30 ianuarie 2012

Emisiunile trece, perlele rămâne (66)

Din puţul fără fund, cu telecomandă

• „Preşedintele spune lucrurilor pe nume şi stabileşte o realitate economică.” (Emil Boc, Antena 3, 17 noiembrie 2011)

Exact! De când spunem noi că, în loc să constate realităţile, Emil Boc e obişnuit ca Traian Băsescu să le stabilească. Primul ministru lansează, deci, cu seninătate o aberaţie cu mare rang de politică de stat, care este, însă, firească în regimul Traian Băsescu: ce îi trece prin cap preşedintelui trebuie să devină realitate, ba chiar economică. Rămâne stabilit!

• „Printre capitalele mai scumpe se află Atena, Barcelona sau Roma.” (Realitatea FM, 21 noiembrie 2011)

Nu ştim cum i-au scăpat vorbitorului alte capitale scumpe, cum ar fi New York, Milano, Rio de Janeiro, Sydney sau Adâncata.

• „Ăsta e temeiul de bază.” (Realitatea TV, 18 noiembrie 2011)

Aşa e orice „temei de bază”: seamănă cu „temelia fundamentului de jos”.

• „În faţa camerelor sunt importante micile detalii.” (Pro TV, 18 noiembrie 2011)

Vorbitorul, marele rocker Alice Cooper, spusese corect în engleză „small moves”, adică „micile mişcări” care contează când faci un film, dar traducătorul a vrut mai mult şi a intrat în şanţ, reuşind un „uriaş, colosal, imens, gogantic şi mare” pleonasm, pe cât de „discret, minuscul şi neînsemnat” este amănuntul în cauză.

• „Au venit să conspecteze în curte.” (Pro TV, 19 noiembrie 2011)

Proprietarul curţii, emoţionat că le vorbea reporterilor, a încurcat cuvintele şi i-a bănuit pe poliţiştii anchetatori, veniţi să-i inspecteze ograda, că ştiu să şi conspecteze, ceea ce, evident, nu mai e cazul, odată ce apărătorii legii au intrat în pâine prin susţinerea examenelor.

• „E o anumită tardivitate.” (Realitatea FM, 19 noiembrie 2011)

Acest termen, emis relaxat în eter, ne arată pofta pentru „inovăreală” a „vorbăreilor” de la radio, care se joacă prea des cu „răbdăroşenia ascultăreţilor”. Pe lângă „massmediacii” de azi, Coana Chiriţa rămâne doar o copilă, cu „furculisionul” ei modest.

• „Este un profesor foarte bun, chiar şi noi ne-a şocat această ştire.” (Realitatea TV, 16 noiembrie 2011)

Vorbele aparţin unei profesoare, care chiar părea şocată de prea desele cazuri recente în care colegi de breaslă, între orele de pian şi sport, fac educaţie sexuală minorelor, fără să ceară ore suplimentare plătite.

• „Juventus nu i-a oferit până acum lui Del Piero nicio ofertă de prelungire a contractului.” (Digi Sport 3, 17 noiembrie 2011)

Poate i-o fi „dăruit un dar” sau l-o fi „cadorisit cu un cadou”, în secret, doar să lase locul şi altora.

• „La un pahar de vin o să lacrime uşor.” (Dan Andronic, B1 TV, 20 noiembrie 2011)

În intimitate, suntem siguri că mulţi oameni politici (la care se referea vorbitorul) sunt în stare „să oftească” şi chiar „să plângeze”, ca să „se descărcheze” de eşecuri sau „succesuri”.

Andrei Păunescu

Niciun comentariu: