10 februarie 2008

Degete de pianist


N-are rost
Să chemăm doctorul
Pentru un balon
Scăpat de sub control.

N-are rost
Să mergem la spital,
Să dăm ciubuc la chirurgi,
Ca să te salveze
De intruşi elastici.

N-are rost
Să căutăm
Moaşe,
Mineri
Sau arheologi
Pricepuţi
Să răscolească adâncurile.

N-are rost
Să plângi,
Nu e nici o catastrofă.

Am uitat să îţi spun
Că sunt pianist.

Am uitat să îţi spun
Că am degete lungi.

Andrei, care găseşte soluţii întotdeauna

14 comentarii:

Anonim spunea...

Uneori are atata rost sa chemam doctorul pentru un balon, cateodata e atat de bine cand mergem la spital si dam ciubuc pentru intrusi elastici, din cand in cand e indicat sa cautam sa rascolim adancurile, iar de cele mai multe ori e eliberator de bine sa plangem pentru "nici o catastrofa". Nici o identitate nu se pierde, n-o sa uitam niciodata ca suntem pianisti, chair daca nu ne-am nascut cu degete lungi.

Andrei Păunescu spunea...

Elena,
Dar daca degetele de pianist tin locul tuturor?

enki spunea...

Citind poezia mi-am adus aminte de filmul "Pianistul", cum degetele sale i-au salvat viata. Cateodata degetele de pianist reusesc sa faca minuni.

CATALINA RUSU spunea...

nu doar degetele unui pianist pot face minuni, in general muzica este cea care ne salveaza din multe: de monotonie, de tristete, ea ne sensibilizeaza, scoate din noi ce e mai bun si mai frumos.muzica, cred eu este cel mai rapid mesager al iubirii.
ca tot veni vorba de iubire, imi permit sa va reproduc cuvintele unei persoane iubite de noi toti(dar am sa pastrez inca secreta identitatea acesteia):"TOATA VIATA MEA A FOST O LUPTA LA TEMPLUL FEMEII,O LUPTA PT. A MA PRIMI.AM CONSIDERAT DRAGOSTEA CA SINGURUL MOTOR ADEVARAT AL LUMII."sunt cuvinte care pe mine m-au miscat si am vrut sa vi le impartasesc si voua!

Anonim spunea...

Da, iti dau dreptate, a doua oara, degetele de pianist tin locul tuturor, atat de tare, incat are rost sa chemam, sa dam, sa cautam, sa rascolim, sa plangem. Atat de tare, incat nu stiu din ce motiv, "Andrei, care gaseste solutii intotdeuana", nu a inteles.

Anonim spunea...

DE VALENTINE' DAY, CU DRAGOSTE, GÂNDIND LA DRAGOBETE
Sunt un român european...bine temperat , am privirea, mintea şi sufletul, deschise spre valorile istoriei, culturii, civilizaţiei Europei, casa noastră comună, în care tocmai intrarăm, dar, într-o vreme a globalizării, a pierderii identităţii, într-o vreme când nu mai avem amintiri din...viitor şi e din ce în ce mai greu "să îţi prevezi trecutul", mă-ntorc cu nesfârşită.... dragoste, la Dragobetele nostru traco geto dac !
Oare va veni o zi în care Dragobetele nostru va fi sărbătorit în Europa şi în toată lumea, fie şi din spirit cosmopolit ?
Tuturor iubitelor (şi neiubitelor...încă, ce să-i faci, nimeni nu-i perfect!) , de Valentine' Day, un semn de iubire neaoşă, românească, de la Dragobete, "logodnicul păsărilor" ( atenţie, citiţi păsărilor, nu păsăricilor !)
A, iubite, a / Mai spune-mi ceva / Că mi-e drag să-mi spui / Ce nu ştiu ,drag pui / Că mi-e drag s-ascult / De dragoste mult / Haide, spune-mi cum se / Iubesc păsările / O , iubito, o, / Cred că tot ca noi / Copacii bătrâni / Acasă rămân / Ca nişte bunici / Cu puii cei mici / Care-n braţe-i leagănă / Până-i frunza galbenă /Pe urmă vin vântoasele / Şi nu-i nici o pasăre / Pe urmă le cad foile / Se-nvelesc cu ploile /Pe urmă îi dor crengile /Şi n-au ce să legene." Poem de dragoste, de Grigore Vieru, căruia, îi doresc din suflet, multă sănătate !
Dragă domnule Andrei şi dragi oaspeţi ai acestui blog,semn că-mi întoarceţi iubirea de ...IUBIRE, ar putea fi postarea unei poezii din marea poezie de dragoste a lumii şi a noastră, a românilor. Pentru că, întotdeauna va fi loc pentru IUBIRE ! De la Omar Khayam la Eminescu , de la Rainer Maria Rilke la Macedonski, de la Baudelair la Bacovia, de la Esenin la Nichita Stănescu, de la Evtuşenko la Adrian Păunescu, cu versurile căruia închei : "Şi totuşi, există iubire /Şi totuşi, există blestem / Dau lumii, dau lumii de ştire / Iubesc, am curaj şi mă tem "
De Valentine' s Day, vă pupă europeneşte , cu gândul la Dragobete, Drăgan-pupă fete

Anonim spunea...

E superba poezia dar si miinile "pianistului"care gaseste solutii la toate! Pot sa te contrazic?Totusi nu vreau sa te supar si sa iti stric seara!Poate ciu alta ocazie!

hippiepittis spunea...

Si pianul are tot corzi la baza, ca si chitara. L-ai incercat vreodata?

Andrei Păunescu spunea...

Hippiepittis,
Am incercat si pianul. Este, poate, mai complex decat chitara, poti face o polifonie de 10 note odata, e mai puternic etc, dar mi-e mai draga chitara. Intr-o istorie a chitarei electrice, se spune ca prapadita chitara a ajuns instrumentul planetei abia in secolul 20 pentru ca pana atunci nu avea puterea sa se bata in puterea sunetului cu alte instrumenet de concert, pian, trompete, vioara etc. Dup inventarea amplificatoarelor, lucrurile s-au schimbat. NU in ultimul rand, chitara este un instrument atat de democratic, incat oricine poate invata repede si isi poate lua orchestra celor 6 corzi oriunde, din pat pana in parc, din scena pana in baie. E ceva, nu?

Andrei Păunescu spunea...

Sora de mai,
Nu,nu ma contrazice! Mersi pentru complimente.

Andrei Păunescu spunea...

Anonim "Dragan",
Frumos comentariul, iar finalul e incitant. Imi poti da o lista cu beneficiarele pupacismului dragan?

Anonim spunea...

Andri, nu te contra zic deocamdata!Dar se poate sa trecem mai repede peste aceste inventii penibile de genul Valentine's Day? Sint convinsa ca macar Tu ma itelegi!

Anonim spunea...

nu inteleg poezia asta, e prea smechera pentru gustul meu

Andrei Păunescu spunea...

Anonimule,
Versurile pleaca, de regula, de la un adevar, uneori cu totul nepoetic, si ajung la cititor asa cum le intelege fiecare. Ar fi nepotrivit sa incep sa iti spun: aia inseamna cutare, ailalta inseamna cutare, balonul e din latex, degetele barbatului intra pe unde le lasa femeia, doctorul e internist etc. Asa ca, daca nu ai inteles prea multe, vin e a mea sau a ta sau a amandurora, dar nu conteaza deloc. Multumesc pentru interes.