23 februarie 2008

Sensurile domnului Geoană

Probabil de bucurie că Adrian Năstase a început să urce iar în PSD şi nu mai are decât un pas până să-l ajungă (şi - de ce nu? - să i-o ia şi înainte, dacă tot a făcut efortul), Mircea Geoană ne-a arătat la Consiliul Naţional din 22 februarie 2008 sensurile cuvintelor sale, care sunt mai complexe decât par la prima vedere sensurile degetelor sale:

1) În sus
(noua direcţie de zbor a lui A. Năstase);

2) În dreapta şi stânga, simultan
(sensul preşedinţiei sale);

3) În interior, direcţia cerul gurii
(sensul comentariilor sale despre poziţia în care e bine sau rău să te afli, în sex);

4) În jos
Lăsând să-i cadă din mână o bancnotă de 1 Leu, dl Geoană a spus:
“Aceasta e o monedă de 1 Leu”, arătând cum se prăbuşeşte ondulat dar sigur economia ţării sub liberali şi sub Uraganul democrat-liberal Băs.
Pentru dl. Geoană şi pentru alţi necunoscători, să arătăm alăturat diferenţa dintre banul de hârtie şi banul de metal: a) cel verde, de hârtie + plastic, cu chipul lui N.Iorga, este bancnota; b) cel lucios, de metal, este moneda;

5) Înspre camera plăcerilor
(M. Geoană: “Vă promit că o să ne închidem într-o cameră şi o să tranşăm acolo totul, ca între bărbaţi şi femei”);

6) Înspre dicţionar, direct la termenul “veleitar”.
(M. Geoană: “Priviţi! Har Domnului, conducerea PSD e plină de veleitari!”).
Ori a fost prea sincer şi critic în public, ori n-a ştiu că “veleitar” = individ cu ambiţii nejustificate. Oricum ar fi, nu e bine.

13 comentarii:

Darie Ducan spunea...

Numai la Geoană bancnota-i monedă,
Numai la Geoană teancu-i fişic,
Numai el nu se poate schimba
Cum geoană de pe geoană
Nu pot să ridic.

D.D.

Andrei Păunescu spunea...

Darie,
Poate vom afla de la dl Geoana, in cadrul acelorasi discutii de dupa Consiliul National PSD, semnificatia si raspunsurile expresiilor:
a) "Cum suna o canistra goala din tabla?",
b) "Cabotin la voi m-as duce",
c) "Presedintia trece, visele raman".
Pentru urmatoare perioada de mandat, liderul poate propune ca refren la imnul partidului urmatoarea strofa:
Fibra rosie de sfecla,
Prostanacul din porecla
E mai trist, ca s-a-nteles cu
Adrian si Iliescu.

Darie Ducan spunea...

Andrei,
Deşi am păreri politice de stânga, Geoană mi se pare impotent politic. Nu că o are mică(puterea politică, să zicem coagulatoare), ci eu cred că nu o are deloc.

Pădurea plină e de liGeoane,
plină de politicieni scorţoşi,
însă vţnătorul va şti unde să tragă
-mpuşcând prostănacii,să fie cocoş,

După atâtea găini de la Cornu
şi-n pollitică ştie a fi cocoş...


mai în glumă,mai în serios, mă bucur că a ieşit Năstase.

Dan Tanasa spunea...

Andrei, Darie,

Cred ca voi fi considerat radical dar zic ca ardem prea multa energie cu un partid care il promoveaza pe Vanghelie la carma Bucurestiului. Mai e de facut multa curatenie in PSD ca sa para un partid politic credibil, cel putin in ochii mei...:)

Doamne-ajuta!

Anonim spunea...

Asta-i mai lipsea lui Adrian Nastase. Sa-i compuna cineva o poezie in care sa-l laude. Daca Darie Ducan ar fi trait pe vremea lui Ceausescu, ar fi esuat intr-un poet minor, care-ar fi scris efervescent versuri pupincuriste. Ar fi ingrosat rindurile unor oarecare, lingai entuziasti cu suflet de contabil dintr-o comuna uitata. De ce nu-i spuneti, domnule Paunescu, ca nu are absolut nici un fel de talent la poezie si ca i-ar trebui, vorba lui Radu Stanca, o mie de ani sa recladeasca simtul poetic pe care l-a sfarimat natura in el de la nastere? V-am inteles ca preferati un prost care sa va laude unuia inteligent care sa va critice, dar crdeti-ma, atunci cind ii intinzi unuia dosul sa ti-l linga ii faci un mai mare deserviciu decit daca i-ai trage un sut in cur. Cit despre Geoana, de ce nu-i explicati care este de fapt adevarata dumneavoastra bucurie? Ca odata cu intoarcerea lui Nastase revin in prim plan toti dinozaurii PSD, si asta este in avantajul personal al dumneavoastra? De ce nu-i explicati cit de mult a stagnat economia Romaniei dupa 10 ani de regim PSD? De ce nu-l intrebati cum la o virsta asa de cruda a ajuns sa aiba pareri politice de stinga? Ce mutatii somato-psihice trebuie sa sufere creierul plapind al unui adolescent, astfel incit sa ajunga sa-i compuna ode lui Nastase? O injuratura scrisa de sus in jos intr-o poezie nu e vulgara, asa cum Apolinaire sau Henry Miller sau Celin nu sint obsceni. Vulgara e doar prostia si imaginea fundului aceluia care lasa limba celuilalt, mai mic si mai verde, sa-l incolaceasca.

Anonim spunea...

Din graba am scris "Celin" in loc de "Celine" si am uitat sa pun citeva virgule in textul de mai sus.
Ma indoiesc insa ca cineva ar fi observat ca am scris gresit numele marelui scriitor francez si-mi permit sa-l sfatuiesc pe tinarul Darie sa incerce sa parcurga macar citeva pagini din "Calatorie la capatul noptii".

Anonim spunea...

Oricine, nu mai face atat pe maestrul, nu faci decat sa aluneci in penibil si sa atragi antipatia celorlalti. Aici nu e nimeni in competitie cu nimeni; am observat, stai linistit, ca doresti cu orice pret sa te faci remarcat, foarte bine, ai reusit, te apreciem, insa nu suntem obligati sa-ti ridicam statuie. Aceasta forma de exprimare ascunde o sumedenie de complexe, venite din dorinta prea mare de notorietate; daca ai avea mai mult creier, ai face ceva cu el, nu te-ai juca adolescentin si fara nicio continuitate intr-un spatiu decent si populat cu bun-simt. Fac pariu ca deschizi zilnic blogul d-lui Paunescu (poate de zece ori), ca citesti absolut tot, ca te gandesti ce-ai putea scrie si tu, iar asta nu poate decat sa-l bucure pe autor. Foarte bine, stai pe aproape, fa trafic si tine-ne de urat. Stiu, probabil astepti cu sufletul la gura comentariile celorlalti si, te banuiesc ca ai discutii si cu prietenii (doar ai spus-o intr-un comentariu trecut), iar situatia asta e absolut fericita. Dl Paunescu a reusit ce si-a propus!
Pe Andrei Paunescu nu-mi ramane decat sa-l felicit pentru ca te-a incurajat.. Apropo: n-ai si alti amici la fel de fasneti ca tine?
Mai scrie.

Andrei Păunescu spunea...

Oricine,
(13 raspunsuri, ca sa iti poarte noroc)
1. Problema nu e sa scrii in favoarea cuiva, ci sa existe dreptul de a scrie si impotriva aceluiasi. Drept care exista, si aici, si oriunde. Pe mine ma ingrozesc cel mai mult exclusivismul si supararea unora pe altii pentru ca au si emit pareri diferite.
2. De ce nu crezi ca exista si oameni care simt nevoia sa scrie de bine de Nastase, asa cum tu, poate, ai scrie de rau? Il banuiesti pe Darie ca are ceva interese cu fostul premier? Ar fi putut avea, pana acum cativa ani.Nu ma pronunt, poate ca ii este consilier, cine stie?
3. Nu poti sa stii ce s-ar fi intamplat daca... sau daca... Poate ca ar fi esuat sau poate ca ar fi zburat. Probabil ca pupincurismul dumitale fata de cine stie ce persoane sau teme ti se pare justificat, pe cand al altora - nu. Nu te cunosc, ca sa stiu unde si cum iti ilustrezi caracterul si optiunile.
4. Nu spun decat ceea ce cred. Si nu cred ca Darie e "absolut" lipsit de talent. Dimpotriva. Sigur, are multe de facut ca sa fie cineva, dar inainteaza.Sau asa cred eu. Poate se pronunta si altii.
5. Ai o virulenta pamfletara care, desi semnezi altfel, iti tradeaza identitatea livresca recenta, cu care am decis sa nu mai comunic, cel putin deocamdata. Asa ca, pana una-alta, trebuie sa iti raspund, fiindca semnezi Oricine.
6. Desi te crezi inteligent (si esti, cumva), ai inteles foarte prost: nu prefer un prost care sa ma laude unui inteligent care sa ma critice, iar, daca urmaresti raspunsurile mele la comentariile primite, inclusiv poate la ale tale, semnate altfel, intelegi ca imi plac la fel de mult cuvintele cu substanta si cu forma interesanta, indiferent cum sunt pozitionate fata de mine. Ceea ce nu inseamna ca este cineva pe lume care sa vrea numai critici. Abia acela ar trebui sa se caute de boli.
7. Poti incerca sa gasesti sinonime mai rafinate, pentru cuvintul "cur", de exemplu?
8. Te banuiam de mai multa profunzime. Eu nu sunt nici membru, nici adept neconditionat al vreunui partid sau politician. Schema cu avantajele mele de la Nastase este ridicol de simplista. Ma mir ca ai putut-o exprima, si inca in scris. Ma mai mir si de locul acesta comun, cu dinozaurii reincarcati, care este, deja, ponosit. Or exista si dinozauri, dar eu mai uit la ce face omul, nu la etichetele pe care i le pune altcineva. Crezi ca, de exemplu, Ion Iliescu este de vina ca, de 18 ani, nu a rasarit un lider de stanga strasnic, care sa il puna in umbra? Crezi ca este vinovat Traian Basescu ca nu e nimeni, din grupul lui, capabil sa il infrunte? Cum sa nu isi faca de cap acesti oameni, daca nu au concurenta? Intre ei doi si majoritatea figuranta este, din pacate, o distanta care ii pastreaza activi si valabili, desi, im sine, ei nu reprezinta valori perene ale umanitatii. Prin comparatie, insa, au ajuns la altitudini ametitoare.
9. Imi poti enumera cateva avantaje pe care le-am pierdut, odata cu plecarea lui Nastase de la putere, sau pe cele pe care le-as castiga, daca ar creste la loc? Poate imi dai vreo idee. Inca nu am ocupat nici o functie politica, nici vreuna in administratia de stat, nici in diplomatie, nici in legislativ, nici in oricare alta combinatie a statului.
10. Despre politica si economie se vorbeste inatat de multe bloguri, emisiuni, publicatii si nu numai, incat am fi penibil sa cheltuim spatiu, mai mult decat am facut-o, cu subiectele astea. Dar, daca te uiti pe statistici, ai sa gasesti ceva surprinzator: stagnarea si involutia au fost atributele guvernarilor de dreapta, cel putin dupa 1990. Eu cred ca asta s-a intamplat nu pentru ca stanga noastra e performanta, ci pentru ca dreapta are mai multi idioti si incompetenti, postati in scaune mai ales pe baza de politicianism fara continut si de anticomunism post-mortem. As fi vrut si eu o dreapta solida, maiestuoasa, ca sa pot simpatiza, de exemplu, cu liberalii, pentru care si bunicul meu, si strabunicul meu (membri convinsi) au facut puscarie politica. Dar inca nu a aparut acea grupare. Iar afilierea la o sigla, de dragul siglei, nu al continutului, e ca si cum ai incerca sa te culci cu poza iubitei care nu e de fata. Adica un fel de masturbare. Cu foc!
11. Petre Tutea iti spune ceva? Omul a fost de stanga in tinerete si de dreapta la senectute. Crezi ca a procedat prost, neurmand modelul pe care tu il consideri nefericit?
12. Desele trimiteri la autori si citate nu te fac neaparat mai erudit, ci cred ca arata ca vrei sa se stie ca stii. Iar micile capcane cu transcrierile incomplete sunt batatorite demult. Ca si acrostihurile triviale.
13. Ai dreptate cu vulgaritatea. Dar tot vulgar este si sa insisti sa folosesti nu numai limba verde, ci si limbajul urat.

Andrei Păunescu spunea...

Unul,
La picaturile de acid ale lui Oricine, ai venit si ai raspuns cu o galeata de apa de izvor, pe care ai aruncat-o si cu care au curatat locul de ingamfare si de pofta maladiva de a distruge. Ma bucura si sensul celor spuse, si limbajul, si umorul, si ironia, de care dai dovada, dar si faptul ca nu ai ezitat sa scrii de bine, nu doar de rau. Te mai astept. Poate semnezi cumva mai iesit din comun.

Darie Ducan spunea...

Andrei,
Am citit aşa în fugă, ştiu părerea frunzelor căzute despre cele de pe ram. Nu o comentez,mă lasă rece. Nu răspund anonimelor. Mulţumesc pentru părere!

P.S. Nu numai pe Năstase trebuie să îl laud! Şi de la Bush aştept unele favoruri, dar l-am rugat pe Băsu să-l ţină el în osanale democrato-licuriceşti până îmi fac eu timp.Punct.

Andrei Păunescu spunea...

Darie,
Apropo de anonimat. Marea forta sta in a scrie de bine din anonimat, nu de rau. Ce semn de superioritate este acela sa dai cu piatra sau cu ocara din intuneric? Macar daca o faci, asuma-ti riscul, confruntarea, replica si raspunderea! La unii, nu e cazul, asa ca o mare parte din calitatile lor, ramase la stadiul de potential si de promisiune, li se ineaca. Sub cotele apelor constiintei. In plin marasm al complexului si inotului josnic, in cautare de libarci, nu de perle.

Anonim spunea...

Petre Tutea a regretat o jumatate de secol faptul ca a simpatizat atit cu stinga, cit si cu extrema dreapta. Cind era intrebat, după Revolutie, de simpatiile lui politice de dinainte de al doilea razboi, folosea des expresii ca "idiot" sau "dobitoc". Si, in plus, pe vremea aia stinga era doar un experiment in Romania, la care puteai visa, pentru ca n-aveai repere despre cum va sa fie. Aceeasi stinga l-a tinut apoi ani buni in puscarie pe acelasi Tutea, pe Vulcanescu si pe multi altii, printre care sint sigur ca s-ar fi numarat si Cioran, si Eliade, daca ar fi ramas prin tara. Revin cu raspunsul. A procedat foarte prost si a spus-o chiar el, pentru ca eu nu sint in masura sa-l judec. Va amintiti primele lui interviuri din '90, in care-l critica dur pe Iliescu? Pe dumneavoastra va inteleg ca aveti oaresce simpatii si nostalgii de stinga. E practic imposibil sa te poti desprinde de o lume in care nu doar ca ai crescut si te-ai format, ci in care ai trait extrem de bine. In care tatal tau era in culmea gloriei, i se scanda numele pe stadioane, traia intr-un oarecare lux in timp ce alti intelectuali infundau puscariile sau indurau exilul... Daca tata, un biet profesor de tara, regreta comunismul, si n-a avut mari foloase de pe urma lui, cum sa n-aveti si dumneavoastra un mic regret? Degeaba incerc sa-i spun tatalui meu ca ceea ce regreta nu e comunismul, ci tineretea lui, care a coincis cu regimul ala infect. Pe mine nu m-a surprins bucuria dumneavoastra stirnita de revenirea lui Nastase - resorturile sint evidente ... anumite avantaje, care i-ar reveni fostului mare poet in viata, nu dumneavoastra - pe mine, spuneam, m-a uimit procesul psihologic prin care tinarul Darie s-a gindit sa-i compuna o oda lui Nastase. Imi place sa cred ca a fost doar teribilism sau doar prostie juvenila declaratia lui de simpatie spre stinga. Astea trec. Te vindeci de ele. Am fost destul de mic pina in '89, pentru ca regimul ala imbecilizant sa nu-si puna amprenta pe caracterul meu, si destul de maricel incit sa-mi amintesc. Si sa nu uit. Sint de acord, Geoana este un papagal gol si dezacordat, dar si Nastase este latura cealalta a raului, si nu e greu sa-ti dai seama ca e intruchiparea absoluta a tot ceea ce s-a putut strecura din comunism pina in anii astia. Nu inteleg de ce l-ati atacat pe Geoana, totusi. El e atit de prost, incit se distruge singur. Nu trebuie ajutat. Are vocatia ratarii in politica. Nu vreau nici sa va acuz, nici sa va dau sfaturi, dar cred ca tinerii astia care ajung sa se manifeste in spatiul de fata nici nu sint interesati, nici fascinati de problema revenirii lui Bombonel. Va asigur ca sondajul cu inselatul e mult mai interesant pentru ei, si ca problema frumusete vs. suflet ii macina mai tare. Ati putea incerca si o intrebare de tipul: "ce va place mai mult, figura lui Geoana, sau posteriorul lui Nastase?"

Andrei Păunescu spunea...

Oricine,
1.Daca Tutea a regretat la 90 de ani simpatia de tinerete pt stanga sau dreapta nu inseamna nimic. El s-a format trecand si prin acele experiente, ca sa aiba ce renega, la varsta maximei intelepciuni, care nu e neaparat cea mai productiva.
2. Nu crezi ca ai spus de prea multe ori prostia asta cu simpatia mea fata de Iliescu sau Nastase sau cine mai stie cine? Iti mai spun o data: nu acestia au fost buni, ci ceilalti au fost mai rai decat ei. Nu s-a vazut destul de clar in rezultatele mandatelor de putere?
3. Eu, nostalgii? Habar nu ai cate discutii aprinse am cu oameni apropiati, ba chiar cu unele rude, despre nostalgia pe care o resping, atata timp cat se bazeaza pe o memorie selectiva a binelui din trecut si pe uitarea mai ales a relelor?
4. Nu cred ca am trait in viata o stare de mai mare eliberare interioara decat in 1989 cand am inteles ca lumea mi se schimba. Asa ca nu mia pedala pe prostia asta cu traitul bine. Stii tu cum a fost viata mea? Fireste ca nu, dar iti dai cu parerea. Preiei dumicati mestecati de altii si ii spui. Si sunt lucruri false, de multe ori.
5. Gloria tatalui meu e meritul lui si nici nu trebuie sa ma simt vinovat eu pt asta. Ba chiar, in multe capitole, sunt mandru de ea. Si-a facut-o singur. Numele i-l strigau pe stadioane platind bilet la suprapret ca sa o faca. Nu ii ducea nimeni acolo cu forta.
6. Ma deprima ingustimea si fundamentalismul tau de tip 1990-96, cu care promovezi ura fata de cei care nu au fost in puscarii, pentru ca altii au avut nenorocul sa fi fost dupa gratii. Confuzia ta in privinta apogeului tataui meu si a puscariilor politice este ori din necunoastere, ori din reacredinta: puscariile politice s-au terminat in 1964, iar AP a devenit personalitate populara dupa1970. Cum sta in picioare prostia pe care ai spus-o?
7. Nu regret nimic din comunism, ca sistem, pentru ca eu nu cred ca trebuie ales ce avea suportabil si pus in balanta cu ceea ce este azi mai rau. Sistemul era un tot si nu l-as vrea inapoi, pentru nimic in lume.
8. O alta neintelegere sau rautate este depre presupusa bucurie a mea fata de revenirea lui Nastase. de unde ai scos-o? Citeste textul meu de cate ori vrei si nu vei gasi decat niste ironii fata de Geoana, atata tot!
9. Nu exista statut de fost mare poet. Daca ai ajuns la acest nivel, iti raman cartile de valoare.
10. Tot timpul m-am straduit sa il conving pe tata sa nu mai piarda atata timp justificandu-se in fata celor ce-l urasc si il neaga si iata ca, la alta scara, fac exact aceeasi greseala. Daca nu pricepi cum stau lucrurile cu el, cu mine, cu comunismul, cu avantajele, cu Nastase etc, treaba ta. NU imi mai pierd timpul incercand sa iti arat cat te inseli. Cine e negru la inima, la suflet si iubeste ochelarii de cal, sa fie sanatos, in anonimatul sau!
11. Ai coborat rau nivelul discutiti, odata cu problema posteriorului. Conteaza posteriorul, sau ce face omul? Te mai intereseaza pe unde face sex Elton John, daca iti canta si iti compune asa cum o face? Te credeam mai rafinat si subtil decat esti de fapt. Ma dor dezamagirile, dar trebuie sa le accept.