7 august 2009

Nestemate şi aberaţii

Perle vechi şi noi din balta media

• Antena 3: „O zi grea îl aşteaptă pe Adrian Năstase, în lupta sa împotriva justiţiei”. (16 iunie 2009, în aşteptarea verdictului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în Cazul Zambaccian).

• „Ne pare bine că ne aflăm în mijlocul vostru şi voi sunteţi în mijlocul meu”. (un moderator ştie cum să-şi folosească mijlocul ca să obţină audienţă).

• Costin Mărculescu, vorbind despre nefericita Ştefania, a cărei procesiune funerară şi al cărei aspect în sicriu se comentau la OTV: „Arăta foarte bine”. (nimic mai frumos, nimic mai bine, decât ca hainele şi sicriul răposatei să fie în ordine).

Perle lugubre pe tichia stadioanelor

• „Fotbaliştii au transpirat din greu pe Lia Manoliu”. (absenţa cuvântului „stadionul” din propoziţie duce la interpretări perverse).

• „Plouă pe Nicolae Dobrin, dar galeria piteşteană este fericită” (nefericitul efect se putea evita prin simpla articulare a cuvântului „arenă”).

• „Lângă Dan Păltinişanu, suporterii timişoreni s-au bătut până la sânge cu fanii arădeni înainte de meci” (evident, e vorba de stadion, nu de regretatul sportiv, care nu ar fi tolerat asemenea violenţe).

• „Extaz tipic oltenesc şi un gazon proaspăt, cu un drenaj fără cusur, pe Ion Oblemenco”. (lugubră formulare, mai ales că, în popor, sunt cunoscute imaginile despre „locul cu verdeaţă” spre care ne ducem cu toţii, golgeteri sau nu).

Perle la ceas de sărbătoare multi-confesională

• „Fie ca când lumina se va arăta, creştinii se va bucura în orice colţ al globului s-a afla”. (poftă bună şi cacofonie unsă, pentru toţii creştinii care se va bucura, fie catolici, fie ortodocşi, în toate colţurile globului).

• „Să ne bucurăm de deliciile sărbătorii de Paşti”. (nu se precizează dacă judecata, drumul Golgotei şi crucificarea fac parte tot din lista deliciilor).

• „Musulmanii ţin postul cel mai dur şi se salută cu Hai salam, salam!”. (dacă salamul este vegetal, nu este niciun păcat).

• „Zilele libere de Crăciun este fericita ocazie de a vă ura noi succese în muncă” (dacă zilele este fericita ocazie, atunci se explică de ce, şi în vacanţă, agramaţii munceşte, pentru succesuri, fără îndoială).

• „Magia luminii şi picătura sfinţită de untdelemn dela Betlemn vestejeşte miracolul magilor şi speranţa omenirii pentru mântuirea pe mapamond”. (această operă de tip macrameu-mileu îşi conţine comentariile: untdelemnul trebuia să rimeze cu ceva şi atunci a fost inventat Betlemnul, iar vestitul şi vestejitul au fost reunite în cel mai nefericit numitor comun al omenirii de pe lumea mapamondului).

• „Bucatele alese şi vinul bun să dăinuie veşnic pe mama voastră”. (autorul a uitat să trimită şi normele tehnice de aplicare: dăinuirea să se facă pe mama voastră sau pe masa noastră? Şi nici nu ar fi mai bine ca bucatele să dăinuie temporar, căci se pot altera).

• „E-un somn în sălcii prins în răstignire / Şi plânge mieii-n plaiuri cu verdeaţă, / Hristos să dea lumină şi iubire / În noaptea remuşcării morţii întru viaţă” (se pare că e vorba de un peşte crucificat într-o salcie şi de o turmă de miei plângăreţi, care se unesc întru paradoxul fără de prihană).

• „Să aveţi parte de tinereţe fără bătrâneţe şi în veşnica joacă sprinţară cu ruleta timpului să nimeriţi numai pe gaura norocoasă”. (când te joci prea sprinţar cu ruleta, nu e bine să vorbeşti de gaură, că îţi intră bila sau parul în fund!).

• „Un an nou cu riscuri mici şi cu rulaje mari!” (Lipseşte din această urare de categoria business doar un şut cu ristul, ca să avem întregită trilogia ligamentelor fesiere).

Perle de petrecere

• „Nu mi-a lăsat la plecare / Nici vorbă şi nici scrisoare” (extrase dintr-un vechi cântec de mahala, în care alăturarea defectuoasă de cuvinte are puternice efecte odorizante).

• „Astăzi e ziua... dumneavoastră!” (versiune politicoasă a piesei „Astăzi e ziua ta”, murmurată la ureche de un angajat, şefului aniversat).

Perle interetnice

• „Am rămas pervers când am văzut cum arabul de vizavi îşi bătea nevasta şi, când a venit poliţia, tot ea a zis că nu s-a-ntâmplat nimic”. (necunoaşterea limbii române atrage după sine un efect pervers, în loc să te lase perplex).

„Ţiganii din clanul Antelopă şi-a rădicat un palat mai ca a lui bulibaşa din Strehaia: are 12 dormitoare, 10 băi, calculatoare cu ultimul Indos Vista în fiecare cameră şi un lizing uriaş la parter de 90 de metri pătraţi în care e un vultur cu motor care dă din ăripi cu telecomandă.” (În economia neagră, jargonul face din traficanţii de anvelope – clanul Antelopă, din Windows – Indos, din living – lizing şi din aripi – ăripi).

• "Ajutaţi-ne şi pe mine cu un bănuţ!"


P.S. Dacă daţi de alte perle, trimiteţi-mi-le.

6 comentarii:

Anonim spunea...

Andrei .am aflat de Tatiana,nu pot sa cred...mi-e rau...cum e posibil...?V.

Anonim spunea...

Condoleante... Inca un Inger a urcat in ceruri... Am pierdut o mare voce, din pacate mult prea putin ascultata si apreciata in timpul vietii sale... Merita mult mai mult, dar cred ca acesta e un blestem al natiei noastre, sa ne descoperim valorile abia atunci cand nu mai sunt...
Emma P.

Dani spunea...

A murit Tatiana...ma doare sufletul...

Radu Tudor spunea...

Tatiana Stepa, un nume de referinta in muzica folk....acum, nu mai e....Dumnezeu s-o odihneasca !

calliope spunea...

http://www.desprecopii.com/info.asp?id=195

Aici sunt nestemate...
pentru ca aici ati cerut nestemate ...aberatie este insa moartea unei fapturi firave si pure ...

Anonim spunea...

Am ramas mai putini! Ce punem in loc???