22 ianuarie 2012

Emisiunile trece, perlele rămâne (56)

Din puţul fără fund, cu telecomandă

• „M-am sprijinit pe fiecare care a putut să-şi aducă aportul.” (Marian Vanghelie, Antena 3, 4 iunie 2011)

Numai aşa puteţi „avansa înainte”, domnule „primar edil” de sector al unui „oraş urbe”! Fără „aportul adus” de „prieteni, amici şi tovarăşi”, nu se poate „urca în sus” în sondaje, în „perspectiva proximă” a viitoarelor „alegeri electorale”. Care „vine apropiindu-se”.

• „Tensiunea a atins cote maxime, apoi a crescut.” (Antena 3, 5 iunie 2011)

Numai Dumnezeu şi autorul acestei afirmaţii ştiu ce este mai sus de maxim. Noi ne recunoaştem învinşi, plafonaţi de coperta cartonată a Gramaticii Academiei (orice ediţie).

• „Să se suspende de voie bună.” (Traian Igaş, Realitatea TV, 6 iunie 2011)

Ministrul de Interne crede că, dacă îl cheamă Traian, poate să facă orice, inclusiv să inverseze cuvintele în propoziţie, până ne apucă râsu-plânsu’. E chiar cinic îndemnul ca suspendările să fie făcute cu „voie bună”, nu „de bună voie”.

• „O nouă carte a lui Gabriel Liiceanu despre Eugen Cioran.” (Mirela Nagâţ, TVR 1, 27 mai 2011, perlă pescuită şi de „Cronica cârcotaşilor” de la Prima TV, 8 iunie 2011)

Încurcătura o fi provenit de la densitatea de cărţi de la Bookfest, care au dovedit-o pe reporteriţa televiziunii naţionale. Ca să rămânem la generaţia de aur dintre războaie, aşteptăm viitoare cărţi despre Emil Ionesco, despre Mircea Ţuţea + Petre Eliade, despre Constantin Vulcănescu + Mircea Noica şi neapărat despre Pamfil Voiculescu + Vasile Şeicaru.

• „Totul e gata pentru turişti, atât la mare, cât şi pe litoral.” (Oana Frigescu, Antena 1, 3 iunie 2011)

Nu ni s-a spus cum stăm cu pregătirile „atât la munte, cât şi pe versanţi”, „atât la deal, cât şi pe coline”, „atât în Deltă, cât şi la Tulcea”.

• „Na Li e prima sportivă asiatică care a câştigat turneul.” (Realitatea TV, 5 iunie 2011)

... Iar matale eşti al nu ştim câtelea teleast care vorbeşte de-ţi vine să tragi apa.

• „A urmat un recurs pe care adversarii noştri să o facă.” (Dan Diaconescu, OTV, 7 iunie 2011)

Cu Partidul Poporului interzis, Dănuţ SRL nr. 2 începe să facă dezacorduri în gen, nu numai în promisiuni electorale fantasmagorice.

• „Punem degetul pe Nokia.” (Adrian Artene, B1TV, 8 iunie 2011)

Avertizat din regie să acopere cu degetul marca de pe telefonul Marianei Moculescu (de pe care tocmai citea SMS-uri de importanţă naţională despre cearta cu bărbatul ei din acea săptămână), realizatorul de la „Can can TV” a căzut din lac în puţ, transformând reclama vizuală indirectă în reclamă audio directă.

• „M-am îndrăgostit de două colege de la grădiniţă, una avea mâinile calde şi cealaltă avea mâinile reci.” (Sergiu Nicolaescu, „Iubiri mondene”, Euforia TV, 5 iunie 2011)

Nimic greşit aici, dar ne-a sunat interesant confesiunea. Înseamnă că, în rest, pe cele două fetiţe nu le deosebea nimic? Erau cumva gemene sau, când era mic, viitorul mare regizor, revoluţionar şi senator încerca fetele cu ochii închişi, prin palpare, cu termometrul natural din deget?

• „Mai are cineva curajul să recunoască că l-a votat pe Traian Băsescu?” (Corina Drăgotescu, Realitatea TV, 2 iunie 2011)

Desigur că foarte puţini mai au curajul să-şi asume votul pentru Traian Băsescu, doamnă Drăgotescu, la fel cum puţini se pare că au curajul să vă roage să fiţi mai grijulie cu cacofoniile.

• „Domnul ministru a spus că vor fi nevoie de 15 milioane de ron.” (Lucian Duţă, Antena 3, 3 iunie 2011)

Şeful Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate atacă din toate părţile, dar greşit: e blând cu ministrul şi aspru cu asiguraţii, e nemilos cu acordul în număr şi mutilează numele monedei naţionale, care cică nu ar fi leul, ci „ronul”.

• „Nu mi-e frică, am mai trăit senzaţii de-astea, dar nu aşa.” (Monica Vlad, Antena 2, 28 mai 2011)

Înseamnă că jurnalista de la „Story” nu a trăit „altfel de sentimente identice”, ci numai „aşa, însă diferite”. Altfel spus, vorbirea domniei sale este „pe faţă, dar pe dos”.

• „Doamnă, felicitări, aţi câştigat borcanul de Colon Help, dar şi pe cel de Liver Hell.” (Cristina Bălănescu, „Trăieşte sănătos”, Antena 2, 1 iunie 2011)

Nu le puteţi avea pe toate, doamnă! O să vă rezolvaţi problemele colonului, dar pentru ficatul dumneavoastră va fi un iad.

Niciun comentariu: