27 martie 2008

Perle au fost, perle sunt încă (3), dedicate, tocmai azi, celui ce a fost George Pruteanu

Mondenităţi istorice

Teme:
a) Alegeţi personaje literare din opere tragice diferite, care să aibă trăsături comune. Argumentaţi opţiunea.
b) Dacă v-aţi întâlni cu personajul literar favorit, ce întrebare i-aţi adresa?

Fragmente din lucrările elevilor şi studenţilor:
a) Andrea Mărin păstrându-şi proporţiile e ca Victoria Lipan care a umblat după bărbatul iubit (Bănică Jr) indiferent de duşmani (Răduleasca) până l-a luat din şanţ şi l-a dus acasă, mort sau viu. Au ajutat-o un câine, un baltag şi nişte cunoştinţe, graţie cărora a obţinut satisfacţie. Mulţumită lor opera există.
b) Întrebarea mea: “Doamnă Andrea Mărin Bănică, mă bucur să vă văd live pentru prima oară, dumneavoastră nu mă cunoaşteţi, desigur. Sunteţi un mare fan al meu şi aştept fiecare emisiune pentru că aveţi harul de la Dumnezeu să ne mai încreţiţi şi nouă frunţile din când în când. Sunteţi zâna mea preferată! Aş mai avea încă o întrebare pentru dumneavoastră. Pot să v-o pun?”

Observaţii ale profesorului:
1) Nu e elegant să vorbiţi despre proporţiile unei femei, nici măcar după ce abia a dat naştere unui copil. Numele corect din opera lui Sadoveanu este Vitoria, nu Victoria. Nu reiese cine îl iubeşte pe Ştefan Bănică Jr, Andreea sau Vitoria? Mihaela Rădulescu s-a ilustrat ca o promotoare a acţiunilor de binefacere, deci plasarea ei ca singură reprezentantă a categoriei “duşmani” este nedreaptă. Confuzia continuă: în şanţ era Nechifor Lipan sau era Bănică Junior? Baltagul nu a avut un rol ajutător, pozitiv (asta presupun termenii “graţie” şi “mulţumită”), ci un efect criminal. Chiar dacă Andreea Marin este considerată una dintre zânele României, iar Mihaela Rădulescu una dintre marile dive ale României, nu cunoaştem opere în care cele două să fie personaje literare tragice. Poate în opere de caritate, în opere de audienţă TV sau în opera comună de întocmire a procesului verbal de predare-primire a aceluiaşi bărbat. Care poate fi, într-adevăr, o tragedie. Şi pentru cea care a divorţat, şi pentru cea care s-a măritat.
2) Andreaua e un instrument de lucru. Numele corect este Andreea, cu doi de “e”. Şi nu e Mărin (ca la “Nea Mărin miliardar”), ci Marin, chiar dacă teleasta a fost miliardară în lei vechi şi azi deţine un leu nou, cu verighetă.
3) Andreea Marin Bănică poate fi zâna dvs preferată, dar nu este şi personaj literar tragic. Cine a murit în ecuaţie, în afară de pasiune şi de audienţă, poate?
4) Care este întrebarea pentru favorita dvs? V-aţi pierdut şi chiar că aţi uitat să i-o puneţi! Cât priveşte formula “să v-o pun”, este foarte riscant să o adresaţi unei femei, de la prima întâlnire. Puteţi primi chiar şi o palmă de la adresantă, care e cunoscută ca o femeie aprigă.
5) De când îşi păstrează zânele numele de fată, alături de cel de măritiş?
6) Zânele se mărită? Apoi se tund şi se fac permanent?
7) Cu zânele se vorbeşte cu “dumneavoastră” sau cu “doamnă”? Mi se pare deplasat!
8) E greu de crezut că zâna este un mare fan al dvs. şi nu invers, mai ales că admiteţi că nu vă cunoaşte.
9) Frunţile se descreţesc, nu se încreţesc. Asta doar dacă n-aţi vrut să spuneţi că plângeţi la “Surprize-surprize” până faceţi riduri de expresie sau la Divertis, pentru că a plecat Gyuri Pascu.

Nota obţinută: -5 (pentru apelativele nepotrivite, pentru întrebarea nepusă zânei, pentru confuzia dintre literatura tragică şi televiziune, deşi multe programe chiar sunt o tragedie).



Fabulă de Bulă



Temă: Comentaţi cel puţin trei fabule.

Lucrare (fragmente):
a) Orbul a furat brânza în plisc şi s-a urcat cu dânsa în pom.
b) Morala căţelului sărac este să nu-ţi bagi nasul unde fierbe oala şi să nu faci drumuri inutile în dosul boului.
c) Lebedele moare întotdeauna la fiecare cântare.
d) Existenţa albinelor e periclitată mereu de gâze ca păduchele, rădaşca, şobolanii şi ursul brun care se caţără în copacii unde harnicele stau în colective şi depun faguri.

Observaţii ale profesorului:
a) Nu e vorba de orb, ci de corb. Aţi auzit incomplet când vi s-a suflat. Vă puteaţi da seama singur doar gândindu-vă cât de greu i-ar fi unui nevăzător să fure brânza şi apoi să nimerească pomul, în care să se mai şi suie, fără să se accidenteze. De asemenea, ar fi trebuit să ştiţi că marii scriitori nu sunt cinici, astfel că, dacă v-aţi fi străduit, aţi fi priceput că autorul nu putea folosi ca personaj de fabulă o persoană cu handicap, care, pe deasupra, nu are plisc, ci gură, ca şi noi.
b) Faceţi speculaţii forţate când atribuiţi câinelui o morală mai mult decât are, deşi adesea am avea de învăţat de la câini că, dacă nu suntem atenţi şi ne băgăm nasul unde nu trebuie, ne frigem. Este nefericită formularea “dosul boului”. Puteaţi scrie mai direct, mai simplu şi aţi fi fost mai apreciat.
c) Nu luaţi prea la propriu chestiunea cu cântecul de lebădă, ultimul, ce-i drept. Cuvântul “cântare” e nepotrivit, are mai mult conotaţie de nuntă, de botez, de petrecere privată sau de altă sindrofie. Iar apoi, dacă e vorba de moarte şi de mai multe lebede, ele nu moare, ci, în cel mai trist caz, mor. Cum adică “moare la fiecare cântare”? Apoi renasc şi cântă din nou? Atunci nu sunt lebede, ci Pasărea Phoenix.
d) Deşi echilibrul naturii este un mister excepţional de supravieţuire şi de sacrificare a celui mai slab, nu este foarte ştiinţifică teza dumneavoastră potrivit căreia duşmanii albinei ar fi “gâze ca păduchele, rădaşca, şobolanii şi ursul brun”. Pe de o parte, şobolanii şi ursul brun nu sunt gâze, pe de altă parte, rădaşca nu a fost surprinsă niciodată atacând albina. În plus, viziunea dumneavoastră despre felul în care albinele muncesc voioase seamănă mai mult cu un poem idilic de Coşbuc sau cu un film despre cooperativele nord-coreene, decât cu o realitate din natură. Nu în ultimul rând, albinele nu depun faguri, ci miere. Fagurii se construiesc. Tot de către albine.

Nota obţinută: -5 (măcar pentru sârguinţa cu care aţi depăşit substanţial norma de fabule cerută).



Balade populare anonime folclorice cu autor necunoscut



Temă:
Relataţi, pe scurt, faptele din “Mioriţa” şi comentaţi-le.

Lucrare (fragment):
Mioriţa relevă o povestire în care sunt implicaţi doi ucigaşi invidioşi vrânceni şi un cioban moldovean care când vor să-l omoare pe l-apus de soare ia fluierul şi o strigă pe mama sa cu brâul de lână.

Observaţii ale profesorului:
• Aţi luat prea textual cerinţa de a scrie pe scurt. Nici chiar aşa! Nu sunteţi la ştirile TV!
• Până la ducerea la capăt a crimei, chiar şi cei doi ciobani cu intenţii rele trebuie să se bucure de prezumţia de nevinovăţie, deşi, la ora la care s-au întâmplat faptele, nu se lansase încă Declaraţia Universală a Drepturilor Omului. Ucigaş e doar cel care a fost dovedit că a omorât un semen, cu sentinţă definitivă, sau cel prins în flagrant delict. Conflictul de aici se bazează doar pe ceea ce a tras cu urechea oaia, dealtfel, un potenţial bun ofiţer de informaţii.
• Dacă amândoi bacii uneltitori ar fi fost vrânceni, atunci toţi trei din baladă ar fi fost moldoveni. Unul dintre conspiratori era ungurean, nu-i aşa?
• Cu brâul de lână nu poţi striga pe nimeni, cu atît mai mult pe propria mamă, chiar dacă eşti în pericol de a fi atacat.

Nota obţinută: 5,25 (nu aţi ales cele mai bune cuvinte, dar nu tot ce aţi scris este fals)

22 de comentarii:

Anonim spunea...

Publicarea acestor perle imi aminteste de un indragit profesor care avea acest obicei ,de a posta gafele studentilor!Din pacate el a trecut azi in nefiinta...e vorba d George Pruteanu!Queenie

Anyry spunea...

Asa este, am gasit astfel de "perle" si pe site-ul www.pruteanu.ro . Era dezamagit ca unii studenti nu stiau nici macar lucruri esentiale...si pe buna dreptate! Dunmezeu sa-l odihneasca in pace...

Simo Kiddo spunea...

Dumnezeul sa-l odihneasca pe domnul profesor...
in ceea ce priveste perlele... de exceptie! trist este ca tot mai multi elevi "compun" tot mai multe perle si nu e bine deloc. ma uitam zilele trecute la un material filmat in liceul al. i. cuza (unde am absolvit si eu). era vorba de fapt despre filmul "liceenii" care apare pe dvd, dar a fost filmat in cuza si atunci oamenii s-au dus sa vada c stiu elevii de acum de "liceenii" de atunci. m-am intristat brusc cand i-am auzit vorbind pe elevii de acum ai acestui liceu... noi park nu eram asa tolomaci si batuti in cap :-|

Savin BADEA spunea...

Dragă Andrei,
1. Te felicit pentru invenţia culturală pe care eu aş numi-o "perla comentată", o nouă specie literară, educativă (ca fabula cu morală; Lev Tolstoi a inventat fabula fără morală).
2. De pe blogul tău am aflat trista veste a morţii lui George PRUTEANU. Acest mare OM, erudit şi monument de cinste şi corectitudine, împreună cu Răzvan CODRESCU şi cu mine formam grupul în viaţă a celor 3 care am tradus din "Divina Comedie" de Dante ALIGHIERI. Şi marele dispărut şi Răzvan mi-au permis să le folosesc textele (traducerile) pentru blogul meu (şi al lor) dedicat tuturor traducerilor romăneşti din marea capodoperă - am fost 13 - am rămas doar 2. Pe blogul meu şi pe această pagină aduc un ultim omagiu maestrului şi prietenului care mi-a spus că tăcerea lui despre mine e de bine. Din păcate, tăcerea lui a devenit o eternitate. Il regret nespus şi îmi pare rău că l-am cunoscut numai virtual (am o pagină pe saitul lui) şi de la TV. DUMNEZEU SĂ-L ODIHNEASCĂ ÎN PACE PE DRAGUL DOMN GEORGE PRUTEANU ! Îl regret mult, mai ales că înfiripasem o prietenie. Savin BADEA

Andrei Păunescu spunea...

Queenie, Anyry, Simo Copilu,
Orice moarte e absurda, dar plecarea profesorului Pruteanu mi se pare si mai absurda, mai ales ca, la sedinta de alegeri din catedra, de acum cateva zile, era parca mai tonic decat niciodata. Lui ii dedic textul abia postat, iar voua va multumesc pentru ca va ganditi la dansul. Ceea ce arata ca nu faceti parte din seria de tolomaci si tolomace, de care spune Simo.

Andrei Păunescu spunea...

Savin,
Multumesc pentru evaluarea categoriei textului. Ce ai scris despre G.P. nu are nevoie de adaosuri. Va fi greu de inlocuit substanta pe care acest om a avut-o.

Anonim spunea...

Textul e un gest in memoria lui George Pruteanu, care a fost un mare luptator impotriva degradarii limbii romane, un roman adevarat, exemplu de dirzenie pentru toti.
Dumnezeu sa-l odihneasca!

Alexia spunea...

Nu mi-a venit să cred ieri când am văzut ştirea...Mi se pare că în ultima vreme mor prea mulţi oameni buni, dar poate le este rezervat ceva mai bun pe lumea cealaltă...Sau cel puţin aşa îmi place să cred, pentru că şi tatăl meu a trecut în nefiinţă acum 6 săptămâni.

CATALINA RUSU spunea...

Vestea mortii domnului Pruteanu m-a intristat enorm, nu-mi vine inca sa cred, stiindu-l ce persoana plina de viata era si cata energie si buna dispozitie emana in jurul dansului.Intradevar in ultima vreme numai vesti rele vin, cu o zi in urma am aflat si eu ca tatal meu de o seama cu domnul pruteanu sufera de o boala incurabila foarte avansata.Ce sa spun, tinand cont ca ambele vesti le-am aflat la telefon acum cand suna nici nu mai imi vine sa raspund.Dumnezeu sa-l odihneasca acolo sus in lumea ingerilor si sper ca de acolo sa zambeasca ori de cate ori cineva ii va urma povetele.V amultumim pt. tot ce ne-ati invatat domnule profesor GEORGE PRUTEANU!

steffy spunea...

Faptul ca George Pruteanu a trecut in nefiinta chiar m-a socat. Era un om plin de viata, la cursurile caruia ne inghesuiam plini de placere. Este pacat, un mare pacat. Odihneasca-se in pace! Andrei, esti un om extraordinar, un profesor excelent. Imi pare rau ca nu pot ajunge prea des la cursurile tale..serviciul asta..

Anonim spunea...

Prietenul meu Dan mi-a dat un sms de dimineata, in care mi-a povestit ca femeia care are grija de copilul lui, in momentul in care a intrat in casa, a deschis discutia despre moartea domnului Pruteanu, si dupa trei vorbe in care si-a exprimat regretul, a zis: "Sa ma ierte Dumnezeu, da' tot timpul statea cu gura pe noi, ca nu scriem si nu vorbim bine. Ce i-o fi trebuit atita galagie?".
Eu cred ca dincolo de tragismul oricarei morti, a oricui, se gasesc tot felul de oameni care sa insire tot felul de locuri comune: ca a fost o pierdere uriasa pentru tara, pentru politica, pentru industrie, pentru economie ... Si falsitatea asta ma face sa pun la indoiala si regretul fundamental, fata de moartea acelei persoane. Mie nu mi se pare ca disparitia domnului Pruteanu lasa un gol in limba romana, nu cred ca este mai saraca fara dinsul, dar imi pare extrem de rau ca nu mai este. Nu cred ca a fost un om de o inalta tinuta morala, dar mi-ar fi placut sa mai fi trait o jumatate de secol. Din tot ce s-a spus despre moartea domnului Pruteanu astazi si aseara, peste ani imi va ramine in minte doar regretul simplu si sincer al bonei copilului lui Dan.

La Noyee spunea...

Pentru Liv,

Nu trebuie sa-ti scoti coltii si sa-ti arunci aroganta si in cazul asta. E nedrept ce faci, sunt oameni care cred in puterea cuvintelor si, de cele mai multe ori, regretul vine atunci cand nu te mai
astepti sa primesti raspuns, atunci cand "subiectul" te-a parasit subit, cand parasirea devine fireasca si neinteleasa. Tu nu faci decat sa fii altfel, dar "altfel-ul" tau provoaca repulsie, nu te astepta sa primesti omagii pentru textul tau, e sec. Are intr-adevar o doza de umor macabru, dar aminteste-ti ca te-ai uitat trei ore aseara la televizor si regretai moartea dl-lui Pruteanu. Nu trebuia sa fii postat nimic, esti fals.

La Noyee spunea...

sa "fii postat", e "sa fi postat". Scuze!

Anonim spunea...

Nu sint fals, spun ceea ce cred. Asa e, m-am uitat la televizor si imi pare foarte rau. Dar nu ma contrazic in ceea ce spun.

La Noyee spunea...

Dorinta de a scrie diferit fata de altii e mai mare decat orice, esti in stare sa povestesti in ras si moartea bunicilor tai, si moartea oricarui om. Asta nu te face mai diferit fata de altii, din contra, iti arata limita pe care o ai. Altii nu sunt in stare sa se exteriorizeze doar la gandul "cum ar fi daca", in schimb cand se produce un dezastru sunt de nerecunoscut. E o diferenta.

Anonim spunea...

Domnule Liv,dumneata care ai acuzat vaginurile provinciale de saracie cu duhul,ma dezamagesti profund ...varianta corecta este:eu sunt si nu sint cum ai scris!Inteleg acum de ce moartea d-lui Pruteanu nu te afecteaza prea tare...

Anonim spunea...

http://folk4noi.wordpress.com/2008/03/28/in-memoriam-pastorul-mioritei-netrufase/

Odihnească-se în pace

Simo Kiddo spunea...

ii scriu unui anonim: poate liv a scris asa tocmai din respect pentru domnul pruteanu. daca reusesti sa-i accesezi saitul (si asta fiind tot varianta G.P. pentru site) o sa vezi k dumnealui asa scria. :)

Andrei Păunescu spunea...

Elena,
Ai scris, parcă, şi în locul meu cele câteva gânduri binevenite, aşa că trebuie doar să îţi dau dreptate. Şi să îmi pară rău.

Andrei Păunescu spunea...

Anca, Alexia, Catalina, Steffy,
Va multumesc pentru randuri.

Alexia spunea...

Trebuie să recunosc că sunt puţin invidioasă pe voi toţi care aţi avut onoară să-i fiţi studenţi...Ce să fac, în Timişoara, mai rar avem astfel de profesori. Mi-ar fi plăcut să-l am şi eu profesor pe Domnul Pruteanu (sunt sigură că şi tu Andrei eşti un profesor excelent). Mi-au plăcut foarte mult emisiunile Domnului Pruteanu, întotdeauna am fost o promotoare a limbii române şi de aceea încerc de ceva timp să conving cât mai mulţi oameni să scrie cu diacritice pe internet şi dacă se poate să lase romgleza la o parte. Pe unii am reuşit să-i conving, cu ceilalţi va trebui să mă străduiesc mai mult.
www.diacritice.ro
P.S.: Nu uitaţi că tot datorită lui avem instrucţiuni în limba română pe toate produsele comercializate în România. Nu mulţi oameni şi-au lăsat amprenta atât de puternic în istorie!

Andrei Păunescu spunea...

Alexia,
Asa e: G.Pruteanu a facut lucruri memorabile, pentru ca a fost un om cu substanta, nu un om "din buze".