4 aprilie 2011

Emisiunile trece, perlele rămâne (47)

Din puţul fără fund, cu telecomandă

• „Ultima intervenţie a lui Akihito a fost în 1945, când le-a spus japonezilor: Trebuie să rezistaţi!(Antena 1, 17 martie 2011)

În calitate de ce, să le fi spus copilul Akihito compatrioţilor săi să reziste? După cum lesne se poate citi la o simplă accesare a Wikipedia, actualul împărat al Japoniei s-a născut în 1933, a fost prinţ moştenitor din 1952 până în 1989, când i-a succedat la tron tatălui său, Hirohito. S-a băgat în vorbă şi el, ca orice puşti, în timp ce războiul mondial încă nu se stinsese? Nu cumva, totuşi, împăratul în funcţie în 1945, Hirohito, i-a îndemnat pe niponi să reziste?

• „Acţiunile militare au o bază legală temeinică.” (TVR 1, 20 martie 2011)

Războiul din Libia produce perturbări grave şi în vorbirea comentatorilor noştri TV, care uită că „baza” şi „temelia” sunt totuna şi că, dacă ai o bază legală, înseamnă că eşti, legalmente, temeinic.

• „Ulterior urmând efortul colosal de reconstrucţie... Urmând ulterior atacul la sol... Ca să fim sadici şi chiar practici(specialişti militari, diplomaţi, la Iosif Buble în emisiune, Antena 3, 20 martie 2011)

Gafele dlui Bubble se iau, ca pojarul. De aceea, nu avem decât două întrebări: 1) Se poate întâmpla ceva „ulterior anterior”? 2) Sadismul e o etapă, o formă premergătoare pragmatismului? Conflictul din Libia afectează, după cum se vede, grav limba română, în care se pare că a început războiul pleonasmelor şi al năstruşniciilor.

• „Veniturile sunt din ceea ce produce aceste gropi... Puteau să termine divorţul într-o oră, la un notar. N-a vrut Pepe, n-a vrut amândoi(Mărioara Zăvoranu, Antena 1, 29 martie 2011)

Ocupată să-şi apere averea de propria fiică (Oana), doamna Mărioara scapă din vedere, cam des, gramatica. E de înţeles, când ai de administrat câteva spaţii comerciale, plus un cimitir mic, cochet şi eficient, care produce profituri pentru mama viitoarei foste neveste a lui Pepe.

• „Astfel de dezbateri, zi de zi, pe acest individ îl face brand.” (Antena 3, 24 martie 2011)

Pe cel în cauză, dezbaterile „îl face” brand, pe noi, simplul dezacord ne face praf.

• „Ne-am grăbit repede pentru a păstra norme I.O.D. de şcoală doctorală... Există conducători de doctorate care au dificultăţi cu limba română” (Marius Pieleanu, Antena 3, 28 martie 2011)

Aşa e! Dar există şi oameni de presă care au aceleaşi probleme. E OK cu toate formulările sofisticate, cu normele, doctoratele şi şcolile postdoctorale pe care le aveţi în gură, dar nu uitaţi că subiectul şi predicatul, totuşi, ar trebui să se acorde în număr, iar norma aceasta încă nu s-a abrogat.

• „Toată mizeria asta provine la origine din excesul de speculaţii bancare.” (Zoe Petre, Antena 3, 26 martie 2011)

Vă credem, doamnă profesor universitar doctor, fost mega-consilier prezidenţial al altui profesor universitar, rector, Emil Constantinescu! De la ce „să provină” mizeria dacă nu de la „origine”? Poate, totuşi, că „începutul” nu provine de la „start”, nici „izvorul” de la „obârşie”, ci doar „sursa” de la „sorginte”.

• „Să se stabilească măsuri care ministerul (domnului Botiş) ar putea să le ia.” (Radio Realitatea FM, 30 martie 2011)

Prima măsură ar fi ca radioamatorii care vorbesc aiurea pe post să fie taxaţi când se constată absenţa prepoziţiei „pe” de lângă acuzativul care o cere.

Niciun comentariu: