12 aprilie 2012

Emisiunile trece, perlele rămâne (82)

Din puţul fără fund, cu telecomandă

Harry Potter la Baraolt

• „A fost o experienţă unică pentru Harry Potter.”(Marian Stoica, Realitatea TV, 9 aprilie 2012)

Afirmaţia ne provoacă dileme adânci. În primul rând, nu ştiam că Harry Potter, vrăjitorul care nu există în realitate, ne va vizita patria, ci prinţul Harry al Marii Britanii. În al doilea rând, fiindcă România este ţara tuturor posibilităţilor, prinţul se pare că a ajuns pe Valea Zălanului, într-o vacanţă în Covasna, nu ca să se dea cu motorul, ci ca să facă vrăji de Baraolt.

• „(Prinţul Harry a fost în vacanţă pe Valea Zălanului). E prima lui vizită în România, nu a mai fost până acum... Charles a vorbit foarte frumos despre aceste ţinuturi, care nu sunt încă descoperite.”(Raluca Minculescu, Realitatea TV, 9 aprilie 2012)

Cât de tare! După ce că e prima sa vizită, aflăm că prinţul nu a mai fost până acum la noi. Ca surpriza să fie şi mai mare, ni s-a spus că Valea Zălanului din Covasna, de lângă Baraolt, este un ţinut încă nedescoperit, deşi, iată, îi ştim numele, localizarea şi se pare că îi e făcută şi cartografierea.

• „Mă uit la aceşti proxeneţi politici, care le promite primarilor că-i face modele şi-i aruncă pe centura politicii.”(Cezar Preda, Antena 3, 5 aprilie 2012)

Nu ştim ce e mai rău: proxenetismul politic, agresarea limbii sau neruşinarea de a acuza pe adversar de ceea ce ai făcut tu încuţi, ani şi ani?

• „Nu se pot ajunge la cele două.”(Toader Paleologu, România TV, 6 aprilie 2012)

Ar fi culmea ca un intelectual rafinat, fost ministru al culturii, acum candidat la primăria sectorului 1, să respecte acordul dintre subiect şi predicat, ca orice muritor prostovan.

• „Am înregistrat semnul electoral (trandafirul). Am fost prima formaţiune politică care a făcut acest lucru.”(Vasile Blaga, Antena 3, 5 aprilie 2012)

Chiar dacă vorbea despre trandafir, liderul democrat-liberal a reuşit, printr-o cacofonie clasică, să ne readucă în atenţie mirosul pestilenţial al politicii de azi, invocând întâietatea PDL la acest capitol. Problema noastră este să fim şi mai atenţi la tufele de flori, că poate ascund surprize.

• „Bă şi-a venit ăla!...” (Mircea Badea, Antena 3, 5 aprilie 2012)

Ce-a făcut? Aha, a venit! În graba cu care au fost rostite cuvintele, credeam că a făcut altceva şi ne pregăteam să ne ţinem de nas. Mai multă atenţie la ligamente, vă rugăm!

• „Elenei Băsescu nu-i mai sunt ostile doar cuvintele, ci şi obiectele din timpul exerciţiului parlamentar.”(Adrian Ursu, Antena 3, 5 aprilie 2012)

Nu ştim dacă ligamentul a fost intenţionat sau nu, dar nouă ne-a sunat oricum urât, într-o propoziţie despre o femeie, europarlamentar, intelectuală, modelingă, fiică a preşedintelui şi parteneră a „celebrului nimeni” alintat Syda.

• „Cum staţi? Fetele într-o parte şi băieţii în altă parte? Nu vă încălecaţi? Când o să mai creşteţi, atunci o să vă încălecaţi.(Radu Mazăre, România TV, 6 aprilie 2012)

Crezându-se, poate, printre dansatoarele braziliene în fundul gol sau într-un club de topless din Mamaia, nu printre nişte copii inocenţi, primarul Constanţei a făcut o glumă cel puţin nepotrivită.

• „Cu două săptămâni înainte de lansare, PDL se chinuie să îşi găsească candidaţi (la sectoarele 2, 4 şi 5).”(România TV, 6 aprilie 2012)

Nici dacă ar fi fost rostită într-un talk-show sau de la un eveniment în direct, cacofonia nu ar fi fost scuzabilă, darmite dacă a fost spusă de prezentatoare, calm, la ştiri, cu prompterul şi foile în faţă. Sau, cine ştie, poate chiar aşa avea scris textul?

• „Televiziunile şi presa e de vină.”(Paula Rusu, Realitatea TV, 10 aprilie 2012)

Noi ştiam că televiziunea este, şi ea, presă, dar poate s-a schimbat ceva între timp. Axioma de tip băsescian, îmbogăţită cu dezacord între subiect şi predicat şi absurditate în coadă, a fost spusă ca final apoteotic al emisiunii.

Andrei Păunescu

Niciun comentariu: