8 mai 2008

Ştefan Hruşcă şi Adrian Păunescu – o istorie pe scurt

1943, iulie, 20 – într-un sat din Basarabia, se naşte, din părinţi olteni, Adrian Păunescu.

1957, decembrie, 8 - într-un sat din Maramureş, se naşte, din părinţi de-ai locurilor, Ştefan Hruşcă.

1973, septembrie, 17 – Adrian Păunescu, numit de şapte luni redactor-şef al revistei Flacăra, inventează Cenaclul Flacăra.

1979, iunie, 17 – Adrian Păunescu, ca preşedinte al juriului Festivalului de folk de la Curtea de Argeş, îl descoperă şi îl premiază pe tânărul învăţător Ştefan Hruşcă.

1981, octombrie, 22 – în timpul turneului Cenaclului Flacăra, la Baia Borşa, Maramureş, Adrian Păunescu îl aduce pe scena sa pe Ştefan Hruşcă şi îi oferă un loc permanent în echipa sa.

1982, februarie – Crezând că vocaţia lui Ştefan Hruşcă nu s-a exprimat pe măsura potenţialului său uriaş, Adrian Păunescu îl invită pe Ştefan Hruşcă la o şedinţă de lucru de trei zile, la Sinaia, unde îi cere tânărului artist să compună pe loc câteva linii melodice, pe care îi scrie, pe loc, versurile pieselor “Rugă pentru părinţi”, “Sacra banalitate” şi “Întoarcerea ţăranului”.

1982, martie, 22, la Constanţa, A.P. programează pentru prima dată aceste piese pe scena Cenaclului (curând, şi la Radio Cenaclul Flacăra), iar “Rugă pentru părinţi” devine şlagăr naţional.

1982-1983 – Ştefan Hruşcă este unul dintre membrii de bază ai Cenaclului, participând la sute de spectacole şi fiind promovat de A.P. în numeroase emisiuni radio şi TV. În timpul turneelor, Şt.H. scrie împreună cu Adrian Păunescu cântecele “La nunta ta”, “Clopotul reîntregirii”, “Steaguri albe”, “Un gând de iarnă”, “Unitatea lumii”, “Dor de Cluj” (compoziţie integrală a lui A.P.), care se adaugă repertoriului, în care mai sunt piese ca “Imn vizionar” (versuri: Dan Verona), “Raza cerului senin” (Versuri: Horia Bădescu), “Linu-i lin”, “Mare iarnă o picatu”, “Am venit aici la voi”, “Măicuţa când m-o făcut”, colinde (folclor maramureşean).

1982, decembrie, 8 – Adrian Păunescu îl sărbătoreşte pe Ştefan Hruşcă, la 25 de ani, în sala sporturilor din Cluj, arhiplină, la concertul Cenaclului Flacăra.

1984, martie, 28 – În Casa de Cultură din Cisnădie (unde autorităţile au interzis brutal publicului să participe), se lansează, într-un spectacol al cenaclului, în care artiştii, aflaţi pe scaunele din sală, urcau, pe rând, să-şi cânte piesele, cântecul scris cu două zile mai devreme, de către Adrian Păunescu şi Ştefan Hruşcă, „Bieţi lampagii”.

1984 – Ştefan Hruşcă, împreună cu Vasile Şeicaru, alege să-şi continue drumul în afara Cenaclului Flacăra, la ale cărui spectacole nu mai participă. Până în decembrie 1998, când este invitat într-o emisiune TV a lui A.P. de la Antena 1, Ştefan Hruşcă şi Adrian Păunescu nu se întâlnesc şi nu vorbesc nici măcar la telefon.

1985, iunie, 15 – După spectacolul de pe stadionul din Ploieşti, Cenaclul Flacăra este interzis. Imediat, este oprită şi emisiunea de radio a cenaclului, iar în 8 iulie 1985, Adrian Păunescu este dat afară şi de la revista Flacăra, fiindu-i interzis să mai urce pe vreo scenă, până după decembrie 1989.

1985-1989 – Ştefan Hruşcă (adesea alături de Vasile Şeicaru şi Victor Socaciu), îşi continuă activitatea scenică şi îşi consolidează poziţia de primă mărime în folkul românesc, dobândită în anii de Cenaclu.

1990, mai, 7 – Pe stadionul din Turnu Severin, Adrian Păunescu reînvie Cenaclul Flacăra, dându-i un nume nou: Totuşi iubirea, cu care realizează până în 2008 peste 1000 de manifestări publice.

1991 – Ştefan Hruşcă se stabileşte în Canada. Adrian Păunescu rămâne acasă, în România, în ciuda marginalizării publice pe care o suferă, încă din 1985.

2001 – Adrian Păunescu reîntemeiază revista „Flacăra”, iar Cenaclul îşi reia numele „Flacăra”.

2003, august, 31 – La marele spectacol al Cenaclului Flacăra de la Chişinău, cu ocazia sărbătorii Limbii Române, Ştefan Hruşcă revine, după 19 ani, în Cenaclul lui Adrian Păunescu,alături de Vasile Şeicaru, Dumitru Fărcaşu, Cristian Buică, Maria Gheorghiu, Octavian Bud, Emeric Imre, Mădălina Amon, Andrei Păunescu, Adriana Margalina, Noni Răzvan Ene, Victor Georgian (acordeon), Cornelia Tihon (tilincă, fluiere, caval mare şi nai), Romeo Dumitrescu (vioară), Marius Iana Dobre (clape), Ionel Tănase Tase (tobe).

2007, noiembrie, 9, Adrian Păunescu şi Ştefan Hruşcă se reîntâlnesc, invitaţi la emisiunea „Duminica în familie” a Mihaelei Rădulescu de la Antena 1, unde plănuiesc un spectacol comun de muzică şi poezie, la finalul turneului aniversar „Ştefan Hruşcă – 50”.

2007, noiembrie, 13 – Ştefan Hruşcă, după emisiunea „Noi între noi” de la Radio Bucureşti, în care este sărbătorit în devans la împlinirea vârstei de 50 de ani, îi oferă realizatorului Andrei Păunescu un interviu de destin, publicat în revista „Flacăra lui Adrian Păunescu”, în care mărturiseşte: „Cenaclul Flacăra a fost mişcarea care a stat la baza învigorării generaţiei care a ieşit în stradă în 1989... Aşa s-a făcut verde pentru direcţia mea de mers, când aveam 24 de ani... Sunt bucuros să fi făcut parte din Cenaclul Flacăra, în care am intrat destul de târziu, în 1981, şi în care am stat numai trei ani, care mi-au ajuns pentru o viaţă. Au fost cei mai frumoşi ani din viaţa mea.”

2008, mai, 5 – La sala mare a Teatrului Naţional din Bucureşti, plină cu 1000 de spectatori, are loc, timp de două ore, spectacolul-eveniment „Ştefan Hruşcă, Adrian Păunescu – Rugă pentru părinţi”.

4 comentarii:

Carmen spunea...

dupa bucuria unui raspuns la un email scris dnului Paunescu,a venit Clovnul,apoi emisiunea radio cu Tatiana ...apoi aceste randuri de azi ..in mod sigur primavara asta vin peste mine toate bucuriile de ani si ani...multumesc,Andrei,o zi frumoasa!

Anonim spunea...

MULŢUMIM ANDREI !
este una dintre acele ocazii pentru care invidiem noi provincialii pe cei din Bucureşti
să vezi înregistrări tu care ai crescut,iubit,trăit hrănindu-te şi cu tot ce a însemnat ADRIAN PĂUNESCU şi CENACLIL FLACĂRA este nedrept dar ... cine a spus că viaţa-i dreaptă
te salut,
Angela

Andrei Păunescu spunea...

Angela,
Ma faci sa ma simt mic de atatea cuvinte frumoase, chiar si pentru invidia pozitiva de care amintesti. Dar voi creste la loc!

Anonim spunea...

Andrei,
nu ai nici un motiv să te simţi nici mic nici invidiosopozitiv
ERAI şi tu acolo
ai făcut parte din totul ăla destulă vreme
şi te-am ascultat cîntînd cu Cristi Minculescu
ce,îi puţin lucru ...
toată admiraţia
şi eşti,chiar eşti la loc
Angela