22 ianuarie 2012

Emisiunile trece, perlele rămâne (54)

Din puţul fără fund, cu telecomandă

• „Acuzata acuză o relaţie orală şi anală cu directorul FMI, Dominique Strauss-Kahn.” (Mihai Gâdea, Antena 3, 16 mai 2011)

Avem mai multe nelămuriri: 1) Dacă femeia respectivă e acuzată, de ce tot ea acuză? 2) Ce a deranjat-o mai mult, dimensiunea orală sau cea anală a „relaţiei”? 3) Relaţia orală şi anală a fost simultană şi, dacă da, cum a făcut-o Kahn posibilă? Aşteptăm măcar o sinteză la aceste întrebări.

• „Profesori care sunt somităţi sunt scoase la pensie.” (Călin Popescu Tăriceanu, Antena 3, 16 mai 2011)

Să înţelegem că sunt pensionate doar profesoarele? Sau somităţile sunt pensionate, dar profesorii rămân în funcţie?

• „Marxismul, în percepţia lor, i-a învăţat că capitalismul înseamnă bogaţi foarte bogaţi şi săraci foarte săraci.” (Călin Popescu Tăriceanu, Antena 3, 16 mai 2011)

Nu ştim ce ne-a învăţat marxismul, dar învăţătoarea ne-a învăţat să nu facem cacofonii, asta după ce mama, tata şi bunicii ne-au învăţat să nu facem „ca-ca” pe noi şi nici pe limba română.

• „Dacă e să fim solidari, să fim împreună!” (Realitatea TV, 17 mai 2011)

De acord să fim solidari, dar de ce să fim şi împreună? Poate unii vor să fie „solidari separat”. Punct. Şi virgulă. Şi semnul mirării. Şi semnul întrebării: de ce nu învăţaţi româneşte?

• „Alegerile electorale din 2012.” (Vasile Blaga, Realitatea TV, 14 mai 2011)

Păi nu înseamnă tot aia? Dacă sunt „alegeri”, nu pot fi decât „electorale”. Pleonasm clasic!

• „Mihaela Borcea s-a hotărât să tacă şi să nu vorbească.” (GSP TV, 12 mai 2011)

Zău? Şi una, şi alta? Nu e prea mult, nu e prea grea hotărârea?

• „Sigur că probabil oamenii sunt trataţi în mod egal.” (Călin Popescu Tăriceanu, Antena 3, 16 mai 2011)

Poate că cert e ceva strâmb în această propoziţie.

• „Sigur că probabil era un abuz.” (Mircea Badea, Antena 3, 12 mai 2011)

„Indubitabil posibil” să fie un abuz. Tocmai am spus-o puţin mai devreme.

• „Votarea acestei legi este o lovitură enorm de puternică pentru opoziţie.” (Niels Schnecker, Antena 3, 17 mai 2011)

Unii spun că, dimpotrivă, este uriaş de mică. Pe cine să credem?

• „Ce interes are preşedintele ca Partidul Democrat Liberal, aflat la guvernare, să fie conectat tot timpul la domnia sa?” (Antena 3, 14 mai 2011)

Tocmai acesta este interesul pe care îl vede toată lumea: preşedintele are nevoie de ligamentul principal al PDL care e Elena Udrea! Cacofonia duce, oricum am lua-o noi, oricum ar lua-o Elena Udrea, exact la doamna ministru, cu care cică preşedintele se conectează la partid într-un mod foarte compatibil.

• „Istoria mondenă a lumii.” (Pe ecran, la emisiunea „It’s show time”, Antena 2, 17 mai 2011)

Iarăşi pleonasmul ăsta? Ne-am plictisit, dar nu vă lăsaţi! Dragi producători şi teleaşti, mai puneţi mâna pe dicţionare şi vedeţi că „monde” înseamnă „lume”.

• „Investigaţia spune că sunt perfect sănătoasă şi urmează să aplicăm aplicaţia ca să rămân însărcinată.” (Carmen Şerban, Pro TV, 17 mai 2011)

Pe canapeaua lui Măruţă, manelista a fost cât pe-aci să ne spună totul, dar a metaforizat erosul în ultima clipă, transformându-l în „aplicaţie”. Aşteptăm detalii despre aplicator.

• „Aveţi un program extrem de infernal.” (Reporter GSP TV, către Ştefan Bărboianu, 12 mai 2011)

După părerea noastră, Dinamo a avut mereu un program „normal de ieşit din comun”, care i-a adus „mereu şi întotdeauna” „succese şi reuşite”. Craiova, de unde Bărboianu tocmai a plecat, a avut, însă, un program „cumplit de îngrozitor”, o conducere „catastrofal de dezastruoasă” care au dus-o în „divizia secundă a doua B”.

• „Scopul acestui proiect: revigorarea activităţii sportive.” (Realitatea TV, 13 mai 2011)

Ce proiect trebuie să punem în operă ca să evitaţi acest ligament monumental, falic?

• „Credeţi că Irinel o va omorî pe Monica?” (Sondaj prin SMS, pe ecran la OTV, 11 mai 2011)

Nu numai formularea este neverosimilă pentru un post TV (chiar şi pentru OTV), ci şi faptul că, la ora 23.15, exact 67 de telespectatori răspunseseră DA, iar 135 – NU, în loc fie să nu răspundă nimeni, fie să scrie toţi că e o nebunie să întrebi aşa ceva. Să ne imaginăm ce decepţionaţi vor fi cei 67 care au dat bani ca să trimită SMS-urile cu DA, când vor vedea că trec zilele şi Irinel nu şi-a ucis fosta soţie, iar ei au pariat greşit un euro sau cât o costa SMS-ul.

• „Copiii până în patru ani au voie decât o oră pe săptămână să se uite la TV... Dar însă vreau să precizez un alt aspect... Există şi o parte bună la dedublarea filmelor.” (Manuela Grecu, actriţă, N24 Plus TV, 13 mai 2011)

Un om obişnuit, după această cascadă de greşeli, ar putea invoca emoţiile vorbirii în direct. „Dar însă totuşi” o actriţă, şi frumoasă, şi mamă, ce poate invoca? Dedublarea? Nici măcar dublarea!

• „Se vorbesc despre filmele de la televiziune... Să continuăm discuţia noastră pe tema dublării filmelor şi a identităţii naţionale.” (Eugen Rusu, „Costul vieţii”, „N24 Plus TV, 13 mai 2011)

Toate ca toate, dar nu credeam că se poate ajunge să „se vorbesc” orice, oricum şi să ajungem chiar până la dublarea identităţii naţionale!

Ediţie specială: nestemate de la Convenţia PDL din 13-15 mai 2011

• „Emil Boc e vârful echipei care va conduce Pardemocratliberal... Lucrurile bune pe care vrea să le facă pentru Pardemocratliberal în Biroul Permanent... Avem foarte multe proiecte pe care trebsă le ducem la bun sfârşit cu Pardemocratliberal... În urma acestor alegeri se vor simţi mai siguri să ducă o bătlie, bătlia pentru preşdinţia României... Dăm Pardemocratliberal echipa de care avem nevoie! Vă mulţumesc celor care mă votaţi!” (Elena Udrea, Antena 3, 15 mai 2011)

Grăbită să absoarbă tot (funcţii în guvern şi în partid, fonduri naţionale şi europene), după ce a aspirat toată afecţiunea şi vlaga prezidenţială, doamna ministru înghite tot: vocale peste vocale şi, la final, acordul în persoană. Dar ce mai contează, când partidul vrea s-o „votează”?

• „Oamenii au trecut peste insatisfacţii, au trecut cu echipa domnului Boc, ca să-şi aducă un aport.(Radu F. Alexandru, Antena 3, 15 mai 2011)

De mare „fineţe” acest pleonasm „grosolan”, mai ales că vine din partea unui scriitor, rafinat intelectual şi senator PDL.

• „Aportul pe care dânşii considerau că îl pot aduce.” (Oana Stancu, Antena 3, 15 mai 2011)

Nu numai scriitorii cad în plasa acestui pleonasm de clasa a cincea, ci şi unii jurnalişti, care se joacă pe lângă groapa cu lei, euro şi dolari şi, din când în când, cad şi sunt mâncaţi de fiarele tautologice, fără de milă.

• „E greu, nu e uşor, dar mă voi strădui!” (Ioan Oltean, Antena 3, 15 mai 2011)

Imposibil! Chiar aşa? Când e greu, nu e uşor? Domnul Oltean e cel care se plângea mai demult că nu poate înghiţi broscoiul PSD, fiindcă îi rămâne în gât, moment în care Adrian Păunescu i-a propus în direct să încerce să înghită „bros-coiul” pe silabe.

• „O echipă unită, care merg împreună.” (Realitatea TV, 15 mai 2011)

Dacă echipa „merg”, înseamnă că „membrii fuge sau rămâne”. Una din două e sigur.

• „14.000 de delegaţi decid care dintre cei doi îi vor conduce.” (TVR 1, 14 mai 2011)

Era clar că Boc şi Blaga nu pot conduce împreună, dar pacifista televiziune oficială îşi asumă, totuşi, rolul de proptea a PDL. Această atitudine se vede chiar şi când crainicii TVR fac greşeli de exprimare şi folosesc pluralul în loc de singular, ca să nu provoace orgoliile rănite ale fracţiunii Blaga.

• „Nu ştiu dacă aţi observat un mic detaliu vestimentar. Atât domnul Blaga, cât şi domnul Boc au cravată...” (Teodor Paleologu, TVR 1, 14 mai 2011)

Vestimentar sau nu, întotdeauna „detaliul” e „mic”, iar formula „mic detaliu” este mereu un pleonasm, domnule fost ministru al Culturii şi intelectual subţire (la voce).

• „Orice balans într-o parte poate fi decisiv şi hotărâtor.” (Ştefan Orăşanu, Antena 3, 14 mai 2011)

Nu poate fi doar decisiv, nu şi hotărâtor? Se pare că nu.

• „PDL alege între doi candidaţi, Emil Blaga...” (Paula Rusu, Antena 3, 14 mai 2011)

Exact! Totuna sunt amândoi, în faţa lui Traian Băsescu, aşa că la ce rost să pierdem timp şi spaţiu cu patru nume, Emil+Boc+Vasile+Blaga, când poate fi mult mai simplu?

• „Repet încă o dată: domnul Paleologu nu putea conduce PDL!” (Antena 3, 15 mai 2011)

De asta suntem şi noi siguri, nu e nicio noutate. Dar „repetăm din nou încă o dată iarăşi”: puneţi mâna pe carte, înainte să intraţi în direct, şi daţi mai mare atenţie capitolului „Pleonasmul”.

• „Raluca Turcan e un om foarte harnic şi muncitor.” (Ioan Oltean, Antena 3, 15 mai 2011)

Şi harnică, şi muncitoare? Nu e prea mult? Nu! Pentru că, din cărţile de şcoală, ştim dintotdeauna că poporul român este „harnic”, dar nu am ştiut şi ce îi lipseşte de nu munceşte. Am aflat acum: nu e ca Raluca Turcan (fostă Tatarcan, pe alocuri Stolojan), singura pedelistă cu mare anvergură a aripilor care, pe cât de mazilită fost, pe atât de lăudată s-a pomenit, fără a mai primi, însă, şi funcţia visată. Aşa se întâmplă când eşti „înaltă, însă imensă”.

• „Emoţiile nu face decât să certifice ce-am spus până acum.” (Antena 3, 15 mai 2011)

Emoţiile „face”, telespectatorii „trage”!

• „Blaga spunea: îmi luaţi din timpul alocat.” (Gabriela Vrânceanu Firea Pandele, Antena 3, 16 mai 2011)

1. Nu de Lucian Blaga e vorba, ci de Vasile Blaga, pentru că poetul filosof nu ar fi vorbit prostii pe post („timpulalocat”). 2) Nu suntem siguri dacă Blaga e citat exact, sau Gabi Firea i-a pus în gură pedelistului acest ligament titanic.

• „Drama acestei ţări este că are lideri care enunţează teorii... Blaga a pierdut şi din punctul meu de vedere pentru că a făcut mai multe greşeli.” (Eduard Hedvig, Antena 3, 15 mai 2011)

Cum adică „enunţează”? Ce punct de vedere mai cu moţ e ăla care pune în evidenţă o înfrângere pe care toată naţia a văzut-o? Ce mare descoperire a făcut dl Hedvig, ce revelaţie e aceea că un politician a fost învins pentru că a făcut greşeli? Drama acestei ţări este şi că are politicieni care cred că liberalismul înseamnă să facă orice cu limba română şi că social-democraţia înseamnă să îşi împartă fiecare dreptul la mutilarea limbii, după voie.

Un comentariu:

Nicoleta spunea...

Simtul umorului la tot pasul, sa-i dau si fiului meu sa citeasca, mai invata si el cate ceva ...tuturor ne prinde bine, greu cu limba romana!!!