29 martie 2012

Emisiunile trece, perlele rămâne (80)

Din puţul fără fund, cu telecomandă

Absorbţia Udrei, reîntregirile parţiale şi decapitările de capete

• „Udrea a avut cea mai bună absorbţie... Ne place, nu ne place, cum era ea, cu tocuri înalte, cu pantaloni strâmţi, a avut cea mai bună absorbţie.” (Traian Băsescu, Pro TV, 10 martie 2012)

Ei, haideţi, domnpreşedinte, ce ne mai întrebaţi atâta? Poate că nouă nu ne place doamna Udrea, dar dumneavoastră sigur vă place, tocmai datorită (sau din cauza) pantalonilor, tocurilor şi, mai ales, a bunei absorbţii, în legătură cu care numai dumneavoastră vă puteţi pronunţa. Sau poate şi alţii, cine ştie?

• „Reîntregirea parţială a salariilor... cu ambiţiozitate.” (Daniel Dăianu, Realitatea TV, 23 martie 2012, perlă culeasă de I.G.Rusu)

O culme a limbajului unui om rafinat din finanţe, care, dorindu-se prea elegant, chiar preţios, cade în puţul cu perle şi cu inovaţii lexicale ciudate. Numai aşa se pot realiza „minimalizarea maximă” şi „încetarea opririi culmii apogeului abisului” crizei.

• „Primarul Gheorghe Popa (din Teteşti) a fost găsit spânzurat de către doi localnici.” (Realitatea FM, 27 martie 2012)

Noi v-am spus de multă vreme că tensiunile sociale pot reactualiza metodele pline de cruzime ale Răscoalei de la 1907, dar nu credeam că oamenii vor trece deja la fapte atît de radicale cu edilii! Sau, poate, era mai bine ca vorbitorul să nu se exprime confuz şi să aleagă o formulă de genul „Doi localnici l-au găsit spânzurat pe primarul Gheorghe Popa”.

• „Stewardesa spunea că avionul se va prăbuşi! Doi membri ai echipajului au reuşit s-o imobilizeze şi s-o scoată din aeronavă.” (Pro TV, 11 martie 2012)

Vai, vai! Au aruncat-o din avion în timpul zborului? Ce oameni răi şi ce drastică pedeapsă, chiar şi pentru o însoţitoare de bord, care, panicată, făcea crize, urlând că vor cădea cu toţii cu avionul. Ne şi imaginăm scena, - evident, ieşită doar din mintea distrată a vorbitorului de la ProTV - în care femeia a fost îmbrâncită afară, la 10.000 de metri, la o temperatură şi la o altitudine în care nu scoţi pe uşă nici măcar un papagal, fie el vorbitor la televizor.

• „A fost un an dificil, în primul rând datorită crizei economice.” (George Maior, Digi 24, 23 martie 2012)

Directorul SRI a spus lucru mare! „Mulţumită” incompetenţei unora, „graţie” corupţiei şi pilelor altora, hoţii sunt conduşi la graniţă să fugă din ţară, pentru ca apoi, ani şi ani, urmăritorii, care tot „ăia” sunt, să ia grade fiindcă au aflat pe unde zburdă infractorii fugari.

• „Niciun om din Justiţie sau din sectorul privat nu mai poate sta liniştit.” (Traian Băsescu, România TV, 23 martie 2012)

Sinceritate maximă, chiar la bilanţul SRI! Are dreptate preşedintele, nimeni în România nu mai stă liniştit în ultimii ani, când tot ce se vorbeşte şi la telefon, şi la WC, apare (sau nu) în dosare şi în presă, după nevoi.

• „Sunt capete care se cuvine să fie decapitate.” (Daniel Dăianu, România TV, 23 martie 2012)

Noi propunem să decapităm nişte picioare, să eviscerăm nişte degete şi să castrăm nişte urechi.

• „Şi-a pus amprenta în jocul echipei şi zilele tensionate?” (Digi Sport 1, 25 martie 2012)

Zilele, fiind multe şi grele, „face” şi „pune” ce amprente „vrea” ele!

• „Cu cifre cam aproximative.” (Mugur Ciuvică, România TV, 22 martie 2012)

Domnul Ciuvică este atât de des prezent la televiziune (uneori, pare că e în direct la 2-3 postuti în acelaşi timp), încât nu au cum să nu-i scape pleonasme de rang înalt.

• „Vrea să îl dea în judecată fiindcă consideră că a fost expus la un pericol destul de periculos.” (Antena 3, februarie 2012, culegător: I.G.Rusu)

În afară de prăpădita cacofonie, pentru care aproape că nu ne-am fi deranjat, înţelegem că pericolul putea fi şi nepericulos, şi foarte primejdios, nu?

• „Mădălina Manole a fost desemnată cetăţean de onoare post-mortem al municipiului Ploieşti (a spus reporterul)... Îmi pare rău că nu trăiesc acest moment alături de soţia mea (a spus Petru Mircea, soţul răposatei artiste).” (Realitatea FM, 27 martie 2012)

Ce nu am înţeles este în care lume ar dori văduvul să trăiască momentul alături de Mădălina: „aici”, ar fi imposibil ca solista să fie prezentă la festivitatea la care să primească un titlu „post-mortem”, deci, poate doar „dincolo”.

• „Aurul de la Roşia Montana.” (Corina Drăgotescu, Realitatea TV, 29 august 2011, şi ştirile Antena 3)

Parcă au fost vorbiţi oamenii celor două posturi de ştiri să înlocuiască numele unei străvechi localităţi româneşti cu un nume care ne aduce aminte mai mult de un stat american, decât de Ardeal, unde există Roşia MontanĂ, cu toate zăcămintele sale, pentru care se bat străinii să le ia şi politicienii români să le dea contra şpăgi.

• „Timpul a fost.” (Răzvan Lucescu, Digi Sport TV, 5 noiembrie 2011)

De la un băiat cu educaţie aleasă nu ne aşteptam la un asemenea ligament cu puternice conotaţii sexuale, pe micul ecran. Deşi spusă în noiembrie 2011, cacofonia e de mare actualitate în martie 2012, când Rapidul lui Răzvan a pierdut trei meciuri la rând, dovedind că antrenorul a spus ceva corect despre forma echipei.

• „Reporter: Dacă ţi-ar face Hiugi Hefner o propunere pentru America, ai merge?

Daniela Crudu: Îţi dai seama, nici n-aş mai sta pe gânduri!” (B1TV, 21 august 2011)

Nu răspunsul fetei ne miră (din moment ce a acceptat ea multe alte propuneri care au venit de la parteneri sub potenţialul patronului Playboy), ci felul cum reporterul a pronunţat numele americanului. O fi el imens (Huge = hiugi), dar nu îl cheamă aşa, ci Hugh.

• „Un cuplu din Manchester s-au pomenit cu regina.” (România TV, 24 martie 2012)

Ne batem gura degeaba: chiar dacă sensul e de plural, substantivul cuplu e la singular şi tot la singular trebuie să fie pus şi verbul!

• „A acceptat să se prostitueze de teamă că cei doi români o vor bătea.” (B1TV, 24 martie 2012)

Două lucruri ne-au deranjat: cacofonia „că+cei” (care ne duce mai mult cu gândul la „căţei”, decât la „peşti”) şi forma verbului „a bate”, care seamănă cu cea din discuţiile dintre băieţii care se bat pe stradă: nu mai „dădea”, bă!

• „Un medic din Calafat a fost reţinut după ce a fost prins în fragrant primind 500 de lei pentru întreruperea unei sarcini.” (pe ecran, Antena 3, 23 martie 2012)

Păcat că în legislaţia română nu există sancţiuni şi pentru proliferarea de forme incorecte ale cuvintelor, de tipul „fragrant” pentru flagrant, „oprobiu” pentru „oprobriu”, „progrom” pentru pogrom, „revindecare” pentru revendicare, „aeropag” pentru areopag şi atâtea altele.

• „Iată cât de importante sunt aceste mici detalii.” (Digi Sport TV, 31 martie 2012)

Suntem curioşi cât de importante sunt „marile detalii”.

• „Teodor Răcilă avea o alcoolemie de 0,6 litri de alcool pur expirat.” (România TV, 11 martie 2012)

Record mondial absolut! Conform spuselor halucinante ale redactorului – ori omul avea în el mai mult alcool decât sânge (60%), ori, atunci când expira, nu scotea vaporii beţiei, ci scuipa spirt curat.

• „Lady Gaga are tatuat un citat din Rainer Media Rilke.” (U-TV, 10 martie 2012)

Vrând să pară erudiţi, cei de la postul muzical au pus pe ecran o enormitate: pe poet îl cheamă Rainer Maria Rilke, nu „Media” Rilke, dar, probabil, căutând pe Google, li s-a părut o greşeală numele feminin şi au dus-o din condei. Direct în gard.

• „Reducerile durează până în 27 martie, de la orele 9-10, când se deschid magazinele, până la orele 18 seara.” (România TV, 22 martie 2012)

Puteţi repeta, vă rugăm? Să notăm exact şi să nu mergem la cumpărături din greşeală la ora „18 dimineaţa”.

• „Sunt pregătită să fiu politiciancă..., să triumfez în politică.” (Vrăjitoarea Sultana, Kanal D, 22 martie 2012)

Se vede că e pregătită: vorbeşte suficient de prost, încât să nu o facă de râs pe Elena Băsescu, care a „triumfezat” deja ca „politiciancă” pe cont propriu, nu doar pe umerii „politiciancului” său tată.

• „Ce să vă pot spune?” (Alecu Savu, Realitatea TV, 23 martie 2012)

Chiar, nu mai e nimic de spus, domnule specialist în misiuni pirotehnice de la IGSU. Limba română are sub scaun multă dinamită pusă de profesioniştii din mass-media.


Niciun comentariu: