11 aprilie 2012

Emisiunile trece, perlele rămâne (81)

Din puţul fără fund, cu telecomandă

Pardemocralberal şi laba ursului

• „Mai avem puţin timp. V-aş dori pe fiecare, pe rând.” (Cristina Ioniceanu, Realitatea TV şi FM, 1 aprilie 2012)

Chiar aşa, în direct, pe toţi? Nimic nu e mai imprudent, decât o femeie aflată sub presiunea timpului! Remarcăm, totuşi, că fiecăruia i s-a cerut să-şi facă treaba pe rând, nu toţi odată.

• „Cetăţeanul chinez a fost dus la audieri pentru o labă... o labă de urs, pe care o avea în bagaj la Aeroportul Otopeni” (Antena 3, 29 martie 2012)

La prima vedere, am fost revoltaţi. Fiecare face ce vrea, de ce se bagă serviciile şi poliţia în problemele intime ale omului, ce are antiterorismul cu laba? Dar, ţinând cont că laba a fost descoperită într-un loc public de interes strategic, e normal că l-au arestat audiat. Dacă îşi vedea de labă acasă, nu-i făcea nimeni nimic.

• „Nu avem decât motive de mândrie pentru activitatea Pardemocralberal... Orice discuţii cu ecologiştii şi PNŢCD urmând să se facă în zilele următoare.” (Elena Udrea, Realitatea TV, 31 martie 2012)

Avem o nelămurire şi o lămurire după această frază: 1) „Pardemocralberal” e totuna cu Partidul Democrat Liberal? 2) Viitorul este în viitor, iar ce urmează este în zilele următoare.

• „Divorţul este o procedură juridică care se realizează între două persoane, nu între două partide... Eu mi-am consolidat căsnicia prin patru căsătorii.” (Silviu Prigoană, Realitatea TV, 31 martie 2012)

Amuzant, ironic, nimic de zis, candidatul PDL la Primăria Capitalei, care, din când în când, prigoneşte limba română cu cacofonii grele.

• „Opţiuni ieftine şi gratuite.” (Cristian Preda, Antena 3, 4 aprilie 2012)

Complex om! Straşnic intelectual! Şi cu PDL, şi împotrivă, şi ieftin, şi gratuit!

• „Vocabularul o fi el infinit şi nemărginit, dar există o şansă...” (Radu Banciu, B1TV, 2 aprilie 2012)

Domnul Banciu ar trebui să înregistreze la OSIM această descoperire pleonastică, şi anume că vocabularul este şi infinit, şi nemărginit. Cu adevărat bizar ar fi fost să fie infinit şi mărginit.

• „Este un bărbat senzaţional... un om ca oricare altul.” (Teo Trandafir, Antena 1, 3 aprilie 2012)

Nu ne-a mirat că Teo îşi consideră viitorul soţ drept un tip senzaţional, ci că, imediat, îl coboară de pe soclu. Să se hotărască, neapărat, până la nuntă!

• „Deţinuţii au ars de vii şi au murit în chinuri.” (România TV, 30 martie 2012)

Regretăm tragedia, dar ne întrebăm care ar fi fost celelalte posibilităţi, odată ce au ars. Ce altceva puteau să păţească? Să moară fericiţi? Să trăiască exuberant? A arde de viu include, presupune moartea în chinuri. Mai multă atenţie!

• „Oamenii sunt normali, diferiţi şi, totuşi, la fel.” (România TV, 30 martie 2012)

Adânc! Profund! Paradoxal! Altfel spus, suntem identici şi complet altfel.

• „Domnule Agaton, să vă fac un scurt rezumat al acestui caz.” (Realitatea FM, 3 aprilie 2012)

De ce, de ce? Mai bine un rezumat lung!

• „Nu ştiu în ce le-a prins Dan Diaconescu, că îi merge mâinile!...” (Gabriel Padiu, OTV, 29 martie 2012)

Dacă mâinile lui Dănuţ „merge”, înseamnă că, de exemplu, picioarele „dă” palme.

• „Avem cărucioare cu accesorii pentru doamne special create.” (Antena 3, 30 martie 2012)

Pentru doamne obişnuite ce aveţi?

• „Paşte cu produse naturale,... cu ruladă de curcan.” (Realitatea TV, 30 martie 2012)

Ce cur? Ce ladă? Ce curcan?

• „Melisa, mama dumneavoastră, a apărut pe urmă ulterior?” (Dan Diaconescu, emisiune de la Tele 7 abc din 2000, reluată la OTV în 28 martie 2012)

Consecvent, D.D. nu iroseşte pleonasmele de ieri şi le dă în reluare, după 12 ani.

• „Mama mea a primit în 1942 medalia pentru bărbăţie şi credinţă.” (Dieter Stenzeleit, emisiune de la Tele 7 abc din 2000, reluată la OTV în 28 martie 2012)

Presupusul fiu al regelui Mihai I ar avea şi mai multe şanse de a fi recunoscut, dacă s-ar lua, drept criteriu, câte caraghioslâcuri de vorbire în limba română poate emite. Noi zicem că seamănă cu fostul rege şi cu posibilele sale surori-prinţese pensionare.

• „Dinu Gheorghe: Nu mă mai deranjează dacă vine Dinu Gheorghe la Rapid.” (pe ecran la Sport.ro, 28 martie 2012)

Editorii au pus pe ecran ceva halucinant, din care rezultă că pe Dinu Vamă nu-l deranjează propria persoană.

• „Documentar The Money Chanel.” (promo, pe ecran la The Monney Channel, 28 martie 2012)

Nu vă mai ştiţi nici propriul nume, băieţi? E cu doi de „n”. Sau aţi intrat în reduceri de personal şi de litere?

• „Membrii Consiliului (CNA) au decis că decizia este valabilă.” (Radu Herjeu, România TV, 29 martie 2012)

Şi noi am hotărâthotărârea privind tautologiile rămâne valabilă.

• „O întâmplare, un pariu, care i-a adus Corinei Chiriac glorie şi celebritate.” (Cristina Herea, România TV, 30 martie 2012)

Fericită întâmplare, grozav pariu! Bine că nu i-au adus glorie fără celebritate sau invers. Cum ar fi fost? Era celebră şi n-o ştia nimeni sau, dimpotrivă, era glorioasă, dar publicul habar n-avea de ea.

E clar că probabil vor contesta.” (Mădălin Ionescu, Kanal D, 4 aprilie 2012)

La fel e de „sigur că poate” nu vor contesta.

• „Tot de-asemenea vreau să menţionez... blocurile sunt situate la 200 de metri de către zona de care vorbim” (Realitatea FM, 4 aprilie 2012)

Vorbire cu hurducături de pleonasm şi exces de zel aiurea.

• „Un om de afaceri din Mangalia a fost găsit în curtea sa, în casă... în beci, împuşcat de către soţia sa... Este vorba despre o sinucidere.” (Realitatea FM, 4 aprilie 2012)

Crimă pasională! Ba nu! Totuşi, abia după ce ne-am edificat, am descoperit cauza relelor din frază. Soţia nu l-a împuşcat, ci l-a găsit, dar de unde să ştie vorbitorii profesionişti să stăpânească topica? În ceea ce priveşte locul morţii, în aparenţă, omul de afaceri avea o proprietate ciudată, cu beciul în curte şi curtea în casă.

• „Oprah este una dintre cei mai bogaţi oameni din lume.” (Europa FM, 28 martie 2012)

Iar „dumneatale” eşti „unul dintre cea mai proşti” cunoscători de gramatică.

• „Doisprezece grade sunt acum în Bucureşti.” (Radio Bucureşti FM, 27 martie 2012)

Hai să fie „sănătoşi ambele urechi” şi „toţi timpanele”, să mai auzim astfel de dezacorduri, ca să „ne” râdem.

• „De mult n-a mai fost un personaj de la Ministerul Sănătăţii pe la noi prin studio. De mult, nu prea demult... Bună seara, domnule Geza Molnar.” (Mihaela Arion, Radio Bucureşti FM, 27 martie 2012)

Problema e doar să ne hotărâm dacă a fost demult sau recent. În ce priveşte termenul „personaj”, alegerea a fost bună: omul a vorbit mai caraghios decât un personaj din desene animate, de am murit de râs, apoi de plâns, pentru că e demnitar al statului român.

• „Draftul de lege va fi pusă din nou în dezbatere. Inclusiv şi pentru construcţia legii noi, repet înc-o dată... informaţiile pe care îl primim... Se pot întâmpla escapade, cum a fost lipsa unor analgezice... Repercursiuni pentru cei care au folosit vaccinul nu a existat şi nu avea cum să existe.” (Geza Molnar, Radio Bucureşti FM, 27 martie 2012)

Şiragul de perle multicolore aparţine secretarului udemerist de stat de la Sănătate, care a punctat cam tot ce se putea puncta la capitolul vorbire anapoda: pleonasme, dezacorduri, forme şi sensuri greşite. Limbile, altele decât maghiara, pentru unguri, este „greu, dar dificili”!

• „Cu permisiunea dumneavoastră, dacă-mi permiteţi.” (Radu Soviani, Realitatea FM, 29 martie 2012)

Atâta politeţe, riscând chiar tautologia, nu am mai văzut.

• „Oferta e valabilă în anumiţi termeni şi condiţii.” (Sport FM, 29 martie 2012)

Aşa „e condiţiile”, uneori mai „grei”, alteori mai „facili”.

• „Exploatarea gazelor de şest.” (Dumitru Pelican, citând pe Dan Radu Ruşanu, Antena 3, martie 2012)

Perla, intenţionată, controlată adică, este foarte potrivită, acum, când cuprul României fiind deja vândut pe nimic, urmează să fie exploatate iresponsabil, „pe şest”, gazele de şist.

• „Repercursiuni.” (Realitatea TV, 31 martie 2012)

Cine spune „repercursiuni”, nu repercusiuni, vorbeşte limba română cu fundul.

• „Pe partea dreaptă, PDL s-a declarat un partid de dreapta... Discuţiile e suspendate la Capitală.” (Neculai Onţanu, Antena 3, 31 martie 2012)

Paradoxal! Mirobolant! Erudit!

• „Capela unde se află depuşi sicriul Aurorei Andruşca, mama primei doamne... La capelă este şi Maria Băsescu şi fiicele celor doi.” (RTV, 31 martie 2012)

„A fost” toate trei, unite, ca o adevărată familie.

• „Carmen Hara a fugit din lumea mondenă de la Bucureşti şi s-a declarat prezicătoare (în America).” (Hanibal Dumitraşcu, România TV, 31 martie 2012)

Aflat în compania vrăjitoarei Brăţara şi a regelui-pastor Cioabă, domnul Hanibal, profesor la Universitatea Bucureşti, şi-a pierdut busola gramaticală şi a luat în braţe globul cu pleonasme.

Andrei Păunescu

Niciun comentariu: