11 iunie 2008

Muşti, gâşti şi răţi

Memorialistică de vacanţă semidoctă

Scriu din vacanţă. E concediu. Mi-am luat câteva libere. Sunt la ţară, într-un mediu rustic ca de basm şi de poveşti. Numai praf, dar parcă respiri altfel. În zori de zi nişte şoferi localnici neaoşi beţi cu câteva Dăcii au venit în trombă de la o înmormântare şi au făcut varză nişte gâşti şi răţi care scurmau agale în băligar. Îi înţeleg că erau îndoliaţi, dar de ce să omoare paserile oamenilor? În altă ordine de idei, mă inervează că e plin de muşti, dar măcar ţânţarii e bine că nu prea m-au perturbat. Fac protuberanţe dacă mă muşcă. La muşti nu am alergii. În prima zi am mâncat vreo două sute de cireşi şi cred că mi-au cam făcut rău sigur. Toată noaptea am stat prin curte dar a meritat zic eu.
Peste drum, doi neni au o terasă cu parabolică. Sunt şi două mamari, probabil nevestele lor, care servesc cu vodci, beri, eugenii şi pe la 9 seara pleacă pe la căşi din lipsă de clientelă sau de bani. Aseară a fost un documentar cu galioane şi caravele franceze de acum sute de ani, care aveau ditamai tunurile la prori, dar la pupi nimic. Pupile, descoperite, erau fără nici o apărare. De aceia cocoşul calic era uşor de bătut de engleji. Nu contează câte armate viteze ai, dacă tehnica era execrabilă, totul se pierde pe fundul abisului mării. Şi nu erau nici veşti de salvare pe atunci. Dacă cădeai în apă, pa şi pusi.
A fost mare circ în campania electorală pentru alegerile locale. Eu, fiind aici, n-am putut vota şi nici ai mei nu au putut să votează, dar sper măcar că va fi mai bine dacă au câştigat ai noştri. Ce or găsi de râs oamenii că au candidat Marcel Muia şi Vasile Labă. Ei, şi? Dacă sunt gospodari, foarte bine! În orice partid s-ar manifesta. Oricum, ce alegem aia avem! Asta nu a înţeles electoratul semidoct. Un arogant încrezut de la terasă care voia neapărat cu tot dinadinsulaive umor a inventat nişte glume populare, cică dl. Muia ar fi avut slogan electoral “Dacă nu mă votaţi, o s-o luaţi în bot!”, iar dl. Labă cică ar fi mers cu lozinca “Alegeţi Laba, ca să n-o frecaţi după aia!”. Exagerări supradimensionate într-un limbaj subliminal de cea mai joasă spiţă.
Pe de altă parte, să nu uit că începe turneul de la Roland Baros. Poate anul ăsta se hotăresc, renunţă la zgură şi trec în fine la tartan până la urmă. Praf, praf şi iar praf! În plus, fumatul, care e un viciu păcătos, mă ucide şi îmi face foarte rău. Simt asta, dar nu am ambiţie. Mi-am propus, până în iarnă, să renunţ la acest obicei novice şi, orice ar fi, mă las. Sută-n mie!

6 comentarii:

Anonim spunea...

Andrei, nu ma mira ca esti foarte talentat in ale scrisului (parca n-ai fi avut cu cine semana). Citind aceasta postare m-am stricat de ras.
Felicitari pentru cum scrii dar mai ales pentru ceea ce faci pentru tineri in cadrul Cenaclului. Daca innainte de '85, Cenaclul a avut un rol deosebit in trezirea sentimentului patriotic al romanilor dar si promovarii unor artisti si a muzicii lor. Astazi, o mare parte a tineretului, si nu numai, sufera de o crasa incultura muzicala, neascultand decat manele, muzica prostului gust, muzica cocalarilor, muzica cantata de niste inculti pentru si mai mari inculti. Cenaclului Flacara ii revine acum o sarcina de loc usoara fata de cea din-nainte de '85 si anume, aceea de a face o educatie muzicala romanilor, prin muzica de calitate pe care o promovati. Este o sarcina deosebit de grea, dar, numai Cenaclul mai poate indrepta ceva. Am 54 de ani, iubesc toate genurile muzicale, dar, consider manelele, un gen (asa zis) muzical, care imbecilizeaza natia asta a noastra.Si asta ma doare.Sunt dezolat cand vad tineri care nu apreciaza muzica adevarata, ma doare incultura lor.Si asta Andrei,din pacate, a capatat proportii de masa. Stiu ca tu si d-l Adrian Paunescu, in putinul timp liber care-i mai ramane, nu faceti altceva, in cadrul Cenaclului, decat un act de cultura, de adevarata cultura. Succes in activitatea Cenaclului si in ceea ce v-ati propus. Si...inca o data felicitari pentru blog.
www.neacostache.com

hippiepittis spunea...

Mi-a placut stilul si folosirea atator regionalisme si arhaisme, ca si a limbii simple de la tzara, toate acestea insa fara a cadea in vulgar. Sugerez autorului ca in ultima zi a vacantei la tzara sa asculte " Viatza la Tzara" , versiunea din 1980, sau daca nu o are, cea din 1995.

Kannaary spunea...

Orice nu este in oras e minunat, ne aduce mai aproape de ceea ce sunem cu adevarat. Avem nevoie de liniste uneori , avem nevoie de natura , avem nevoie de viata si unde o putem gasi mai adevarata decat la tara , pe meleagurile pline de frumusete ? Sper sa va simtiti bine acolo unde va aflati . (P.S. cu emisiunea de la radio ce se va intampla cat timp sunteti plecat ?)
Despre fumat pot spune ca am auzit ca e foarte greu sa te lasi , dar cum si cea mai grea boala isi gaseste alinare intr-un suflet ce se vrea sanatos , cred ca si viciile isi gasesc "nasul" .

Andrei Păunescu spunea...

Nea Costache,
Sa traiti si sa ganditi si sa scrieti tot asa de substantial ca in comentariul dvs. Multumesc. Nu am ce spune mai mult, pentru ca aveti dreptate si atat, in chestiunea imbecilizarii. cat despre cuvintele referitoare la mine sau la tata, m-am facut mic pe timpul lecturii. Si m-abucurat ca v-ati stricat de ras. Sper ca ati fost la service si v-ati reparat, intre timp. Toate cele bune! Iertare pentru intarziere.

Andrei Păunescu spunea...

Hippiepittis,
Iar mie mi-a placut ca ti-a placut.

Andrei Păunescu spunea...

Kannaary,
1.Orice, in afara de apa calda si canalizare si inca vreo cateva redute ale civilizatiei, care, cand lipsesc, situatia nu miroase bine. la propriu si la figurat.
2. In rest, ai dreptate, dar se pare ca as putea fi un bun mincinos (toti imi spun ca mint prost, ca ma schimonosesc), pentru ca te-am facut sa crezi ca sunt la tara, iar eu am scris textul asta din scaunul meu bucurestean. In plus, nu am fumat niciodata. Deci te-am pacalit, nu am fost nicaieri (decat daca poti considera New Yorkul la tzara). Dar ma voi duce, cu primul prilej, in Bucovina, in Mures pe Valea Gurghiului sau in Oltenia, sa iau din nou aerul ireal de care vorbesti. Mersi, te salut cu drag.