30 ianuarie 2012

Emisiunile trece, perlele rămâne (65)

Din puţul fără fund, cu telecomandă

• „Aici se produce tramvaiele.” (Gheorghe Falcă, Antena 3, 10 noiembrie 2011)

Scriitor (autor al cărţii „Societatea vie. Proiect România 2020”), lider important al PDL, înrudit prin năşire cu Traian Băsescu, primarul Aradului ne arată cât de mult aplică administraţia portocalie programul de austeritate: tramvaiele „se produce” în continuare, dar se face economie mare la verbe, care sunt lăsate la singular, deşi FMI nu ne-a cerut asta în mod expres.

• „Anumiţi colegi cu un aşa-zis pretext pseudo-juridic au intoxicat conducerea partidului.” (Mircea Geoană, B1 TV, Realitatea TV, Antena 3, 13 noiembrie 2011)

Fostul preşedinte social-democrat, tocmai pus pe lista de transferuri de către lupii tineri (dar cam fără colţi) ai partidului, a mai arătat o dată cum a reuşit performanţa să piardă prezidenţialele din 2009, când avea 54% la 46% în sondaje, până la confruntarea finală cu Traian Băsescu, moment în care a dat cu procentele în gard. De data aceasta, domnul Geoană a negat negaţia atât de mult, încât nimeni nu ştie ce anume a produs intoxicaţia la nivel de partid: păi, dacă e „aşa-zis”, nu mai e „pretext”, iar, dacă e „aşa-zis”+”pretext”, n-ar mai trebui să fie „pseudo”. Nu credeţi? De unde concluzia că intoxicaţia subţire cu vorbe aiurea se ţine. Plus curajul de a ne spune, cu nume şi prenume, cine intoxică („anumiţi”).

• „Consiliul Local şi Primăria Sectorului 4 îi va confera post-mortem lui Ion Diaconescu titlul de Cavaler al civismului.(Cristian Popescu Piedone, Antena 3, 12 octombrie 2011)

Dacă tot ne-a spus că ambele instituţii „va” face gestul de a-l onora pe regretatul lider ţărănist, primarul Sectorului 4 a venit şi cu o adăugire la limba română, verbul „a confera”, un fel de „a conferi”, îmbunătăţit cu a „onora”.

• „Cam în jur de 8 miliarde intră la cheltuielile materiale... Mă aştept de la preşedinte să vorbească cu capul la el.” (Mugur Ciuvică, Antena 3, 15 noiembrie 2011)

Şirag de perle, cinste cui te-a spus pe post! Nu numai că am avut „circa vreo” câteva cuvinte, sudate într-un pleonasm de mai mare dragul („cam în jur de”), dar, ca bonus, am primit şi două cacofonii, una micuţă („ca-cu”), alta – imensă („capul la”)! Propunem să se infiinţeze, în cadrul Grupului de Investigaţii Politice al domnului Ciuvică, şi un departament de Investigaţii Lingvistice.

• „În societate, rolul femeii este foarte inferior.” (Mbella Nzuzi, N24 Plus, 11 noiembrie 2011)

Da, e adevărat că emisiunea a fost o reluare de la „Nu suntem blonde” de acum câţiva ani. Da, ştim că teleasta congoleză de azi, abia adaptată atunci la limba română, vorbeşte relativ bine pentru un oaspete. Dar monstruozitatea de limbaj rămâne printre „cele mai inferioare” exemple de nearătat vreodată copiilor.

• „Am avut la Playboy o şedinţă foto cu patru tinere domnişoare parfumate.” (Radu Mazăre, Realitatea TV, 22 octombrie 2011)

Aşteptăm pictorialele primarului constănţean cu „domnişoare în vârstă” neparfumate şi cu „domnişoare mature” natur, eventual transpirate.

• „Din toate formularele alea nu se extrage decât câte persoane locuieşte în casă.” (Recenzor, Radio Zu, 26 octombrie 2011)

Cine să mai creadă în rezultatele recensământului din 2011? Dacă oamenii trimişi de autorităţi să numere populaţia nu fac bine acordul între subiect şi predicat, ajungem la dileme de felul: „Câţi oameni are familia Popescu, dacă toţi este acasă? Sunt unul sau e mai mulţi?”

• „Cine poate să uite detaliile mărunte?” (Titraj, Discovery History, 22 octombrie 2011)

Nimeni, desigur! În schimb, toţi vrem să uităm aceste „mici amănunte” ale pleonasmelor cu grad ridicat de risc, tocmai pentru că ele sunt „imens de colosale”.

• „Echipa Oţelul Galaţi a învins în deplasare cu scorul de 2-1 echipa Oţelul Galaţi.(Pe ecran, Antena 3, 23 octombrie 2011)

Campioană en-titre a României, echipa gălăţeană are (în viziunea celor ce pun texte pe ecran) puteri paranormale de dudublare, fiind, în acelaşi timp, şi acasă, şi în deplasare, la Galaţi, unde reuşeşte să se învingă singură, nu ca în Liga Campionilor, unde măcar o bat toţi adversarii, cu mic, cu mare. Câtă dreptate avea cel ce spunea că nu există adversar mai puternic decât tine însuţi. Aşteptăm revanşa gălăţenilor în faţa gălăţenilor, de acasă... de la Galaţi, evident.

• „Sunt predispuşi persoanele care au cifra respectivă.” (Astrolog, Antena 3, 17 octombrie 2011)

Să înţelegem că e vorba numai despre bărbaţi? „Persoane” suntem toţi, indiferent de sex, dar „predispuşi” nu pot fi decât bărbaţii, eventual şi homosexualii, nu?

• „Un jucător apărut recent în setupul echipei naţionale.” (Eurosport, 15 noiembrie 2011)

Vrând să se scalde în lacul cu mirodenii şi neologisme („setup”), vorbitorul de la eurocanalul plin de rafinament a căzut în puţul cu barbarisme şi ligamente de grad zero, care fac trimitere involuntară şi vulgară la sexul bărbătesc de sub veşmântul popular. Daţi-o-n setupul ăla de treabă, nu mai vorbiţi urât în public!

• „Americanii de la Toro au inaugurat la Ploieşti o fabrică care va produce sisteme de microirigaţii.” (pe ecran la Antena 3, 5 octombrie 2011)

Dorim să ştim dacă microirigaţiile acestea sunt capabile să ducă la canal macrocacofoniile ce ni se oferă la televizor, scrise cu litere agere.

• „Proiectul de revizuire al Constituţiei pentru scoaterea sintagmei stat naţional a fost introdus de UDMR pe furiş.” (Antena 3, 2 noiembrie 2011)

Influenţaţi de vorbirea de tip udemerist, jurnaliştii care au redactat ştirea au început să încurce masculinul cu femininul, genuri existente în limba română, nu şi în maghiară, care este o limbă frumos, dar greu. Şi uite cum, nu pe furiş, ci în văzul şi auzul lumii, limba română este călcată în copite.

• „Concurenţii s-au pregătit cu noi stil de dansuri.” (Iulia Vântur, Pro TV, 11 noiembrie 2011)

Imprevizibila Iulia Vântur de la „Surprize, surpri...”, pardon!, de la „Gafez pentru tine”... scuze!, de la „Dansez pentru tine”, ne întinde o capcană. Nu ştim ce a vrut să spună: că dansatorii s-au pregătit cu „noi” (mă rog, cu „ei”) sau că dansatorii au pregătit un singur stil de dans cu mai multe noutăţi incluse. Nici din această dilemă nu putem ieşi.

• „Scriitorii nu-şi pot multiplica cărţile.” (Maria Grapini, Antena 3, 10 noiembrie 2011)

Săracii scriitori! Bieţii cititori! Vai de capul telespectatorilor, cărora li se trimit asemenea cacofonii contondente.

Andrei Păunescu

Niciun comentariu: