4 aprilie 2011

Emisiunile trece, perlele rămâne (46)

Din puţul fără fund, cu telecomandă

• „Mama preşedintelui Consiliului Judeţean a fost violată de Sfântul Ioan.(Oana Fringescu, Antena 1, citată de „Cronica cârcotaşilor”, Prima TV, 20 martie 2011)

Dacă şi sfinţii ajung să facă aşa ceva, să nu ne mai mire politicienii şi mogulii noştri pământeni. Problema e că, dispărând spiritul cetăţenesc în cer şi pe pământ, nici Sfântul Gheorghe, nici Sfântul Petru, nici vreun arhanghel mai musculos nu s-au sinchisit, neintervenind să salveze bătrâna din ghearele hulpave ale lui Ioan.

• „Un om care spânzură un păpuşoi reprezentându-l pe Avram Iancu...” (Valeriu Pricină, Realitatea TV, 17 martie 2011)

Spiritele s-au încins atât de tare, desigur, din cauza ticălosului Csibi Barna, care a spânzurat în piaţa din Miercurea Ciuc o păpuşă, nu un păpuşoi, care, în limba română, înseamnă porumb, până s-a ajuns chiar în porumb cu limba română.

• „E atât de multă bucurie pe drumul care voi porni.(Dan Bittman, „Holograf”, reclamă televizată la Millennium Bank, martie 2011)

Ce-avea, nea Dănuţe SRL, dacă mai băgai un mic „pe”, acolo, ca să fie fericit şi acuzativul românesc, nu numai clientul băncii?

• „Accident de muncă la Târgovişte! Peste un bărbat a căzut un maldăr de pământ.(Antena 3, 23 martie 2011)

Noi înţelegem că reporterii au auzit că limba română e foarte flexibilă, dar întind coarda cam mult. Între un „mal” şi un „maldăr” de pământ e o diferenţă mare, la fel cum este şi între hârtiile cu textele editorilor şi realizatorilor TV, care se pare că sunt totuna cu un „mal”, nu cu un „maldăr”. Asta dacă tot se permit permutări lexicale libere.

• „Fregata Regele Ferdinand, cu un echipaj de 205 oameni, cu doi şefi de stat major, vor patrula în Mediterana.” (Antena 3, 23 martie 2011)

Cum „vor patrula” fregata? În paralel sau în şir indian cu cei doi şefi de stat major? În stol sau în formaţiune de înot sincron cu cei 205 membri ai echipajului?

• „Fregata produce 4 tone de apă potabilă pe oră din apa mării.” (Niels Schnecker, Antena 3, 23 martie 2011)

Deţinând secretul pentru o asemenea producţie de apă potabilă pe oră în largul mării, românii ar putea vinde invenţia şi s-ar putea rezolva atât deficitul de apă de băut de pe glob, cât şi bugetul României, evaporat de regimul Băsescu-Boc. Dar la ce le-ar trebui 96 de tone de apă potabilă, zilnic, celor doar 205 membri ai echipajului de pe „regele Ferdinand”, când se ştie că 2 litri de persoană, adică maximum o jumătate de tonă pentru toţi, înseamnă mai mult decât suficient? Nu cumva, vrând să fie Şmecher, domnul Şnecher a încurcat tonele cu litrii?

• „Claudette este un proiect nou-nouţ la care lucrăm de ceva vreme.” (Claudia Pătrăşcanu, ex. Exotic, devenită „Claudette”, TVR1, 20 martie 2011)

Dacă, la ceva nou-nouţ, Claudia lucrează „de ceva vreme”, înseamnă că, la ceva vechi, poate lucra de mâine-poimâine. Claudia numele-şi schimbă, dar limba ba, ba nu, ba da...

• „Tatăl meu m-a luat împreună cu mine în Insulele Barbados la un meci de cricket.” (Digi Sport Plus TV, 20 martie 2011)

Fiind vorba despre o călătorie rară, e bine că fiul a plecat cu tot cu el însuşi şi cu taică-său în Barbados. Altfel, pierdea foarte mult, inclusiv pasionantele faze de cricket, care trebuie urmărite cu toată fiinţa.

• „Iată-l şi pe Ologu, care s-a lovit mingea de el.(Universitatea Craiova – Astra Ploieşti 1-1, Digi Sport TV, 20 martie 2011)

Aşa păţesc fotbaliştii ologi, care se loveşte mingea de ei, aşa păţesc şi comentatorii infirmi de glanda gramaticii: dacă nu sunt atenţi, primii cad în B cu tot cu Craiova Minima, iar ceilalţi sunt promovaţi în posturi de conducere în televiziuni.

• „Atunci când vehiculul cu două roţi nu are roţi...(Iulia Vântur, ProTV, citată de „Cronica cârcotaşilor”, Prima TV, 20 martie 2011)

Continuarea - în episodul următor, în care ni se va explica dacă o Dacie Logan căreia i s-a furat o roată devine automat tricicletă sau mai aşteaptă încă un hoţ, ca să devină trotinetă.

• „Noi, românii, suntem un popor care ne place să ne plecăm capul.(Andreea Creţulescu, Realitatea TV, 17 martie 2011)

Da, dar suntem şi poporul care „ne simtem bine” când specialiştii în mass-media se dovedesc nişte Strâmbă-Lemne ai limbii române.

• „Reporter: Un mesaj pentru femeile liberale, domnule preşedinte Antonescu...

Crin Antonescu: Înăuntru! Totul înăuntru!(Crin Antonescu, Antena 3, 19 martie 2011)

Curajoasă mărturisire a liderului PNL, bărbat adevărat, care a dezvăluit simplu ce şi cum îi place, la intrarea într-o sală plină cu femei, venite la congresul în care Norica Nicolai a cedat postul de şef al femininelor liberale. Noi ştim că dl Crin, grăbit, a vrut să sublinieze că va spune tot ce are de spus la microfon, în sală, dar s-a înţeles altceva.

10 comentarii:

Anonim spunea...

Am ras cu pofta!
Poate te intorci la marele tau talent scrisul ca ai cam uitat de darul tau cel mare in ultimul timp...sau il tii ca pe asul din maneca pentru batranete?

Murmu spunea...

Buna ziua, Andrei Paunescu!
Te rog frumos sa ma scuzi daca gresesc postandu-ti pe blog un citat al unei Doamne de Revista. Este vorba despre frumoasa, gingasa si proaspata Alice Nastase care, se stie, ti-a fost iubita o perioada de timp din timpul TAU. Am observat, fara sa vreau, ca dupa despartire, ranita fiind, te-a blagoslovit in scris cu o gramada de injurii care mai de care mai ascutite si, bineinteles, am cautat sa gasesc pe-undeva si partea ta de adevar, replica...N-am gasit-o! Te intreb DE CE? Si... pana unde merge domnia ta? Eu cred ca ar trebui sa iei atitudine macar acolo unde comentariile dansei iti ataca familia. Iata textul doamnei Alice Nastase:

"E un stil destul de raspandit sa te prezinti ca fiind sarac- e tipic celor care au apucatura de a pune bani deoparte. Iertata imi fie referirea, dar si Poetul care tocmai a murit lasand in urma averi de milioane de euro a murit spunand ca nu are nici bani sa isi cumpere medicamente. Iar copiii lui, legitimi sau ilegitimi, care acum se bat pe milioanele cu pricina, nu s-au invrednicit sa ii cumpere ei medicamentele de care avea nevoie, daca el insusi era prea batran ca sa mai poata renunta la apucatura zgarceniei…"

Anonim spunea...

Vai, cat de urat! Nu pot sa cred c-a scris asa ceva! Ce suflet sa aibe sa faca asa ceva?

Meme spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Meme spunea...

Mi se intoarce stomacul de ce-a scris asta! Cand a scris? Si unde?

Murmu spunea...

Buna ziua!
Citatul cu pricina este de pe blogul dansei. Intre timp, ca prin minune, comentariul a fost scos...
Eu am salvat pagina initiala.

"12.Alice Nastase Buciuta Says:
April 3rd, 2011 at 10:58 am
Am trait dintotdeauna langa oameni care, desi aveau tot ce si-ar putea dori din punct de vedere material, casa in oras si casa la munte, masina noua, bani la banca si mobila sic, fara sa fi muncit pentru achizitiile lor, se vaicareau tot timpul si-si smulgeau parul zicand ce saraci sunt. Era o mandrie pentru ei sa se vaite si sa ceara doi lei in plus. Pentru ei si hobbyurile trebuiau sa aduca bani, deci, mai exact, nu erau in stare sa aiba un hobby. Pun pariu ca daca v-as da cateva exemple de oameni care au trecut pe aici- vaicarindu-se, evident – ati ramane uluiti de cat de tare ati putut sa credeti ca-s oameni amarati, desi aveau portofelul burdusit si sertarul cu acte de proprietate intesat de dovezi valorand sute de mii de euro. E un stil destul de raspandit sa te prezinti ca fiind sarac- e tipic celor care au apucatura de a pune bani deoparte. Iertata imi fie referirea, dar si Poetul care tocmai a murit lasand in urma averi de milioane de euro a murit spunand ca nu are nici bani sa isi cumpere medicamente. Iar copiii lui, legitimi sau ilegitimi, care acum se bat pe milioanele cu pricina, nu s-au invrednicit sa ii cumpere ei medicamentele de care avea nevoie, daca el insusi era prea batran ca sa mai poata renunta la apucatura zgarceniei…"

Meme spunea...

Cumplit! Cata rautate pentru bietul Poet viu, bietul om mort!

Prieteni anonimi spunea...

Ok, poate ca asta e parerea doamnei despre cei din familia Paunescu, este dreptul ei sa scrie ce doreste. Ma intreb insa de ce nu si-a spus-o in timp ce Poetul traia ,sau, mai apoi, urmasilor "legitimi sau ilegitimi" la pomana de dupa inmormantare, la care dansa s-a autoinvitat. Atunci doamna a intrebat daca poate sa vina si ea la pomana sa-i spuna ceva fiului Poetului...poate ca asta ar fi vrut sa-i spuna, dar s-a luat cu meniul sfintit de pe mese si si-a amanat zicerea.

Anonim spunea...

S-a autoinvitat aia? JENIBIL!

Anonim spunea...

Aoleu...