28 februarie 2011

Dihorul malefic şi ignoranţa poporului

Ignoranţa poporului este combustibilul preferat al politicianului malefic. Liderul, odată urcat pe tron, nu prea mai vrea să coboare de-acolo şi, dacă îşi doreşte o domnie lungă şi liniştită, nu are decât să pompeze în propriul motor cantităţi nelimitate de ignoranţă populară pe care o ia gratis din uriaşul rezervor al celor mulţi şi uşor de păcălit. De ce? Cum se poate asta? Foarte simplu! Mulţimea ignorantă preferă, din păcate, după cum se vede, cuvântul abil, iluzoriu şi uşor de înţeles al liderului, care spune că uite-acum vine prosperitatea, dacă mai e lăsat o tură la cârmă, decât să se apuce de muncă, de carte, de orice ar putea aduce cu adevărat civilizaţie şi cultură, realităţi complicate, obositoare, mari consumatoare de timp şi de energie. Pe când minciuna liderului se asimilează imediat, senin, fără mare efort.

Să ne gândim câţi oameni au votat programul fantasmagoric al candidatului Emil Constantinescu din 1996, doar pentru că, pe un ton serios, cu ochelarii pe mijlocul nasului, cel care chiar avea să ajungă preşedinte promitea că fix 15.000 de specialişti vor aduce fericirea în România în fix 200 de zile. Succesul electoral şi dezastrul economico-social au fost garantate.

Următoarele capitole din acelaşi film al perseverenţei în greşeală s-au consemnat, de două ori la rând, în 2004 şi în 2009, cu Traian Băsescu în prim-plan. Dacă, pentru votul din 2004, alegătorii mai pot avea scuza că au fost amăgiţi de felul tranşant, tovărăşesc, fără fandoseli, în care li s-a spus că or să trăiască bine dacă îl aleg pe unul de-al lor, în 2009, realegându-l pe falimentarul preşedinte, oamenii au dovedit că au o nevoie maladivă de iluzia că, fără să facă ei prea multe, vor fi împinşi de la spate de un lider care (pare că) ştie ce face, ştie cum şi când să facă. Bineînţeles că, de două mandate încoace, mulţimea nu numai că nu e împinsă de la spate spre prosperitate de guvernele lui Traian Băsescu, dar se şi vede trasă în hău de liderul malefic şi suptă de toată seva de către ploşniţele ridicate pe scaunele puterii de nimeni altul decât preşedintele (re)ales. Dincolo de voturile furate, invocate de cei dezamăgiţi, trebuie să admitem, cu amărăciune, că au existat neverosimil de multe voturi date cu adevărat domnului Băsescu! Acestea nu au nicio justificare, pentru că au fost oferite în cunoştinţă de cauză: în 2009, Traian Băsescu nu făcuse nimic din ce promisese, ba dimpotrivă, iscase deja numai scandaluri şi războaie între oameni şi instituţii.

De la felul pretenţios în care Emil Constantinescu făcea pe liderul intelectualist, grav, academician al politicii rafinate, până la felul grobian în care Traian Băsescu face pe liderul popular ce aduce neamului orice (injurii, vampiri economici, ciocoi noi, minciuni, răzgândiri, nepotism) în afară de ce i-ar trebui, se desfăşoară plenar tragi-comedia acestui drum al păcălelii auto-asumate de către cei care au drept de vot. În lipsă de autostrăzi, România are, măcar, cel mai lung şi mai larg drum european al minciunii acceptate şi perpetuate la putere cu voia maselor.

La noi, cel ce este un suficient de bun şi de cinic actor convinge fără mari probleme mulţimea. De aceea, cel ce pare că ştie este preferat celui ce ştie cu adevărat, dar nu numai pentru că liderul-candidat are tupeul să mintă cu seninătate, ci şi pentru că electoratul îşi perpetuează pofta de a fi minţit, ignoranţa şi apetitul pentru narcotizare politică.

Altfel, cum s-ar explica apatia naţională faţă de spectacolul grotesc al şefului statului, care se tot miră, din 2004 încoace, de când a luat în primire sceptrul şi fotoliul de la Cotroceni, că vămile, justiţia, poliţia, agenţiile, şcoala, autorităţile locale şi centrale, alte instituţii ale statului sunt corupte şi ineficiente, în loc să admită că trebuia să rezolve problemele în primele luni, fiindcă de-aia a venit la putere călare pe covorul fermecat al anti-corupţiei?

Lumea chiar nu înţelege că preşedintele nu ar trebui să constate demagogic, ci să rezolve pragmatic? Lumea chiar nu înţelege că un om care a minţit de atâtea ori, care s-a răzgândit de atâtea ori, care a avut de atâtea ori şansa să pună la butoane oameni capabili şi nu a făcut decât pe dos, nu poate fi altfel doar pentru că, în campanii sau la televizor spune că se va apuca de treabă, de acum încolo?

Premierii care gestionează ţara din 2004 au fost toţi numiţi de Traian Băsescu, fapt care îi pune preşedintelui în spinare o uriaşă, maximă răspundere pentru toate, care îl face, de drept şi de fapt, solidar cu ineficienţa guvernărilor sale. A fi în situaţia să numeşti un guvern este o şansă, un drept, un privilegiu, dar şi o mare responsabilitate. Traian Băsescu se simte bine când are şansa, dreptul, privilegiul, dar o ia la goană când e să-şi asume responsabilitatea. Simpla afirmaţie a preşedintelui, de acum ceva vreme, că ştie că-n România sunt 1,6 milioane de lucrători la negru ar fi trebuit să fie suficientă pentru o demisie de onoare, imediat. Dacă ar fi făcut în primele zile sau săptămâni de mandat acea afirmaţie sau declaraţiile despre corupţia generalizată din poliţie şi vămi, ar mai fi avut o scuză. Dar domnul Traian Băsescu este la putere de 6 ani şi a intrat în al şaptelea. Cum are curajul, tupeul, să se mai mire, când asta e ţara pe care o conduce chiar domnia sa, pe care n-a fost în stare s-o scape de rele, dimpotrivă? Dar – să recunoaştem - cum să nu aibă acest curaj, când ştie că ţine, că lumea îl lasă să-şi bată joc de toţi, punând, în locul faptelor, vorbe, vorbe, numai vorbe, despre cum vrea, chiar de mâine, mereu de mâine, să facă ordine şi curat în ţară? Ce iese din toate acestea? Haos, putregai şi duhoare!

Ca în bancul cu dihorul, care îi spunea iepurelui (în a cărui vizuină intrase, nepoftit) că nu pleacă de-acolo, până când nu dispare duhoarea pe care chiar el o adusese cu sine, trebuie să spunem limpede că duhoarea nu va dispărea din vizuina noastră atâta timp cât dihorul este acolo. Adică aici.

5 comentarii:

Unknown spunea...

Bună seara Andrei,
Înainte de toate vreau să vă mulțumesc, ție și tuturor celor implicați în spectacolul de la Sla Palatului, în primul rând pentru mesajul manifestului (vedem prea des în media altceva decât ce este normal, iar normalul ni se pare o binecuvântare) și apoi, dar nu în ultimul rând pentru calitatea spectacolului.
Revenind la postul tău, toată tragedia acestui moment se datorează alegerii greșite în acel Decembrie 1989.
Băsescu este la fel de vinovat ca Iliescu pentru starea națiunii în acest moment.
Iliescu ne-a otrăvit mintea cu teroriști, acum inexistenți, iar Băsescu cu modernizarea României.
Probabil că a fost de vină și criza, insă e bine să fim raționali și să ascultăm basme până l ao vârstă.
Revenind un pic la momentele electorale, eu prefer să le spun de circ popular, sunt convins că românii au vrut să schimbe corupția generală instaurată de fostul fsn=psd=pdsr=usl și cine știe ce mai urmează.
Nu cred că promisiunea celor 15000 de specialiști au determinat electoratul să schimbe guvernarea, ci faptul că Adrian Năstase semna pe spinare eliberarea lui Miron Cosma, etc; la primul mandat, românul a trebuit să dea papucii fostei alianțe de expirați, insă a ales totuși pdl și o parte din pnl; asta a fost oferta electorală a momentului.
În 2009, românii au avut de ales între Băsescu și Geoană.
Întrebare: ce alegi?
Variante:
a). corupții din pdl+pnl
b). mafia și minciunile din spatele lui Geoană

Analiză:
toți știm cum s-au făcut diverse ”privatizări” în anii post revoluționari: dacia felix, flota, bancorex, bcr, parte din Romtelecom, Rompetrom, etc...
Tinerii politicieni, Antonescu respectiv Ponta, sunt jucăriile ”greilor”.
Să vedem eficiența celor doi în perioada cât au fost miniștrii lui Băsescu; hmmm, sunt dezamăgitori.
Îmi amintesc de Ponta, cel prins în discotecă la mare, deși promisese că nu va călca în astfel de localuri de parcă el era vreun patriarh extraordinar, iar discoteca era un bordel; este natural să te relaxezi după o zi de muncă, iar alegerea îți aparține.
Despre Antonescu spun numai că este marea deziluzie a României.
L-am votat în primul tur din 2009 și îmi dsau seama acum cât aș fi greșit.
La masa Revoluției au stat toți cei care au acum afaceri de sute de milioane de eur; sau cum spunea Iliescu:” de ce să ne ia alții prăjitura?”
Din punctul meu de vedere, toată clasa politică este o mizerie, găsim numai mincinoși și hoți.
Ți-a plăcut cum a reacționat Cornel Vadim Tudor cand au venit să îl evacueze?
CVT este un simbol al culturii românești, acum putem vorbi la trecut, era un stâlp al patriotismului românesc, un europarlamentar cu mult mai multă educație decât EBA; oare are mai multă educație decât EBA? trebuie să mă gândesc bine, și va dura un pic...
..va urma...

Unknown spunea...

..continuare...

Mai este un punct de vedere, cel al profesiei.
Președintele Statului are o meserie: activist de partid(ion iliescu), profesor de geologie(constantinescu), căpitan de vas, ministru de transporturi(basescu).
Trebuie să consideri acest background și voi face o afirmație ușor verificabilă:
în transporturi se minte foarte mult.
Poate pentru că vrei să prinzi un client, poate pentru că vrei să negociezi la sânge, poate pentru că trebuie să îți acoperi urmele.
Dar Iliescu este mai mult vinovat pentru teroriștii teleportați în neant.
În ultimii ani văd la tv același scenariu de la Revoluție și de la mineriade, numai că românii învață repede și nu mai prind gloanțe cu mâna goală.
Părera mea, sau cum spune proverbul, este că românii au ales bine chiar dacă au trăit prost.
Au învățat, în sfârșit, lecția ce trebuia însușită în primăvara lui 1990: fără nomenclaturiști.
Sunt convins că americannii nu sunt tocmai fericiți că a câștigat Obama, însă învață din greșeli și merg mai departe pe drumul democrației.
Alternativa este anarhia; ne place? cred că nu.
Americanii, francezii, rușii, italienii, etc, și-au ucis Conducătorii fie că se numeau Regi sau Împărați, sau Președinți.
Românii nu fac excepție.
Tot ce putem face este să învățăm din greșeli si să nu permitem divizarea răului în mai multe partide(văd că s-au adunat într-o singură formațiune politică USL); sper ca până în 2012 să vorbim de pdl la trecut.
Sper ca până atunci să apară un partid cu oameni competenți care să mă reprezinte cu succes oriunde în lume.
Dacă va apărea acel partid, românii îl vor vota cu siguranță.
Știi ce îmi place la americani? Oricine câștigă alegerile, tot ”ei” câștigă.
Sunt convins că românii vor face ce trebuie în 2012.
În rest, sunt de acord cu tine că Puterea trebuie criticată, iar în pauze Opoziția trebuie să fie arătată cu degetul...pentru antrenament...
Până data viitoare, sănătate maximă și putere de muncă.
Cu stimă,
Doru Constantin.

elena marin-alexe spunea...

Sunt dezolată, de modul în care ne-au tratat toţi politicienii aleşi preşedinţi şi nu numai, ci şi guvernele care s-au succedat din 90 pâna azi.
Impreună cu soţul meu am hotărât să nu mai mergem niciodată la vot.
Pentru mine nici un partid nu mai prezintă încredere.
Gândurile mele bune ţi le trimit din Vrancea.
Fii binecuvântat Andrei!

Anonim spunea...

Distinse domn,
Acum ceva vreme v-am trimis emailul cu scrisoarea de intentie si cateva dintre poeziile traduse...Nu am cerut o confirmare a primirii mesajului meu si, iata, acum nu stiu macar daca ati primit mesajul meu, daca v-a placut demersul meu si daca familia a acceptat propunerea pe care, cu prietenie si respect, am adresat-o...Va rog mult, in masura in care timpul va permite, raspundeti acestui mesaj si comunicati-mi o eventuala veste buna...
Cu alese multumiri, Bara Haqi Abdulbaki

Andrei Păunescu spunea...

Bara Haqi,
Va multumesc pentru propunere, dar trebuie sa ma consult si cu ceilalti din familie pentru publicarea unei carti.