22 ianuarie 2012

Emisiunile trece, perlele rămâne (58)

Din puţul fără fund, cu telecomandă

• „Nu poţi să conduci organizaţia de Bucureşti, decât dacă poţi şi dacă eşti bun, că altfel te ejaculează!... Te ejaculea... te ejectează.” (Marian Vanghelie, B1 TV, 27 iunie 2011)

În prezenţa unui sobor de traianbăsişti mediatici, compus din Robert Turcescu, Ion Cristoiu, Grigore Cartianu şi liberalegătorul Horia Alexandrescu, primarul sectorului 5 şi-a bătut toate recordurile de limbaj original de până acum („Almanahe”, „Hotele”, „Care este”, „Goagăl” etc), dând detalii eminamente erotice din viaţa internă a PSD.

• „S-au anulat şi anumite zboruri aeriene. Circulă doar metroul subteran.” (Veronica Todor, corespondent la Atena, Antena 3, 28 iunie 2011)

Dacă, la „metroul subteran”, mai există o scuză (s-au văzut şi metrouri care o iau, pe alocuri, şi pe deasupra), în privinţa „zborurilor aeriene” am rămas fără cuvinte. Să ni se spună măcar dacă zborurile terestre sau de mare adâncime au rămas valabile.

• „Sora mea, Catinca, e mai mare ca mine cu mult, cu 9 ani. Când ea avea 18 ani, eu aveam 7-8 ani.(Oana Roman, Antena 1, 23 iunie 2011)

Să recapitulăm, ca la aritmetică, în clasele primare: 18 minus 7 fac 11, deci nu fac niciodată 9. Nici măcar 18 minus 8 nu fac 9, dacă e să încercăm cu varianta a doua, atenuantă. Concluzia este că ori s-a schimbat ceva în ştiinţele exacte, ori Oana Roman nu mai ştie ce a învăţat când era mică, ori nu a ştiut niciodată ce diferenţă (de vârstă, nu de greutate) este între ea şi sora ei mai mare. S-ar putea, totuşi, ca regulile aritmeticii să nu se aplice la sânge între două surori care nu sunt 100% de acelaşi sânge.

• „Asta vă spun şi repet încă o dată.” (Radu F. Alexandru, Antena 3, 28 iunie 2011)

Întrucât nu am priceput, vă rugăm, domnule scriitor-senator, „să repetaţi din nou iarăşi încă o dată pentru a treia oară”.

• „Ascultarea telefoanelor şi citirea e-mailurilor, în special după 9 septembrie...” (Mugur Ciuvică, Antena 3, 18 iunie 2011)

Şeful Grupului de Investigaţii Politice a săpat până a descoperit şi a dat publicităţii că schimbările planetare şi restrângerea unor drepturi ale cetăţenilor s-au petrecut, preventiv, chiar cu două zile înainte de 11 septembrie 2001, când ştie toată lumea că au avut loc atentatele de la New York.

• „Sute de mii de persoane din serviciile publice vor fi daţi afară... Nu sunt de acord cu măsurile care prevede noi taxe şi impozite.” (Veronica Todor, corespondent la Atena, Antena 3, 28 şi 29 iunie 2011)

Ori corespondenta nu ştie să facă niciun acord în număr, ori vor fi daţi afară numai bărbaţii bugetari din Grecia, pe baza unor „măsuri”, care sunt atât de coerente, încât sunt „un pachet”, care cere singularul.

• „Risipim banii aiurea.” (Dumitru Costin, Realitatea TV, 29 iunie 2011)

Aşa e, domnule lider sindical! Să „risipim” banii „cu folos”! Vorba cântecului de mai demult: „S-au irosit atâţia ani fără rost...”

• „Protestatarii par destul de revoltaţi... Aruncă cu pietre... cu bucăţi de marmură pe care le sparg... Manifestanţii au măşti de gaze şi încearcă să-şi dea cu tot felul de creme împotriva gazelor lacrimogene.(Veronica Todor, corespondent la Atena, Antena 3, 29 iunie 2011)

1. Cum s-ar fi manifestat protestatarii dacă ar fi fost „foarte revoltaţi”, nu doar „destul de revoltaţi”? Ar fi aruncat cu băncile din parc, cu coloanele Parthenonului, ar fi tras cu tunurile în parlamentul Greciei?

2. Ce cremă minune e aia pe care ţi-o dai pe ochi împotriva gazelor lacrimogene şi nu te ustură la fel de tare sau mai rău?

• „În limba română, conform Dicţionarului explicativ al limbii române, cuvântul coleg este neutru, nu este defel feminin. Vă mulţumesc.” (Daniel Funeriu, Realitatea TV şi Antena 3, 29 iunie 2011)

Cu plăcere, domnule ministru! Această greşeală, dacă ar fi fost făcută de un elev, într-o teză decisivă, l-ar fi putut lăsa repetent. Pe dumneavostră, ca ministru al Educaţiei, această gafă, făcută chiar la microfonul Parlamentului care v-a votat, vă consolidează în fotoliul guvernamental, mai ales că problemele acordului gramatical sunt o tradiţie în exprimările dvs. publice, de exemplu, la Târgovişte, în 11 iunie 2010: Problemele sistemului de învăţământ din România este că nici nu formăm bine resursa umană, nici nu o selectăm corect şi nici nu o plătim corect.”. Cât de „bine, ok, ca lumea, sincer, corect, cinstit, onest, adevărat, veridic şi autentic” spus!

• „Să nu consume sper mai mult decât aţi achiziţionat.” (Mihai Gâdea, Antena 3, 29 iunie 2011)

Un ligament de colecţie, trebuie să recunoaştem. Cum ar fi fost să „sper mai puţin”?

• „1. N-am ţinut dietă niciodată... 2. Unde nu sunt reguli, nu e nimic: ceva nu e-n regulă... 3. Când eram tânără am umblat cu bicicleta până acum cinci ani... 4. E greu să-mi înţeleagă firea mea complexă, eu am o fire simplă.(Mioara Roman, Kanal D, 29 iunie 2011)

1. Se vede. 2. Adânc spus: când nu e nimic, ceva nu e în regulă, de unde înţelegem că nimicul este, totuşi, ceva. 3. Ce reconfortant, să auzi o femeie spunând, la 71 de ani şi jumătate, că la 66 era tânără şi pedala ca Bernard Hinault în Turul Franţei! 4. Ori fire complexă, ori fire simplă, că ambele nu merg împreună.

Niciun comentariu: