca am vreo noutate, iti spun.

Andrei Păunescu spunea...

Absolventule (eu cred ca, de fapt, esti dubla absolventa, plus cursuri de pregatire diverse),
1.Ai mult umor, ironie, stil si cunoasterea scriiturii, dar si cam multa rautate in ceea ce ii scrii Studentei. Oricum, nu ma bag intre voi si nu eu aleg sau nu sa pun in practica ghidul pe care i l-ai schitat.
2. Cred ca il gasesti tot la Muzica (atentie, si-a injumatatit spatiu, sa nu nimeresti la noul magazin Orange), urmand acelasi traseu pe care l-ai descris.
3. Cu un asemenea comentariu bun de rau, blogul capata calitati noi.

Andrei Păunescu spunea...

Catre Ala cu Master,
Si tu esti in cavaleria grea a ironicilor, iar dialogul vostru, la care am tras cu ochiul, m-a satisfacut spiritual din plin. Continuati, ca merita!

Anonim spunea...

Absolventule,iti multumesc pentru ajutor.Nu vreau sa fac prea multa comentarii deoarece se vede foarte bine ca nu am cui,iar eu cu asemenea persoane nu am ce discuta,dar vreau sa te intreb ceva:Nu cumva esti ,,ANONIM(A)",si esti un pic cam gelos(oasa)?

Anonim spunea...

Rectificare:multe(multa)

Anonim spunea...

RECTIFICARE:ABSOLVENT(A)?Imi cer scuze pentru neatentie,nu a fost cu intentia de a supara pe cine.Sper ca ANONIMUL sa fie receptiv si sa-mi ierte greseala.
MULTUMESC,ANONIMULE.

Anonim spunea...

Catre Studenta,
Domnisoara, dvs realizati faptul ca va incadrati cu succes in categoria penibilului? Iata de ce: prima data ati esuat in incercarea de a parea interesata de “muzica buna’ (canta Hrusca, ce-I drept, dar nu exceleaza), apoi cu mare tandrete si delicatete ati descris “ungerul studiolului” unde se afla, probabil, melodia mult cautata de dvs (deja va vedeati cu dl. Paunescu intr-o camera obscura, maturand podeaua si calarind “ungherul” intr-un amor nebun si pasional), apoi, ca sa ajungeti la un “orgasm intens”, ce v-ati gandit “hai sa-I trag si un vers, ca sa vada profu’ ce studenta inteligenta are” (ce-I drept, nu se stie niciodata de unde sare urecheatul). Ar fi fost frumos, pacat ca nu v-a iesit foarte bine.
Gelozia, bat-o vina, asta sa fie? Dvs cand va ganditi la imbecilitate, va mai arde de prostii? Domnisoara, pentru linistea dvs, “absolventul” este cu adevarat absolvent, cu T, nu cu A.
Nu va mai chinuiti sa raspundeti la provocari, am observat ca nici macar nu intelegeti un text exterm de simplu, si doar studiati filosofia si jurnalismul, nu-I asa? Textele de genul “Absolventule,iti multumesc pentru ajutor.Nu vreau sa fac prea multa comentarii deoarece se vede foarte bine ca nu am cui,iar eu cu asemenea persoane nu am ce discuta”, nu reliefeaza decat ignoranta. Sunt convins(A) ca nu aveti niciun argument care sa va scoata din peisajul pe care dvs, cu ajutorul degetelelor, l-ati creat pe calculator. Nu ai cui, pentru ca nu ai ce. (cam asa va descriu)
Presupunand ca sunteti in sesiune, va doresc sa aveti mult spor la invatat!
Cu drag,
Tot un absolvent, dar de data asta cu A.

enki spunea...

Foarte adevarate, textele Simonei Catrina. Imi place cum scrie.
Eu mai zic ca: barbatii frumosi si destepti oricat s-ar straduii, tot infideli vor fi.
Mi-au placut ultimele comentarii:)

Anonim spunea...

"Fără prejudecăţi, despre sex(ualitate)", aş subtitra excelenta scriitură a domnişoarei /doamnei Simona. Vrem, nu vrem, componenta sexuală este parte integrantă , ca şi raţionalul, afectivitatea, sensibilitatea, din "dotarea" cu care valorăm viaţa. Sunt convins, simt că nu sexul este tema predilectă a Simonei, dar, din sclipirile din aceste eşantioane ale talentului domniei sale, intuiesc vocaţia scriitoricească, aşa cum spune dl Andrei, neilustrată plenar, cel puţin, până acum. Un lucru e sigur, Simona luptă cu viaţa, "cu dragoste , cu dor de ea ", cu tot armamentul din dotare : inteligenţă, deşteptăciune, multă raţiune, spirit analitic, echilibrate perfect cu sensibilitate, producător şi consumator de frumos...literar estetic, capacitate afectivă de a primi şi a dărui...sentimente.
În ce mă priveşte, efectul...subliminal, citind eşantioanele Simonei, mi-am adus aminte de ...mine, cel de acum mai bine de...30 de ani, de vremea când năvalnica adrenalină şi centrul gândirii ei erau în spatele fermoarului (frontal) de la jeans. Sigur, acea primăvară a...unor anumite simţuri nu se mai întoarce, dar am conştientizat că iată, în prag de primăvară, sunt în plină...vară indiană. Mă voi grăbi să mă bucur de ea, pentru că, nu-i aşa, parafrazând adânca şi trista înţelepciune bărbătească, ...vrei, nu vrei, vremea ...verii trece ! Mulţumesc, domnişoară/doamnă Simona, mulţumesc domnule Andrei ! Cu drag, Drăgan

Anonim spunea...

Studento, tu ai dreptate, recunosc, sint gelos pe tine din mai multe motive, pentru ca in capul meu neuronii se-mpiedica unul de altul, se imbrincesc si se-ncaiera intre ei, in timp ce al tau se lafaie pe asternuturi roz, mincind inghetata si privind in gol, mai sint gelos si pe faptul ca pentru tine informatia strabate un lung si anevoios drum pentru a ajunge de afara inauntru, ca intre retina si creier este, cum ti-am spus, o cale lunga si sinuoasa si, de aceea, frumoasa, sint si mai gelos pentru ca esti intotdeauna acolo unde apari fizic, in timp ce eu sint fizic aici, dar ma risipesc cu gindul in mii de farime si mi-e atit de greu sa ma recompun incit parti din mine ramin nerecuperate in altii si de aceea sint din ce in ce mai putin, in timp ce tu, asa cum ti-am spus, esti toata peste tot pe unde te afli, si gindindu-ma mai adinc imi descopar un alt motiv de gelozie in certitudinea ca a ta va fi imparatia cerului, pentru ca un tinerel de acum 2000 de ani, mort la virsta pe care va s-o-mplinesc eu anul asta a spus, printre altele, ca va fi ferice de cei ca tine, pe cind eu voi agoniza undeva in purgatoriu pentru ca ma-ntreb intruna de ce, iar pe creator inteleg ca-l deranjeaza putin cei care cauta ceva ce se presupune ca au deja, si poti fi sigura ca sint extrem de gelos si pe faptul ca "mi-e frica doamne, c-am ajuns/de mult la mijloc, si nu stiu/ ce-s, intrebare sau raspuns?/sint mort sau inca mai sint viu?", in timp ce tu nu vei ajunge niciodata la regretele de mijloc ale unei cai, pentru ca drumul care inseamna aventura unei constiinte e departe, deci vei fi mereu la inceput si sint gelos pe asta, cum ti-am spus, si mor de gelozie ca pentru tine poezia e ceva dragut care iti aminteste de dragoste si care e doar o punte intre cea care esti (sau cea care e?) acum si casatorie, si va sucomba odata cu maritisul aceasta poezie, in timp ce-n mine sa bat si-si vorbesc urit toti eseninii, maiakovskii, rilkii si borgesii din lume si nu cred ca se vor impaca in urmatoarea jumatate de veac de singuratate, sint gelos pentru ca in mai putin de un deceniu vei deveni o cucoana cumsecade si grasuta, al carei univers va deveni triunghiular - familie, televizor si serviciu -, in timp ce eu n-o sa stiu niciodata pe ce lume ma situez si-o sa orbecai ca un "jidov ratacitor mie insumi", asa cum spunea unu' care-a murit intre timp, sint gelos din alte mii si mii de motive, dar cel mai si cel mai gelos sunt pe tine imaginindu-mi-te citind textul asta, cu inteligenta ta discreta, trecind peste el ca zorba dansind pe tarm, sint gelos, spuneam, pentru faptul ca rindurile mele vor trece pe linga tine ca o tangenta, te vor atinge intr-un singu punct (secunda in care le citesti) si vor trece mai departe stinghere si triste, in timp ce mie mi-a luat, dracu, aproape o jumatate de ora ca sa le scriu.

lovefolk spunea...

Catre Studenta

Am eu piesa lui Stefan Hrusca.Daca imi lasi o adresa de mail sau ceva ti-o trimit.
O seara faina tuturor

bettyboo spunea...

Am apreciat dintotdeauna umorul si inteligenta textelor Simonei Catrina si m-am bucurat sa gasesc extrase aici, insa nu ma asteptam sa rad in hohote la comentariile aferente.Absolventule, ai fost magistral!

Dirtyfingerz spunea...

Domnu' Absolvent lupta e penibil de inegala...a pandi "neabsolventii" pe bloguri si a-i executa nemilos prin luneta-ti plicticos de avansata si cu arma-ti ridicol de precisa nu e ceva cu care un adevarat absolvent s-ar mandri. Sa fim seriosi, nu e nimic poetic in a pescui cu dinamita sau a vana o caprioara lansand de pe Luna rachete teleghidate...

CATALINA RUSU spunea...

CA SA LEGAM ASA O CONVERSATIE INTERESANTA INTRE NOI, MA GANDEAM SA RASPUNDEM LA 2 INTREBARI:
1)CARE AR FI 3 LUCRURI PE CARE LE-AI FACE DACA AI FI PT. O ZI PRESEDINTELE ROMANIEI
2)CUM DESCRII O ZI DIN VIATA TA IN POSTURA DE PERSOANA DE SEX OPUS(ADICA DACA PESTE NOAPTE TE-AI TREZI DIN FEMEIE BARBAT SI INVERS)CE AI FACE INTR-O ASTFEL DE ZI.
MA GANDESC CA AR FI O CHESTIE FOARTE TARE SA RASPUNDEM LA ACESTE INTREBARI( IN FRUNTE CU DVS, BINEINTELES).
CATALINA VA PUPACESTE PE TOTI SI ASTEAPTA CU DEOSEBIT INTERES RASPUNSURILE VOASTRE.

Andrei Păunescu spunea...

Bettyboo, Absolventul, Dirtyfingerz, Studenta, Absolvent(a), Enki, Anonimul,
E asa de mult spectacol in ceea ce scrieti, incat nu pot decat sa il parafrazez pe Labis: citesc si rad, citesc! Va merge mintea, va arde limba, sunt mandru de oaspetii mei!

Andrei Păunescu spunea...

Catalina22,
Raspunsul e postat la articole

potenta spunea...

Sunt recunoscator pentru informatiile pe care mi le-ati furnizat. Astept si alte pareri. Mersi mult :)

Andrei Păunescu spunea...

Potenta,
Imi pare bine ca ai sapat si ai ajuns pana aici cu lectura. Nu am mai citit de mult ce scrie Simona Catrina, dar, cand o faceam, ma umplea de entuziasm. Ma bucur ca iti sunt de folos citatele.

BRSCL spunea...

Mie mi se pare foarte frustrata , tanti asta Simona.