Din puţul fără fund, cu telecomandă
• „Cursele de GT3 se desfăşoară în concomitenţă şi pe acelaşi circuit cu cele de Formula 1.” (Dan Alexandrescu, TVR1, 9 mai 2010)
Şi aşa era cam dezordine în lumea sporturilor cu motor, dar, după cele spuse de specialistul nostru numărul 1 în Formula 1, rezultă că s-a ajuns la haos total: pe aceeaşi pistă, la aceeaşi oră, se întrec maşini din clase diferite, din competiţii diferite. E ca şi cum ai pune în aceeaşi plasă câteva mere, câteva cărţi şi câteva copane de pui şi i-ai cere vânzătorului să ţi le cântăreasacă. Sau nu: pe aceeaşi pistă, ai da startul pentru doi sprinteri, un halterofil, doi biciclişti, trei avioane şi un tigru.
• „Ambii piloţi ai echipei italiene reuşeşte să se claseze în puncte.” (Dan Alexandrescu, TVR1, 9 mai 2010)
Bravo lor! Înseamnă că sunt unul pentru toţi şi, mai ales, e toţi pentru unul. Dacă amândoi e o echipă, sigur ei ştie că poate să reuşeşte numai împreună. Când piloţii munceşte, echipa reuşesc.
• „Meciul se îndrepta spre un 0-0 la pauză, dar a venit capodopera... repet încă o dată: capodopera lui Stancu din minutul 45!” (Horia Ivanovici, FC Vaslui-Steaua 2-1, Digi Sport, 10 mai 2010)
Mai multe chestiuni de lămurit: a) cu o capodoperă ca o floare, nu se câştigă meciul, indiferent că suntem în plină primăvară; b) dacă nu ni se repeta încă o dată iarăşi din nou pentru a doua oară, nu pricepeam; c) pentru intrarea în Liga Campionilor, se pare că e nevoie nu numai de o capodoperă în atac, dar şi de realizări de geniu în apărare; d) nu cumva termenul capodoperă este o ţâră exagerat, ţinând cont de context (gazon, Vaslui, bătălie acerbă pentru locul 2, Stancu, Steaua, Becali, Porumboiu)? Ce cuvinte mai rămân disponibile pentru Coloana infinită, Venus din Milo, Gioconda şi chiar pentru golurile dela Mondiale marcate de Pele, Maradona, Hagi?
• „A fost şocul destul de dur.” (Digi Sport, 9 mai 2010)
Nici şocurile nu mai sunt aşa de dure ca altădată! Criza le moaie până la moderat, de ajung blânde, tandre, delicate, catifelate, încât nici nu le mai simţim.
• „Pentru 6 mai, ploile vor fi, evident, ploi de vară, torenţiale.” (Mihai Jurca, meteo, Antena 3, 6 mai 2010)
a) Nu numai natura a luat-o razna, dar şi crainicii, dacă ploile de mai ajung să fie, evident, de vară, evident torenţiale; b) Vom ajunge să spunem: atenţie, cod roşu: urmează în luna mai ploi de primăvară, precipitaţii normale! c) chiar dacă nu s-a publicat încă în „Monitorul Oficial”, e clar că s-a trecut pe faţă la clima cu doar două anotimpuri, care funcţionează, de facto, ilegal, imoral şi clandestin, de vreo 10-15 ani.
• „Cum să vă spun eu ţie: de-aia sunt plătiţi poliţiştii!” (cetăţean intervievat la OTV, „Judecătorul”, 10 mai 2010)
Geniul popular rezolvă două probleme dintr-un foc: a) omul simplu vorbeşte în acelaşi timp la plural (cu telespectatorii) şi la singular (la pertu, cu reporterul). Mai lipsea ca, pe fundal, un om al străzii să strige: „Ajutaţi-ne şi pe mine cu un leu!”
• „Probabil că ne e foarte greu cu toţii.” (Iulia Vântur, „Dansez pentru tine”, ProTV, 7 mai 2010)
Nu ştim ce e probabil la „Dansez pentru tine”, dar ştim sigur ce nu e bine: „vorbesc pentru tine”.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu