Din puţul fără fund, cu telecomandă
• „În Bucureşti e un polei foarte... foarte impresionant... Oamenii se îndreaptă spre biserici... şi bine fac... E prima duminică după Anul Nou, dacă nu chiar a doua!” (Iosif Buble, Antena 3, 9 ianuarie 2011)
În afară de faptul că, după lungi momente de suspans, am aflat că poleiul e foarte impresionant şi că e bine că oamenii sunt credincioşi, fostul reporter de teren, instalat prin nu ştim ce minune sub pălăria atât de largă de moderator de studio, a dus tensiunea până la cote paroxistice şi a afirmat temerar că, deşi trăiam în direct o duminică de 9 ianuarie, era vorba de prima duminică a anului?! Săptămâna de 8 zile au inventat-o deja cei de la Beatles („Eight days a week”), aşa că doar săptămâna de 9-10 zile putea fi o nouă marcă, protejată de dl Buble, care, în final, spre a răsuci cuţitul în rana scepticilor, a fost de acord să accepte că, totuşi, în 9 ianuarie, era vorba de a doua duminică din 2011.
• „Începem pentru început cu cea mai importantă informaţie: mărturiile criminalului de la Cernavodă.” (Cristina Şincai, Realitatea TV, 7 ianuarie 2011)
Nu vă grăbiţi să credeţi că e vorba de o simplă tautologie – a începe cu începutul! Fraza mai are un schepsis: prima ştire din jurnal – culmea! - e şi cea mai importantă!
• „Mintea umană este complexă, uneori nu ştii la ce să te aştepţi.” (Diana Sarca, poliţistă la Omoruri, Realitatea TV, 7 ianuarie 2011)
Să reţinem acest postulat de la un capăt la altul, ca pe o descoperire de ultimă oră: mintea omului e complexă şi e capabilă de surprize! Şi atunci viaţa cum mai e? Crima de la Cernavodă ştim că nu se rezolvă uşor, dar cu o asemenea concluzie trasă timpuriu, ancheta va fi mult mai facilă.
• „All we need is love, celebrul cântec al lui Mircea Radu de pe când făcea Din dragoste.” (Dana Grecu, Antena 3, 6 ianuarie 2011)
Şi noi, care crezuserăm, ca atâtea miliarde de pământeni, că renumita piesă e compoziţia cuplului Lennon-McCartney! Dana Grecu a scormonit, a investigat şi a scos adevărul la iveală: cântecul lansat în 1967 de către trupa Beatles a fost compus de un român, născut în 1968, nimeni altul decât omul de televiziune Mircea Radu! Mari compozitori, nu doar străluciţi cunoscători de muzică, şed printre noi, în haine de teleaşti!
• „După ce va trece ura, prostia - chiar dacă prostia nu trece întotdeauna - interesele, mandatul lui Boc ca prim-ministru va fi reevaluat. Până la urmă, Boc e premierul care schimbă România şi instituţiile lui Iliescu.” (Traian Băsescu, televiziunile de ştiri, 6 ianuarie 2011)
Două sublinieri avem de făcut în afirmaţia şefului statului: 1) Suntem siguri că, la fel cum unii fundamentalişti sinucigaşi sunt păcăliţi de liderii lor că, dacă se aruncă în aer, vor avea parte de o existenţă fericită în lumea de dincolo, şi premierul Emil Boc îl crede pe Traian Băsescu atunci când Marele Băs îl gâdilă cu iluzia că lumea îl va ţine minte frumos, după. În realitate, nu ar fi nicio problemă dacă Boc şi-ar face sieşi orice, dar el pune dinamită ţării şi asta nu e o glumă, indiferent de garanţiile băsiste, care se ştie cât valorează; 2) Ne îngrijorează gramatica fostului bun vorbitor Traian Băsescu, cel care a ajuns cu deruta până acolo, încât face dezacorduri grave, chiar şi între subiect şi predicat (ura, prostia, interesele VA trece). Odată cu popularitatea, se duce la vale şi acordul.
• „Eşti printre privilegiaţii care ai lucrat cu Gopo.” (Iuliana Marciuc Enache, către Medeea Marinescu, TVR2, 5 ianuarie 2011)
Alo, Tevereul? Ce se întâmplă cu prezentatorii? Să nu ştie domniile lor că se spune corect „privilegiaţii care AU lucrat”? Lasă, că nici cu actriţa Medeea Marinescu nu ne e ruşine, în replica următoare ajungându-ne la urechi altă trăznaie:
• „Dar, cu toate astea, nu mi-l amintesc urlând (pe Ion Popescu Gopo).” (Medeea Marinescu, TVR2, 5 ianuarie 2011)
Pentru amatorii de pleonasme şi, în primul rând, pentru actriţa sus-menţionată, completăm spaţiile lăsate goale pentru realizarea unui pleonasm cvadruplu: dar însă totuşi cu toate astea.
• „Orice variantă poate fi posibilă.” (Victor Becali, sport.ro, 6 ianuarie 2011)
În ce-l priveşte pe Adi Mutu, din păcate, credem că orice variantă poate fi imposibilă! Cu siguranţă că e incert totul.
• „Sigur că probabil zilele viitoare vom afla cine ştie ce.” (Adrian Ursu, Realitatea TV, 7 ianuarie 2011)
Contradicţia în termeni de la început (prin care certitudinea este dată drept incertă) este completată cu o altă formulă-zălog a bunei informări jurnalistice: vom afla cine ştie ce! Mai precis chiar că nu se putea pronunţa nici măcar Adrian Ursu, pe care, maliţios, Mircea Badea în alintă „Zeul somnului”.
• „În anii ’50, pe vremea lui Voinescu, echipa naţională juca decât 3 meciuri pe an... cam în jur de...” (Florin Prunea, B1TV, 26 noiembrie 2010, reluare în 7 ianuarie 2011)
Noi nu avem pretenţia ca fotbaliştii să fie savanţi în limbă română, dar măcar Prunea, după ce ne-a mâncat meciul cu Suedia din 1994, când puteam intra în semifinalele CM din SUA, putea învăţa să evite o asemenea aglomerare de prostii pe frază pătrată.
• „Se poate întâmpla multe în acest retur.” (Viorel Nicoară, Antena 3, 10 ianuarie 2011)
Proaspăt transferatul fotbalist de la CFR Cluj doreşte să fie optimist la noua sa echipă şi trânteşte un dezacord demn de divizia C a limbii române, nu de Liga Campionilor, unde clujenii mai vor să ajungă o dată, înainte ca masa bogaţilor europeni să devină iarăşi un lux pntru fotbalul românesc.
• „Lui Corneliu Vadim Tudor i se va cere scuze, prin telefoane private, de către politicieni.” (Vasile Dâncu, Realitatea TV, 7 ianuarie 2011)
Hai, mai treacă-meargă formula greşită, dar larg răspândită, „a cere scuze” (corect se spune „a prezenta scuze” sau „a cere iertare”). Dar nu avem nicio îngăduinţă faţă de dezacordul subiectului cu predicatul, indiferent că autorul este specialist în sondaje şi numărători. Câtă credibilitate să mai aibă cifrele date publicităţii de institutul lui Vasile Dâncu, dacă domnia sa nu reuşeşte să numere bine şi să respecte acordul simplu dintr-o amărâtă de propoziţie?
• „Deocamdată, Hagi nu a făcut încă nicio schimbare.” (GSP TV, Galatasaray-Hanovra 3-0, 8 ianuarie 2011)
Şi deocamdată, şi încă? Nu vi se pare prea mult în aceeaşi propoziţie, chiar dacă e vorba de Hagi?
• „În primă fază, la faţa locului a ajuns decât un echipaj de poliţie.” (Antena 3, 11 ianuarie 2011)
Bine că a ajuns şi ăla. Dar o patrulă de poliţie a limbii române nu a trecut şi ea pe-acolo în faza următoare?
• „Te iubesc, suflet mic!” (Adrian Cristea, SMS către Bianca Drăguşanu, „Răi da’ buni”, Antena 2, 10 ianuarie 2011)
Noi ştim că starleta e mândră că îi scrie o fostă mare speranţă a dinamoviştilor, jucătorul aruncat peste gard, la „U” Cluj, dar fătuca nu se gândeşte că, de fapt, mesajul pe care ea îl arată semeaţă telespectatorilor o jigneşte grav? Cine e prost să se laude că partenerul îi spune că e „suflet mic”? Nu le poţi avea pe toate, ce-i drept: şi sâni mari siliconaţi ca ardeii umpluţi, şi buze mari îndesate cu ser, şi gene supra-încărcate cu negru de fum, şi picioare cu prelungitoare de 1,5 m. Ceva trebuia să fie mic la Prinţesă. Şi Prinţul a descoperit: sufletul!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu